»

VIA KT400 - 8x AGP = KT333CF

X-Bit Labs - Za vse ki naslova niste razumeli.[:D]

VIA je napovedala, da bo proizvajalcem osnovnih plošč prenehala pošiljati čipovje KT333, uradno imenovano VIA Apollo KT333CE. Predstavili so namreč oskubljeno različico KT400 čipovja, ki so jih odstranili podporo za AGP 8x, ter jo sedaj ponujajo pod imenom VIA Apollo KT333CF ter bo zamenjava za obstoječe KT333CE čipovje. Proizvajalci matičnih plošč so se odzvali zelo negativno, saj KT400 čipovje ni popolnoma združljivo s starim KT333, kar pomeni, da bo potrebno že obstoječe KT333 plošče malce prilagoditi novem čipovju, kar seveda prinaša nepričakovane stroške. VIA je poudarila, da ta odločitev prinaša najmanj dve pozitivni stvari končnim uporabnikom, ki ne potrebujejo AGP 8x podpore. Te sta hitrejši prenos podatkov med severnim in južnim mostom ter malenkost bolj napredi pomnilniški krmilnik. Klik!

1 komentar

AMD-760MPX že naslednji teden?

The inquirer - Po besedah The Inquirerja naj bi AMD naslednji teden najavil svoje novo čipovje, AMD-760MPX, ki bo podpiralo dual-procesor socket A konfiguracijo. Sestavljeno bo iz AMDjevega že znanega AMD-762 North Bridgea, ki so si ga sposodili pri AMD-760MP čipovju in pa novega AMD-768 South Bridga, ki podpira 64 bit 66 MHz PCI vodilo.
Povedano je bilo tudi, da naj bi vodilni proizvajalci matičnih plošč, kot so ASUS, Gigabyte, Tyan ter mogoče ABIT in MSI napovedali na AMD-760MPX sloneče matične plošče.
AMD pa naj bi pred koncem leta na strežniški trg poslal še svoje nove Duron procesorje, namenjene več-procesorski uporabi. Novinec naj bi se imenoval Duron MP in bo deloval pri 1 GHz, 1.1 GHz in 1.2 GHz.

2 komentarja

ATI P4 čipset konec leta?

Sillicon Strategies - ATI je v enem intervjuju napovedal, da bo do konca leta izdal nov čipset, ki bo imel integrirano grafično kartico. Sicer ATI ni uradno napovedal, da bo ta čipset podpiral P4 procesorje, vendar pa analitiki predvidevajo, da bo čipset podpiral dotične procesorje. Na začetku leta sta Intel in Ati sklenila pogodbo o uporabi licenčnih patentov, ki omogočajo integracijo grafike v Intelove čipsete. Vendar pa še ni znano ali bo ATI na trg poslal tako Southbridge kot tudi Northbridge čipovje. Samo čipovje naj bi podpiralo tudi nove 333 MHz DDR SDRAM (PC2700 Module). Vendar samo 64 bitno.

0 komentarjev

Samsung izdeluje 333 MHz DDR SDRAM

Electic Tech - Že pred več tedni smo se lahko slinili, ko so nekateri proizvajalci procesorskih naborov (chipsetov) najavili, da bodo v svojih čipih podprli 333 MHz DDR SDRAM. Z napovedmi ni bilo nič narobe. Potrebovali smo le še proizvajalca, ki bo ugriznil v vabo in ponudil nove module. Ta nekdo bo Samsung, ki se spopada s pomnilniško krizo in upa, da mu bodo 333 MHz moduli prinesli nekaj dobička. Kakor poroča Electic, je novi DDR SDRAM 2.5-krat hitrejši od navadnega PC133 SDRAMA in za 25 % hitrejši od že kar uveljavljenega DDR266, ki deluje pri 133 MHz (266 MHz DDR - 333 MHz DDR deluje pri 166 MHz). Samsung navaja, da bodo novi moduli idealni za strežnike, grafične postaje, konzole in računalnike, ki vsebujejo procesorje, ki imajo višji takt od 1.5 GHz (Penitiumi4 in prihajajoči Palomini). Če pa bo 333 MHz DDR SDRAM upravičil pričakovanja, pa bomo videli kmalu, kajti Samsung se že pripravlja na masovno produkcijo le-tega....

0 komentarjev

ATI-jevi chipseti

X-Bit Labs - Gotovo vas vsaj nekaj ve, da ima ATI poleg proizvodnje grafičnih čipov v planu še proizvodnjo procesorskih naborov (chipsetov). Svoj prvi nabor bodo predstavili v četrtem četrtletju (Q4) tega leta, imenoval pa se bo A3. Čeprav je ATI svoje zaupne podatke izdal samo izbrancem, pa se tudi tokrat ni mogel ubraniti javnemu razkritju svojih načrtov. Kakšen na bi bil A3? Berite dalje:
A3 lahko teoretično deluje z vodilom Pentiuma 3 ali z Athlonovim vodilom, vendar bo namenjen samo Pentium3 družini (tudi Tualatinom). Vendar pa za razliko od Nvidie, ATI ne bo izdelal obeh veznih čipov, ampak samo Northbridge. Za Southbridge bo uporabljen ALi 1535+ ali SMSC Victory 66, ki bo z Northbridgom povezan preko vodila PCI. A3 bo podpiral pomnilnik PC1600/PC2100 DDR SDRAM, vendar na žalost samo 64 bitnega . Poleg tega, bo v sam nabor vdelan tudi UMA grafičen procesor, ki bo baziral na jedru RV200 (Radeon 2 VE). Če pa vam grafičen čip ne bo všeč, pa boste lahko v AGP režo na plošči vtaknili grafično...

1 komentar

ALi bo znižal cene svojim čipsetom za AMD procesorje

Tweakpc.de - ALi je napovedal, da bo v 3/4 leta močno znižal cene svojim čipsetom M1647 in M1649. S to potezo hoče doseči prevlado v Low-end tržišču. Tako naj bi videli osnovne plošče, za AMD procesorje, katerih cena naj bi znašala po komadu samo $50. Oba čipseta bosta morala tekmovati z KT266/ KT133x ter SiS735/SiS733 čipseti. Prav SiS se bo lahko pokazal pravi konkurent ALiju in še drugim proizvajalcem, saj so se njihova čipovja izkazala za zelo dobra in poceni.

1 komentar

Tusi SiS sanja...

DigiTimes - Tudi tajvanski SiS, do sedaj najbolj poznan po svojih ne tako bleščečih veznih čipovjih, ima svoje sanje. Podjetje je napovedalo, da bo do konca tega leta zavzelo kar 15% tržni delež na področju grafičnih kartic. Prav tako napovedujejo, da bodo konec leta 2001 kar 70% njihovih proizvodnih zmogljivosti tvorili prav grafični čipi. Gre za zelo smele napovedi, še posebej ob veliki konkurenci na tržišču v tem trenutku, toda če vzamemo v zakup manjšo ponudbo na low-end tržišču (ki ga bo SiS nedvomno napadel) in dobre povezave z OEM partnerji, jim mogoče celo uspe.

0 komentarjev

Intel še bolj agresivno

X-Bit Labs - Kljub težavam, s katerimi se zadnje čase srečuje Intel, je to podjetje še vedno trdno odločeno, da bo njihov Pentium4 procesor uspešen. Po prvih načrtih naj bi do konca leta P4 obvladoval 50% high-end trga, sedaj pa so svoje načrte spremenili v še bolj agresivne in so trdno odločeni, da bo do konca leta P4 obvladoval kar 75% trga. To mislijo doseči z zelo agresivno reklamno kampanjo, ki se bo začela nekje avgusta. Takrat se bodo namreč pojavili prvi procesorji z novim Socket478 podnožjem (sicer še vedno z Willamete jedrom), prav tako pa bo takrat na voljo Brookdale čipovje, ki bo podpiralo PC133 SDRAM, kar naj bi pripomoglo k širjenju P4 platforme (čeprav bodo performanse P4 s SDRAMom menda prav smešne). Nekje decembra bo na sceno stopila še VIA s PX266 čipovjem, ki bo P4 prineslo DDR podporo.
Vse lepo in prav, toda resnično se moramo vprašati, ali je Intel sploh pri sebi. Že 50% tržni delež bi po mojem mnenju dosegli zelo težko, kaj šele 75%. AMD vsekakor ne bo sedel križem rok......

1 komentar