»

Google Street View se vrača v Slovenijo

Slo-Tech - Pet let je minilo, odkar je Google za storitev Street View prevozil slovenske ceste in poslikal naše okolje. V tem času se je marsikaj spremenilo, zato bo Google letos poleti vnovič prevozil slovenske ceste. Kot je razbrati z njihove spletne strani, bodo med junijem in avgustom na terenu po vsej državi.

Google je prvikrat poizkusil snemati že leta 2010, a se je zapletlo z zaščito osebnih podatkov. Informacijska pooblaščenka je tedaj od podjetja zahtevala, da opravi vso potrebno anonimizacijo (zakrivanje obrazov, zameglitev registrskih označb itd.) v Sloveniji. Google je tedaj vztrajal, da tega iz tehničnih razlogov ne more, zato smo morali počakati še štiri leta, da se je Google tega naučil (ali pa se je preprosto

110 komentarjev

Google Street View tudi po Sloveniji!

Prešernov trg v Ljubljani

Slo-Tech - Googlova storitev Street View, ki omogoča virtualni sprehod po zemljevidu, je začela delovati tudi za slovenske kraje. Lani poleti je Google začel fotografirati in snemati slovenske ulice in trge, danes pa je Google Slovenija na novinarski konferenci uradno predstavil rezultate tega projekta. Na Googlovih zemljevidih si lahko odslej ogledate tudi slovenske kraje.

Ulični pogled vključite tako, da v Googlovih zemljevidih rumenega možička iz levega kota potegnete na zemljevid, kjer bi si želeli ogledati okolico. Odpre se vam 360-stopinjski pogled. Z miško lahko vrtite pogled v vse smeri, ali pa se premaknete naprej ali nazaj.

Za varovanje zasebnosti, kar je bil eden izmed glavnih pomislekov in razlog, da je Street View v Slovenijo prišel šele sedaj, je dobro poskrbljeno....

145 komentarjev

Google omogoča izdelavo virtualnih sprehodov

Google - Slikovni material za Googlovo storitev Street View je doslej zbiral Google. To so počeli s posebnimi kamerami, ki so jih običajno namestili na avtomobile, včasih pa tudi kam drugam. Benetke so na primer prehodili. Sedaj pa je Google ponudil priložnost uporabnikom, da sami ustvarijo svoje posnetke za Street View.

V funkciji Views je mogoče na splet naložiti panoramske (360-stopinjske) fotografije lokacije in potem označiti, kje so bile posnete. Aplikacijo za zajem panoramskih fotografij imajo Androidne naprave že nameščeno, naprednejši pa lahko namesto kompaktnih uporabijo tudi fotoaparate DSLR. Ko enkrat te panoramske fotografije imamo, jih je treba povezati in prenesti na splet. Potem jih je mogoče deliti tudi z ostalimi uporabniki.

Čim več...

7 komentarjev

Kako Google gradi svoje zemljevide

The Atlantic - Ko je Google Maps šele nastajal, smo lahko opazovali, kako so ameriška mesta podrobno poslikana s satelitov in letal, medtem ko je bila Slovenija ena precej na zemljevidu še neostra packa; le okrog Ljubljane je bil nekoliko bolj podroben del. Danes, skoraj deset let pozneje, je Google Maps zrasel v strahospoštovanja vredno storitev, ki vas lahko na slepo prepelje iz enega konca Evrope na drugega, vmes pa upošteva še vremenske podatke, razmere na cestah in drugo. Kako neki Google to počne?

Nedeljske popoldneve in dolge večere si lahko popestrimo z branjem o sistemu, ki vse to omogoča. The Atlantic se je pogovoril z ljudmi v Googlu, ki delajo na malo znanem projektu Ground Truth. Google namreč ne skriva, da je njegova ambicija organizirati in urediti...

97 komentarjev

Google Street View začenja pot po Sloveniji

RTV Slovenija - Končno smo dočakali prihod Googlove storitve Street View v Slovenijo. Že maja smo poročali, da je Google dosegel načelen dogovor z informacijsko pooblaščenko, sedaj pa vse nared za pričetek fotografiranja slovenskih mest. To se bo začelo prihodnji torek, torej 9. julija 2013.

Google bo svoja vozila sprva poslal v Ljubljano, Maribor, Celje, Kranj in druga velika mesta, kasneje pa se bodo popeljali tudi po manjših krajih in okolici. Potek snemanja in lokacijo Googlovih avtomobilov si lahko ogledate na njihovih straneh, kjer so dostopne tudi podrobne informacije o uporabljeni tehnologiji in odgovori na vprašanja glede zasebnosti.

Google Street View je na voljo že v več kot 50 državah, tudi v vseh slovenskih sosedah....

142 komentarjev

Google Street View prihaja v Slovenijo

Finance - Googlova storitev Street View končno prihaja tudi v Slovenijo. Prvikrat se je o tem začelo govoriti leta 2010, a takrat informacijski pooblaščenec in Google nista našla skupnega jezika. Nataša Pirc Musar je tedaj od Googla zahtevala, da zbriše obraze in opravi drugo potrebno anonimizacijo (odstranitev registrskih oznak, kočljivih posnetkov itn.) na podatkih v Sloveniji takoj po zajemu pred nadaljnjo obdelavo, Google pa je vztrajal, da iz tehničnih razlogov to ne gre. In ker ti podatki niso smeli zapustiti Slovenije, Google Street Viewa pač ni bilo.

Septembra lani se je premaknilo. Informacijska pooblaščenka je na Twitterju objavila, da se je Google spet oglasil in da usklajevanja potekajo, tako da...

121 komentarjev

Google oglobljen v Nemčiji zaradi afere Street View

Avtomobil za Google Street View

Heise - Nemški informacijski pooblaščenec je oglobil Google zaradi nezakonitega zbiranja prometnih podatkov z brezžičnih omrežij v sklopu slikanja pokrajine za storitev Google Street View. Incident je po odkritju dvignil veliko prahu, proti Googlu pa je preiskave začelo mnogo držav. Britanci niso odkrili nič nezakonitega, Francozi pač. Američani so bili precej prizanesljivi (precej manj pa njihove zvezne države), Španci so Google oglobili. Afera je bila aktualna vse do lanskega leta, saj Google podatkov ni takoj zbrisal, na koncu pa so za napako okrivili enega izmed programerjev. Sedaj so svoj odgovor podali še Nemci.

Hamburški pooblaščenec za dostop do informacij javnega značaja in varovanje...

11 komentarjev

Google ni izbrisal vseh prometnih podatkov iz afere Street View

Avtomobil za Google Street View

Ars Technica - Google je razkril, da še niso izbrisali vseh podatkov, ki so jih nezakonito zbirali njihovi avtomobili za projekt Street View, čeprav so lani trdili nasprotno. Maja predlani je izbruhnila afera, ko se je razvedelo, da so njihova vozila prestrezala in beležila tudi podatke o brezžičnih omrežjih in prometu prek njih v okolici. Google si je s tem nakopal jezo uporabnikov in preiskave v več državah. Čeprav so trdili, da je šlo za neljubo napako, so bili oglobljeni - v ZDA manj, drugod več.

Google pa je moral tudi obljubiti, da bo vse nezakonito zbrane podatke izbrisal, kar so predlani decembra po lastnih navedbah tudi storili. Britanski informacijski pooblaščenec je razkril, da to ne drži....

12 komentarjev

Googlove težave s Street Viewom v Švici

vir: Heise
Heise - Švicarsko zvezno sodišče v Bernu je pretekli mesec v tožbi zoper Google pritrdilo švicarskemu informacijskemu pooblaščencu, ki je zahteval strogo anonimizacijo posnetkov pred objavo na spletu. Tako mora Google pred objavo posnetkov zakriti obraze oseb, registrske tablice vozil in pred občutljivimi zgradbami, kot so zapori, bolnišnice, varne hiše, tudi oblačila in polt oseb. Google je pojasnil, da zmorejo največ 98- do 99-odstotno anonimizacijo, zato so vložili pritožbo. Če jim spodleti, grozijo z izklopom storitve Street View v Švici.

Googlov švicarski direktor Patrick Warnking pojasnjuje, da 100-odstotna anonimizacija iz tehničnih razlogov ni mogoča. Zato naredijo najbolj, kar morejo,...

63 komentarjev

Google Street View dodal posnetke Nemčije

Anonimizirani posnetki Münchna

vir: Spiegel Online
Spiegel Online - Po večmesečni vroči debati o dostopnosti posnetkov storitve Google Street View v Nemčiji in vplivu na zasebnost je Google ta teden dodal posnetke Nemčije. Za zdaj so poslikali 20 večjih mest (Berlin, Bielefeld, Bochum, Bonn, Bremen, Köln, Dortmund, Dresden, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt na Majni, Hamburg, Hannover, Leipzig, Mannheim, München, Nürnberg, Stuttgart in Wuppertal) in njihove ulice priobčili na splet.

Zanimivo je, da Nemci niso bili tako navdušeni nad storitvijo kot v drugih državah. Ankete so kazale, da jih kar polovica nasprotuje Street Viewu, kar 244 tisoč ljudi pa jih je zahtevalo, da njihove domove na posnetkih zameglijo. Google sicer pravi, da to predstavlja le tri odstotke hiš, a...

231 komentarjev

Google Street View ujezil Švicarje

Ars Technica - Google Street View vztrajno vozi svoje avtomobile z nameščenimi kamerami po svetu in pridno slika okolico. Švicarje snemanje njihove dežele jezi, zato je zanje njihov informacijski pooblaščenec za zaščito podatkov Hanspeter Thür (Eidgenössischer Datenschutz- und Öffentlichkeitsbeauftragter) vložil tožbo (nemški PDF) zoper Google in njegovo švicarsko podružnico. Kot pravi, se s podjetjem pregovarja že od avgusta, ko je zahteval umik vozil Street Viewa iz Švice, snemanje pa bi jim dovolil šele, ko bi se sporazumeli o pogojih. Hkrati je prebivalce poučil, kako zamegliti svoje obraze, če se slučajno znajdejo na kakšnih posnetkih. Google jih je večidel ignoriral, zaradi česar so bili primorani vložiti tožbo. Problem so pomanjkljivo skrite registrske tablice in obrazi ter previsoke kamere, ki vidijo tudi na zagrajena področja, kjer se pričakuje zasebnost.

Google je odgovoril v spravljivih tonih. Predlagajo pet ukrepov, ki bi pomirili Švicarje, med drugim boljše zamegljevanje registrskih...

18 komentarjev