»

IBM, JP Morgan, Fundacija Linux in ostali gradijo nov "blockchain"

Slo-Tech - Valut je bilo na svetu že ničkoliko, a bitcoin ima posebno mesto zaradi tehnološke inovacije, ki jo je prinesel. To je blockchain - kriptografsko varna veriga zapisov, ki še nima pametnega prevoda. V bitcoinu je realizirana tako, da se transakcije zapisujejo v bloke, ki poleg transakcij zadnjih nekaj minut vsebujejo tudi zgoščeno vrednost prejšnjega bloka. Tako tvorijo verigo veljavnih transakcij, ki so znane vsem udeležencem in ne potrebujejo centralne avtoritete za zagotavljanje verodostojnosti. Izračunavanje novih blokov je znano pod imenom rudarjenje in poganja celotno skupnost bitcoina, rudarjem pa prinaša dobiček. In prav blockchain je zelo pomembna inovacija.

Zato ni presenetljivo, da jo velikani kanijo uporabiti tudi v drugih delih gospodarstva....

25 komentarjev

Namenske škatle za rudarjenje bitcoinov velik hit

Ars Technica - Če ste na naši strani že brali kaj o bitcoinih, veste, da je glavni način nastajanja novih rudarjenje. Poenostavljeno rečeno se vse transakcije zapisujejo v bloke, ki vsebujejo zgoščeno vrednost prejšnjega bloka (tako nastaja veriga), nove transakcije in naključno vrednost. To je treba izbrati tako, da ima novi blok predpisano zgoščeno vrednost SHA-256. Predpisana v tem primeru pomeni, da se mora začeti z določenim številom ničel. Ker ni mogoče vnaprej predvideti, kako bo sprememba vhodnih podatkov spremenila zgoščeno vrednost, se postopek imenuje rudarjenje, v resnici pa gre za ugibanje. Kdor ugane novo vrednost, "narudari" nov blok, sistem pa ga nagradi s 25 bitcoini (ki so trenutno vredni okrog 1500 evrov).

...

104 komentarji

Še 24 ur za posodobitev odjemalcev za bitcoin

Slo-Tech - Zadnji tehnični preplah v deželi bitcoinov se je zgodil pred dvema mesecema. Takrat so rudarji, ki so uporabljali odjemalca verzije 0.8 narudarili nekaj blokov bitcoinov, ki so bili daljši od 512 kB. V principu s tem ni nič narobe, dokler imajo ustrezno zgoščeno vrednost (hash), a stara verzija odjemalca (0.7 in prejšnje) zaradi neposrečeno izbrane podatkovne baze ne razume blokov, daljših od 512 kB. To pa bi lahko predstavljalo velik problem, saj bi se lahko zgodovina transakcij razvejila v dve nekonsistentni verigi.

Kako točno je videti shema rudarjenja, je prikazano v shemi. Bistvo je, da se v vsak blok vgradijo transkacije zadnjih 10 minut, zgoščena vrednost prejšnjega bloka in...

21 komentarjev

Bitcoin se je umiril, koliko pa stane rudarjenje?

Bloomberg - Zadnje dogajanje z bitcoini je poskrbelo, da je valuta postala prepoznavna tudi pri ljudeh, ki se ne ukvarjajo z računalništvom ali financami. Pretekli teden in vikend je bilo živahno, saj je bitcoin pridobival in izgubljal, vmes pa bile internetne borze celo nekaj časa zaprte zaradi napadov DDoS in zaradi tržnih neravnovesij.

Širša prepoznavnost pa prinese tudi druge pomisleke, recimo ekološke. Emisija bitcoin poteka z digitalnim rudarjenjem, kakor imenujemo izračunavanje novih blokov, kamor se potem shranjujejo transakcije. Ker je število bitcoinov navzgor omejeno na 21 milijonov enot in ker algoritem sproti prilagaja zahtevnost rudarjenja, tako da je nov blok v povprečju nakopan v 10 minutah, hkrati pa se vsakih 210.000 blokov nagrada za rudarje razpolovi, so stroški rudarjenja že precej visoki. Računanje namreč ni...

48 komentarjev

Bitcoin izgubil polovico vrednosti

Slo-Tech - Dodatek (ob 23:35): Z bitcoinom se spet trguje nekoliko više, v tik pod 200 dolarji (sorazmerno blizu jutranjega vrha in konsistentno z dogodki preteklih dni). Kot kaže, je bil nihljaj navzdol posledica začasne nedosegljivosti trgovanja preko vodilnih borz Mt.Gox (ZDA) in BitStamp (Slovenija) zavoljo DDOS-napada. Nekaj nezaupanja v valuto naj bi dodal še neimenovani Redditor z vzdevkom "bitcoinbillionaire", ki je naključnim uporabnikom portala zmetal za več tisoč dolarjev kovančkov v napitninah (+bitcointip). Lastniki bitcoinov so torej začasno mirnejši, a živcev je šlo še in še, hkrati pa je lastnika zamenjalo en kup premoženja.

Dodatek (ob 0:01): Trgovanje je še vedno zelo nestanovitno in spet na precej nižjih nivojih, saj cena bitcoina divje niha med 150 in 200...

56 komentarjev

Sinoči težave z rudarjenjem bitcoin kovančkov

Bitcoin.it - Včeraj pozno zvečer je skupina bitcoin rudarjev, združena v Slushev mining pool, naletela na zagonetno težavo v tehnični izvedbi bitcoina.

Izkaže se namreč, da najnovejša različica bitcoin klienta, v0.8 (19. februar) podpira tudi shranjevanje bitcoin blokov v velikosti nad 512KB, medtem ko prejšnje različice zaradi nesrečne izbire podatkovne baze - Berkley DB (zdaj v lasti Oracla) - ne zmorejo varno sprocesirati blokov v velikosti nad omenjenega pol megabajta. Ko so Slushevi fantje sinoči našli en tak blok - velik nekaj čez 900 kilobajtov in vreden standardnih nagradnih 25 kovancev oziroma nekaj čez 1100 dolarjev po sedanjih cenah! - ga pač niso uspeli umestiti v omrežje, v bitcoinov Block Chain, tj....

34 komentarjev

Evropska centralna banka budno spremlja bitcoin

Slo-Tech - Ko smo prvikrat pisali o anonimni, decentralizirani, virtualni valuti bitcoin, še ni bilo povsem jasno, ali gre za muho enodnevnico ali pa se bo valuta prijela. Sčasoma se je pokazalo, da je zamisel Japonca Satoshi Nakamoto (za kar se je izkazalo, da gre za psevdonim, saj njegova identiteta ni znano) genialna. Valuta bitcoin je pseudo anonimna, tako da lastnika računa oziroma obeh strani transakcij ni mogoče zlahka identificirati, hkrati pa povsem decentralizirana, kar onemogoča manipulacije. Vse transakcije se poravnavajo takoj in so neizpodbojne, emisija valute pa se vrši z rudarjenjem (izračunavanjem zgoščevalne funkcije, hash). Denarni agregat valute je navzgor omejen na približno 21 milijonov bitcoin in se mu z rudarjenjem približujemo z geometričnim zaporedjem.

Valuta je dobro konvertibilna, saj na internetu najdemo...

61 komentarjev

FBI zaskrbljen zaradi bitcoina

vir: Heise
Wired News - Na splet je prijadral interni dokument ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI), v katerem analizirajo grožnje za pregon organiziranega kriminala, ki jih zaradi nekaterih svojih edinstvenih značilnosti predstavlja bitcoin.

O bitcoinu smo na naših straneh že večkrat pisali. Gre za elektronsko valuto, ki se ustvarja z izračunavanjem zgoščevalne funkcije, njena količina pa je z matematičnim algoritmom navzgor omejena na 21 milijonov enot. To pomeni, da valute ni mogoče ponarejati. Valuta je lahko s pravilno uporabo anonimna. Vse transakcije so javne in se oznanjajo preko P2P omrežja, po...

50 komentarjev