» »

Sinoči težave z rudarjenjem bitcoin kovančkov

Sinoči težave z rudarjenjem bitcoin kovančkov

Iskanje kovančkov je računsko zahtevno, zato se išče čimbolj optimalna oprema (GPU-ji, FPGA-ji) in se združuje v skupine, imenovane mining pooli.

vir: Bitcoin Talk
Bitcoin.it - Včeraj pozno zvečer je skupina bitcoin rudarjev, združena v Slushev mining pool, naletela na zagonetno težavo v tehnični izvedbi bitcoina.

Izkaže se namreč, da najnovejša različica bitcoin klienta, v0.8 (19. februar) podpira tudi shranjevanje bitcoin blokov v velikosti nad 512KB, medtem ko prejšnje različice zaradi nesrečne izbire podatkovne baze - Berkley DB (zdaj v lasti Oracla) - ne zmorejo varno sprocesirati blokov v velikosti nad omenjenega pol megabajta. Ko so Slushevi fantje sinoči našli en tak blok - velik nekaj čez 900 kilobajtov in vreden standardnih nagradnih 25 kovancev oziroma nekaj čez 1100 dolarjev po sedanjih cenah! - ga pač niso uspeli umestiti v omrežje, v bitcoinov Block Chain, tj. distribuirano verigo blokov in transakcij, ki vodi veljavnost vseh kovančkov. Isto je potem zgodilo še za pet ali šest dodatnih prevelikih blokov, prav tako najdenih sinoči. Ker jih omrežje drugih bitcoin uporabnikov ni sprejelo, so postali osiroteli (orphaned) in šli v nič. Tukaj se gre za 7 do 8 tisočakov denarja. Obenem je nastopila možnost, da bi kak lahkomiseln kupec te kovančke vseeno kupil (morda celo večkrat) in na koncu ostal s kupom ničvrednih bitov.

Upravitelji Slushevega poola (ki dobijo manjšo provizijo - večino namreč gre članom poola) so hitro zagnali paniko in začeli iskati rešitev. Žal zaradi distribuirane narave omrežja te ni bilo. Omenjenih šest blokov je ostalo brez vrednosti, sami pa so vse svoje člane nemudoma obvestili, naj svoje kliente pretvorijo nazaj na starejšo (0.7.2) različico. Isto so priporočili še vsem ostalim rudarjem, bodisi v poolih bodisi samotarjem, saj bi bili morebitni novonajdeni preveliki bloki prav tako brez vrednosti. K sreči se je downgrade zaključil relativno hitro, v vsega nekaj urah.

A to je predvsem začasna rešitev, ki zagotavlja predvsem, da ne bi takoj nastalo še za več tisočakov škode. Omrežje bo treba slej ko prej posodobiti z novimi klienti, in ko bo večina uporabnikov imela novo različico, bodo tudi večji bloki postali veljavni. Težava je nasploh nastopila zato, ker je bil izvorni klient spisan z malo premalo razmišljanja vnaprej, beri brez natančne proučitve omejitev uporabljene knjižnice za Berkley DB. Različica 0.8 je zato spisana na novo in uporablja tudi drugo bazo, žal pa so (očitno) pozabili spisati vse regresijske teste.

Še več škode je nastalo zavoljo zmede pri navadnih uporabnikih valute (takih, ki ne rudarijo), sploh tistih, ki so sinoči opravili kakšno transakcijo. Te je bilo strah (sicer malo verjetnega) scenarija, da so ravno oni sprejeli v plačilo katerega od nepotrjenih kovancev iz Slushevih novonajdenih blokov, preveriti pa niso znali, ker je za to potrebno precej znanja in gledanja po dolgih verigah zgoščenih številk (hashev). Upravitelji dobro branega bitcoin.it foruma so sčasoma le pojasnili, da bi stvari morale biti vredu za skoraj vse uporabnike in da ti ne rabijo downgradati klientov, le z nadaljnim trgovanjem naj počakajo tistih nekaj ur. To se je do današnjega jutra tudi že zgodilo.

Zdaj je torej že vse v najlepšem redu. A škoda zavoljo izgube zaupanja se je prav tako že zgodila. Bitcoinov glavni problem je še vedno skepsa uporabnikov do njegove zrelosti in stabilnosti, tovrstni incidenti pa pri tem nikakor ne pomagajo. Že pred tem so bile hude skrbi z vdori v večje borze in krajo uporabniških kovancev, kar se je po lanski jeseni k sreči umirilo. BTC je zato zrasel na zgodovinski vrh (44$/BTC), nekoliko zavoljo povečanega povpraševanja in nekoliko najbrž tudi zavoljo špekulantov. A za nadaljnjo stabilno rast po potrebne še malo več stabilnosti.

34 komentarjev

RejZoR ::

Super je tud če se pripojiš k rudarjenju z uporabo malwara. Razširiš zadevo po vseh mašinah, rudariš na svoj račun z uporabo tujih mašin in elektrike. Zadnje čase je to precej popularno početje a istočasno tud nelegalno... ampak bitcoini so bitcoini...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

jype ::

RejZoR> Super je tud če se pripojiš k rudarjenju z uporabo malwara.

To je res easy, ja, sploh pri pro rudarjih, ki pojma nimajo, kaj počnejo in nikoli ne pogledajo v kodo, ki jo poganjajo.

mailer ::

jype, mislim, da si narobe razumel. Gre se za uporabnike, ki jim "ugrabiš" računalnike za rudarjenje pa sploh ne vedo kaj se na njihovi mašini izvaja. Torej nevedni uporabniki, ki pri inštalaciji programov samo klikajo accept, next, next in finish.

jype ::

mailer> jype, mislim, da si narobe razumel. Gre se za uporabnike, ki jim "ugrabiš" računalnike za rudarjenje pa sploh ne vedo kaj se na njihovi mašini izvaja. Torej nevedni uporabniki, ki pri inštalaciji programov samo klikajo accept, next, next in finish.

To se pa v splošnem zelo slabo obnese.

Za podobno zmogljivost kot jo ima en ASIC jih moraš ugrabiti 20 z zelo dobrimi grafičnimi karticami, 200 s karticami srednjega razreda, ali pa 2000 z zelo dobrimi procesorji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

popster ::

Super je tud če se pripojiš k rudarjenju z uporabo malwara.

ja samo potem ti anti malware označi program kot malware.. tko naprimer mi Panda antivirus označi dnetc (distributed.net) kot malware. prav zaradi takih uporabnikov.

Luwigana ::

Ko sem gledal tale video http://video.kiberpipa.org/pot_bitcoin/ se mi je zdelo vse simpl. Zdaj pa se govori vse o malware me pa kar stran odbija od tega Bitcoin kovančkov. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Luwigana ()

RejZoR ::

jype je izjavil:

mailer> jype, mislim, da si narobe razumel. Gre se za uporabnike, ki jim "ugrabiš" računalnike za rudarjenje pa sploh ne vedo kaj se na njihovi mašini izvaja. Torej nevedni uporabniki, ki pri inštalaciji programov samo klikajo accept, next, next in finish.

To se pa v splošnem zelo slabo obnese.

Za podobno zmogljivost kot jo ima en ASIC jih moraš ugrabiti 20 z zelo dobrimi grafičnimi karticami, 200 s karticami srednjega razreda, ali pa 2000 z zelo dobrimi procesorji.


In kaj ima veze kako hitri so sistemi? Štrom te ne stane nič, bojo pa vseeno počasi nabirali. In če si jih nabereš ene 10.000 to ni majhna številka neglede na to kako zmogljivi so.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Looooooka ::

Štrom te ne stane nič

Free electicity?
Where do I sign up? :D

Hayabusa ::

Štrom te ne stane nič

Na ugrabljenih sistemih je bilo mišljeno...

jype ::

RejZoR> In kaj ima veze kako hitri so sistemi? Štrom te ne stane nič, bojo pa vseeno počasi nabirali. In če si jih nabereš ene 10.000 to ni majhna številka neglede na to kako zmogljivi so.

V povprečju nabereš manj kot enega na leto na vsako mašino. Če ugrabiš 10.000 mašin je pa možnost, da te najdejo, že znatna.

Looooooka ::

Ugrabis racunalnike gamerjev. Ti bodo tako ali tako upgrejdali graficno preden bodo porajtali, da jo molzes.

jype ::

To ni slaba ideja, problem je le v tem, da je gamerjev malo in da so razmeroma računalniško pismeni (in je njihove računalnike težko ugrabiti).

enadvatri ::

Dej, Đuro ... Od kod ti podatek, da so gejmerji računalniško opismenjeni? Jaz poznam veliko takšnih, ki jim očetje kupijo drage mašine, pa skozi jamrajo nad nedelovanjem, virusi ipd. Pa ne bi sklenil na podlagi tega niti obratno, torej, da niso. Pač, mal v temo brcaš.

Brane22 ::

Hmm. Dokaj čudno tole z ASICi.

Sem pričakoval, da se o tem le šušlja in da kdorkoli se je spravil investirat v ASIC pridno služi sam ampak ne, folk to prodaja okrog...

Kot je videt, niso šli vsi po isti poti. Eni so šli v cenejšo varianto preko pečenja FPGAjev v ASICe, eni pa očitno v bolj napredne vode, od tod tudi taka razlika v učinkovitosti.

Alexius Heristalski ::

Tukaj se gre za 7 do 8 tisočakov denarja.

Fenomenalen stavek.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

BlackMaX ::

BC se ne bo obdržal :)

enadvatri ::

BlackMaX je izjavil:

BC se ne bo obdržal :)


Zakaj tako misliš? Smo radovedni.:)

BlackMaX ::

enadvatri je izjavil:

BlackMaX je izjavil:

BC se ne bo obdržal :)


Zakaj tako misliš? Smo radovedni.:)


Prvo je zaupanje, to je itak povsod :) In s takimi "pripetljaji" ga ne bo pridobil.
Če, sem prav razumel, samo določeni posamezniki lahko rudarijo za kovančke z nekimi mašinami (correct me if i'm wrong here :) )
In plus to da je e-Denar...danes ni sistema in tud ga ne bo, ki bo 100% varen, pred zlobnimi hekerji. Da sem iskren, sej nič ni čist varno.
To, da se cena BC dviga, podobno kot kakšna delnica tud ni ena fletna novica. ( hitro gor, hitro dol)

Seveda, to so moja mnenja in kot tisto prej, še zmeri mislm, da se ne bo obdržal.

:)

enadvatri ::

Zaupanje mora biti tudi v običajno valuto, sicer vemo, kaj se prične dogajati.

Ta pripetljaj je prizadel predvsem tiste, ki minirajo (beri: pridobivajo) BTC. Torej načeloma bolj poučene, prav tako pa v minimalni meri (glede na kapitalizacijo trga). Pa še težava je bila odpravljena ekspresno. Tudi prave borze so se že sesule, a je kaj kamu bilo vse kot pred tem.

Te kobačnke in veliko manjše enote - satošije - lahko dobiš tudi drugače! Z nakupom na borzi ali pa, da nekaj prodaš zanje. Začetna distribucija je, kakršna je. A, če se ga bo spravilo in razpršilo veliko v obtok (kar se že dogaja), to ne bo problem.

Ta valuta je v svoji zasnovi precej varna, kot valuta (pred poneverbami). Ne pa tudi pred krajo, tako kot ni pred žeparji in vlomilci tvoj denar ali zlatnina.

Fletna novica gor ali dol, bomo videl, kaj se bo zgodilo (stabiliziralo, bodo v tej novi ekonomiji kako drugače trgovali, težko rečem).

Seveda lahko misliš, kar želiš. Bomo pa videli. Jaz to valuto opazujem z zanimanjem in po tihem kar navijam, da se obdrži. Jo v manjši meri tudi uporabljam (za nakupe, ne špekulacije).

Aja, to ni BC, temveč BTC.

Gandalfar ::

No dvignite nivo nad enovrsticnice.

enadvatri ::

jype pravi:
BlackMaX> In plus to da je e-Denar...danes ni sistema in tud ga ne bo, ki bo 100% varen, pred zlobnimi hekerji. Da sem iskren, sej nič ni čist varno.

Ni e-Denar, temveč kriptografska valuta. Gre za znatno drugačen koncept.



Bitcoin je elektronski denar (e-denar), med katere sodijo tudi digitalne valute. Da je to kriptografska valuta, je zgolj posledica takšne (napredne) tehnične zasnove. Je pa res, da je njegova raba oz. poslovanje še v veliki meri pravna praznina. Kar pravo ne ureja, še ne pomeni, da ne obstaja.

jype ::

Skratka, ni e-denar, katerega lastnost je, da je pravno priznana valuta, temveč kriptografska valuta, katere lastnosti zagotavljajo le njeni kriptografski temelji.

BlackMaX> Prvo je zaupanje, to je itak povsod :) In s takimi "pripetljaji" ga ne bo pridobil.

Brez skrbi, zaupanja v matematiko je precej več kot zaupanja v države.

BlackMaX> Če, sem prav razumel, samo določeni posamezniki lahko rudarijo za kovančke z nekimi mašinami (correct me if i'm wrong here :) )

Tako je, trenutno to drži (se pa lahko spremeni, ker se bitcoin omrežje prilagaja spremembam v moči računalnikov, ki v tem omrežju sodelujejo).

BlackMaX> In plus to da je e-Denar...danes ni sistema in tud ga ne bo, ki bo 100% varen, pred zlobnimi hekerji. Da sem iskren, sej nič ni čist varno.

Ni e-Denar, temveč kriptografska valuta. Gre za znatno drugačen koncept.

BlackMaX> To, da se cena BC dviga, podobno kot kakšna delnica tud ni ena fletna novica. ( hitro gor, hitro dol)

Vrednost je odvisna izključno od tega, koliko je nekdo pripravljen plačat za ponujeno.

BlackMaX> Seveda, to so moja mnenja in kot tisto prej, še zmeri mislm, da se ne bo obdržal.

Nič hudega, kdo drug pa pač misli, da se bo in da bo še znatno zrasel v vrednosti napram ostalim valutam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

enadvatri ::

Skratka, ni e-denar, katerega lastnost je, da je pravno priznana valuta, temveč kriptografska valuta, katere lastnosti zagotavljajo le njeni kriptografski temelji.


Daj kaj kredibilnega ... Tebi ne verjamem na besedo.

jype ::

Matijadmin> Daj kaj kredibilnega ... Tebi ne verjamem na besedo.

Ti si dal link, kjer to piše.

Silver ::

Ima mogoče kdo podatek koliko bi lahko približno zaslužil z neko gamersko grafično kartico, če bi sodeloval v nekem "pool-u" 24/7? Tako, čez palec?

Če bi rudaril solo naj bi dobil paket cca. na vsakih 13 let ali pa celo nikoli. :P

V kratkem se bo pojavilo mnogo namenske strojne opreme (npr. ASIC) in bo verjetno zopet preskok podoben kakor ko so šli iz CPU na GPU. Torej ne bo več smiselno mlinčkati podatke na grafični. :)

jlpktnst ::

Ja mislim da dobiš nekje 1BTC na mesec z hd7850. Nvidia kartice so pa crappy za mining.

Pa računaj elektriko tudi :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jlpktnst ()

enadvatri ::

jype je izjavil:

Matijadmin> Daj kaj kredibilnega ... Tebi ne verjamem na besedo.

Ti si dal link, kjer to piše.


Morava se najprej dogovoriti, kako se bova pogovarjala, saj sicer briješ norca iz vsega in kažeš, kako neumen ali nespameten si.

Bitcoin je el. denar oz. digitalna (kriptogrfska) valuta. De facto. Kaj je elektronski denar oz. digitalni denar, je v bistvu še precej bolj prosta definicija od številnih zakonskih ter drugih pravnih regulacija. Tudi znanstvene revije ga omenjajo kot el. denar.

Če bi bil jaz nespameten, bi lahko trdil celo, da Bitcoin ni niti digitalna valuta, saj ga ISO 4217 (kar preveri) ne pripozna kot tako. Pa je.

Torej lahko mirno rečeva, da je el. denar oz. (kriptografska) digitalna valuta. Prav tako lahko rečeva, da ni zakonita valuta kot tudi ne zakonit el. denar.

A bo?

jype ::

Saj jaz nisem napisal, da je digitalna valuta. Je kriptografska valuta, kar je matematični termin, ki opisuje njene matematične lastnosti.

Matijadmin> Torej lahko mirno rečeva, da je el. denar oz. (kriptografska) digitalna valuta. Prav tako lahko rečeva, da ni zakonita valuta kot tudi ne zakonit el. denar.

Ajde, nej ti bo.

MrStein ::

jype je izjavil:

Skratka, ni e-denar, katerega lastnost je, da je pravno priznana valuta, temveč kriptografska valuta, katere lastnosti zagotavljajo le njeni kriptografski temelji.

BlackMaX> Prvo je zaupanje, to je itak povsod :) In s takimi "pripetljaji" ga ne bo pridobil.

Brez skrbi, zaupanja v matematiko je precej več kot zaupanja v države.

60% homo sapiensov "zaupa" v duhove.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Hayabusa ::

Misliš raznorazne bogove ?

A. Smith ::

enadvatri je izjavil:

Bitcoin je el. denar oz. digitalna (kriptogrfska) valuta. De facto. Kaj je elektronski denar oz. digitalni denar, je v bistvu še precej bolj prosta definicija od številnih zakonskih ter drugih pravnih regulacija. Tudi znanstvene revije ga omenjajo kot el. denar.


Kolikor vem, je v pravu valuta definirana kot univerzalno menjalno sredstvo, ki ga izdaja neka država ali drug centralni izdajatelj, ki brezpogojno pripoznava njegovo vrednost.

Bom poskusil najti kakšen pameten vir za tisto zgoraj.

No, pri BTC je problem ta, da gre za vrstniško valuto brez centralnega izdajatelja. Zato je pravno gledano BTC nič drugega kot dobrina z neko tržno vrednostjo, tako kot so to veveričje kože, cokli, frnikule ali Coca-cola zamaški.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

MrStein ::

Hayabusa je izjavil:

Misliš raznorazne bogove ?

Ni moj foh, ne vem kake razne izraze uporabljajo.
"bog" se seveda med drugimi tudi uporablja.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

enadvatri ::

A. Smith je izjavil:

enadvatri je izjavil:

Bitcoin je el. denar oz. digitalna (kriptogrfska) valuta. De facto. Kaj je elektronski denar oz. digitalni denar, je v bistvu še precej bolj prosta definicija od številnih zakonskih ter drugih pravnih regulacija. Tudi znanstvene revije ga omenjajo kot el. denar.


Kolikor vem, je v pravu valuta definirana kot univerzalno menjalno sredstvo, ki ga izdaja neka država ali drug centralni izdajatelj, ki brezpogojno pripoznava njegovo vrednost.

Bom poskusil najti kakšen pameten vir za tisto zgoraj.

No, pri BTC je problem ta, da gre za vrstniško valuto brez centralnega izdajatelja. Zato je pravno gledano BTC nič drugega kot dobrina z neko tržno vrednostjo, tako kot so to veveričje kože, cokli, frnikule ali Coca-cola zamaški.


V ekonomiji in informatiki je to (strokovno) el. denar oz. digitalna valuta. Ni pa zakonita valuta ali zakonit denar. Tega nihče ne trdi. Saj imajo tudi trgovci oz. trgovske mreže točke ugodnosti/zvestobe, ki niso nič drugega kot (učeno povedano) komplementara interna valuta. Tudi po idejni ter tehnični zasnovi in namemu to ni dobrina, temveč valuta. Ker vse bolj prodira v rabo, postaja tudi vse bolj razširjena. Tu pa nekateri vidijo problem, ki ga ni. Naj se raje zakonodajalci kaj naučijo iz zgodbe P2P omrežij in povsem zgrešenega avtorskega prava, centralne bančne avtoritete in regulatorji pa naj raje skrbijo za lastno valuto, ki je vse prej kot idealna ter ima povsem zadosti težav.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enadvatri ()

enadvatri ::

Aja, kakršna koli opozorila in ozaveščanje o previdnosti pa so na mestu! Ne bom pa bral in toleriral, kako bo kdo nabijal, da je z njo poslovanje tvegano za celotno gospodarstvo in bi jo zato morali omejeti, pravno regulirati. Saj je že dovolj regulirano gospodasrtvo. Če je poslovodja trčen lahko zakocka solventnost na mah. Brez težav tudi sedaj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Facebook napovedal novo kriptovaluto libra (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7924869 (19308) vb2nc4uv
»

Napadi z 51 odstotki postajajo resničnost

Oddelek: Novice / Kriptovalute
1914291 (9218) Eandro5res
»

Tehnične podrobnosti težav v Mt.Goxu

Oddelek: Novice / Kriptovalute
3411908 (7794) SasoS
»

Bitcoin se je umiril, koliko pa stane rudarjenje?

Oddelek: Novice / Kriptovalute
4822494 (16299) marS
»

ESEA za prvi april svoje uporabnike spremenila v bitcoin rudarje

Oddelek: Novice / Kriptovalute
104685 (3419) para!

Več podobnih tem