»

Disney+ utegne močno spremeniti trg pretočnih TV storitev

vir: Pixabay

CNet - Prejšnji teden se je končal Disneyjev D23 Expo, na katerem so razkrili nekaj več podrobnosti o svoji pretočni TV storitvi Disney+. Z delovanjem bo pričela 12. novembra, stala bo 6,99 dolarja mesečno (69,99 letno) in za ta razmeroma majhen denar ponujala možnost štirih vzporednih streamov, tudi v ločljivosti 4K in UHD ter sedem uporabniških profilov na enem samem računu.

Vse to bo seveda močno zamajalo položaj konkurence, zlasti Netflixa, ki je v začetku leta v ZDA podražil svoje naročnine, postopoma pa to počne tudi v drugih državah, nedavno denimo v Veliki Britaniji. Za boljšo primerjavo z Disneyem navajamo ameriške cene Netflixa: naročnina za standardno ločljivost znaša mesečno 8,99, za HD 12,99 in za 4K 15,99...

54 komentarjev

V ZDA se organizirajo poletni tabori za otroke, bodoče zvezde YouTuba

Slo-Tech - V ZDA so se začeli širiti poletni tabori za otroke, v katerih se ti izobražujejo, kako uspeti na YouTubu. Za do 1000 dolarjev na teden (nekateri so seveda cenejši) se otroci, ki so stari od 9 do 15 let, učijo veščin, ki so potrebne za uspešno postavitev in vodenje kanala. Snemanje, intervjuvanje, obdelava zvoka, izbira tem, izbira privlačnega formata oddaje, postprodukcija, priprava naslovne sličice (thumbnails) itd. Vseh teh podrobnosti se je treba naučiti, če želimo postaviti uspešen kanal z veliko naročniki in ogledi.

Taborov je več, vsak je namenjen svoji podmnožici. Eden izmed enotedenskih taborov za 10- do 12-letne otroke obljublja, da jim bo pomagal "postaviti znamko in postati zvezda na YouTubu". Drugi tabor enako starim...

12 komentarjev

YouTube škoduje prodaji glasbenih albumov

Slo-Tech - O vplivu piratstva na prodajo filmskih naslovov, glasbenih albumov, iger in drugih digitalnih vsebin so mnenja deljena, raziskave pa tudi ne pokažejo konsistentne slike o tem početju. Nekatere celo dokazujejo, da pirati kupijo več avtorskih del, filmski studii pa tudi niso a priori proti.

Kaj pa YouTube? Gledanje glasbenih videospotov prek YouTuba je povsem legalno početje, a ni brez učinka na prodajo albumov, ugotavlja nova raziskava. Raziskovalca sta uporabila incident iz leta 2009, ko je zaradi nesporazuma z YouTubom glasbeni založnik Warner Music do podpisa nove pogodbe umaknil vso glasbo z YouTuba. Analiza prodaje albumov v tem obdobju je po kontroli vse spremenljivk pokazala, da je dejansko prodaja v tem...

176 komentarjev

Tretji poizkus: Microsoft umaknil mobilno aplikacijo za YouTube

The Verge - Razmere med Microsoftom in Googlom se očitno umirjajo, veliki zmagovalec pa je Google. Microsoft je namreč umaknil drugo verzijo mobilne aplikacije za dostop do YouTube, ki so jo izdali, ko je bila prva neprimerna. Pri aplikacija je namreč omogočala prenos posnetkov na disk in je odstranila oglase, s čimer se je Google ni strinjal in je do 22. maja terjal njen umik. Tistega dne je Microsoft izdal novo verzijo, ki ni več podpirala prenosa aplikacij, je pa še vedno rezala reklame. Tudi to očitno ni bilo v redu, zato se še ta verzija umika.

Microsoft in Google sta sedaj napovedala, da bosta sodelovala in s skupnimi močmi izdala aplikacijo, ki bo podpirala...

23 komentarjev

Microsoft izdal na pol popravljeno mobilno aplikacijo za YouTube

ZDNet - Microsoft je posodobil svojo mobilno aplikacijo za YouTube, tako da ustreza nekaterim Googlovim zahtevam, ne pa vsem. Spor se je začel, ko je Microsoft 7. maja izdal aplikacijo za Windows Phone, ki omogoča zelo svoboden dostop do YouTuba. Googlu je šlo v nos predvsem to, da aplikacija omogoča prenos videoposnetkov na disk in da odreže reklame pred in po posnetkih. To pa je, tako trdi Google, v nasprotju s pravili uporabe. Zato je Google Microsoftu poslal zahtevo za prenehanje kršitve in postavil rok 22. maj. Včeraj je rok potekel, Microsoft pa je izdal popravljeno aplikacijo, ki je nekje vmes med prejšnjo in Googlovimi zahtevami.

Nova verzija aplikacije...

9 komentarjev

YouTube uvaja naročnino za premium kanale

Google - YouTube je danes zagnal preizkusno storitev, o kateri se je na internetu špekuliralo že cel teden. Gre za naročnino na kanale na YouTube, ki uporabnikom omogoča dostop do tako imenovanih premium vsebin. Trenutno je program še v pilotni fazi. Kot pojasnjujejo v Googlu, je danes na YouTubu že več kot milijon kanalov, kjer se redno objavlja najrazličnejša avtorska vsebina. Upravljavci teh kanalov so že večkrat izrazili željo, da jim Google omogoči monetizacijo tega početja.

Odslej bo to mogoče. Naročnine bodo stale od 99 centov na mesec, vsak kanal pa bo imel 14 dni brezplačnega testiranja in popuste za celoletno naročnino. Gre za kanale, ki objavljajo vsebino, ki sicer ni prosto dostopna,...

28 komentarjev

Pakistan odblokiral YouTube za tri minute

The New York Times - Septembra letos je Pakistan blokiral dostop do številnih zahodnih strani za deljenje vsebine, med njimi tudi YouTube. Razlog je bil kontroverzen film Nedolžnost muslimanov, ki je sprožil ogorčenje islamske skupnosti po svetu in silovite proteste. Mimogrede so za vsak slučaj blokirali še Facebook, Flick in Wikipedijo, saj se tudi tam lahko širijo režimu in verskim voditeljem nevšečne vsebine. Ta konec tedna so v Pakistanu YouTube odblokirali in po vsega treh minutah spet blokirali.

Pakistanski notranji minister Rehman Malik je v petek na Twitterju objavil, da bodo v naslednjih 24 urah ponovno omogočili dostop do YouTuba. PTA (Pakistan Telecommunications Authority) je v soboto prejela...

10 komentarjev

Google pripravlja prenovo YouTuba

The Wall Street Journal - Google pripravlja korenito prenovo YouTuba, poroča The Wall Street Journal. Zaradi naraščajoče konkurence v obliki strani za spremljanje televizijskih vsebin (recimo Netflix in Hulu), ki že izpodjedajo primat klasične televizije in v nejevoljo potiskajo televizijske hiše, bo Google na YouTubu večji poudarek dal "kanalom". Kakšen ducat ali dva jih bomo po prenovi našli na straneh in vsak bo prinašal nekaj ur profesionalnih vsebin na teden. Dodatni kanali bodo nastali iz zbirke najžlahtnejših posnetkov, ki so že na strani.

V prenovi naj bi samo za naročilo novih vsebin potrošili 100 milijonov dolarjev. Pri tem Google cilja na...

12 komentarjev

Španija: Google ni odgovoren za vsebino na YouTube

The New York Times - Špansko zvezno sodišče je zavrglo tožbo zoper YouTube, ki jo je vložila španska komercialna televizija Telecinco, podružnica italijanskega medijskega konglomerata Mediaset, ki ga obvladuje družina Berlusconi. V njej so YouTubu očitali kršenje avtorskih pravic zaradi posnetkov, ki jih na strani objavljajo uporabniki. Madridsko sodišče je potrdilo doktrino varnega pristana, ki ščiti strani, na katere uporabniki objavljajo vsebino, vse dokler redno brišejo avtorsko zaščiten material, na katerega so opozorjene. V Googlu so razumljivo nad razsodbo navdušeni in dodajajo, da gre za jasno zmago interneta in pravil, ki veljajo na njem. Telecinco je že napovedal pritožbo na razsodbo.

V ZDA to ureja Digital Millennium Copyright Act, ki omejuje pravno odgovornost strani na brisanje vsebin, na katere jih opozorijo imetniki avtorskih pravic, ki so tako sami odgovorni za patruljiranje po spletu. V Evropi je uzakonjena podobna rešitev, a so imela sodišča več interpretacij. Posebej veliko prahu je...

2 komentarja

YouTube in UMG ustvarjata Vevo.com

TG Daily - Ker se YouTube in Universal Music Group nista mogla sporazumeti o pogojih objavljanja avtorskih del na YouTubu, sta se odločila za salomonsko rešitev. Ustanovila bosta novo spletno stran na naslovu vevo.com, kjer si bosta delila dobiček od reklam, uporabnikom pa bosta omogočila nakup video posnetkov in glasbe s klikom. Na tej strani in na kanalu Vevo na YouTube, ki ga bo moč spremljati s posebnim vgrajenim predvajalnikom, bodo tako nova glasba in video posnetki originalnih izvajalcev (tudi za nakup), kot tudi vsebine uporabnikov, ki uporabljajo njihove izdelke (npr. glasbo). UMG ima trenutno enega večjih kanalov na YouTube z več kot 9450 posnetki, ki je z 3,5 milijarde ogledi na prvem mestu po priljubljenosti. Poleg tega sta se podjetji domenili, da bodo uporabniki v svojih stvaritvah za ozadje še vedno lahko uporabljali glasbo, katere avtorje zastopa UMG.

4 komentarji

YouTube bo prodajal iskalne termine

CNet - YouTube je včeraj objavil, da bo izdal novo oglasno platformo, poimenovano Sponsored Videos. Trženje oglasov bo zelo podobno, kot to počne recimo Google s sponzoriranimi povezavami, ki se prikažejo na barvnem ozadju ob vsakem iskanju. Podobno bo tudi YouTube prodajal ključne besede podjetjem, katerih izbrani posnetki se bodo prikazali ob iskanju po teh ključnih besedah. Google priznava, da za 1,65 milijarde dolarjev kupljen YouTube z 80 milijoni uporabnikov ni tako dobičkonosen, kot so upali. S tem pristopom želijo nekoliko izboljšati poslovanje YouTuba, čeprav ni jasno, zakaj so to storili šele po dveh letih od nakupa.

12 komentarjev