»

Samsung in Huawei zakopala bojno sekiro

Slo-Tech - Samsung in Huawei sta se spravila in zaključujeta vse medsebojne tožbe zaradi patentov v pametnih telefonih. Kot poroča Nikkei, sta podjetji v triletnem sporu, ki je obsegal več kot 40 različnih tožb, našli skupni jezik. Poravnali sta se z mediacijo na sodišču v kitajskem Guangdongu. Podrobnosti dogovora niso znane, vključuje pa navzkrižno licenciranje.

Da sta se podjetji odločili zakopati bojno sekiro, ni presenetljivo. Trg pametnih telefonov se ohlaja, zato je smiselno energijo preusmerjati v dvigovanje prodaje in razvoj, ne pa v tožbe. Globalna prodaja telefonov je lani padla za 4,1 odstotka. Samsung, ki ima največji tržni delež, drži 20,8-odstotni tržni delež, Huawei pa je s 14,7 odstotka na tretjem mestu.

V spor sta se podjetji zapletli maja 2016, ko je Huawei na Kitajskem in v ZDA tožil Samsung zaradi kršitev patentov, ki...

5 komentarjev

Policija preiskala LG-jev sedež zaradi Samsungove prijave

Slo-Tech - Vojna med tehnološkimi podjetji je običajno omejena na tožbe zaradi kršitev patentov in zaščitenih modelov, medtem ko so policijske preiskave pisarn skoraj vedno posledice sumov utaje davkov ali kartelnega dogovarjanja. Redko se zgodi, da te konkurent obtoži uničenja pralnega stroja, potem pa pridrvi četica policistov in na glavo obrne pisarne ter direktorju prepoved izhod iz države.

Spor med LG-jem in Samsungom se je pričel letos septembra na berlinskem sejmu IFA. Samsung je obtožil LG, da je slednji namenoma pokvaril nekaj razstavljenih eksponatov pralnih strojev. Samsung trdi, da so njegovi zaposleni videli LG-jevega človeka, kako je sabotiral njihove pralne stroje; brcal naj bi v vrata. Človeka je policija tedaj...

12 komentarjev

Samsung kroti alkoholiziranje zaposlenih

The Wall Street Journal - Južni Korejci imajo, tako kot tudi mi, precejšnje probleme s prekomernim pitjem alkohola. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ga spijejo znatno več kot drugi Azijci, konkretno 14.8 litrov čistega etilnega alkohola na osebo letno (Slovenci okoli 11L/leto). Skupaj z Indijci in nekaterimi Tajci so namreč med redkimi tamkajšnjimi srečkoti, ki imajo dovolj aktivno obliko encimov...

6 komentarjev

Samsung v preiskavi zaradi lažnih recenzij konkurenčnih izdelkov

Slo-Tech - Tajvanska komisija za trgovino je začela preiskavo zaradi suma, da je Samsung najemal študente za pisanje negativnih komentarjev in recenzij o HTC-jevih izdelkih, ki so Samsungova neposredna konkurenca. Tovrstno početje, ki po tajvanski zakonodaji sodi v zavajajoče oglaševanje, je prepovedano. Organi so se zganili, ker so v zadnjem mesecu prejeli povečano število pritožb. Samsungu grozi do 25 milijonov novih tajvanskih dolarjev kazni (640.000 evrov).

Samsung se je že odzval na očitke. Sprva so sicer zanikali kakršnokoli védenje o preiskavi, potem pa so na Facebooku objavili (in kasneje izdali še uradno izjavo), da obžalujejo nevšečnosti in zmedo, ki bi lahko nastale zaradi nesrečnega incidenta...

24 komentarjev

Samsung in LG: kdo komu krade?

Slo-Tech - Južnokorejska policija je včeraj z odredbo za preiskavo vkorakala na sedež Samsunga v mestu Asan in preiskala prostore. Točnih informacij, kaj so iskali, ni, je pa znano, da je preiskava povezana z obtožbami o kraji znanja in tehnologije. Samsung je namreč osumljen, da je eden izmed prejemnikov zaupnih informacij o tehnologiji OLED, ki so nepooblaščeno odtekle iz konkurenčnega podjetja LG. Komentarji podjetij so skopi. Samsungov tiskovni predstavnik je povedal, da nimajo nobenega razloga, da bi kradli, saj imajo najboljšo OLED-tehnologijo na svetu. LG je le suho dejal, da v tem primeru niso klicali policije ali predlagali preiskave.

Zgodba pa ima daljšo zgodovino. Podjetji sta v očitke o odtekanju informacij zapleteni že skoraj celo...

4 komentarji

AMD toži nekdanje zaposlene, ki so odnesli več tisoč zaupnih dokumentov h konkurenci

ZDNet - AMD je vložil tožbo zoper štiri zaposlene, ki so zapustili podjetje pred veliko akcijo odpuščanja in prestrukturiranja. Ti so odšli h konkurenci in Nvidii poleg tehničnega znanja prinesli tudi zaupne informacije. Skupno naj bi Nvidii posredovali več kot sto tisoč elektronskih datotek iz AMD-ja, s čimer se škandal uvršča med večje tatvine industrijskih skrivnosti.

AMD v tožbi pred sodiščem v Massachusettsu Robertu Feldsteinu (podpredsednik strateškega razvoja v AMD-ju) ter menedžerjema Manooju Desaiju in Nicolasu Kociuku očita, da so v šestih mesecih pred zapustitvijo podjetja na svoje...

26 komentarjev

CES: Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon

CNet - Na CES-u je Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon, ki je za razliko od ogromnih televizorjev druga skrajnost uporabe te tehnologije. Pokazali so zaslon z diagonalo okrog pet palcev, s čimer je prilagojen za pametne telefone. O upogljivih OLED-zaslonih smo sicer že pisali, in sicer o prototipu telefona s kanadske Queen's University in o upogljivem Sonyjevem zaslonu. Vseeno gre za bistveno razliko, saj je Samsung predstavil že skoraj gotov izdelek za množično proizvodnjo. In ko o neki stvari govori ogromno podjetje, pa četudi gre za prototip, je to vseeno bistveno bliže proizvodnji, kakor če jo predstavlja univerzitetni laboratorij.

Čeprav se nekateri ob omembi upogljivih...

25 komentarjev

CES: Prvi OLED-televizorji z ločljivostjo 4K iz Sonyja in Panasonica

Sonyjeva predstavitev 56-palčnega televizorja

Slo-Tech - Za nami je prvi dan lasvegaškega računalniškega sejma CES in novosti je bilo precej. Prvi dan je Panasonic predstavil nov televizor, s katerim so se pohvalili kot prvim z ločljivostjo 4K. Sliko seveda prikazuje s tehnologijo OLED, 4K pa se prevede kakor 3840x2160, kar je štirikrat več točk od sedanjega HD-ja (1080p). Panasonicov izvršni direktor Kazuhiro Tsuga je pojasnil, da gre za naslednjo generacijo, saj je OLED korak naprej od LCD ali LED. Omogoča gradnjo lažjih naprav, tako da ogromen televizor z diagonalo 56 palcev tehta vsega 12,2 kilograma, v debelino pa meri 12,7 milimetra. O ceni in dobavljivosti podatkov še ni.

Se ja pa Tsuga malo uštel, ko je dejal, da gre za prvi tovrstni izdelek. Le večer prej jih je...

48 komentarjev

Epilog zgodbe o dogovarjanju o cenah LCD-panelov tudi na Kitajskem

Heise - Zgodba o kartelu proizvajalcev LCD-panelov, ki so se v letih 2001-2006 dogovarjali o cenah svojih proizvodov, je po sedmih letih dobila vse potrebne epiloge. Kartel so odkrili organi pregona v ZDA, potem pa so preiskave začeli še drugod po svetu. Prva je Samsung, LG ter tajvanska podjetja AU Optronics, Chimei (danes znan kot Innolux), Chunghwa in HannStar oglobila EU, ko jim je leta 2010 izrekla globo v višini 649 milijonov evrov. Lani so preiskavo končale tudi ZDA. Končala se je z zapornimi kaznimi za vodilne v podjetju AU Optronics (ostala podjetja so se pogodila, AU Optronics pa je šel v sodni spor in ga izgubil) in 553 milijoni dolarjev globe.

Te dni so epilog postavili še na Kitajskem, kjer so kartel takisto oglobili, poroča kitajska...

5 komentarjev

Foxconn zavrnil očitke o prisilni praksi študentov, reportaža kaže grozljive razmere

Proizvodna linija

The New York Times - Pravzaprav ni bilo pričakovati nikakršne drugačne izjave, pa vendarle. Foxconn je uradno zavrnil očitke, da za proizvodnjo novega iPhona 5 izkoriščajo študente lokalnih kolidžev in univerz na slabo plačani obvezni praksi. Javnost je na te očitke pretekli teden opozoril Shanghai Daily, ki so ga hitro povzeli vsi svetovni mediji. Zgodba je odmevala zato, ker je Foxconn znan po kršitvah delovne zakonodaje in izkoriščanju slabo plačane delovne sile v nečloveških pogojih. To je potrdila tudi preiskava FLA, zato je Foxconn nekoliko izboljšal pogoje dela in obljubil nadaljevanje v prihodnosti.

Zadnji očitki o prisilni praksi pa prihajajo iz dvojih grl. Oglasili so se tako v tajvanski nevladni organizaciji Students and Scholars...

6 komentarjev