»

Intel predstavil Thunderbolt 4

Slo-Tech - Intel je predstavil podrobnosti prihajajočega standarda Thunderbolt 4, ki je osnovan na specifikacijah USB4 in ga oglašujejo kot univerzalni priključek. Prek Thunderbolta 4 se bodo priklapljali monitorji, diski, zunanje grafične kartice, docki itd. Thunderbolt 4 bo združljiv s priklopi USB (tudi USB4) in Thunderbolt 3, zato bojazni o nezdružljivosti to pot odpadejo.

Thunderbolt 4 bo podpiral hitrost do 40 Gb/s, kar bo dovolj za hkratni priklop dveh monitorjev z ločljivostjo 4K. To je enaka hitrost, kot jo omogoča že standard Thunderbolt 3, zato je treba izboljšave iskati drugje. Prva bo že ta, da na Thunderboltu 3 niso delovali vsi monitorji v takšni kombinaciji, v novi verziji pa bodo. Intel pravi, da bo novi standard podpiral priklop naprav z največ štirimi priključki Thunderbolt 4 (kot vozlišče), kable maksimalne dolžine 2 metra, polnjenje, zbujanje računalnika in VT-d zaščito (DMA). Mimogrede, oba standarda (3 in 4) bosta imela oznako preprosto Thunderbolt, zato bo na prvi...

31 komentarjev

Thunderbolt 3 ima priključek USB 3.1 in večjo hitrost

Intel - Na tajvanskem sejmu Computex je Intel predstavil novo verzijo standarda Thunderbolt 3, ki prinaša višjo hitrost in nov priključek.

Thunderbolt 3 bo podpiral priključek USB-C (USB 3.1) in bo omogočal hitrosti prenosa do 40 Gb/s, kar je dvakrat več od predhodnika. To pomeni, da bo mogoče priključiti dva zaslona z ločljivostjo 4K brez zatikanja oziroma 4 vodila PCI Express 3 ali osemkrat DisplayPort 1.2. Omogočal bo prenos do 100 W električne energije, torej ga bo mogoče uporabiti tudi za polnjenje večjih naprav, na primer prenosnih računalnikov, oziroma do 15 W za sprotno delovanje porabnikov na vodilih.

Prek Thunderbolta 3 bo mogoče na prenosni računalnik brez posebnih kablov in priključkov povezati zmogljivo zunanjo grafično kartico. Thunderbolt 3 podpira več izvedenk...

24 komentarjev

CES 2014: AMD-jeva konkurenca Thunderboltu je bivši Lightning Bolt, DockPort

Monitorji kot docking postaje.

Slo-Tech - AMD in Texas Instrments sta predstavila DockPort, ki predstavlja odgovor na Intelov in Applov Thunderbolt in hkrati nadgradnjo obstoječega DisplayPorta, ki je dobil podporo za USB. Dokončno verzijo standarda pričakujemo v drugem četrtletju tega leta.

Intel in Apple sta Thunderbolt najavila leta 2011 in medtem ko je standard solidno zaživel, je bil predlanski AMD-jev odgovor sila medel. Lightning Bolt ni obljubljal nič revolucionarnega, ampak zgolj še več zmede. Potem je vse skupaj potihnilo do letos, ko je AMD na CES-u pokazal DockPort, v kar se je preimenoval Lightning Bolt.

DockPort v en kabel združuje USB 3.0, DisplayPort in napajanje. Tako pogledano DockPort ni niti nadgradnja DisplayPorta niti USB-ja, ampak gre za...

15 komentarjev

Prenovljen standard USB 3.0 z 10 Gb/s predstavljen

X-Bit Labs - Na Intelovem Developer Forumu, ki je včeraj in danes potekal v Pekingu, je USB-IF (Implementer Forum) predstavil končno verzijo nove revizije standarda USB 3.0, ki podvaja hitrost prenosa podatkov. Medtem ko je USB 3.0 v svoji premierni inačici (Super Speed) zmogel deklariranih 5 Gb/s, bo odslej v teoriji mogoče prenašati do 10 Gb/s. To potezo so najavili že januarja, a standard takrat še ni bil dokončan.

Poteza je pričakovana, saj ima USB 3.0 intenzivno konkurenco v obliki Applovega Thunderbolta. Prav te dni smo namreč slišali napoved nove pohitritve, s katero naj bi Thunderbolt prihodnje leto prilezel do 20 Gb/s. Thunderbolta ima tudi nekaj drugih asov v rokavu, recimo podporo za protokola PCI Express in DisplayPort ter seveda sposobnost tako hitrega prenosa podatkov sinhrono.

Druga novost, ki jo pripravlja...

31 komentarjev

Nova generacija Thunderbolta z dvakrat višjo hitrostjo prihodnje leto

engadget - Intel je predstavil novo verzijo vodila Thunderbolt (s kodnim imenom Falcon Ridge), katero je bilo razvito v sodelovanju z Applom, da bi nadomestili USB, Firewire in ostale priključke. Thunderbolt je po bakru (optični vodniki so se še precej oddaljeni) doslej zmogel 10 gigabitov na sekundo, sedaj pa je nova generacija prepustnost podvojila. Tako je mogoč sinhron prenos podatkov s hitrostjo 20 Gb/s v obe smeri (zaradi dveh kanalov). To pomeni, da bo po vodilu mogoče prenašati sliko v ločljivosti 4K v realnem času. Združljivost za nazaj je zagotovljena.

Na predstavitvi je Intel tehnologijo demonstriral, a so dosegli le hitrosti okoli 1,2 Gb/s. Razlog so ozka grla, ki jih predstavljajo prek Thunderbolta povezane naprave....

13 komentarjev

USB 3.0 dvakrat hitrejši

USB 2.0 in USB 3.0

Net Security - Na letošnjem CES-u smo videli še eno dobrodošlo novost. Standard USB 3.0, ki podpira hitrost prenosa podatkov do 5 Gb/s, bo dobil dvojno pohitritev in novo ime SuperSpeed USB. Iz USB 3.0 Promoter Group so sporočili, da je nared posodobitev standarda, po kateri bo ta sedaj omogoča prenos podatkov s hitrostmi vse do 10 Gb/s. Poteza je skorajda pričakovana.

Prav to hitrost namreč podpira predlani predstavljen Thunderbolt. Zlasti Apple se je kar precej trudil, da bi standard kljub dragim kablom zaživel, in letos smo v večjih količinah začeli dobivati naprave s podporo za Thunderbolt. USB 3.0 ima bistveno širšo množico podpornikov (največji med njimi so recimo HP, Intel, Microsoft), zato se za podporo ni bati. Dodatna prednost bo združljivost nazaj...

69 komentarjev

Intel predstavil dober ducat novih procesorjev Ivy Bridge

Slo-Tech - Dober mesec dni po predstavitvi prvih procesorjev Ivy Bridge, kakor se s kodnim imenom imenuje tretja generacije procesorjev Core, je Intel izdal še 14 novih procesorjev te generacije. Štirje izmed njih so namenjeni ultrabookom, preostali pa namiznim oziroma prenosnim računalnikom.

Za ultrabooke sta namenjena po dva procesorja v družini Core i5 in Core i7, ki pa imajo vsi po dve jedri in zahvaljujoč tehnologiji HyperThreading sposobnost računanja s štirimi nitmi, predpomnilnika L3 pa 3 MB. Core i5-3371U tiktaka z 1,7 GHz (do 2,4/2,6 GHz s Turbo Boostom), Core i5-3427U pa z 1,8 GHz (do 2,6/2,8 GHz) in ima še strojno podporo za AES, TXT in vPro, ki je prvi nima. Grafika ima v prvem primeru 1050 MHz, v...

21 komentarjev

Optični vodniki za Thunderbolt oddaljeni še več let

vir: IGN
ComputerWorld - Ko se je začelo prvikrat govoriti o tehnologiji Thunderbolt (takrat poznani še pod imeom Light Peak), so bila Intela polna usta, kako da gre za novo komunikacijsko vodilo med perifernimi napravami v računalniku, ki uporablja optične vodnike. Ko je bil Thunderbolt nared, so bile povezave seveda bakrene, optika pa je bila obljubljena za kasnejši čas. Jasno, baker je bil precej cenejši in za sedanje potrebe več kot dovolj dober.

Sedaj se je optika odmaknila še dlje v prihodnost. Dadi Perlmutter, generalni menedžer Intel Architecture Group, je v intervjuju na IDF v San Franciscu pojasnil, da bo Thunderbolt še precej let omejen izključno na baker. Ta tehnologija trenutno podpira hitrosti do 10 gigabitov na sekundo....

20 komentarjev

Petdesetdolarski kabli za Thunderbolt grožnja uspehu tehnologije

Ars Technica - Ta teden so na prodajne police prišli prvi izdelki s februarja predstavljeno tehnologijo za prenos podatkov Thunderbolt. Prvi izdelki so zunanji RAID-vmesniki Pegasus podjetja Promise, ki se na računalnik priključijo prek Thunderbolta, a kabla nimajo priloženega. Kupiti ga morejo posebej pri Applu in zanj odšteti 50 dolarjev. Uradna razlaga podjetja pravi, da kablov Mini DisplayPort ne moremo uporabiti, ker so posebni kabli za Thunderbolt pametni z vgrajenim firmwarom, da lahko podpirajo hitrosti do 10 Gb/s. Intel je to potrdil.

Pri hitrostih nad 5 Gb/s je namreč priporočljivo uporabljati aktivne kable, ki imajo na konceh čipe za fino kalibracijo, odpravo motenj in izboljšavo razmerja signal/šum. Applov kabel ima dva čipa Gennum GN2033 Thunderbolt...

59 komentarjev

Intel in Apple predstavila Thunderbolt

Ars Technica - Nekdaj pod kodnim imenom znana tehnologija Light Peak je svoje utelešenje dočakala z imenom Thunderbolt. V sodelovanju z Applom razviti standard za povezovanje naprav, ki kani nadomestiti FireWire, USB in ostale podobne priključke, je premierno predstavljen v novih prenosnikih Apple MacBook Pro.

Thunderbolt zmore 10 gigabitov na sekundo, če ga uporabljamo na bakrenih vodnikih, kar je 20-krat hitreje od USB 2.0, 12-krat hitreje od FireWire 800 in dvakrat hitreje od USB 3.0. Intel trdi, da je to tudi uporabna hitrost in ne zgolj teoretični maksimum, ki mu v realnosti ne bi prišli niti blizu.

Električni kabli so lahko dolgi največ tri metre, kar je podobna omejitev kot pri konkurenčnih tehnologijah. Prek optične povezave bo moč dosegati višje hitrosti na...

23 komentarjev