»

Tudi Android dobiva kratka sporočila prek satelitov

Slo-Tech - Apple je telefonom prvi dodal možnost komuniciranja prek satelitov, sicer le za pošiljanje sporočil v sili, a jasno je bilo, da ne bo ostal edini. Podobno funkcijo, a še nekoliko bolj razširjeno, dobivajo tudi androidni telefoni. Qualcomm v sodelovanju z Iridiumom pripravlja Snapdragon Satellite, ki bo nudil pošiljanje sporočil prek satelitov, in to celo v obe smeri.

Nova storitev bo uporablja nič kaj novo konstelacijo Iridium, ki že četrt stoletja s 66 sateliti zagotavlja pokritost zemeljske oble. Doslej smo te satelite uporabljali z namenskimi telefoni, ki so imeli ogromne antene in astronomske stroške, a so omogočali telefoniranje od koderkoli. Sedaj pa bodo z njimi lahko komunicirali tudi običajni telefoni, ki se znajo pogovarjati v pasu L (1-2 GHz). Nekaj nove strojne opreme bodo potrebovali, a bo Qualcomm vse skupaj zapakiral v standardni paket RF, zato ne bomo dobili dodatnih, velikih, grdih anten. Telefoni bodo videti enako.

To seveda pomeni, da bo povezava nekoliko...

24 komentarjev

Facebook (spet) snuje svoj operacijski sistem

HTC First, Facebookov prvi, ne preveč posrečen poskus. vir: Techdigest

vir: TechCrunch
TechCrunch - V želji, da bi se znebili odvisnosti od Googlovega Androida, so pri Facebooku razvoj sistema zaupali Marku Lucovskyju, človeku, ki je nekdaj pri Microsoftu sodeloval pri nastajanju Windows NT. Kot ugotavljajo mediji, naj bi bil cilj projekta zagotoviti programsko okolje za njihove naprave, v prvi vrsti torej očala Oculus in pametne zaslone Portal, ki za zdaj tečejo na modificirani različici Androida. V prihodnosti sicer načrtujejo še svoja očala za prirejeno resničnost (AR), ki jih razvijajo pod kodnim imenom Orion in naj bi na trg prišla za zdaj še daljnega leta 2023.

Kot je ob tem povedal Andrew Bosworth, vodja njihovega oddelka za strojno opremo, bi si z lastno platformo radi zagotovili manevrski prostor za naslednjo generacijo naprav, kar pa jim konkurenti po njegovem mnenju ne morejo zagotoviti, zato se bodo dela lotili sami.

Spomnimo, Facebook je pred leti že poskusil s svojim operacijskim sistemom Facebook Home in ta se je nato leta 2013 pojavil na HTCjevih telefonih....

8 komentarjev

Facebookov srhljivi hrošč s kamero na iPhone

Slo-Tech - Po internetu se je kot tekmovanje razširilo iskanje, kot bo odkril več kombinacij, ki pripeljejo do pojavitve bizarnega hrošča v Facebookovi aplikaciji za iPhone. Na Twitterju so najprej opazili, da je pri drsanju po seznamu objav (feed) v ozadju (skrajno levo) moč videti odprto aplikacijo za kamero. Če odpremo fotografijo in jo zgolj malo potegnemo navzdol, je učinek še posebej viden. To pa ni edini način. Če si ogledujemo videoposnetek in telefon zavrtimo, tako da se pogled spremeni iz pokončnega v ležečega, se aplikacija za kamero pojavi za hip. Enako se zgodi, ko telefon obrnemo še nazaj. To se ne zgodi na vseh telefonih, a na tistih z iOS 13.2.2 jo je uspelo reproducirati več ljudem, medtem ko je iOS 13.1.3 imun. Na Androidu se to ne zgodi.

Najpomembnejše vprašanje, ki se ob tem zastavlja, je jasno. Ali Facebookova aplikacija v ozadju uporablja kamero ali ne. Za pravico do uporabe vedno vpraša, ker je ta potrebna, kadar želimo neposredno fotografirati in objaviti. Rešitev je...

39 komentarjev

Facebook bo omogočil trajno brisanje poslanih sporočil

Slo-Tech - Le nekaj ur od razkritja, da lahko Facebookov prvi mož Mark Zuckerberg za nazaj briše svoja poslana sporočila v prejemnikovem poštnem predalu, je Facebook pod pritiskom javnosti sporočil, da bodo to možnost dobili vsi. Trenutno namreč poslana sporočila sicer lahko poizkusimo izbrisati, a bodo izginila le iz mape poslanih sporočil. Prejemnik jih bo še vedno imel, dokler jih ne izbriše sam. Za Facebookove vodilne pa veljajo drugačna pravila, saj lahko sporočila izbrišejo tako, da ta izginejo tudi pri prejemnikih. Ostanejo pa prejemnikovi odgovori, ki so nenadoma monologi. To ni...

12 komentarjev

Galaxy Round: prvi ukrivljen pametni telefon

Slo-Tech - Samsung je izpolnil obljubo in danes predstavil prvi pametni telefon na svetu, ki ima ukrivljen zaslon. Imenuje se Galaxy Round in bo v domači Južni Koreji naprodaj od jutri, medtem ko bomo morali drugod nanj še nekoliko počakati. Stane milijon vonov, kar je približno 750 evrov.

Kot vidite že na prvi pogled, Galaxy Round ni v ničemer podoben prototipu, ki ga je Samsung kazal na CES-u januarja letos. Ta je imel zaslon napet čez rob, medtem ko je Galaxy Round v celoti vbočen (tako steklo kot tudi panel) in ima zato upognjen zaslon, ki pa ne gleda čez rob. Glavna funkcija, ki jo ta ukrivljenost prinaša, je Gravity Effect (poglejte videoposnetek). Če telefon leži na mizi in ga na eni strani zagugate, bo akcelerometer...

50 komentarjev

Facebook Home zelo slabo sprejet

Facebook poskuša s posterji prepričati zaposlene, naj preklopijo iz iPhona na Android.

vir: TechCrunch
BGR - Mesec dni po predstavitvi Facebook Home, njihovega uporabniškega vmesnika za (izbrane) Android telefone, je že povsem jasno, da ga uporabniki nočejo. Preneslo si ga je vsega 1 milijon uporabnikov, pa še ti se na veliko pritožujejo (povprečna ocena 2.2/5) zavoljo manjkajočih funkcij, kot so app widgeti, app folderji oz. docki.

Techcrunch stipulira, da je za to kriva

3 komentarji

Ušle informacije o Google Play Games za Android

Android Police - Tri dni pred za sredo napovedano konferenco Google I/O so na splet ušle podrobnosti o novi storitvi Google Play Games. Gre za igralno platformo za Android, ki bo konkurenca Applovemu Game Centru.

Bistvo se skriva v povezavi z družabnim omrežjem Google+, kjer bo mogoče iskati soigralce ali se pohvaliti z rezultatom in napredkom v igri (highscore) in spremljati sezname najboljših igralcev. Igrati bo mogoče v realnem času ali izmenjaje, možno se bo pomenkovati (chat), omogočiti obvestila (notifications), povabila (invitations) in podobno, seveda vse prek Googla+. To je še eden izmed načinov, s katerimi želi Google uporabnike zvabiti na svoje omrežje Google+, ki se še vedno ni najbolje prijelo.

Ena od pomembnih funkcij je tudi shranjevanje podatkov o shranjenih...

8 komentarjev

Facebook Home iz telefona napravi "Facebook-phone"

The Verge - Precej časa se je špekuliralo, da bo Facebook predstavil svoj mobilni telefon. Danes smo videli, da kjer je dim, tam je tudi ogenj. Facebook ni predstavil svojega telefona, so pa s HTC-jem pripravili Facebook Home, kakor se imenuje globoka integracija Facebooka v Android. Rezultat je telefon, ki je tako povezan s Facebookom, kakor da bi ga bi slednji izdelal. Tehnično gledano pa je Facebook Home sklop aplikacij, ki se zažro globoko v drobovje telefona (še pomnite integracijo Internet Explorerja 4 v Windows 95?).

Prvo besedo na dogodku, ki je potekal na Facebookovem sedežu v Kaliforniji, je imel sicer HTC-jev Peter Chou, ki je predstavil First. Tako se imenuje nov...

23 komentarjev

Facebook predstavil Graph Search

Facebook - Danes ob 19.00 uri po našem času je imel Facebook novinarsko konferenco, o temi katere so bili sila skrivnostni. Zato je danes širno internetno občestvo, ki dogodku ni moglo prisostvovati na licu mesta, bolščalo v svoje zaslone in čakalo. Dočakali smo Facebook Graph Search. Z drugimi besedami je to najbolj personalizirano iskanje po spletu glede na lastne preference in zgodovino.

Pri iskanju se večinoma zatekamo h Googlu, mogoče še k Yahooju in Bingu. Vsi ti iskalniki prikazujejo vsem ljudem podobne zadetke. V zadnjem času so ti resda do neke mere personalizirani ali vsaj geografsko filtrirani (kar mnogokrat povzroča sive lase, ker enostavno ne vemo, kaj natančno bo kdo drug našel), a Facebook gre tu korak dlje. Z vsemi informacijami,...

11 komentarjev

Ranljivost v Facebooku omogočala zbiranje telefonskih številk

TheNextWeb - Suriya Prakash je pred dobrim mesecem dni ugotovil, kako lahko na Facebooku s preprosto skripto pobere telefonske številke vseh prijateljev in še koga drugega, ne da bi ti to sploh vedeli ali (hoté) dovolili. Prakas trdi, da je bilo ogroženih 98 odstotkov uporabnikov mobilnega Facebooka. Svoje ocene sicer ni utemeljil, je pa pokazal veliko število zbranih številk.

Napad gre približno takole. Facebook ima funkcijo Najdi prijatelje, ki omogoča iskanje uporabnikov Facebooka, ki jih imamo med svojimi kontakti (npr. v telefonskem imeniku), ne pa še med prijatelji na Facebooku. V tem primeru aplikacija primerja telefonske številke v mobilnem telefonu z objavljenimi številkami v Facebookovih profilih in javi zadetke. Kaj pa če bi v imenik naložili nepregledno množico vseh možnih telefonskih številk? Prakash je ugotovil, da v tem...

5 komentarjev

Nove nokie: Lumia 820 in 920

Jo Harlow, z Lumio 920 v roki.

vir: CNet
CNet - Slabo leto po predstavitvi "prvih pravih Windows Phone telefonov" oktobra lani sta Nokia in Microsoft družno predstavila naslednika - cenejšo Lumio 820 ter dražjo 920. Dogodka sta hkrati potekala v New Yorku (podpredsednica Jo Harlow in Microsoftovec Joe Belfiore) in Helsinkih (CEO Elop).

Skoraj vso pozornost je odnesel dražji, 920 model. Harlowova mu pravi "najbolj inovativen pametni telefon na svetu", pri čemer bržkone malo (po marketinško pač) pretirava. Fizično je enak prehodnemu modelu 900: je iste velikosti in pride v istem polikarbonatnem ohišju, tokrat sicer v rumeni, rdeči, svetlomodri, vijolični oz. treh odtenkih sivine. Zaslon je 4.5-palčni "Nokia PureMotion HD Plus display",...

302 komentarja