»

Z Antarktike se je odlomila ena največjih ledenih gor

Slo-Tech - Z Antarktike se je odlomila ledena gora D28, ki ima površino 1636 kvadratnih kilometrov, s čimer se uvršča med največje zabeležene ledene gore v zgodovini. Zaradi velikosti ji bo sledil ameriški Državni center za led (NIC), ki meri, analizira in napoveduje stanje ledenikov in ledenih gor na Antarktiki in Arktiki. D28 bo v morju verjetno vztrajala več let, preden se popolnoma raztali. Trenutno je druga največja ledena gora na svetu. Nastanek tako velikih ledenih gor je naraven pojav in v trenutni obliki ne predstavlja razlogov za zaskrbljenost.

Največje ledene gore na svetu nastajajo na Antarktiki, kjer ledeniki tečejo v morje. Lomljenje ledenih gor je normalen pojav, s katerim ledeniki ohranjajo ravnotežje med dotokom svežega snega in ledu ter odstranjevanjem. Ledena gora D28 se je odlomila z ledene police Amery, ki sodi v sektor D. Največje ledene gore v zgodovini sicer prihajajo iz sektorja B, kjer je Rossova ledena polica. V bližnji preteklosti je bila to B15, ki je merila...

2 komentarja

Trumpove carine ujezile ameriško združenje polprevodnikov

vir: Wikipedia
Reuters - Ameriška administracija namerava 6. julija pričeti s pobiranjem carin na nekatere vrste uvoženega blaga, s čimer se je že zapletla v celo vrsto bilateralnih sporov, denimo z EU, Mehiko in Kanado, pa seveda s Kitajsko. 25 odstotne carine bodo namreč uvedene tudi na polprevodnike in povezane izdelke, katerih vrednost letnega uvoza v ZDA ocenjujejo na 16 milijard dolarjev.

A ameriško združenje Semiconductor Industry Association (SIA) je opozorilo, da gre za v veliki meri pljunek v lastno...

20 komentarjev

Robotizacija Foxconna počasneje kot sprva načrtovano

ITworld.com - Foxconn je lani jeseni najavil ambiciozen načrt zamenjave 1 milijona delavcev (od 1.23 mio skupno zaposlenih) z roboti v naslednjih treh letih, s čimer naj bi se izognili tečnemu trendu dvigovanja plač na Kitajskem (trenutno 212€ za polni delovni čas + obilico nadur). Prehod naj bi bil postopen, z do 30.000 roboti še lani in več sto tisoči letos. Ker se je potem izvedba malo zavlekla, je izvršni direktor Terry Gou na nedavni skupščini delničarjev predstavil načrte za prihodnost.

Na milijon robotov še vedno ciljajo, vendar bo to bolj "srednjeročni" oz. "dolgoročni cilj". Njihov razvojni oddelek, ki na tem dela že tri leta, robotov namreč še ni uspel spraviti do te stopnje, da bi...

9 komentarjev

Apple obljublja konec zaposlovanja otrok

Guardian - Serija razkritij in škandalov o obupnih pogojih dela, mizernih plačah ter redni zlorabi otroškega oz. študentskega dela pri ključnih dobaviteljih, zlasti tajvanskemu gigantu FoxConn, ki širom kitajske zaposluje debeli milijon delavcev, je lansko leto pošteno načela ugled Appla, ter najbrž (skupaj s polomijo od tožbe proti Samsungu) opazno sklestila privlačnost njihovih premijskih izdelkov.

Apple se seveda že brani. Lani so denimo najavili, da del proizvodnje imacov selijo nazaj v ZDA, kar je bilo lepo sprejeto, vsaj dokler niso analitiki ugotovili, da selijo zgolj sestavljanje in še to zgolj zato, ker se jim zavoljo višjih plač in dragega transporta tega več ne splača delati na Kitajskem.

Obenem sporočajo, da so lansko leto...

113 komentarjev

Kaj pomeni vrnitev dela Applove proizvodnje v ZDA

Slo-Tech - Applova napoved, da bo selil proizvodnjo imacov s Kitajske nazaj v ZDA, je ta teden dvignila precej prahu. V zadnjem desetletju smo ves čas brali le o obratnem toku selitev, ko so podjetja v Azijo selila proizvodnjo zaradi nižjih stroškov dela. Ali selitev nazaj na Zahod pomeni, da je na Kitajskem standard toliko zrasel, da se proizvodnja tam ne izplača več? Odgovor ni tako enostaven.

Eden izmed razlogov, ki se pogosto omenjajo za selitev, je ugled podjetja oziroma družbenega odgovornost. Če bi bil nek izdelek zgolj za nekaj odstotkov dražji, ker bi bil narejen in sestavljen v domači državi, bi ga kupci vseeno raje kupili od cenejšega kitajskega, predvidevajo nekateri. O tem ni treba špekulirati, saj tak primer imamo....

13 komentarjev

Apple bo selil del proizvodnje iz Kitajske nazaj v ZDA

Bloomberg - Kakor se je svetovna proizvodnja zavoljo nizkih stroškov pred leti masovno selila na Kitajsko, se trend sedaj obrača. Standard kitajskih delavcev raste, pojavljajo se zahteve po spoštovanju delovne zakonodaje in dostojnejšem plačilu, kar vse dviguje stroške dela. In prav to je edina prednost, ki jo poleg masovnosti kitajska proizvodnja lahko ponudi. Ko smo pred mesecem dni pisali o govoricah, da se največji kitajski proizvajalec strojne opreme Foxconn razgleduje po širitvi v ZDA, je bil marsikdo nejeveren. Izkazalo se je, da upravičeno, saj Foxconn resda ne gre v ZDA, a se vseeno razgleduje po Aziji in Južni Ameriki, kje bi lahko postavili še kak obrat.

Podobno pa tudi ameriška podjetja počasi ugotavljajo, da bi se izplačalo kak del proizvodnega procesa vrniti nazaj v ZDA. Apple je že en tak primer. Po ZDA nekaj tednov krožijo imaci, ki imajo napis Sestavljeno v ZDA...

111 komentarjev

Samsung lovi kršitve delovne zakonodaje pri kitajskih dobaviteljih

vir: BBC
BBC - Ko smo poročali o kršitvah delovne zakonodaje in slabih pogojih dela v kitajskim tovarnah, ki proizvajajo in sestavljajo elektroniko, smo največkrat omenjali Foxconn in njegovega odjemalca Apple. Seveda pa Foxconn ni edino podjetje, ki stroške dela znižuje z vprašljivimi praksami, in Apple ni njegov edini naročnik. V zadnjih mesecih se je zganil tudi južnokorejski Samsung.

Nevladna organizacija China Labor Watch je septembra objavila poročilo, v katerem so hudo okrcali Samsung zaradi izkoriščanja kitajskih delavcev, ki naj bi ga s tihim privoljenjem izvajali njegovi kitajski podizvajalci in celo hčerinska podjetja. Ugotovili so, da so razmere podobne, ne glede na lastništvo tovarn (spomnimo, da si je Apple sprva poizkusil umiti roke z izjavo, da so razmere...

13 komentarjev

Foxconn izboljšal delovne pogoje

Slo-Tech - Februarska preiskava največjega pogodbenega proizvajalca strojne opreme na svetu, kitajskega Foxconna, ki jo je izvedel FLA, je obrodila dolgotrajnejše sadove. Ker so v podjetju odkrili hude kršitve delovne zakonodaje in izkoriščanje delavcev, je Foxconn hitro sprejel najnujnejše ukrepe in napovedal trajnejše izboljšanje razmer. Stvari se resnično premikajo na bolje, saj je FLA danes objavil, da sta Foxconn in njegov velik naročnik Apple sprejela pomembne ukrepe za izboljšanje razmer (poročilo).

Ugotovili so, da se je Foxconn zelo potrudil in sprejel ter izvedel 195 ukrepov za izboljšanje delovnih pogojev, kar so naredili še pred potekom roka, ki jim je bil naložen. Dodatno so izvedli še 89 ukrepov, za katere rok še ni potekel, prihodnje leto pa jih...

17 komentarjev

Foxconn dviguje plače in krči nadure

The New York Times - Povečano zanimanje svetovne javnosti za pogoje dela v kitajskih proizvodnih obratih, kjer se proizvaja večina sodobne elektronike, žanje prve pozitivne rezultate. Apple je prejšnji teden namreč napovedal neodvisno inšpekcijo svojih kitajskih dobaviteljev in podizvajalcev, ki jo bo izvedla FLA. S tem želijo utišati kritike in dokazati, da jim je mar za dostojne pogoje dela za kitajske delavce, tako da se ne bodo več pojavljale obtožbe o hudih kršitvah delovne zakonodaje. V petek si je predsednik FLA ogledal Foxconnove tovarne in ugotovil, da pogoji dela sicer niso katastrofalno slabi, končno poročilo pa še čakamo. Neodvisne nevladne organizacije pa že leta opozarjajo, da je situacija nevzdržna.

V soboto pa so v Foxconnu sporočili, da bodo zvišali plače...

44 komentarjev