»

Apple v prvem četrtletju pod pričakovanji

Yahoo News - Apple je prvo četrtletje svojega fiskalnega leta, ki se je končalo decembra, sklenil s slabšimi rezultati od pričakovanj. Na predstavitvi rezultatov sta izvršni direktor Tim Cook in finančni direktor Luca Maestri kar sedemkrat izpostavila težke gospodarske razmere (challenging economy), kar se redko zgodi. Prav tako se redko primeri, da Apple ne doseže pričakovanih rezultatov, kar se je zgodilo to pot.

V minulem četrtletju je Apple zbral 117 milijard dolarjev prihodkov, s čimer je ustvaril 30 milijard dolarjev čistega dobička. To pomeni, da so prihodki v primerjavi z enakim obdobjem lani padli za pet odstotkov, dobiček pa za 15 odstotkov. Hkrati so tudi nižji od pričakovanih 121 milijard dolarjev prihodkov. Razčlemba po sektorjih pokaže, da je prodaja iPadov in storitve (Music in TV+, iCloud, AppleCare) presegla pričakovanja, iPhoni in Maci pa so močno zaostali. Zlasti prodaja Macov je zdrsnila za 30 odstotkov v primerjavi s pričakovanji.

Pozitivne novice so tudi krepitev prodaje...

5 komentarjev

Zoomu po koncu pandemije slabo kaže

Slo-Tech - Ko se je pred poltretjim letom začela pandemija covida, se je moral poslovni svet nenadoma preseliti na splet, kjer so sestanke v živo zamenjale videokonference. Posvojili smo nov glagol zoomati, saj je bil eden največjih zmagovalcev te dobe prav Zoom. Podjetju, ki je bilo ustanovljeno leta 2011, se je leta 2020 vrednost povečala petkratno. Delnica podjetja je s sto dolarjev do sredine oktobra poletela na več kot 550 dolarjev. Prihodki in dobički so astronomsko rasli. Sedaj se zdi, da je obdobja debelih krav konec.

V četrtem kvartalu fiskalnega leta 2020, ki se je končalo tik pred začetkom pandemije, je Zoom ustvaril 188 milijonov dolarjev prihodkov ali 78 odstotkov več kot v letu pred tem. Leto kasneje so prihodki poleteli in zadnji kvartal fiskalnega leta 2021 je Zoom ustvaril 882 milijonov prihodkov. Dobiček je v letu dni zrasel s 13 milijonov dolarjev (FY20) na 670 milijonov dolarjev (FY21) in nato na 1,4 milijarde dolarjev (FY22). Investitorji so bili navdušeni in delnica je...

27 komentarjev

Microsoftove delnice presegle rekord iz leta 1999

Slo-Tech - Microsoft je včeraj sporočil, da so v zadnjem četrtletju, ki v njihovem fiskalnem letu predstavlja prvo četrtletje 2017, ustvarili 4,7 milijarde dolarjev dobička ob 20,5 milijarde dolarjev prihodkov. Prilagojena vrednost (brez diskontiranega vpliva Winows 10) je 22,3 milijarde prihodkov in 76 centov dobička na delnico (+6 odstotkov). Ti rezultati, sicer v absolutnih številkah ne rekordni, a z odličnimi obeti zaradi rasti na trgu storitev v oblakih, so navzgor pognali Microsoftove delnice, ki so dosegle absolutni rekord.

Prihodki so v primerjavi z enakim obdobjem lani ostali praktično nespremenjeni, medtem ko je čisti dobiček padel za 4 odstotke. Prilagojeni rezultati, ki v celoti...

13 komentarjev

Amazon in Bezos rekordno

Slo-Tech - Še pred tremi leti se je Amazon soočal s problemi, ko ogromnih prihodkov niso znali ali mogli pretvoriti v dobiček. Investirali so ogromno, občasni polomi, kot je bil Fire Phone, pa so dodatno preizkušali potrpljenje investitorjev. Toda vmes se je zgodilo mnogo, trg oblačnih storitev je poletel in včeraj je Amazon sporočil, da so že tretje četrtletje zapovrstjo sklenili z rekordnim dobičkom. V zadnjih treh mesecih so Amazonovi prihodki zrasli za 31 odstotkov, dobiček pa je kar devetkrat višji od dobičke v enakem obdobju lani. Amazon je pridelal 857 milijonov dolarjev dobička ob 30,4 milijardah dolarjev prihodkov. Zato ni presenetljivo, da so v zadnjih 12 mesecih Amazonove delnice pridobile skoraj polovico.

Razlogov za dobre rezultate je več, vsi pa imajo...

12 komentarjev

Samsung ponovno ujel veter v jadra

Slo-Tech - Hitro se razpoloženje kupcev menja in če smo še lani brali, kako Samsungov dobiček in tržni delež padata, zaradi česar so morali celo odpuščati, je letos spet vse kakor leta 2014. Izjemno uspešnemu prvemu četrtletju je sledil še uspešnejši drugi kvartal.

Samsung je v preteklih treh mesecih ustvaril 8,1 bilijona vonov dobička (sedem milijard dolarjev), kar je 17 odstotka več kot v enakem obdobju lani in le nekaj odstotek manj od prvega četrtletja leta 2014 (tedaj 8,5 bilijona vonov). Rasli so tudi prihodki, ki so se povzpeli na 50 bilijonov vonov (43 milijard dolarjev), kar je več kot lani in v prvem letošnjem četrtletju. Rast dobička in prometa je posledica izjemno dobre prodaje novega telefona Samsung Galaxy S7 in...

16 komentarjev

Pri Applu nič novega: poslovni rezultat v presežkih, delnice kot kamen

Financial Times - Applu se ponavlja predlanska oziroma lanska zgodba. Po objavi odličnih poslovnih rezultatov za preteklo četrtletje, ki sicer niso rekordni, saj je tretje fiskalno četrtletje (april-junij) običajno najbolj zaspan del poslovnega leta, a so še vedno boljši kot lani in presegajo napovedi analitikov, so delnice podjetja izgubile skoraj osem odstotkov. (Potem, ko so letos pridobile skoraj tretjino vrednosti.)

V minulih treh mesecih so Applovi prihodki od prodaje dosegli 49,6 milijarde dolarjev (32 odstotkov več kot v enakem obdobju lani), čisti dobiček pa je znašal 10,7 milijarde dolarjev (45 odstotkov več kot lani, preračunano na delnice s pravico do dividence). Bruto marža se je povečala za 0,3 odstotne točke na...

85 komentarjev

Google nekoliko povečal dobiček

vir: Google
Google - Google je razkril svoje poslovanje v minulem četrtletju, v katerem so zabeležili višje prihodke od pričakovanj in nekoliko nižji dobiček. Delnica je zato ostala približno tam, kjer je bila.

V zadnjih treh mesecih je Google ustvaril 15,96 milijard dolarjev prihodkov, kar je za 22 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja podjetja se je znašal 4,26 milijarde dolarjev, kar je 23 odstotkov več kot lani, a še vedno tri odstotke manj od napovedi in pričakovanj analitikov. Nekoliko ga je najedla prodaja Motorole Lenovu, saj je moral ob tej transakciji Google navzdol prevrednotiti njeno vrednost za 68 milijonov dolarjev, še za približno 800 milijonov dolarjev pa so razdelili lastnih delnic. Čisti dobiček je tako znašal 3,42 milijarde dolarjev.

Google razdeli svoje prihodke v...

9 komentarjev

Apple povečal dobiček

Apple - Apple je v prvem letošnjem četrtletju povečal dobiček, so sporočili iz podjetja. V teh treh mesecih so ustvarili 45,6 milijard dolarjev prihodkov oziroma 4,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani, medtem ko se je dobiček povzpel za sedem odstotkov na 10,2 milijardi dolarjev. Bruto marža se je dvignila s 37,5 na 39,3 odstotka. Vsi ti rezultati so boljši od pričakovanj analitikov,

Glavni motor podjetja ostaja prodaja iphonov, ki so jih prodali kar 43,7 milijona (lani 37,4 milijona). Porasla je tudi prodaja Macov, in sicer na 4,1 milijona, medtem ko se je povpraševanje po ipadih nekoliko znižalo, tako da so jih prodali 16,3 milijonov. Apple že nekaj časa ustvari večino prihodkov izven ZDA; sedaj so jih natančno dve tretjini.

V preteklem četrtletju je Apple delničarjem...

12 komentarjev

Repriza: Apple rekordno, delnica padla kot kamen

vir: Apple
Apple - Apple je v zadnjem četrtletju spet posloval rekordno, so razkrili danes. V zadnjih treh mesecih leta 2013, ki štejejo v fiskalno leto 2014, je podjetje pridelalo 57,6 milijarde dolarjev prihodkov in 13,1 milijarde dolarjev čistega dobička. Kljub rekordnim podatkom je delnica padla kot kamen in izgubil osem odstotkov. Kaj se je zgodilo?

Najprej razčlenimo rekordnost. Prihodki so se povečali za pet odstotkov in dosegli resnično rekordne vrednosti, medtem pa je dobiček zrasel praktično zanemarljivo in čeprav je rekorden, rast ni omembe vredna. To pomeni, da se dobičkonosnost podjetja slabša, kar so investitorji vzeli kot razlog za preplah.

Prodali so 51 milijonov iphonov, kar je za šest odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Tudi prodaja ipadov je bila rekordna, saj so jih prodali 26 milijonov, medtem ko je prodaja macov...

106 komentarjev

Applov dobiček padel, delnice prav tako

Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so nekoliko nad pričakovanji analitikov. V zadnjih treh mesecih so prihodki iz prodaje znašali 37,5 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani in dva odstotka več od letošnjih pričakovanj analitikov. Dobiček je upadel na 7,5 milijarde dolarjev, kar predstavlja skoraj desetodstotni padec v primerjavi z lanskim obdobjem. Posledično je nižja tudi marža, ki se je s 40 odstotkov znižala na 37 odstotkov. Applova delnica je zaradi padca dobička izgubila dva odstotka vrednosti, in se giblje okrog 520 dolarjev.

Prodaja iPhonov je...

17 komentarjev

Zakaj bi se bogati Apple zadolžil za 17 milijard dolarjev?

The New York Times - Na prvi pogled se sliši paradoksalno. Apple ima trenutno 145 milijard dolarjev denarnih sredstev in ekvivalentov, kar je ogromno. Podjetje redno prideluje visoke dobičke - ki v zadnjem kvartalu resda niso bili več rekordni - a cena delnice podjetja je kljub temu izgubila več kot tretjino vrednosti. Apple je zato napovedal, da bodo do leta 2015 med delničarje razdelili 100 milijard dolarjev, nekaj v obliki dividend in nekaj v obliki odkupov lastnih delnic. Da bi lahko izplačal te zneske, se je Apple pretekli teden zadolžil za 17 milijard dolarjev, povpraševanje pa je bilo ogromno z 52 milijardami dolarjev. Nazadnje se je Apple z obveznicami zadolžil leta 1996, ko je bilo podjetje tik pred propadom. Kaj se torej dogaja?

74 komentarjev

Apple s padcem dobička

Apple - Apple je včeraj zvečer objavil težko pričakovane poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje. V medijih se je špekuliralo, da bo to prvo četrtletje po skoraj treh letih rekordnih dobičkov, ko Apple ne bo zmogel povečati dobička. To se je tudi zgodilo, saj Apple ni povečal dobička v primerjavi s preteklim četrtletjem, a to ni razlog za preplah, sej je prodaja še vedno stabilna.

Apple je v zadnjih treh mesecih zbral 43,6 milijarde dolarjev prihodkov, ob čemer so ustvarili 9,5 milijarde dolarjev dobička,...

18 komentarjev

Leto dni pozneje v Applu: rekordni dobički in tretjinski padec tečaja

Slo-Tech - Če ste lani spremljali poročila o Applovih poslovnih rezultatih, ste verjetno ostali odprtih ust. Podjetje je četrtletje za četrtletjem nizalo rekorde, razočaranje pa je bil že kvartal, ko dobiček ni bil rekorden. Kdor je torej lani kupil delnico Appla, je do danes precej zaslužil, kajne? Sploh ne. Delnica Appla je na najnižjih nivojih v zadnjem letu, kar je sprožilo pravcati preplah v Cupertinu.

Od vrha lani jeseni nekoliko nad 700 dolarji je delnica do danes izgubila že več kot tretjino vrednosti in se nahaja nekje okoli 430-450 dolarjev, odvisno od dneva in razpoloženja vlagateljev. To je tudi približno 15 odstotkov manj kot pred letom dni oziroma nekako na ravneh iz izteka leta 2011. V tem času so borzni indeksi rasli...

27 komentarjev

Apple pripravlja iUro?

Bloomberg - Apple bojda razvija ročno uro, ki pa ne bo samo ura, temveč bo lahko opravljala tudi nekatere funkcije, ki jih imata iPhone in iPad. Vesti so še neuradne, a vedno zanesljivi Bloomberg se opira na dva vira blizu podjetja, ki sta potrdila obstoj velike skupine, ki pripravlja "iUro". Ekipa naj bi delovala že več kot leto dni in je v tem času narasla na več kot 100 razvijalcev, inženirjev, menedžerjev in ostalih. Tako velika skupina ljudi pa v Applu običajno pomeni, da izdelek ni več v eksperimentalni fazi, ampak da bo slej ali prej ugledal luč sveta. Apple se na vprašanja o obstoju ekipe in razvoju novega izdelka seveda ni odzval.

Razvoj novega izdelka pravzaprav ni presenetljiv, čeprav ni jasno, kaj točno to bo. Apple je...

57 komentarjev

Google z rastjo prihodkov in dobička

vir: Google
Google - Google je razkril poslovne rezultate za zadnje lansko četrtletje, v katerem je povečal tako prihodke kot tudi dobiček. V zadnjih treh lanskih mesecih so prihodki podjetja znašali 14,4 milijarde dolarjev, če ne upoštevamo prevzete Motorole. Z njo vred bi zaslužili 15,2 milijarde dolarjev. To je 36 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in osem odstotkov več kot četrtletje pred tem. Skupno so v celotnem fiskalnem letu 2012 prvikrat v zgodovini presegli magično mejo 50 milijard dolarjev prihodkov. V zadnjem lanskem kvartalu so ustvarili 2,9 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je za 6,6 odstotka več kot v enakem obdobju leto poprej. Analitiki so pričakovali višjo rast dobička, še posebej po ogromni...

11 komentarjev

Apple z rekordnim dobičkom, delnice padle kot kamen

Slo-Tech - Apple je danes objavil težko pričakovane poslovne rezultate za prvo četrtletje v fiskalnem letu 2013, ki je v Applu trajalo do 29. decembra 2012. V tem času so ustvarili rekordnih 54,5 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje in prav tako rekordnih 13,1 milijarde dolarjev dobička. Investitorji so bili nad rezultati tako razočarani, da so delnice Appla danes izgubile več kot 11 odstotkov vrednosti. Od lanskega vrha so izgubile že več kot tretjino. Ne razumete? Berite dalje.

Investitorji so bili doslej od Appla navajeni, da je napovedi analitikov z lahkoto presegal in nizal rekordne dobičke, ki so bili večji celo od rekordnih napovedi. V zadnjem kvartalu...

129 komentarjev

Nvidia z visoko rastjo dobička in prihodkov

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidia je v tretjem kvartalu fiskalnega leta 2013, ki se je končal 28. oktobra, beležila visoko rast dobička in prihodkov, so sporočili iz Sante Clare (izjava za javnost). Prihodki iz prodaje so se povzpeli na rekordnih 1,2 milijarde dolarjev, kar je za 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je zvišal na 210 milijonov dolarjev oziroma 17 odstotkov več kot lani. Tudi bruto marža je dosegla rekordnih 53 odstotkov. Napovedali so še izplačilo četrtletnih dividend (0,075 dolarja četrtletno, dividendna donosnost delnic 2,5 odstotka letno, presečni datum 23. november) in podaljšanje programa odkupa lastnih delnic do decembra 2014. Za odkup bodo namenili dodatnih 1,24 milijarde dolarjev.

Izvršni direktor...

26 komentarjev

Apple z visokim dobičkom, a nižjim od pričakovanj

vir: CNet
Apple - Apple je včeraj razkril poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki je 29. septembra tudi zaključilo Applovo fiskalno leto 2012. V treh mesecih so zbrali 36 milijard dolarjev prihodkov in ustvarili rekordnih 8,2 milijarde dolarjev dobička, kar je 24 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Bruto marža se je sicer znižala za 0,3 odstotne točke na 40,0 odstotkov.

Najbolj so šli za med iPhoni, saj so jih prodali skoraj 27 milijonov, kar je 58 odstotkov več kot lani. Povečala se je tudi prodaja iPadov, in sicer za 26 odstotkov na 14 milijonov ter iMacov za odstotek na 4,9 milijona. Opešala pa je prodaja iPodov, ki so jih...

16 komentarjev

Padanje Facebooka se nadaljuje, Apple postal najdražje podjetje vseh časov

Slo-Tech - Kar se borznega parketa tiče, sta Apple in Facebooka tisoče kilometrov vsaksebi. Medtem ko je Facebook prvi in najbolj napihnjen socialni balonček v spuščanju, Apple za zdaj še intenzivno raste. Od sredinega komentarja je Facebook še naprej izgubljal in v petek, ko je bilo pričakovati povečan prodajni pritisk, pristal pri rekordno nizki ceni 19 dolarjev - ali natanko polovici vrednosti iz javne ponudbe delnic. V petek so namreč delnice lahko prodali nekateri veliki institucionalni vlagatelji, ki so jih pridobili med IPO-jem, kar je povečalo ponudbo in tečaj dodatno zbilo. Danes se je Facebook sicer nekoliko odbil in pridobil pet odstotkov, tako da kotira okoli 20 dolarjev.

Apple pa je danes presegel tečaj 660 dolarjev,...

254 komentarjev

Applov dobiček nekoliko upadel, investitorji razočarani

Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta, v katerem so v primerjavi z lanskim letom ponovno povečali prihodke in dobičke. Prihodki od prodaje so se v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali za 22 odstotkov na 35 milijard dolarjev (-11 odstotkov glede na pretekli kvartal), medtem ko je dobiček zrasel za petino na 8,8 milijarde dolarjev (-24 odstotkov glede na pretekli kvartal). Prodaja iphonov se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala za 28 odstotkov, saj so jih prodali 26 milijonov, medtem ko je bila rast prodaje ipadov kar 84-odstotna; prodali so jih 17 milijonov, kar je absolutni rekord. Padla je le prodaja ipodov, in sicer za 10 odstotkov na 6,8 milijona enot. Apple bo iz...

13 komentarjev