»

Pametne otroške igrače so lahko veliko tveganje

Slo-Tech - Nemška Zvezna agencija za omrežja (Bundesnetzagentur) je danes vse lastnike pametne otroške igrače My Friend Cayla proizvajalca Genesis Toys pozvala, naj igračo uničijo, hkrati pa prepovedala njeno prodajo. Otroška lutka je tako oster odziv sprožila, ker gre po mnenju Agencije za prikrito prisluškovalno napravo. Po nemški zakonodaji je prepovedano prodajati ali posedovati prepovedane prisluškovalne naprave, zato so lastniki lutke v resnici v prekršku.

Nemci so ugotovili, da lahko v lutko zaradi pomanjkljive zaščite vdrejo hekerji (ima namreč vgrajen bluetooth) in prek nje poslušajo otroka, ki se igra z njo, ter se celo pogovarjajo z njim. Zanimivo je, da je britansko Združenje prodajalcev igrač (UK Toy Retailers Association) ugotovilo, da igrača ne...

50 komentarjev

CES: Sejemsko pohištvo 2013

Zasloni z visokim kontrastom, še živa ženska telesa in nestandardni vijaki so sestavni deli zabavne elektronike. (Vir: The Atlantic)

vir: BBC
BBC - BBC s sejma zabavne elektronike CES poroča o ne le nadaljevanju, temveč celo poglabljanju prakse s katero se tehnološki napredek na tem področju demonstrira na izrazito spolno polariziran način. Zaradi masovne uporabe deklet, ki naj bi moške obiskovalce pritegnile k ogledu izdelkov razstavljalcev, se nekatere na sejmu prisotne medijske organizacije različnih velikosti in oblik zaman sprašujejo, kako naj dekleta pridobijo zaupanje v industrijo, kjer jih kronično primanjkuje, če so v takih osrednjih prireditvah objektificirana daleč prek meja seksizma in mizoginije.

Na vprašanja, povezana z uporabo žensk kot izložbenih lutk z namenom pospeševanja prodaje, se organizator ni želel odzvati, mnenja obiskovalcev, razstavljalcev in osebja pa so bila deljena. Od toženja o neprijetnih občutkih, ker je način predstavitve...

181 komentarjev

CES: Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon

CNet - Na CES-u je Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon, ki je za razliko od ogromnih televizorjev druga skrajnost uporabe te tehnologije. Pokazali so zaslon z diagonalo okrog pet palcev, s čimer je prilagojen za pametne telefone. O upogljivih OLED-zaslonih smo sicer že pisali, in sicer o prototipu telefona s kanadske Queen's University in o upogljivem Sonyjevem zaslonu. Vseeno gre za bistveno razliko, saj je Samsung predstavil že skoraj gotov izdelek za množično proizvodnjo. In ko o neki stvari govori ogromno podjetje, pa četudi gre za prototip, je to vseeno bistveno bliže proizvodnji, kakor če jo predstavlja univerzitetni laboratorij.

Čeprav se nekateri ob omembi upogljivih...

25 komentarjev

CES: Prvi OLED-televizorji z ločljivostjo 4K iz Sonyja in Panasonica

Sonyjeva predstavitev 56-palčnega televizorja

Slo-Tech - Za nami je prvi dan lasvegaškega računalniškega sejma CES in novosti je bilo precej. Prvi dan je Panasonic predstavil nov televizor, s katerim so se pohvalili kot prvim z ločljivostjo 4K. Sliko seveda prikazuje s tehnologijo OLED, 4K pa se prevede kakor 3840x2160, kar je štirikrat več točk od sedanjega HD-ja (1080p). Panasonicov izvršni direktor Kazuhiro Tsuga je pojasnil, da gre za naslednjo generacijo, saj je OLED korak naprej od LCD ali LED. Omogoča gradnjo lažjih naprav, tako da ogromen televizor z diagonalo 56 palcev tehta vsega 12,2 kilograma, v debelino pa meri 12,7 milimetra. O ceni in dobavljivosti podatkov še ni.

Se ja pa Tsuga malo uštel, ko je dejal, da gre za prvi tovrstni izdelek. Le večer prej jih je...

48 komentarjev

Moški so za Android, ženske pa iOS

PC Magazine - John Gray je imel prav, ugotavlja analiza prodanih pametnih telefonov v letošnjem oktobru. Moški prisegajo na androidne, ženskam bolj ugajajo jabolčni.

Oktobra 2010 je namreč 31 odstotkov žensk želelo kupiti napravo z Apple iOS, medtem ko bi se jih za tako z Androidom odločilo 22,8 odstotka. Pri moških je vrstni red zamenjan, saj bi jih 32,6 odstotka kupilo Android in 28,6 odstotka takega z iOS.

Kar ste tiče tržnega deleža, imajo iphoni in blackberryji oboji 27-odstotni tržni delež. Na tretjem mestu sledijo androidi z 22 odstotki, četrti je Windows Mobile s 14 odstotki. Symbian, Linux in Palm skupno obvladujejo manj kot osem odstotkov trga. Zanimiva je tudi razčlemba po željah, saj si 35 odstotkov vprašanih za naslednji telefon želi takega z iOS in 28 odstotkov androidnega.

32 komentarjev

Netbook za ženske

Hartware.net - HP je predstavil nov netbook, ki pa za razliko od ostalih ne bo namenjen moškemu delu populacije. Mini 1099EG Vivienne Tam Edition Netbook bo namreč rožnat. Priporočena cena znaša 599 evrov, kar pomeni, da HP Intelov Atom N270, 60 GB diska, gigabajt pomnilnika, integrirano grafično kartico in nobenega optičnega pogona ceni za 250 evrov dražje kot v Miniju 701EG. Razlika mora biti posledica rožnate barve ali zgolj nečimrnosti.

14 komentarjev

Kitajci prekinili poganja z Applom (iPhone)

Delo - Kitajski mobilni operater China Mobile je sporočil, da je zaradi preostrih pogojev prekinil pogajanja s podjetjem Apple, ki skuša z mobilnikom iPhone prodreti na največji trg mobilnih naročnikov, poroča Delo.si.

Kitajski mobilni trg je imel novembra lani 522 milijonov naročnikov, od tega jih 363 milijonov uporablja operaterja China Mobile.

Mimogrede; prvi mož Appla Steve Jobs bo danes ob 18. uri po našem času predstavil nove izdelke na januarskem sejmu Macworld.

17 komentarjev

Fiziki (ponovno) obljubljajo brezžični prenos moči

Slo-Tech - Na BBC News poročajo o raziskovalcih z MIT-a, ki poskušajo oživiti več kot 100 let staro idejo Nikole Tesle (še dva znanstvenika, ki sta se s tem ukvarjala, sta bila Hidetsugu Yagi ter Heinrich Rudolf Hertz). No, sistem naj bi deloval v zaprtih prostorih, torej gre sklepati, da jim izgub pri prenosu še vedno ni uspelo zmanjšati. Vseeno se utegne zgoditi, da bomo čez nekaj let v zaprtih prostorih prenehali uporabljati razdelilce in podaljške, kot smo to počeli do sedaj. Zanimiva bo tudi razprava okrog zdravja, saj gre pri teh prenosih za precej velike moči.

36 komentarjev

Wikipedia uvedla novo zaščito pred vandalizmom

Slashdot - Wikipedija je ta teden uvedla svojo novo zaščito pred spletnim vandalizmom, ki se pojavlja na Wikipedijinih straneh z občutljivejšo vsebino. Teh zaščitenih strani tako ne bo mogoče več prosto urejati; to možnost bodo imeli le dlje kot štiri dni registrirani uporabniki Wikipedije, dočim jih bodo neregistrirani uporabniki lahko le brali.

Uredniki poudarjajo, da bodo pri uporabi tega ekstremnega ukrepa sila previdni in da ga bodo uporabili zgolj v boju zoper vandalizem na že oskrunjenih straneh. Vsebin, ki še niso bile tarča vandalizma, ta zaščita ne bo prizadela. Trenutno so s to tehnologijo zaščiteni članki o ameriškem predsedniku, Hitlerju in Jezusu, v prihodnosti pa kaže pričakovati še kakšnega.

43 komentarjev

GDCAlpeAdria 2006

Slo-Tech - Game Developers Conference Alpe Adria se bo pri nas dogajal prvič. Podobna odvijanja se čez lužo vrstijo že kar nekaj let, tokrat pa bo Ljubljana gostiteljica dogodka, katerega namen je spodbujati rast industrije interaktivne zabave - iger. To je idealna priložnost za širjenje koristnih informcij skozi predavanja ali okrogle mize ter seveda možnost za sklepanje poslov. Tematika se tako deli na programiranje, ustvarjalno stran ter poslovno stran, kjer razvijalec računalniških iger poskuša prepričati založnika, da je prav njihova igra prihajajoča uspešnica.

V upanju, da dogodek privabi čim širše občinstvo, GDCAA vabi vse, ki bi bili pripravljeni sodelovati pri pripravi kvalitetnih predavanj.

4 komentarji