»

The Ocean Cleanup je predstavil System 002 - "Jenny"

Primerjava System 001, 002 in 003. Havaji ne ustrezajo velikosti.

Slo-Tech - The Ocean Cleanup je predstavil detajle svojega izboljšanega sistema za pobiranje plastičnih odpadkov, ki sestavljajo velike oceanske zaplate odpadkov. System 001 z nadimkom Wilson je služil praktičnemu preizkusu, da je tovrsten zajem odpadkov tehnično izvedljiv.

Izboljšana različica se imenuje "System 002" oz. "Jenny" in po novem ni več pasiven sistem. Tako se ne bo zanašal zgolj na razliko med hitrostjo vodnih tokov in vetrov nad gladino, ampak bo imel lasten pogon. To mu omogoča, da bo lahko polovi tudi tiste hitrejše kose odpadkov, ki bi pasivnemu sistemu lahko odbrzeli, preden jih uspe ujeti.

Nova različica zbiralnega sistema bo imela razpon 520 metrov, cilj pa je preizkusiti kako se Jenny obnese v produkciji, na morju. Napovedana zmožnost zajema je Sistema 002 je 350 ton odpadkov letno. Za primerjavo so navedene tudi obale Havajev, ki delujejo kot filter in uspejo iz morja zajeti 100 ton odpadkov letno. Če se bo sistem obnesel dobro, je naslednja faza System 003, ki bi imel...

23 komentarjev

Nov članek!

spajkanje

Slo-Tech -

Simon Belak, bolj znan kot Owca na naši spletni strani [:D], se je potrudil in spisal članek, v katerem je opisal voltmod VDD-ja na EpoX 8RDA+ matični plošči. Z modifikacijo, ki mu je odlično uspela, je pridobil nekaj dragocenih desetink volta, kar mu je omogočilo, da je iz pomnilnika iztisnil še tiste zadnje megaherce moči. Za povrhu še to; postopek sploh ni težak. Če je v vas vsaj malo navijalca, si članek le preberite.

15 komentarjev

Dekleta, ne zamerite se geekom!

The Register - (še posebej če ste pred tem z njim imeli spolne odnose)

Dejstvo je, da znamo biti geeki prav tako zamerljivi kot vse ostale človeške podvrste. Da temu ni tako, dokazuje izjema: angleški študent. Dekletce ga je namreč zapustilo. Posledično je logično, da je vdrl v njen e-poštni račun, spremenil podatke ter prilimal par sličic njunega lastnega spolnega akta, na spletno stran prilimal video posnetek, natisnil 50 plakatov podobnih Dejanj™ ter jih kanil razobesiti po njenem domačem mestu. Vsekakor izvirno. Poleg tega so se na tapeti znašli tudi vrli administratorji ter še nekaj stupidnosti, za katere pa velja embargo, torej se po njih odpravite tjakaj -- Klik!

Pravijo, da mora biti računalnik res samo orodje...

3 komentarji

Vodič po BIOSu

Ars Technica - Vsi, ki še ne veste, kako vključiti 4-way interleaving opcijo na vaših osnovnih ploščah, ter tisti, ki bi si radi pohitrili sistem preko BIOSa, a jim opisi kot so "RAS-to-CAS delay" ter "Spread Spectrum Modulated" pomenijo popolnoma nič, hitro skočite na poučen članek po funkcijah BIOSa, ki so ga spisali na Ars Technici. V članku so se posvetili predvsem nastavitvam pomnilnika ter procesorja, zajemajo pa tako nove kot stare nastavitve, nekatere specifične za DDR, druge za SDR sisteme. Klik!

0 komentarjev

Zanimiva modifikacija Blue Orba

Mikhailtech - Tale modifikacija je nastala zaradi nesreče, ki se je zgodila Mikhailu pri modificiranju njegove GeForce 2 MX kartice. Kot po Murphyju mu je v Blue Orba od nekod zašla žica, ki mu je odtrgala krak ventilatorja in Blue Orb je bil neuporaben za hlajenje grafične kartice. Kaj sedaj? Ne preostane drugega kot zamenjava ventilatorja. Za vse tiste, ki se jim je zgodila podobna nesreča, ali pa si želite zgolj učinkovitejšega ventilatorja v vašem Blorbu, je Mikhail spisal zanimiv članek. Vse kar morate znati je, da ventilator snamete iz ležišča, od nekod izbrskate ventilator podobnih mer in ga prilepite tja, kjer...

6 komentarjev

Test napajalnika

The Cold Shop - Napajalnik je na prvi pogled zelo nepomemben del računalnika, vendar pa vam kljub zmotnemu prepričanju ravno ta tako "nepomemben" del lahko prepreči nadgradnjo računalnika s kakšno malce bolj potratno grafično kartico, večjo količino pomnilnika (velike količine pomnilnika prav tako zahtevajo svoj delež energije), da o energijsko potratnih procesorjih kot sta Petnium4 in Athlon (Thunderbird in XP) ne govorimo. Ravno zato je pametno, da pri kupovanju računalnika vzamete čimbolj zmogljiv napajalnik. Vendar pa zmogljivost ni vse, saj morate gledati še na število molex konektorjev, ki jih kot po Murphyju "zmanjka" ravno takrat, ko je to najmanj potrebno. In katero podjetje izdeluje napajalnik, ki bi vseboval vse te lastnosti...

2 komentarja

Popravljanje BIOS-a

Sysopt - BIOS čip je eden izmed najpomembnejših delov računalnika, saj je le-ta brez njega kot človek brez možganov. Ker pa je BIOS čip tudi precej občutljiv na razne posege, kot so flashanje, je najbolje, da se takih postopkov sploh ne lotimo, če ne vemo, kaj počnemo. Vendar pa se kljub raznim opozorilom vedno najdejo "pametne" glave, ki jim kot po Murphyju vedno gre kaj narobe - lahko dobijo defektno BIOS nadgradnjo, napačno flashajo BIOS ali pa jim med pravilnim flashanjem zmanjka električnega toka. Če ste pred kratkim imeli smolo in pokvarili BIOS, potem imate dve možnosti: ploščo lahko reciklirate kot plastični odpadek s primesjo silicija ali pa si preberete ta članek in pokvarjen BIOS poizkusite popraviti. Uživajte v popravljanju, pa čim manj neuspešnih flashov v prihodnosti .

3 komentarji

Neprijetne spremembe

AthlonOC - Spremembe so, gledano generalno, dobra stvar, ne? Ja, so. Neprijetne so le v nekaterih banalnih primerih. Kot je na primer ta, da se stepping kode menjajo. O čem govorim? Če ste pred dvema mesecema nameravali kupiti AMD procesor, ste normalni iskali AXIA stepping, ker je imel najboljši navijaški potencial. Samo do danes je AXIA procesorjev že zmanjkalo. Pa tudi boljši steppingi so se pojavili.
No, da bi ta problem rešili, odsurfajte sem in si poglejte kateri stepping je najboljši. Seznam je še nedokončan, je pa za Athlone in Durone. Edini problem, ki ostane, je najti ta stepping procesorja v Sloveniji.

1 komentar

Flashanje BIOSa

X-Bit Labs - Se vam je že kdaj zgodilo, da ste slabo flash-ali BIOS? Je? Potem preberite ta članek, da se vam to ne bo zgodilo nikoli več. Fantje pri X-Bit labs so pripravili članek o flashanju Award BIOSa. Piše, kaj storiti, če gre kaj narobe, pa tudi, kaj pridobimo s flashanjem, zakaj sploh rabimo BIOS, kako flashamo,... Priporočam!

2 komentarja