»

Microsoftovec o DRM-ju

Ars Technica - Štirje Microsoftovi inženirji s Petrom Biddlom (na sliki) na čelu so deset let nazaj izdali precej kontroverzno študijo The Darknet and the Future of Content Distribution. V njej so predvideli, da še tako sofisticiran DRM sistem ne bo sposoben vzdržati vseh napadov hekerske skupnosti, ter da, takoj bo ko vsaj ena kopija prosta digitalnih spon, več ne bo mogoče ustaviti njene distribucije čez nezakonita omrežja ("darknet"), tipa p2p, bittorrent ali dobri stari sneakernet (prenašanje podatkov z usb ključki in zunanjimi diski). A spet, to ne bo ustavilo založniške industrije, da ne bi vsak drug mesec poskusili znova, kar se bo potem sprevrglo v tehnološko in pravno vojno, v kateri se bodo venomer trudili biti en korak pred pirati, na...

82 komentarjev

Nam bosta UEFI varnostni zagon in Microsoft preprečila poganjanje alternativnih operacijskih sistemov?

Sliko sem ukradel iz googla.

vir: OMG! UBUNTU!
OMG! UBUNTU! - Davnega leta 2005 nas je Andraž Tori na NESTu strašil s predavanjem o kraticah, kot so DRM (digital rights management), TPM (trusted platform module), TC (trusted computing). Predavanje smo v skupni debati zaključili z ugotovitvijo, da nam bodo v neki ne tako daljni prihodnosti proizvajalci programske in strojne opreme (ali pa kakšna druga organizacija na višji ravni) določali kaj bomo poganjali na svojih računalnikih in kako bomo te programe poganjali. Kontrolo pa smo raztegnili tudi na prikaz in predvajanje vsebin. Večina slušateljev je zamahnila z roko, češ tega pa tako ali tako ne bo nihče dovolil.

V letu 2011 je večina računalnikov že opremljena s TPM čipom in večina računalnikov...

202 komentarja

Vboot Kit omogoča zaobid varnostnih mehanizmov Windows Viste

Schneier.com - Indijska raziskovalca Nitin in Vipin Kumar iz NVlabs, sta na konferenci Black Hat Europe 2007 v Amsterdamu predstavila Vboot Kit.

Gre za poseben zagonski nalagalnik (boot loader), ki omogoča zaobid varnostnih mehanizmov Windows Vista. Zagonski nalagalnik se zažene iz CD-ja, se naloži v pomnilnik ter nato naloži operacijski sistem Windows Vista. Pred tem prestreže interrupt 13, ki omogoča dostop do diskovnih pogonov.

Na predstavitvi sta prikazala kako Vboot Kit teče z jedrnimi privilegiji in podeli sistemske pravice ukazni vrstici, celo če ta ni digitalno podpisana s strani Microsofta. Raziskovalca sta prepričana, da bi bilo mogoče z Vboot Kitom brez preverjanja digitalnih podpisov med delovanjem sistema "nadgraditi" gonilnike ali pa npr. prestreči z DRM zaščitene digitalne vsebine v fazi ko je zaščitena vsebina dešifrirana.

Predstavitev je pokazala, da je z nadzorom nad strojno opremo še vedno mogoče pridobiti nadzor nad programsko opremo, kar bo industrija verjetno izrabila...

6 komentarjev

Nov članek: Kršitve avtorskega prava na internetu

Slo-Tech - Kršitve avtorskega prava in kraja tim. intelektualne lastnine so na internetu v času širokopasovnih povezav in P2P omrežij precej razširjene. Verjetno ga ni uporabnika, ki se ne bi srečal s kakšnim od P2P omrežij, mnogo uporabnikov širokopasovnega dostopa do interneta pa svojo pasovno širino namenja predvsem P2P aplikacijam. Kljub razširjenosti tega početja pa je takšna izmenjava datotek in multimedijskih vsebin zakonsko sankcionirana.

Kaj o piratiziranju in izmenjavi datotek pravi zakonodaja? Kako se je zakonodaja razvila in kakšne so predvidene kazni? Kaj sta to DRM in Trusted Computing in ali bo v prihodnosti piratstvo res tehnično nemogoče? Kakšni so razlogi za in proti piratstvu in ali so uporabnikom, ki za programsko opremo ne želijo plačati na voljo sploh kakšne alternative?

Na ta vprašanja skuša odgovoriti članek Kršitve avtorskega prava na internetu.

Preden ponovno zaženete vašo najljubšo P2P aplikacijo, se posvetujte s Slo-Techom...

41 komentarjev