»

Boksarski dvoboj leta z zamudo zaradi težav s spletnim prenosom

Slo-Tech - Danes zgodaj zjutraj se je v Las Vegasu odvijal boksarski dvoboj leta, v katerem sta se pomerila Floyd Mayweather in Conor McGregor. Na dogodku se je obrnilo veliko denarja, kdor si ga je želel ogledati, pa je moral globoko seči v žep. Ogled pred televizije ali interneta je bil namreč v ZDA mogoč le s plačilom (pay-per-view) 100 dolarjev, skupno pa naj bi zbrali več kot milijardo dolarjev. Naval je bil tako velik, da ga strežniki niso zmogli, zato si številni kupci niso mogli ogledati dvoboja. Ta se je prav zaradi tehničnih težav s streamingom začel z enourno zamudo. To je eden največjih tehničnih spodrsljajev na velikih športnih dogodkih.

Da je za ogled dvoboja prek spleta vladalo veliko zanimanje, je bilo jasno že pred dvobojem. Več deset spletnih strani,...

35 komentarjev

Nemško prizivno sodišče razveljavilo Applov patent odklepa z gesto

Slo-Tech - Nemško prizivno sodišče je potrdilo sodbo sodišča nižje stopnje, s katero je to predlanskega aprila ugotovilo ničnost Applovega patenta za odklep telefona z gesto (slide-to-unlock). Apple omenjene iznajdbe ne more patentirati, ker je na enak način odklep ponujal že telefon Neonode N1m, sama izvedba pa prav tako ni izvirno Applov izum. Kar se tiče dizajna, torej indikator, ki se premika skupaj s prstom, pa je sodišče odločilo, da se tega v nemškem pravnem redu ne da patentirati. Nemško sodišče je zato ugotovilo, da je omenjeni patent v Nemčiji ničen.

Tožbo za ničnost patenta je začela Motorola Mobility (tedaj del Googla), ki jo je kasneje prevzel Samsung. Samsung in Apple sta lani sklenila premirje in izven ZDA ustavila vse postopke zaradi domnevnih...

11 komentarjev

Samsung in Apple izven ZDA preklicala sovražnosti

vir: BBC
BBC - Apple in Samsung sta napravila pomemben korak na poti k spravi na sodiščih. Mednarodnega dogovora o navzkrižnem licenciranju kot v primeru Google-Apple sicer še nista podpisala, sta pa se umaknila vse tožbe drug proti drugem, ki potekajo izven ZDA.

Podjetji sta trenutni zapleteni v kopico medsebojnih tožb po celem svetu. Postopki tečejo v Nemčiji, Veliki Britaniji, Franciji, Italiji, Južni Koreji, Avstraliji, Španiji, na Japonskem in Nizozemskem. Ponekod se tožbe nanašajo na domnevne kršitve patentov, drugod so pod vprašajem modeli (design patents). V vseh teh državah bodo tožbe umaknili, medtem ko se bo bitka v ZDA nadaljevala. Prav tako vsaj teoretično ostajajo odprte možnosti za nove tožbe, saj dogovora o...

10 komentarjev

Apple in Google zakopala bojno sekiro

Slo-Tech - Apple in Google sta se sporazumela, da končata vse sodne postopke, ki tečejo med podjetjema zaradi domnevnih kršitev patentov z ene ali druge strani. Gre predvsem za tožbe, ki jih je Apple vložil zoper Motorolo še pred njenim prevzemom in obratno (v letih 2010-2011) ter jih je potem podedoval Google z nakupom Motorole leta 2012.

Podjetji sta napovedali, da ne bosta le končali vseh odprtih postopkov, temveč začeli sodelovati pri pripravi reforme patentnega sistema. Zanimivo pa je, da dogovor ne vključuje navzkrižnega licenciranja trenutne in prihodnje...

2 komentarja

Nokia in HTC se ne bosta več tožila

Nokia - Po prijaznem premirju, ki sta ga sklenila Samsung in Google, se sta tudi Nokia in HTC odločila, da so tožbe zaradi domnevnih kršitev patentov izguba denarja. Podjetji sta zato sklenili dogovor, ki bo zaključil vse trenutne sodne spore in omogočil sodelovanje v prihodnosti.

Natančne podrobnosti dogovora niso znane, ve pa se, da z njim podjetji odstopata od vseh medsebojnih tožb zaradi kršitev patentov. HTC bo Nokii plačal licenčnino, katere višine niso razkrili, ki mu bo dovoljevala uporabo Nokiinih patentov v svojih izdelkih. Prav tako bo Nokia dobila pravico do uporabe HTC-jevih patentov. To je zelo pomembno, saj ima HTC nekaj patentov za tehnologijo LTE, ki sodijo med tako imenovane standarde patente (v njih opisane...

5 komentarjev

Konec vojne med Samsungom in Googlom

Slo-Tech - Navadno pišemo o novih tožbah zaradi kršitev patentov in modelov, redkeje pa o prekinitvah spopadov in poravnavah. To pot sta Samsung in Google poskrbela za nižje odvetniške zaslužke v naslednjih 10 letih, kolikor bo veljal sveže sklenjeni dogovor o navzkrižnem licenciranju in vzajemni uporabi vseh trenutnih in prihodnjih patentov.

Dogovor pokriva vse trenutne patente in tiste, ki jih bosta podjetji dobili v prihodnosti. Na ta način se bosta izognili nadaljnjim tožbam in se posvetili inovacijam, so zapisali v izjavi za javnost. Podjetji imata namreč spoštovanja vreden arzenal patentov - Samsungov portfelj v ZDA obsega več kot 4600 patentov (drugo mesto), Googlov pa dobrih 1800 (enajsto mesto). Apple je šele trinajsti...

61 komentarjev

Samsung sme videti dogovor med Applom in HTC-jem

BBC - Apple in HTC sta pretekli teden podpisala dogovor o navzkrižnem licenciranju, s čimer sta zaprla vse tekoče pravne postopke zaradi domnevnih kršitev patentov in modelov. Zakaj sta podjetji pristali na to odločitev, je brez vpogleda v dogovor težko reči, a ni pretirano predpostaviti, da se bo Apple lahko sedaj osredotočil na dvoboj s Samsungom, medtem ko bo HTC v zameno za 100-300 milijonov dolarjev letno dobil 10-letno licenco za uporabo vseh Applovih patentov. Slednji je namreč presodil, da jim HTC ni več nevaren. Samsung pa je povsem druga liga in tu bo boj še vroč.

Takoj po najavi patentnega dogovora, ki je tajen, je Samsung zahteval vpogled. Sodišče v ZDA je hitro odločilo, da to pravico ima. V zahtevi so zapisali, da dogovor gotovo vključuje tudi nekaj...

5 komentarjev

Apple in HTC zakopala bojno sekiro

ZDNet - Po dolgem času iz sveta patentnih bojev prihaja vzpodbudna novica. Apple in HTC sta namreč zakopala bojno sekiro in sklenila dogovor o navzkrižnem licenciranju. Dogovor zajema vse trenutne in v prihodnosti dodeljene patente; hkrati sta podjetji tudi odstopili od vseh medsebojnih tožb. V izjavi za javnost lahko preberemo navdušenje obeh izvršnih direktorjev nad sporazumom. Peter Chou iz HTC-ja je dejal, da se bo HTC sedaj lahko namesto na tožarjenje osredotočil na inovacije. Applov Tim Cook je povedal popolnoma enako, le z besedami, da bo Apple ostal osredotočen inovacije. Razlika je le semantična, a lepo pokaže razliko v filozofiji obeh podjetij.

Podrobnosti sporazuma so seveda strogo tajne, saj nobeno podjetje noče dati streliva ali postaviti...

11 komentarjev

Google, HTC o zadevi Apple proti Samsung

Jobs je med pripravo svoje biografije povedal, da smatra Android za "ukradeni izdelek", zato bo treba glede tega nujno nekaj narediti. Sprva so se igrali z idejo neposredne tožbe zoper Google, a se potem odločili, da bo izplen bržkone večji skozi ločene procese zoper OEM-e, ki dejansko prodajajo 'ponarejene izdelke'. Z lanskim nakupom Motorole Mobility se je v tem krogu znašel tudi Google. Kaj in kako bo zdaj Apple, bo še izjemno zanimivo vprašanje.

Wired News - Učinek sodbe v zadevi Apple proti Samsungu zgleda ne bo tako velik, kot so si ga želeli v Cupertinu. Google je v svojem kratkem komentarju že poudaril, da sporni patentni ne zadevajo tudi "jedra Androida"; še en Android OEM, HTC, pa se kljub porazu Samsunga ne misli poravnati v svojem sporu z Applom.

Kot rečeno, je Google mnenja, da patenti na pinch-to-zoom, tap-to-zoom in bounce-back ob robu zaslona ne zadevajo samega jedra Androida, ampak kvečjemu Samsungove lastne spremembe. To za začetek. Obenem dodajajo, da ameriški patentni urad že pregleduje pogoje za veljavnost omenjenih patentov, posebej bounce back patenta, ki je prispeval največ k milijardni odškodnini, in za katerega (po njihovo) obstajata vsaj dve konkurenčni predhodni rešitvi (prior art). Ker se patenti lahko podelijo zgolj za...

23 komentarjev

Zmaga za Samsung na Japonskem

BBC - Razplet je dobila še ena lokalna inkarnacija patentne vojne med Samsungom in Applom, in sicer to pot japonska. Sodišče v Tokiu je namreč danes odločilo, da Samsung s svojimi izdelki iz družine Galaxy ni kršil Applovih patentov in zaščite dizajna za iPhone in iPad. Šlo je za patente, ki pokrivajo prenos vsebine med različnimi napravami. Apple je s tožbo zahteval prepoved uvoza Samsungovih galaxyjev na Japonsko plačilo odškodnine, namesto tega pa bo moral plačati sodne stroške.

Samsung se je na odločitev sodišča že odzval in sporočil, da jo pozdravljajo. Apple uradnega komentarja še ni dal, se bodo pa na razsodbo verjetno pritožili. Glede na njihove finance so sodni stroški malenkost, potencialna korist ob...

9 komentarjev

Korejsko sodišče Apple in Samsung poslalo v kot

BBC - Seulsko sodišče je v primeru Apple proti Samsungu, v katerem sta obe podjetji drug drugega obtoževali kršitev patentov v izdelkih, sprejelo salomonsko rešitev. Kriva sta oba, saj sta oba kršila vsaj en patent v lasti konkurenta, zato morata oba plačati globo. Hkrati je prepovedalo uvoz (za Apple) in prodajo (za oba) nekaterih popularnih izdelkov v Južni Koreji.

Sodišče v južnokorejski prestolnici je razsodilo, da je Apple kršil dva Samsungova patenta, ki se nanašata na brezžično povezovanje. Zaradi tega mora Apple Samsungu plačati 40 milijonov vonov (28.000 evrov), prav tako pa ga je doletela prepoved prodaje starejših izdelkov iPhone 3GS, iPhone 4, iPad in iPad2. Prepoved za iPhone 4S ne velja.

Nič kaj zglednejše pa ni bilo Samsungovo ravnanje. Sodišče je...

8 komentarjev

Googlova Motorola znova udarila po Applu

Ars Technica - Motorola je v petek zvečer, prvikrat po spremembi lastništva, vložila novo tožbo zoper Apple. Pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (ITC) so se pritožili, da iPhone, iPad in iPod Touch kršijo sedem njihovih patentov, zato zahtevajo prepoved uvoza teh izdelkov v ZDA. Junija je sodnik Posner proces med Applom in Motorolo zavrgel in podjetji poslal domov s prepovedjo vlaganja novih tožb glede istih patentov, Motorola pa na novo salvo ni čakala dolgo.

Katere patente točno naj bi Apple kršil, ni znano, ker pritožba še ni javna. Neuradno naj bi bila...

20 komentarjev