»

Francija prva udarila po Googlu z avtorskimi nadomestili

vir: Seobility

Slo-Tech - Potem, ko je Svet evropske unije lani potrdil direktivo o avtorskih pravicah, jo je nato že poleti kot prva država članica v zakonodaji uveljavila Francija, zakon je sicer začel veljati oktobra. Včeraj pa jo je začela udejanjati tudi v praksi, njihov Urad za varstvo konkurence je namreč Googlu zaukazal, da naj prične pogajanja s posameznimi založniki, ki jim bo moral po novem plačevati nadomestila za vsebine. Tudi za kratke povzetke novic (snippets), ki se prikazujejo v Googlovih novicah oz. pri iskalnih zadetkih.

Kot je znano, sta v letih pred sprejetjem direktive tako plačevanje že poskušali vpeljati Nemčija in Španija, a brez uspeha. Google je tedaj v Španiji preprosto ugasnil svoje novice, v Nemčiji pa založnike s pozicije moči prisilil v nadaljnjo brezplačno uporabo njihovih novic. Da se tudi tokrat ne bo predal brez boja, kaže že njihovo lansko pojasnilo, da Google ne prodaja iskalnih poizvedb, pač pa oglase. Zato tudi ne nameravajo plačevati založnikom, kadar uporabnik...

3 komentarji

Eric Schmidt v Severni Koreji in kaj to pomeni

Slo-Tech - V ponedeljek je v Severno Korejo pripotoval Googlov izvršni predsednik Eric Schmidt. Ta je svojo pot najavil le nekaj dni pred dejanskim odhodom in hitro poskrbel za ugibanja, kaj neki to pomeni. Severna Koreja je najbolj izolirana država na svetu, internet pa je tam še v povojih in dostopen le najvišji eliti. Mar v Severno Korejo prihaja Google?

Takoj ko je Schmidt napovedal svoj obisk, je ameriški State Department zastrigel z ušesi. Washington namreč igra igro stroge drže do severnokorejskega voditelja Kim Jong Una in Schmidtov obisk kot najvišjega ameriškega gospodarstvenika doslej bi lahko to držo navidezno omehčal. Severna Koreja ZDA in ostale države jezi s preizkušanjem raket dolgega dosega, a kaj več kot...

10 komentarjev

Googlov šef o davkih in robotih

Independent - Večkrat smo že pisali o davčnih mahinacijah največjih svetovnih IT-podjetij, kot so Google, Microsoft, Apple in podobni. S pametnim ustanavljanjem hčerinskih družb v državah z ugodnejšo davčno zakonodajo in medsebojnim izstavljanjem računov (podrobno smo o metodi dvojni irski sendvič že pisali) si davčno osnovo zbijejo na absurdno nizke številke. Efektivna obdavčitev je običajno zgolj odstotek ali dva. Davčne organe to precej jezi, zato je Google že pod drobnogledom Američanov, Francozov in Avstralcev, a podjetja to niti najmanj ne skrbi.

Googlov izvršni direktor Eric Schmidt je v intervjuju povedal, da je v bistvu ponosen na domiselno strategijo, s katero podjetje po legalni poti plača...

82 komentarjev

Sandy začasno odnesel NYTimesov, WSJ-jev paywall

Sandy pred prihodom na ameriško celino.

vir: Daily Mail
Daily Mail - Hurikan Sandy je ta torek prečkal New York, poplavil več obalnih četrti, zalil podzemne, tunele in garaže, odklopil elektriko večini meščanov, ter za dan ali dva celo ustavil dogajanje na borzi. Zavoljo dobrih priprav je bilo človeških žrtev k sreči le malo, stvari pa se sicer počasi a vztrajno vračajo v staro normalo. Sta pa veter in voda prinesla še eno spremembo: tako The New York Times kot tudi Wall Street Journal odločila začasno izklopiti svoj plačilni zid.

Uradna razlaga gre tako, da sta časopisa želela zgolj prispevati svoj del k informiranosti prebivalstva o natančnem gibanju viharja, oziroma o navodilih oblasti glede evakuacije in drugih potrebnih ukrepih. Times pravi celo, da so delovali kot "javna služba" (angl. public...

5 komentarjev

Francija, Nemčija razmišljata o novi avtorski pravici na izvlečke novic

Francoski časopisi pravijo, da se današnji bralci zadovoljijo zgolj z povzetki, tako da do obiska njihove spletne strani sploh ne pride.

ComputerWorld - Kot že rečeno, se francoski izdajatelji časopisov čutijo oropane s strani Googla, ki na svojem iskalniku prikazuje izvlečke njihovih novic, opremljene s svojimi (tj. ne njihovimi) oglasi, oni pa od tega nimajo nič. Nič zato, ker naj bi bili ti povzetki za bralce več kot dovolj, tako da do klika na novico in s tem obiska časopisove spletne strani naj sploh več ne bi prišlo. Google naj bi se tako bolj ko ne prostodušno mastil na njihovih vsebinah.

Tukaj ne gre za osamljeno idejo. Nemška vlada je avgusta podprla predlog novele zakona o avtorski pravici, s katero bi le-to...

84 komentarjev

Nemci predlagajo drugačno rešitev za časopisno industrijo: obdavčitev spletnih iskalnikov, bralnikov in agregatorjev

Založniki smatrajo, da Google služi z njihovimi vsebinami.

The New York Times - V Nemčiji znova poteka razprava o noveli avtorskopravnega zakona, v smeri, da bi bilo potrebno uzakoniti posebno sorodno pravico založnikov do plačila za "komercialno izkoriščanje njihovih člankov na spletu". Ciljajo predvsem na spletne agregatorje, posebej pa spletne iskalnike tipa Google, ki naj bi dobro služili z oglaševanjem ob rezultatih iskanja.

Predlog sloni na ideji, da so časopisne vsebine zelo iskana vsebina, zato se je tudi pojavila kopica novih načinov, kako najti in brati te novice. Na voljo so spletni iskalniki, ki redno indeksirajo spletišča večjih časopisnih hiš in izdelujejo povzetke, pa spletni agregatorji, mobilne in spletne aplikacije tipa

24 komentarjev

Francija krči proračun za Hadopi

Tole je obraz, ki je kriv za izgube služb v industriji zabave. Robertu Tollotu, 54-letnemu srednješolskemu učitelju iz Francije so med prvimi za leto dni odklopili internet, ker naj bi s torrentanjem ukradel albuma Davida Guettaja, Rihanne in film Iron Man II.

vir: leparisien.fr
Techdirt - Hadopi, tj. francoski zakon in istoimenska vladna agencija, ki skrbi za izvajanje francoskega three-strikes sistema za kaznovanje p2p piratov, se bo očitno morala soočiti z znatnim zmanjšanjem sredstev. Nova vlada Françoisa Hollanda je že po majski izvolitvi namignila, da ji agencija ni preveč pri srcu, zdaj pa je kulturna ministrica Aurelie Filipetti povedala, da se ji zdi trenutni pripad 12 milijonov evrov letno za 60 zaposlenih "nekoliko predrag način za pošiljanje enega milijona e-mailov", posebej v teh kriznih časih, ko bi kazalo "prednost dati drugim stvarem".

Z "e-maili" misli prvo opozorilo (strike); drugo in tretje namreč prideta pisno, četrti papir pa je že odločba o začasnem odklopu interneta. Po uradnih...

154 komentarjev

Francija pripravlja ostrejšo protipiratsko zakonodajo

Times Online - V Franciji so se očitno odločili nekoliko bolj ostro stopiti na prste internetnim piratom.

Predlog zakona, ki ga je predstavila francoska vlada, močno pa ga osebno podpira tudi predsednik Nikolas Sarkozy (najbrž pa tudi njegova žena in pevka Carla Bruni) naj bi stopil v veljavo januarja prihodnje leto. Predlog zakona predvideva, da bodo ponudniki dostopa do interneta kršitelje avtorskih pravic trikrat opozorili naj nemudoma prenehajo s svojim nezakonitim početjem, nato pa jim bodo onemogočili dostop do interneta.

Nad izvajanjem zakona bo bdela posebna protipiratska agencija z imenom Hadopi, ki jo bo francoska država financirala s slabimi 19 milijoni EUR letno.

In kdaj bo Franciji sledila Slovenija?

139 komentarjev