»

Trump z izvršnim ukazom uresničuje grožnje socialnim omrežjem

Axios - Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek podpisal izvršni ukaz, s katerim želi zmanjšati pravno zaščito, ki jo v Združenih državah uživajo družbena omrežja. Odločitev je neposredna posledica dogodka izpred nekaj dni, ko je Twitter eno od Trumpovih objav označil kot zavajajočo.

V ZDA so si internetne platforme sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja priborile pomembno pridobitev za svobodo govora: 230. člen zakona Communications Decency Act, ki določa, da internetni servisi niso neposredno kazensko odgovorni za vsebine, ki jih na njih objavljajo tretje osebe, dokler ne gre za razne skrajnosti, kot je nasilje. Tako so socialna omrežja, kot je Twitter, zavarovana pred na primer tožbami o razžalitvah v objavah, ki jih na njih puščajo uporabniki. 230. člen so imeli doslej v zobeh že mnogi, z vseh strani političnega prostora. Demokrati in strokovnjaki za dezinformacije opozarjajo, da trenutna dikcija omogoča preveč svobodno širjenje lažne propagande s škodljivimi posledicami,...

30 komentarjev

Twitter Music je tu

Twitter - Tri dni po najavi, da se Twitter podaja v glasbene vode s storitvijo Twitter Music, ki so jo postavili na ramenih kupljenega podjetja We Are Hunted, je Twitter Music uradno zaživel. Sedaj posebna vabila za preizkus storitve niso potreba, ampak je ta odprta vsakomur. Omejena pa je na ZDA, Kanado, Veliko Britanijo, Novo Zelandijo in Irsko, ostale države pa naj bi sledile kmalu. Obširno predstavitev so pripravili že na uradnem blogu.

Twitter s storitvijo Music cilja na uporabnike, ki bodo prek družabnega omrežja delili svoj glasbeni okus s prijatelji in hkrati iskali novo glasbo. Twitter Music je samostojna aplikacija za iOS (verzija za Android bojda sledi kmalu), ki jo lahko prenesemo iz spletne trgovine, ali pa jo lahko uporabljamo kot običajno spletno stran na naslovu...

5 komentarjev

Apple dokončno ugasnil svoje socialno omrežje Ping

"It's Facebook meet Twitter for music".

vir: The Verge
The Verge - Kot smo že pisali letos poleti, je Apple s prehodom v oktober dokončno ugasnil svoje neuspelo glasbeno socialno omrežje Ping, ki so ga predstavili na svoji jesenski konferenci l. 2010. Namenjeno je bilo hipnemu deljenju trenutno poslušane glasbe s prijatelji, po zgledu last.fm-ovega scrobblanja, iskanju podobne in nove glasbe zase, ter seveda pospeševanju prodaje skozi spletno trgovino iTunes. Uporabniški vmesnik za pinganje so vgradili prav tja, a kljub velikemu začetnemu zanimanju z več kot milijonom prijav v 24 urah se servis nikoli ni zares prijel.

Komentatorji pravijo, da je pri tem veliko vlogo odigrala odsotnost integracije s Facebookom, ki naj bi padla v vodo ravno na zadnji trenutek, ko je Apple že potrdil predstavitev omrežja. Facebook naj...

0 komentarjev

Apple razmišlja o Twitterju

The New York Times - Apple ima praktično vse razen socialnega omrežja. Imajo najbolj priljubljen mobilni telefon, trendovske računalnike, najbolj znano tablico na svetu in ogromen kup denarja. Ena redkih dejavnosti, kamor se še niso uspeli prebiti, so socialna omrežja. Tudi je absolutni zmagovalec Facebook, za tiste bolj jedrnate še Twitter. Google se trudi z Googlom+, Microsoft se spogleduje s Facebookom, v katerem ima manjši delež, hkrati pa poizkušajo nekaj pametnega storiti s Skypom. Apple nima nič od tega. In ker so socialna omrežja vedno večje gonilo prodaje, ni presenetljivo, da vsake toliko časa na internetu oživijo govorice, da se Apple zanima za nakup Twitterja.

To pot o tem piše The New York...

29 komentarjev

iTunes z nami že desetletje

Vmesnik iTunes 10 je še vedno podoben prvi različici

vir: engadget
engadget - iTunes v tem mesecu praznuje že deseto obletnico obstoja (zanimivo z različico 10.0), v preteklem desetletju pa se je vloga predvajalnika glasbe, kar je iTunes 1.0 pravzaprav bil, popolnoma spremenila. iTunes 1.0 se je pravzaprav začel s programom SoundJam MP ki ga je Apple odkupil leta 2000, januarja 2001 pa izdal za operacijski sistem Mac OS 9. Za svojo izdajo so odstranili podporo preoblekam in snemanju zvoka, a so dodali možnost ripanja glasbe z glasbenih CD-jev, ki se jo je stisnilo v popularni format MP3.

Z različico 2.0 so predvajalniku dodali podporo operacijskemu sistemu OS X ter ga povezali s svojim prenosnim predvajalnikom glasbe iPod, z različico 4.0 pa vključili še svojo glasbeno trgovino iTunes Store. Podrazličica 4.1...

18 komentarjev

Apple iTunes na voljo tudi v Sloveniji

Slovenija na seznamu podprtih držav

vir: jabuk.si
jabuk.si - Od danes naprej lahko tudi slovenski uporabniki iTunes posežejo po svojih kreditnih karticah in opravljajo nakupe preko Apple-ove spletne prodajalne iTunes Store. Na precejšnjo žalost kljub pomembnosti dogodka v iTunes Store še ni zaslediti glasbe (še manj pa filmov), saj lahko kupujemo le iPhone in iPod Touch aplikacije, kar pa bi znalo podžgati nove govorice, da bo iPhone na voljo tudi na sončni strani Alp.

48 komentarjev

Amazon mp3 beta vs. iTunes

Slashdot - Na strani tech.blorge.com so preizkusili nedavno splavljeno storitev Amazon mp3 beta in naredili kratko primerjalno analizo - kvaliteto storitev glasbene trgovine spletnega velikana so seveda primerjali z Applovo spletno trgovino iTunes.

Prva in najbolj očitna prednost Amazonove ponudbe je, da prodajajo glasbo v najširše podprtem mp3 formatu (256 kbps) brez digitalne zaščite ( DRM), medtem ko Apple nudi digitalno zaščitene glasbene datoteke v manj razširjenem AAC formatu (v večini primerov kvalitete 196 kbps). Po besedah avtorja članka je v Amazonovi trgovini izbira glasbe (navkljub odsotnosti DRMja) odlična, poleg tega pa se seveda vsakodnevno širi. Cena ene pesmi znaša 0,89 $, cene albumov pa se gibajo med malo več kot 1 $ pa vse do 20 $. Na drugi strani pa na iTunes stane ena pesem 0,99 $, avtor članka pa še dodaja, da mu v času preizkušanja obeh storitev ni uspelo najti niti enega albuma, ki bi bil na iTunes cenejši kot na Amazon mp3. Iz Amazonove trgovine lahko posamezne...

41 komentarjev

iTunes preko telefona

Slashdot - Podjetji Apple in Motorola utegneta že kmalu po novem letu predstaviti preprost in ne-predrag mobilni telefon, ki bo omogočal predvajanje glasbe s spletne trgovine iTunes. Telefon naj bi bil nekakšen dodatek za iPod, saj bo zaradi omejenih kapacitet omogočal predvajanje le manjšega števila skladb. Omenimo še, da je Apple včeraj sporočil, da je prodaja glasbe v iTunes presegla vrtoglavo mejo 200 milijonov skladb.

Kaj bo šele, ko bo iTunes na voljo pri nas? :)

7 komentarjev