»

Torkov izpad interneta povzročil hrošč v Fastlyju

Slo-Tech - V torek dopoldne je velik del internet šepal, saj so motnje pri dostopu do določenih strani pojavljale po celem svetu. Na prvi pogled ni bilo nobenega geografskega, tematskega ali kakršnegakoli drugega vzorca, ki bi pojasnil, zakaj Reddit, Spotify ali Wired marsikod niso bili dostopni. Razlog se je skrival v podjetju Fastly, ki upravlja distribucijsko omrežje (content delivery network, CDN). Čeprav povprečen uporabnik interneta za Fastly še ni slišal, gre za enega v veliki trojici CDN-jev skupaj s Cloudflare in Akamai. In se spotaknejo ti, internet pade.

Podatki in vsebine, do katerih želimo priti, niso v kakšnem ezoteričnem oblaku, temveč na strežnikih ponudnika storitev. Ker so odjemalci, ki bi jih želeli videti, razporejeni po celem svetu, je smiselno tudi vsebino gostiti na več fizičnih strežnikih po celem svetu, tako da se Evropejcem vsebina ne pretaka vsakokrat iz ZDA. CDN-ji delujejo kot sloj na internetu, in sicer nudijo gostovanje vsebin, ki so tako bližje končnim...

5 komentarjev

Na drugi stopnji: YouTubu ni treba upoštevati prvega amandmaja

Slo-Tech - Prizivno sodišče v San Franciscu je v sporu med ustvarjalci kanala PragerU in YouTubom odločilo, da slednji ni javni prostor, ki bi ga zavezoval prvi amandma k ameriški ustavi o svobodi govora. Ta prelomna odločitev pomeni, da lahko YouTube v skladu s svojimi smernicami odstranjuje vsebino, ki je po njegovem mnenju neprimerna.

PragerU sta leta 2009 ustanovila konservativca Dennis Prager in Allen Estrin. Kanal objavlja približno pet minut dolge videoposnetke, v katerih govorec predava ali opisuje neko temo. Na kanal letijo očitki o pristranskosti, zato je Google nekatere videoposnetke demonetiziral oziroma jih posebej označil (restricted mode), kar predstavlja omejitve pri ogledu (denimo starostne). Google je nekaterim posnetkom, na primer tistim o globalnem segrevanju, poleg opisa dodal tudi dodatne informacije (fact-check). Gre za širša prizadevanja podjetja, da bi o temah, ki so pogosto napačno predstavljene (npr. pristanek na Mesecu), preprečil širjenje dezinformacij.

Zaradi...

63 komentarjev

V preiskavi protestov proti Trumpu bitka za 1,3 milijona IP-naslovov

Slo-Tech - V ZDA se bije zanimiva bitka za pravico do zasebnosti in svobodo izražanja, kjer igra ključno vlogo stran disruptj20.org. Ameriško pravosodno ministrstvo je pridobilo sodno odredbo, s katero v preiskavi neredov 20. januarja, ko je prisegel aktualni ameriški predsednik, zahteva podatke o IP-naslovih 1,3 milijona obiskovalcev omenjene spletne strani. DreamHost, kjer stran gostuje, nasprotuje tako široki odredbi in se je seveda pritožil, češ da krši prvi (pravica do svobode izražanja) in četrti (prepoved nesorazmernih preiskovalnih ukrepov) amandma. Zaslišanje bo v petek.

Gre za preiskave neredov, ki so 20. januarja spremljali zaprisego Donalda Trumpa. Zaradi teh neredov so v...

33 komentarjev

Microsoft izdal na pol popravljeno mobilno aplikacijo za YouTube

ZDNet - Microsoft je posodobil svojo mobilno aplikacijo za YouTube, tako da ustreza nekaterim Googlovim zahtevam, ne pa vsem. Spor se je začel, ko je Microsoft 7. maja izdal aplikacijo za Windows Phone, ki omogoča zelo svoboden dostop do YouTuba. Googlu je šlo v nos predvsem to, da aplikacija omogoča prenos videoposnetkov na disk in da odreže reklame pred in po posnetkih. To pa je, tako trdi Google, v nasprotju s pravili uporabe. Zato je Google Microsoftu poslal zahtevo za prenehanje kršitve in postavil rok 22. maj. Včeraj je rok potekel, Microsoft pa je izdal popravljeno aplikacijo, ki je nekje vmes med prejšnjo in Googlovimi zahtevami.

Nova verzija aplikacije...

9 komentarjev

Pakistan odblokiral YouTube za tri minute

The New York Times - Septembra letos je Pakistan blokiral dostop do številnih zahodnih strani za deljenje vsebine, med njimi tudi YouTube. Razlog je bil kontroverzen film Nedolžnost muslimanov, ki je sprožil ogorčenje islamske skupnosti po svetu in silovite proteste. Mimogrede so za vsak slučaj blokirali še Facebook, Flick in Wikipedijo, saj se tudi tam lahko širijo režimu in verskim voditeljem nevšečne vsebine. Ta konec tedna so v Pakistanu YouTube odblokirali in po vsega treh minutah spet blokirali.

Pakistanski notranji minister Rehman Malik je v petek na Twitterju objavil, da bodo v naslednjih 24 urah ponovno omogočili dostop do YouTuba. PTA (Pakistan Telecommunications Authority) je v soboto prejela...

10 komentarjev

Sporni videoposnetek na YouTubu blokiran v čedalje več državah

Google - Sporni posnetek nizkoproračunskega kratkega filma o preroku Mohamedu, ki je razjaril prebivalce v muslimanskem arabskem svetu in služil kot povod za hude izgrede, je postal nedostopen še v nekaterih državah, je sporočil Google. Čeprav posnetek ne krši nobenega (zahodnega) zakona niti Googlovih pogojev uporabe storitev, ga je Google zaradi izjemnih okoliščin blokiral v Egiptu in Libiji. Odločitev za tovrstno samo-cenzuro je sprožila pomisleke tudi v zahodnem svetu, kjer so ključne polemike, ali je dopustno kratiti pravico do svobode izražanja zgolj zato, ker v neki državi izbruhnejo nemiri, čeprav se ni zgodila nobena kršitev zakonov.

Google zagotavlja, da je blokada v Egiptu in Libiji začasne narave in da so se odločili za manjše zlo....

100 komentarjev

Google v arabskih državah samovoljno umaknil sporni videoposnetek z YouTuba

The New York Times - Ko je Sam Bacile v torek na YouTubu objavil kratki nizkoproračunski film o arabskem preroku Mohamedu, je na Bližnjem vzhodu završalo. Čeprav Koran ne prepoveduje upodobitev Mohameda, je to početje še vedno kontroverzno in v marsikateri islamski ločini prepovedano. V vseh vejah islama pa so žalitve preroka hud prekršek in definicija tega pojma je sila raztegljiva. Leta 2005 so na primer upodobitve Mohameda v danskih karikaturah povzročile val nemirov po svetu. Bacilejev film pa je vzpodbudil tako hude nemire, da so v Libiji vdrli v ameriško veleposlaništvo in med drugimi ubili tudi veleposlanika.

Na ameriških ambasadah v drugih državah je zavladalo izredno stanje, tako da so varnostne ukrepe poostrili do maksimuma, v...

88 komentarjev

Novi varni pristan, tretjič: Youtube Content ID

Ars Technica - Tretja in za zdaj zadnja zgodba iz serije o (želenih) novih pogojih za čiščenje spletnih strani govori o sporu med Viacomom in YouTubom, in tehnični rešitvi za pregon piratskih uploadov, ki se je rodila iz vsega tega.

Viacom je tožbo vložil marca 2007, ne tako dolgo po najavi nakupa s strani Googla. Hoteli so 1 milijardo dolarjev odškodnine za "nonštarlantne in vseobsežne kršitve njihovih avtorskih pravic", skozi gostovanje video in zvočnih posnetkov njihovih investicij, med drugim Disneya, Time Warnerja, Murdochove News Corporation in TV mreže CBS. V številkah naj bi šlo za čez 150.000 youtube clipov z vsaj 1.5 milijarde skupnimi ogledi. Kronski dokaz v sporu je bila interna email komunikacija med YouTubovimi ustanovitelji, v katerih...

29 komentarjev

Viacom izgubil tožbo zoper Google

CNet - Ameriški sodnik Louis Stanton je po dolgotrajnem pravdanju med YouTubom (Googlom) in Viacomom razglasil naglo sodbo (angl. summary judgement) v prid Googla. Viacom je lastnik Paramount Pictures in MTV-ja. Leta 2007 so proti Googlu vložili milijardno tožbo, ker da naj bi Google uporabnike vzpodbujal h kršenju avtorskih pravic. Še pred uvedbo filtra so namreč uporabniki pogosto nalagali posnetke TV-oddaj in filmov, za katere seveda niso imeli ustreznih pravic.

Google se je branil z DMCA-jem, saj so, dokler redno in aktivno sodelujejo z lastniki pri preganjanju ugotovljenih kršitev avtorskih pravic, varen pristan in zato zaščiteni pred sodnim pregonom. Sodnik je Googlu pritrdil. Viacom je že napovedal pritožbo na odločitev.

15 komentarjev

Pakistan umaknil blokado spletnih strani

Slashdot - Pred dvema tednoma je Pakistan blokiral dostop do Facebooka, YouTuba in še nekaterih strani, na katerih so se pojavile upodobitve preroka Mohameda, ker je po islamskem izročilu bogokletno. Na Facebooku konkretno jih je motil poziv k dnevu portretiranja Mohameda. Predvčerajšnjim so jim sledili še v Bangladešu, a danes je Pakistan blokado spletnih strani umaknil, ker so bile sporne vsebine odstranjene.

Facebook je namreč podal opravičilo in Pakistan obvestil, da so ves svetoskrunski material odstranili. Prav tako so zagotovili, da se v prihodnosti kaj takega ne bo več ponovilo. Tako je včeraj opoldne Pakistan obnovil dostop do Facebooka, medtem ko je YouTube po odstranitvi spornih vsebin dostopen že teden dni.

21 komentarjev

Kitajci spet blokirali YouTube

CNN - Kot kaže, je kitajska vlada ponovno blokirala dostop do YouTuba. Lastnik strani Google ni prejel nobenega obvestila, od kdaj in zakaj blokada, temveč so dejstvo odkrili sami, ko so zaznali upad prometa iz Kitajske v začetku tedna. Kaj točno je razhudilo Kitajce, lahko le ugibamo, ena izmed verjetnejših razlag pa so posnetki nasilja kitajske policije nad tibetanskimi uporniki, ki so se znašli na YouTubu. Sicer pa oblasti trdijo, da so posnetki iz Lhase tako ali tako zmontirani in hujskajoči.

Kakorkoli, za vsak primer so preprečili še dostop do strani, kar ni kakšna posebej izvirna praksa. Na zadnje je Kitajska blokirala YouTube lanskega marca, ko je bil povod povsem isto žarišče - Tibet. Če se izkaže potreba, Kitajski veliki požarni zid blokira tudi CNN, BBC, The New York Times in še kakšno drugo stran, ki bi utegnila v državo prinesti politično občutljive vsebine. Kljub temu je kitajski zunanji minister v torek pogumno dejal, da se Kitajska ne boji interneta, temveč ga le upravlja...

2 komentarja