»

Rusi bi ščitili otroke pred WiFi-jem

Pred dostopom do javnega WiFi-ja se bo treba izkazati z osebno izkaznico. Stranska posledica bo bolj ko ne tudi prepoved oprtih in anonimnosti prijaznih wifi omrežij.

vir: St. Petersburg Times
St. Petersburg Times - V Rusiji bo s 1. novembrom v veljavo stopil nov zakon o elektronskih komunikacijah, s pomočjo katerega bodo oblasti brez sodne avtorizacije z interneta izbrisale vse spletne strani, ki bi posredovale ali promovirale otroško pornografijo, prepovedane droge, ali samomor. Še nadaljnje brisanje bo možno s sodno odredbo, kar pa ne bo poseben problem, ker se zgolj 1% ruskih kazenskih postopkov konča z oprostitvijo obtoženca, oz. piši drugače, če tožilstvo nekaj vloži, gre to skozi. Brisanje ne bo kar tako v stilu našega UNPISa (preprost dns hijack), saj bodo tehnične ukrepe poleg ISP-ja morali podvzeti še ponudnik spletnega gostovanja, ter imetnik spletne strani. Za domače spletne strani to več ali manj pomeni slovo, za tuje pa...

32 komentarjev

Facebook uvaja zaračunavanje za večjo vidnost objav

Facebook - Facebook je presodil, da se model plačevanja za večjo vidnost objav izplača. Maja so ga začeli preizkusno uvajati na Novi Zelandiji, kjer so uporabnikom ponudili možnost Highlight pri objavah za manjše plačilo. Njegova višina je nihala, saj so zbirali ustrezne podatke za postavitev cene, po plačilu pa je bila objava v agregatu za prijatelje vidna dlje časa in više. Od tedaj so storitev preizkusili še v 20 državah, sedaj pa se zaresno uvaja tudi na najpomembnejšem trgu, to je v ZDA.

Koliko bo znašala cena, še niso razkrilo, a CNet ugotavlja, da bo najbrž sedem dolarjev. S plačilom tega zneska aktiviramo funkcijo Promote, ki stori točno to, kar pravi njeno ime. Storitev uvajajo postopoma za uporabnike z manj kot 5000...

12 komentarjev

Malezijska vlada želi utišati spletne pozive k protestom

The Diplomat - Malezijska vlada je našla prav elegantno rešitev za omejitev širjenja protivladnih misli s pomočjo interneta: odgovornost bodo pač nalepili na prvo osebo pri roki, tj. lastnika spletne strani, preko katere je bila objavljena, ali imetnika IP naslova od avtorja (tudi če gre za spletno kavarno ali večjo institucijo), ali imetnika mobilnega telefona, če se da sled nekako sprovesti do njega. Odgovornost teh oseb se bo domnevala, dokazovanje nasprotnega pa bo na njihovih plečih.

Ta "nova internetna zakonodaja", kot ji pravijo, pride v obliki zadnje novele zakona o dokazih v kazenskem postopku. Veljati je začela ravno ta mesec. Ključna rešitev je, kot že rečeno, domneva avtorstva za tiste, ki...

8 komentarjev

Dolžnost spletnih portalov, da komentatorje identificirajo s pravim imenom

Googlov Blogger omogoča komentiranje tako prijavljenim kot tudi anonimnim. Nepodpisani prispevki se lahko sicer hitro zaletijo v sito moderacije, a kot možnost so tam.

vir: Google
The Internets - Ko smo nazadnje premlevali pravico do anonimnega komuniciranja, kot naj bi bila zaradi slabih izkušenj iz polpretekle zgodovine zagotovljena v naših Ustavah, je bilo govora predvsem o zaskrbljujočih apetitih držav do vpogleda v telefonsko in internetno komunikacijo državljanov, ob pomoči operaterjev. A seveda so še drugi načini za tratenje zadevne pravice. En je kriminalizacija kriptografije in podobnih tehnik za aktivno tehnično skrivanje stvari, kar si glede na zadnje trende gotovo zasluži še svoj prispevek. A danes imamo pred sabo drugo vprašanje, in sicer, a lahko forumi in druge spletne strani svojim članom še naprej dovoljujejo komuniciranje brez podpisa, in če ne, zakaj ne?

Glede tega se naslanjamo na zanimivo...

104 komentarji

ACTA in SOPA se vračata

Zahvalni šopki za evropske poslance, res lepa gesta.

vir: falkvinge.net
AMC - Prejšnji teden je Evropski parlament torej odločno zavrnil ACTO, z 478 glasovi proti sporazumu in zgolj 39 za. Od naših poslancev jih je šest glasovalo proti, poslanki Jordan in Mazej Kukovič (obe Evropska ljudska stranka) pa sta se vzdržali glasovanja. K temu so veliko prispevali državljani širom unije, ki so s klici in e-poštnimi sporočili dobesedno zasuli prenekatere parlamentarce. Po glasovanju so se ti spremenili v zahvale, veliko pa jih je začelo pošiljati rože. Kot na svojem blogu beleži Falkvinge, ustanovitelj švedske piratske stranke, spremna pisarna v Strasburgu trenutno izgleda kot ena velika cvetličarna.

V slabih 400 km oddaljenem Bruslju medtem Komisija nadaljuje svoje delo, kot da se ne bi zgodilo nič. Komisar de Gucht je že pred tedni napovedal,...

139 komentarjev

Napadi na pravico do anonimnega komuniciranja

Sad Internet is sad.

vir: Telegraph News
Wikipedia - Ne da bi podcenjevali resnosti boja proti kriminalu oziroma terorizmu, moramo vendarle izpostaviti eno skrajno zaskrbljujočo misel: politiki širom oble se (ponovno? preprosto?) ne čutijo več dolžne kaj posebej utemeljevati posegov v človekovo pravico do miru pri svojem vsakodnevnem življenju in delu (zasebnost). Nova policijska pooblastila so kar sama od sebe "sorazmerna" in "nujna", škodljive posledice iz njih "zanemarljive", nasprotovanje njim pa "čudno" in "nedržavotvorno", če ne kar "sumljivo". Sorazmernost ukrepov se domneva ali domišlja, naj se slučajno že znajde na mizi.

Zgodovina cenzure je dolga, trnova ter lep opomnik na pomen in nevarnost, ki so jo...

68 komentarjev

Kitajska okrepila nadzor wi-fi kavarn

Dopustniki na Kitajskem se redno pritožujejo nad blokado priljubljenih zahodnih storitev; nič drugače pa ni tudi za državljane same.

vir: Guardian
Guardian - Pekingška policija je lastnikom internetnih kavarn in drugih javnih krajev s ponudbo brezžičnega interneta (wi-fi) naročila nakup in namestitev posebnega nadzornega programa, ki bo oblastem omogočil identifikacijo laptoperjev in mobilnih uporabnikov ter sledenje njihovega spletnega početja. Oprema stane 20.000 yuanov (dobra dva tisočaka evrov) in je obvezna, kazen za nespoštovanje pa je prav tako 20.000 yuanov in izguba licence za operiranje javnega wi-fija. Odločitev za zdaj velja zgolj v centru Peginga, so pa oblasti že napovedale širitev na celotno državo.

Kitajska že dlje časa slovi kot država z najbolj razdelano cenzuro in samocenzuro interneta (slednje velja zlasti za upravitelje spletnih portalov), po valu...

19 komentarjev

V Italiji je za dostop do spleta potreben osebni dokument

Slo-Tech - Po tem, ko je italijanski parlament julija sprejel paket t.i. protiteroristične zakonodaje, so italijanski upravitelji javnih dostopnih točk do interneta (internetnih kavarn) dolžni fotokopirati osebni dokument vsake stranke, ki želi uporabiti njihovo storitev dostopa do svetovnega spleta, opraviti telefonski klic ali poslati faks.

Pred dovolitvijo uporabe storitev, morajo tako zaposleni v internetni kavarni najprej identificirati uporabnika ter fotokopirati njegov osebni dokument. Zraven morajo zabeležiti tudi terminal, preko katerega bo stranka dostopala do spleta.

Ponudniki javnega dostopa do interneta morajo za izdajo dovoljenja za nadaljevanje opravljanja svoje dejavnosti pridobiti posebno licenco ter kupiti vohunsko programsko opremo v vrednosti okoli 1.500 €. Omenjena programska oprema beleži vse podatke o spletnih aktivnostih uporabnikov. Tako pridobljene podatke morajo upravitelji internetnih kavarn periodično posredovati lokalnim policijskim oblastem.

Silvia Malesa,...

23 komentarjev