»

Prepoved elektronike na določenih letih zaradi načrta napadov z iPadom

Guardian - Kot smo poročali minuli teden, je na določenih letih z Bližnjega vzhoda v ZDA in Veliko Britanijo začel veljati poseben varnostni režim, zato potniki elektronskih naprav, ki so večje od pametnega telefona, ne smejo imeti več v ročni prtljagi. Ukrep, ki je namenjen varnosti, je dvignil precej prahu. Viri blizu varnostnih služb razkrivajo, da je razlog več odkritih načrtov, kako na letala pritihotapiti razstrelivo. Gre za več različnih primerov, ne en sam incident.

Kot piše The Guardian, naj bi imeli napadalci izdelane zelo dobre ponaredke iPadov, v katerih je bil skrit eksploziv. V preteklosti so poizkušali razstrelivo tihotapiti v čevljih in spodnjem perilu, sedaj pa naj bi bili moderni lažni iPadi. Ostale podrobnosti o...

15 komentarjev

Univerzi prisojena milijardna odškodnina zaradi kršitve patentov

vir: BBC
BBC - Ko pišemo o patentnih tožbah, je običajno ena izmed strank bodisi Microsoft, Google, Samsung, Apple ali kateri izmed drugih velikanov bodisi kakšen patentni trol, ki ničesar ne proizvaja, temveč zgolj izsiljuje z nakupljenimi patenti. Če pa omenimo še milijardne odškodnine, se nam v misli hitro prikrade Evropska komisija. To pot bi se zmotili. Ameriško sodišče je milijardno odškodnino prisodilo univerzi.

Marvell Technology je uveljavljen, a v širši javnosti ne preveč znan proizvajalec elektronike. Proizvajajo zlasti specialne procesorje, krmilnike in omrežno opremo. Sodišče v ZDA je v postopku Carnegie Mellon University (to je univerza, kjer je študiral tudi Jernej Barbič, ki si ravno te dni dopisuje z Romanom Jeralo) zoper Marvell razsodilo, da...

25 komentarjev

Samsung sme videti dogovor med Applom in HTC-jem

BBC - Apple in HTC sta pretekli teden podpisala dogovor o navzkrižnem licenciranju, s čimer sta zaprla vse tekoče pravne postopke zaradi domnevnih kršitev patentov in modelov. Zakaj sta podjetji pristali na to odločitev, je brez vpogleda v dogovor težko reči, a ni pretirano predpostaviti, da se bo Apple lahko sedaj osredotočil na dvoboj s Samsungom, medtem ko bo HTC v zameno za 100-300 milijonov dolarjev letno dobil 10-letno licenco za uporabo vseh Applovih patentov. Slednji je namreč presodil, da jim HTC ni več nevaren. Samsung pa je povsem druga liga in tu bo boj še vroč.

Takoj po najavi patentnega dogovora, ki je tajen, je Samsung zahteval vpogled. Sodišče v ZDA je hitro odločilo, da to pravico ima. V zahtevi so zapisali, da dogovor gotovo vključuje tudi nekaj...

5 komentarjev

Ameriški patentni urad razveljavil ključni patent v Apple v. Samsung sagi

Zloraba bounce backa je ena najbolj zabavnih kratkočasnikov na iOS napravah.

vir: Business Insider
Ars Technica - Decembrsko nadaljevanje sojenja v zadevi Apple v. Samsung, kjer je bila prvemu dodeljena malo več kot milijardna odškodnina, bo še zelo zanimivo. Ameriški patentni urad (USPTO) je pravkar zaključil preliminarno oceno veljavnosti ključnega patenta št. 7469381 in ocenil, da ga bo potrebno razveljaviti. Gre za ti. bounce back oz. rubber band programski patent (software patent), ki opisuje obnašanje iOS aplikacij za primer, če uporabnik povleče okno aplikacije stran od roba zaslona. Applova inovativna in patentirana rešitev predvideva, da se pokaže siva spodnja površina, ki traja do konca vlečenja, nakar aplikacijsko okno skoči nazaj, tako kot bi to storila napeta gumica.

Pomen...

17 komentarjev

Google, HTC o zadevi Apple proti Samsung

Jobs je med pripravo svoje biografije povedal, da smatra Android za "ukradeni izdelek", zato bo treba glede tega nujno nekaj narediti. Sprva so se igrali z idejo neposredne tožbe zoper Google, a se potem odločili, da bo izplen bržkone večji skozi ločene procese zoper OEM-e, ki dejansko prodajajo 'ponarejene izdelke'. Z lanskim nakupom Motorole Mobility se je v tem krogu znašel tudi Google. Kaj in kako bo zdaj Apple, bo še izjemno zanimivo vprašanje.

Wired News - Učinek sodbe v zadevi Apple proti Samsungu zgleda ne bo tako velik, kot so si ga želeli v Cupertinu. Google je v svojem kratkem komentarju že poudaril, da sporni patentni ne zadevajo tudi "jedra Androida"; še en Android OEM, HTC, pa se kljub porazu Samsunga ne misli poravnati v svojem sporu z Applom.

Kot rečeno, je Google mnenja, da patenti na pinch-to-zoom, tap-to-zoom in bounce-back ob robu zaslona ne zadevajo samega jedra Androida, ampak kvečjemu Samsungove lastne spremembe. To za začetek. Obenem dodajajo, da ameriški patentni urad že pregleduje pogoje za veljavnost omenjenih patentov, posebej bounce back patenta, ki je prispeval največ k milijardni odškodnini, in za katerega (po njihovo) obstajata vsaj dve konkurenčni predhodni rešitvi (prior art). Ker se patenti lahko podelijo zgolj za...

23 komentarjev

Galaxy trojke po objavi sodbe v zadevi Apple proti Samsungu skoraj razprodane

Forbes - Sodba v zadevi Apple proti Samsungu je dvignila nemalo prahu, pri čemer je bilo slišati tudi nadvse zanimivo mnenje (tudi na forumu), da se bo visoki odškodnini navkljub na koncu smejal prav Samsung. Logika naj bi šla nekako tako: zdaj je še s sodbo potrjeno, da so Samsungovi izdelki kopije Applovih, beri so isti ali vsaj enako dobri, obenem pa so še znatno cenejši .. zakaj bi potem še izbrali Apple?

Izgleda, da bo (nekaj malega) vendarle...

123 komentarjev

Zmaga za Samsung na Japonskem

BBC - Razplet je dobila še ena lokalna inkarnacija patentne vojne med Samsungom in Applom, in sicer to pot japonska. Sodišče v Tokiu je namreč danes odločilo, da Samsung s svojimi izdelki iz družine Galaxy ni kršil Applovih patentov in zaščite dizajna za iPhone in iPad. Šlo je za patente, ki pokrivajo prenos vsebine med različnimi napravami. Apple je s tožbo zahteval prepoved uvoza Samsungovih galaxyjev na Japonsko plačilo odškodnine, namesto tega pa bo moral plačati sodne stroške.

Samsung se je na odločitev sodišča že odzval in sporočil, da jo pozdravljajo. Apple uradnega komentarja še ni dal, se bodo pa na razsodbo verjetno pritožili. Glede na njihove finance so sodni stroški malenkost, potencialna korist ob...

9 komentarjev

Korejsko sodišče Apple in Samsung poslalo v kot

BBC - Seulsko sodišče je v primeru Apple proti Samsungu, v katerem sta obe podjetji drug drugega obtoževali kršitev patentov v izdelkih, sprejelo salomonsko rešitev. Kriva sta oba, saj sta oba kršila vsaj en patent v lasti konkurenta, zato morata oba plačati globo. Hkrati je prepovedalo uvoz (za Apple) in prodajo (za oba) nekaterih popularnih izdelkov v Južni Koreji.

Sodišče v južnokorejski prestolnici je razsodilo, da je Apple kršil dva Samsungova patenta, ki se nanašata na brezžično povezovanje. Zaradi tega mora Apple Samsungu plačati 40 milijonov vonov (28.000 evrov), prav tako pa ga je doletela prepoved prodaje starejših izdelkov iPhone 3GS, iPhone 4, iPad in iPad2. Prepoved za iPhone 4S ne velja.

Nič kaj zglednejše pa ni bilo Samsungovo ravnanje. Sodišče je...

8 komentarjev

Googlova Motorola znova udarila po Applu

Ars Technica - Motorola je v petek zvečer, prvikrat po spremembi lastništva, vložila novo tožbo zoper Apple. Pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (ITC) so se pritožili, da iPhone, iPad in iPod Touch kršijo sedem njihovih patentov, zato zahtevajo prepoved uvoza teh izdelkov v ZDA. Junija je sodnik Posner proces med Applom in Motorolo zavrgel in podjetji poslal domov s prepovedjo vlaganja novih tožb glede istih patentov, Motorola pa na novo salvo ni čakala dolgo.

Katere patente točno naj bi Apple kršil, ni znano, ker pritožba še ni javna. Neuradno naj bi bila...

20 komentarjev

Ostre besede v kalifornijskem sporu med Applom in Samsungom

BGR - Po bolj ali manj uspešnih skirmiših v Veliki Britaniji, Nemčiji (večkrat), Avstraliji, Hong-Kongu, doma pred ameriškimi sodišči in še pred zvezno komisijo za mednarodno trgovino (ITC), se ta teden začenja tudi sojenje med Samsungom in Applom v Kaliforniji. In pripravljalni material razkriva marsikaj zanimivega.

Za začetek je Apple raztrgal svojo marčevsko ponudbo za poravnavo in dal na mizo strožje pogoje. Zdaj bi radi 2 milijardi dolarjev odškodnine zaradi kopiranja izgleda njihovih izdelkov, 500 milijonov izgubljenega dobička, ter tam 25 milijonov licenčnin za vse kršene patente. To vse za nazaj, seveda. Za naprej bi moral Samsung plačati 2.02 dolarja na napravo za patent '318 (on prijetni over-scroll bounce ob scrollanju čez mejo roba), 3.10 dolarja za patent '915 (splošno scrollanje), 2.02 dolarja za '163 (tap to zoom), in še 24 dolarjev na napravo za kopiranje njihovega distrinktivnega izgleda. To je tam 31 dolarjev na vsako prodano Samsung tablico ali telefon. Istočasno so...

226 komentarjev

HTC najverjetneje krši Applove patente z Androidom

Bloomberg - HTC-ju se obetajo resne težave v pravnem postopku, ki ga je zoper njega pred Komisijo za mednarodno trgovino (US ITC) sprožil Apple zaradi domnevnih kršitev patentov. Medtem ko novi postopek iz prejšnjega tedna še nekaj časa ne bo zaključen, je sodnik Carl Charneski včeraj sporočil preliminarno odločitev v prvem postopku, da HTC najverjetneje krši vsaj dva izmed navedenih patentov. Primer mora pregledati še zbor šestih sodnikov, a če bodo potrdili mnenje Charneskega, se HTC-ju v najhujšem primeru obeta prepoved uvoza izdelkov v ZDA, dokler spora z Applom ne zgladijo z navzkrižnim licenciranjem ali plačilom licenčnine in odškodnine. Dokončno odločitev bo ITC posredoval najkasneje do 6. decembra.

Omenjene novice so zelo slabe za celotno...

58 komentarjev