»

Foxconn kupuje Belkin, Wemo in Linksys

Slo-Tech - Tajvanski Foxconn, ki ga v glavnem poznamo kot največjega pogodbenega proizvajalca elektronike na svetu in glavnega Applovega dobavitelja, ne skriva, da si že dlje časa želi iz lon poslov prestopiti stopničko više. Tja se seveda najhitreje zavihtijo z nakupom kakšnega uveljavljenega podjetja. Tako je Foxconn pred dvema letoma kupil Sharp, sedaj pa je ponovno šel po nakupih. Tarča je podjetje Belkin, ki ima tudi blagovne znamke Linksys in Wemo.

S prevzemom, za katerega Foxconn pripravlja 866 milijonov dolarjev, bo postal pomemben igralec na trgu telefonov, omrežne opreme, domače pametne elektronike in tablic. Toda preden bo prevzem dokončan, mora Foxconn dobiti še uradno dovoljenje oblasti. To ni več samo formalnost, saj je v začetku tega meseca Trump blokiral...

31 komentarjev

Apple preiskuje nove smrti v Foxconnu

Slo-Tech - Foxconn je na naslovnice prišel leta 2010, ko je serija samomorov tamkajšnjih zaposlenih odstrla bedne razmere, v katerih delavci sestavljajo najdražje elektronske igračke, kot je iPhone. To je sprožilo oster odziv tako nevladnih organizacij (FLA) kot tudi ene največjih strank - Appla. Razmere in delovni pogoji so se nekolikanj izboljšali, a delo v Foxconnu ni več tako zaželeno, kot je bilo v času največjega buma iPhona, razmere pa so še vedno daleč od zahodnih standardov. Najnovejši smrti dveh delavcev, ki sta umrla v četrtek in v petek, to dokazujeta.

V četrtek po koncu nočne izmene je eden izmed zaposlenih odšel na streho in skočil. Dan pozneje je ena zaposlena umrla pri prečkanju železniške proge, ker se zaradi hudega deževja in poplavljenih podhodov...

77 komentarjev

Razmere v proizvodnji za Apple boljše kot pred leti, a slabše kot lani

Septembrski protesti proti izkoriščanju

vir: The New York Times
The New York Times - Pred tremi leti je vrelišče dosegla afera zaradi slabih delovnih pogojev v tovarnah, kjer za Apple sestavljajo elektroniko. Čeprav tovarne niso Applove in delavce zaposlujejo podizvajalci, med katerimi je daleč največji milijonski Foxconn, je zaradi pritiska javnega mnenja moral reagirati tudi Apple. Obljubili so preiskave in izboljšanje pogojev dela, zlasti dvig plač, krčenja števila nadur in izboljšanje varnosti. Apple in Foxconn sta se zavezala izboljšati delovne razmere, kar jima je do neke mere tudi uspelo. A statistika kaže, da se situacija vnovič poslabšuje.

Apple je med drugim sprejel politiko, ki tudi za delavce pri svojih podizvajalci predpisuje maksimum 60 delovnih ur tedensko. Ugotovili so, da je lani 92...

30 komentarjev

Izboljšanje razmer v Foxconnu

Slo-Tech - Lani je precej prahu dvignilo razkritje, kakšne so dejanske razmere za delavce v tajvanskem podjetju Foxconn, ki na Kitajskem izdeluje elektroniko za zahodna podjetja. Vmešal se je tudi Apple kot eden največjih Foxconnovih naročnikov, FLA (Fair Labour Association) pa je izvedla pregled tovarn in odkrila kopico nepravilnosti. Apple in Foxconn sta se jih lotila odpravljati, čeprav smo še celo leto brali o različnih ekscesih v podjetju (prisilno delo študentov, izkoriščanje, stavke itn.). Leto je naokoli in FLA se je ponovno mudil na Kitajskem, kjer so preverjali napredek. Ta je opazen, a Foxconn še vedno ne posluje povsem v skladu z zakonodajo, ugotavljajo v poročilu.

Delovni teden je na...

10 komentarjev

Apple obljublja konec zaposlovanja otrok

Guardian - Serija razkritij in škandalov o obupnih pogojih dela, mizernih plačah ter redni zlorabi otroškega oz. študentskega dela pri ključnih dobaviteljih, zlasti tajvanskemu gigantu FoxConn, ki širom kitajske zaposluje debeli milijon delavcev, je lansko leto pošteno načela ugled Appla, ter najbrž (skupaj s polomijo od tožbe proti Samsungu) opazno sklestila privlačnost njihovih premijskih izdelkov.

Apple se seveda že brani. Lani so denimo najavili, da del proizvodnje imacov selijo nazaj v ZDA, kar je bilo lepo sprejeto, vsaj dokler niso analitiki ugotovili, da selijo zgolj sestavljanje in še to zgolj zato, ker se jim zavoljo višjih plač in dragega transporta tega več ne splača delati na Kitajskem.

Obenem sporočajo, da so lansko leto...

113 komentarjev

Samsung lovi kršitve delovne zakonodaje pri kitajskih dobaviteljih

vir: BBC
BBC - Ko smo poročali o kršitvah delovne zakonodaje in slabih pogojih dela v kitajskim tovarnah, ki proizvajajo in sestavljajo elektroniko, smo največkrat omenjali Foxconn in njegovega odjemalca Apple. Seveda pa Foxconn ni edino podjetje, ki stroške dela znižuje z vprašljivimi praksami, in Apple ni njegov edini naročnik. V zadnjih mesecih se je zganil tudi južnokorejski Samsung.

Nevladna organizacija China Labor Watch je septembra objavila poročilo, v katerem so hudo okrcali Samsung zaradi izkoriščanja kitajskih delavcev, ki naj bi ga s tihim privoljenjem izvajali njegovi kitajski podizvajalci in celo hčerinska podjetja. Ugotovili so, da so razmere podobne, ne glede na lastništvo tovarn (spomnimo, da si je Apple sprva poizkusil umiti roke z izjavo, da so razmere...

13 komentarjev

Foxconn se robotizira

CNet - Čeprav v Foxconnu sestavljajo najbolj zapletene in dovršene elektronske naprave za široko potrošnjo, delo v kitajskih obratih še vedno večinoma sloni na ljudeh. Robotizacije je zanemarljivo malo, kar se je na Kitajskem zaradi nizkih plač dolgo časa izplačalo. A časi se spreminjajo, v Foxconn pa prihajajo roboti.

Ko je izvršni direktor Terry Gou lani napovedal, da bodo v prihodnjih treh letih milijon zaposlenih v veliki meri nadomestili roboti, mu nihče ni verjel. Leto pozneje Foxconn dobiva prve večje pošiljke robotov. V Foxconn je prispela pošiljka 10.000 robotov, ki se jim jih bo do konca leta pridružilo še dodatnih 20.000.

Do konca leta 2014 Foxconn seveda ne bo v celoti robotiziran, a robotizacija vendarle poteka. Podrobnosti je...

44 komentarjev

Foxconn bi se širil v ZDA

Foxconnov šef Terry Guo

Forbes - Kitajski Foxconn je največji proizvajalec elektronike na svetu, ki zaposluje blizu milijona ljudi. V njegovih obratih se sestavljajo iphoni, galaxyji in vrsta drugih naprav, katerih proizvodnjo zahodne multinacionalke oddajo Foxconnu. V zadnjem času je Foxconn deležen precejšnje publicitete, saj so delovni pogoji v podjetju zelo slabi, pojavljajo se očitki o izkoriščanju, delavci pa so že večkrat stavkali. Kljub temu se v Foxconnu počasi dvigujejo plače in izboljšujejo pogoji za delo, kar počasi načenja glavno prednost, ki jo ima Foxconn na Kitajskem - armado poceni delavcev, ki za nizko plačilo sestavljajo elektroniko.

Zato je precej presenetljiva novica, da Foxconn resno razmišlja o selitvi dela proizvodnje iz...

76 komentarjev

Foxconn zavrnil očitke o prisilni praksi študentov, reportaža kaže grozljive razmere

Proizvodna linija

The New York Times - Pravzaprav ni bilo pričakovati nikakršne drugačne izjave, pa vendarle. Foxconn je uradno zavrnil očitke, da za proizvodnjo novega iPhona 5 izkoriščajo študente lokalnih kolidžev in univerz na slabo plačani obvezni praksi. Javnost je na te očitke pretekli teden opozoril Shanghai Daily, ki so ga hitro povzeli vsi svetovni mediji. Zgodba je odmevala zato, ker je Foxconn znan po kršitvah delovne zakonodaje in izkoriščanju slabo plačane delovne sile v nečloveških pogojih. To je potrdila tudi preiskava FLA, zato je Foxconn nekoliko izboljšal pogoje dela in obljubil nadaljevanje v prihodnosti.

Zadnji očitki o prisilni praksi pa prihajajo iz dvojih grl. Oglasili so se tako v tajvanski nevladni organizaciji Students and Scholars...

6 komentarjev

Prisilna praksa na proizvodnih linijah za iPhone 5 v Foxconnu

Shanghai Daily - Že dolgo je znano, da so delovni pogoji in razmere v Foxconnovih tovarnah na Kitajskem slabe in v mnogo točkah v nasprotju z zakonodajo. Apple kot največji Foxconnov naročnik se je letos februarja uklonil zahtevam in poskrbel, da je ameriška FLA natančno preiskala dogajanje. Ugotovili so, da Foxconn sistematično in v veliki meri krši delovno zakonodajo in terjali spremembe. Foxconn je že pred poletjem začel izboljševati pogoje, dvigati plače in krčiti (ne)prostovoljno nadurno delo in pretekli mesec je FLA izrazila zadovoljstvo nad sprejetimi ukrepi in pričakovanje po njihovem nadaljevanju. Glede praks je Foxconn posebej izdal poročilo o izboljšanju razmer. Vmes pa je Apple napovedal nov iPhone 5, kar je izstrelilo...

41 komentarjev

Foxconn izboljšal delovne pogoje

Slo-Tech - Februarska preiskava največjega pogodbenega proizvajalca strojne opreme na svetu, kitajskega Foxconna, ki jo je izvedel FLA, je obrodila dolgotrajnejše sadove. Ker so v podjetju odkrili hude kršitve delovne zakonodaje in izkoriščanje delavcev, je Foxconn hitro sprejel najnujnejše ukrepe in napovedal trajnejše izboljšanje razmer. Stvari se resnično premikajo na bolje, saj je FLA danes objavil, da sta Foxconn in njegov velik naročnik Apple sprejela pomembne ukrepe za izboljšanje razmer (poročilo).

Ugotovili so, da se je Foxconn zelo potrudil in sprejel ter izvedel 195 ukrepov za izboljšanje delovnih pogojev, kar so naredili še pred potekom roka, ki jim je bil naložen. Dodatno so izvedli še 89 ukrepov, za katere rok še ni potekel, prihodnje leto pa jih...

17 komentarjev

Foxconn in Apple skupaj izboljšujeta delovne razmere

Reuters - Ko je ameriška neodvisna organizacija FLA začela preiskavo Foxconna na Kitajskem, ki je največji proizvajalec strojne opreme na svetu in dela podjemne posle za vse večje znamke, smo pričakovali poročilo o katastrofalnih razmerah. Čeprav je šef FLA na začetku še dejal, da so razmere solidne, so v končnem poročilu Foxconn silovito okrcali zaradi nespoštovanja delovne zakonodaje. Foxconn je tako napovedal dvig plač za 16 do 25 odstotkov in omejitev nadurnega dela z novim zaposlovanjem. Za zdaj sicer ostaja pri obljubah, ki se vedno bolj kopičijo.

Kot piše Reuters, sta se Apple in Foxconn sporazumela, da si bosta stroške za izboljšanje razmer v tovarnah delila (ni sicer jasno, v kakšen razmerju). Foxconnov vodja Terry Gou je v polikani izjavi za...

8 komentarjev

FLA: Foxconn hudo krši pravice delavcev, ukrepi do julija 2013

Applov izvršni direktor na obisku v Foxconnu

The Wall Street Journal - Neodvisna organizacija FLA je objavila poročilo o inšpekciji v Foxconnovih obratih na Kitajskem, ki so jo začeli izvajati februarja na Applov predlog. Foxconn je namreč največji proizvajalec elektronike na svetu, ki proizvaja izdelke za Apple in ostala velika zahodna podjetja. Čeprav je direktor FLA po hitrem ogledu nekaterih obratov zatrdil, da so razmere nadpovprečno dobre, so podrobnejše analize pokazale, da Foxconn izkorišča dijake, študente in redno zaposlene. Prvi učinki so bili kmalu vidni, saj je Foxconn napovedal dvig plač in zmanjšanje nadur. Končno poročilo FLA kaže, da Foxconn sistematično krši pravice delavcev.

Nadzor v treh obratih in intervjuji z več kot 35.000 zaposlenimi so razkrili kršitve vsaj 50 točk...

27 komentarjev

FLA našla kopico nepravilnosti v Foxconnu, trenutna plača okrog 250 evrov mesečno

ABC News - Od začetka velike inšpekcije proizvodnih obratov Applovih dobaviteljev na Kitajskem, med katerimi je največji in najbolj razvpit Foxconn, je že več kot dni. V tem času je FLA, ki izvaja neodvisno inšpekcijo, nabrala dovolj vtisov in tudi dokazov, da lahko izda neuradno mnenje. Preliminarni podatki kažejo, da so v Foxconnu "odkrili na tone nepravilnosti", ki jih bo potrebno popraviti. Prav tako je znanih več podatkov o Applovemu pristopu k FLA, o čemer sta se pogajala več let.

Apple se je o članstvu v organizaciji FLA začel pogajati aprila 2007, potem ko so že leta 2006 na plano drle informacije o kršitvah delovne zakonodaje v Foxconnu, a so pogajanja marca 2008 zastala in se po nepremičnem pat položaju niso več premaknila. Nadaljevali so jih aprila 2009, ko...

32 komentarjev

Foxconn dviguje plače in krči nadure

The New York Times - Povečano zanimanje svetovne javnosti za pogoje dela v kitajskih proizvodnih obratih, kjer se proizvaja večina sodobne elektronike, žanje prve pozitivne rezultate. Apple je prejšnji teden namreč napovedal neodvisno inšpekcijo svojih kitajskih dobaviteljev in podizvajalcev, ki jo bo izvedla FLA. S tem želijo utišati kritike in dokazati, da jim je mar za dostojne pogoje dela za kitajske delavce, tako da se ne bodo več pojavljale obtožbe o hudih kršitvah delovne zakonodaje. V petek si je predsednik FLA ogledal Foxconnove tovarne in ugotovil, da pogoji dela sicer niso katastrofalno slabi, končno poročilo pa še čakamo. Neodvisne nevladne organizacije pa že leta opozarjajo, da je situacija nevzdržna.

V soboto pa so v Foxconnu sporočili, da bodo zvišali plače...

44 komentarjev

FLA: Razmere v Foxconnovi tovarni ipadov nadpovprečno dobre

Reuters - Ta teden je ameriška FLA (Združenje za pošteno delo) začela pregled tovarn vseh Applovih dobaviteljev in podizvajalcev na Kitajskem, s čimer želi Apple utišati kritike, ki podjetju očitajo zatiskanje oči pred nečloveškimi delovnimi pogoji. Največkrat se izpostavlja prav Foxconn, ki je največji kitajski in tudi svetovni proizvajalec elektronske opreme, nanj pa letijo hude obtožbe o izkoriščanju vajencev in nespoštovanju zakonodaje o varnosti pri delu, ki občasno pretrese kakšna eksplozija. Predsednik FLA Auret van Heerden si je v teh dneh pred začetkom temeljite preiskave sam ogledal Foxconnov obrat za sestavljanje ipadov in povedal, da so razmere v tovarni boljše, kot to zahtevajo norme, in pravzaprav presenetljivo dobre.

Van...

91 komentarjev