»

Amazon prepovedal, nato pa znova dovolil prodajo Mein kampfa?

Slo-Tech - Amazon je iz svoje spletne trgovine pred kakim tednom potihem umaknil vse različice Hitlerjeve knjige Mein kampf, pravzaprav se je za prepoved izvedelo šele iz elektronskih sporočil, ki jih je s tem v zvezi poslal dobaviteljem in prodajalcem. Mimogrede, ta prepoved je zajela tudi vse izvode protijudovskih knjig The International Jew, ki jih je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja tiskal vneti antisemit Henry Ford.

No, te dni so se izvodi Mein kampfa vnovič pojavili v Amazonovi trgovini, s to razliko, da so na voljo le prek Amazona samega, ne pa tudi prek drugih trgovcev. Ti so zaradi nekonsistentne politike cenzure precej razjarjeni, saj kot vedno doslej nikomur ni jasno, kaj se lahko in kaj ne sme prodajati. Zakaj prepoved in potem spet ne, predstavniki Amazona še niso javno pojasnili.

Podjetje je sicer že dolga tarča kritik zlasti judovskih organizacij, pa tudi domačih politikov, potem ko je bilo mogoče v njihovi trgovini kupiti vse od zgodovinskih predmetov iz obdobja...

29 komentarjev

Trump podpisal zakon, ki ameriškim ISP-jem dovoljuje prodajo prometnih podatkov

Slo-Tech - Pravzaprav po pričakovanjih je ameriški predsednik Donald Trump podpisal zavrnitev pravil ameriške Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC), ki sta jo podprla tako predstavniški dom kakor senat. To pomeni, da sedaj ni prav nobene možnosti več, da bi sprememba pravil, ki jo je pripravila Obamova administracija in bi ameriškim ponudnikom dostopa do interneta (ISP) preprečila zbiranje podatkov o brskalnih navadah svojih strank, začela veljati.

To pomeni, da ISP-jem ni treba uvesti vseh razumnih ukrepov za zaščito zasebnosti svojih strank. Še več, v resnici lahko prometne podatke, torej katere strani ljudje obiskujejo, zbirajo in prodajajo zainteresiranim oglaševalcem ali tretjim osebam. Skratka, za ISP-je sedaj veljajo enaka pravila kakor...

55 komentarjev

V Nemčiji bodo zaradi Prisma šifrirali e-pošto

Heise - Deutsche Telekom je zaradi ameriškega prisluškovanja v aferi Prism začel iniciativo E-Mail Made in Germany, da bi se izognili ameriškemu vohljanju. Tako bodo najkasneje od začetka prihodnjega leta ves promet med svojimi strežniki in od uporabnikov do poštnih strežnikov šifrirali (SSL/TLS), s čimer bodo bistveno otežili prestrezanje. Poleg tega bodo poskrbeli, da se bodo vsi podatki obdelovali in hranili v Nemčiji, tako da NSA ne bo mogla dobiti odredb za njihovo razkritje.

Deutsche Telekom ima veliko uporabnikov, in sicer njegovo e-pošto uporablja 20 milijonov ljudi, še dodatnih 30 milijonov pa GMX in Web.de, ki bosta tudi vključena v iniciativo. Upajo, da se bodo iniciativi pridružili še ostali ponudnika e-pošte, recimo Freenet ali Arcor. Gotovo je, da se ji bosta...

47 komentarjev

Nataša Pirc Musar: "Našo ustavo bo verjetno treba malce zrahljati"

Nataša Pirc Musar

vir: Dnevnik
Dnevnik - Časopis Dnevnik je minuli konec tedna objavil zanimiv intervju (caveat: Piano) z našo Informacijsko pooblaščenko, Natašo Pirc Musar. V njem je osvetlila nekatere pretekle in sedanje primere, s katerimi se ukvarja njen Urad, obenem pa podala tudi mnenje o naši Ustavi, ki naj bi bila v 37. členu (varstvo komunikacijske zasebnosti) pretirano stroga do določenih državnih organov.

Po njenih besedah je ustava v tem obziru "ena najstrožjih v Evropi"; pravzaprav naj bi tako zagoneten režim poznala samo še peščica držav (Grčija, Estonija ter Bolgarija; vladna lestvica g. Petra Pavlina z MPJU je sicer 1. Romunija 2. Slovenija, 3. Nemčija). Zato da bo "enkrat verjetno treba ustavo malce...

17 komentarjev

Nemško vrhovno sodišče dovolilo razkritje identitete p2p piratov

Xavier Naidoo ima malo in srednjo bemvo, za popoln set pa mu manjka še monster truck različica. Kar pa stane!!

vir: ITworld.com
ITworld.com - Zanimiv preobrat pred pred nemških zveznim vrhovnim sodiščem: v civilnem sporu med založbo znanega pevca Xavierja Naidooja in Deutsche Telekom so odločili, da mora slednji predati podatke o p2p uporabnikih (imetnikih IP naslova). S tem je razveljavljena dotedanja praksa, da se podatkov zavoljo varovanja komunikacijske zasebnosti ne sme posredovati, če kršitev s strani posamičnega uporabnika ni v "trgovinsko pomembnem obsegu", kar približno ustreza pojmu "večje premoženjske vrednosti" iz našega KZ, se pravi 5000 evrov ali več. Oziroma presega deljenje nekaj izvodov pesmi, kar v tipičnem primeru tudi naredi p2p aplikacija.

Naidoo se je za tožbo odločil lani, ko je opazil, da se izvod njegove pesmi "Bitte hör nicht auf zu...

25 komentarjev

Ex AT&T-jevec, trije ex NSA analitiki bodo pričali o vladnih načrtih za nadzor vse internetne komunikacije

Utaški data center, kmalu.

vir: Wired News
Wired News - Ameriški EFF (zveza za spletne svoboščine) že štiri leta bije boj s ponudnikom interneta AT&T in zvezno vlado glede "skrivne" sobe 641A na Folsomovi ulici v San Franciscu, kjer zadevni ponudnik zagotavlja mirroring celotnega internetnega prometa za potrebe varnostno-obveščevalne službe NSA, vse na zelo dvomljivi, če sploh obstoječi pravni podlagi. O sobi, ki skoraj zagotovo ni edina, je leta 2008 prvi spregovoril zdaj upokojeni AT&T-jev tehnik Mark Klein (22 let pri podjetju), EFF pa je kmalu zatem vložila tožbo in od AT&T zahtevala, da naj preneha asistirati vladi pri nezakonitem prestrezanju telekomunikacij. Obenem so zahtevali še odgovornost vrhovnih vladnih uradnikov (takratnega predsednika Busha,...

51 komentarjev

Avstralci uvajajo dvoletno retencijo podatkov o uporabnikih interneta

Svoji spletni preteklosti pač več ne bo mogoče uiti.

vir: The Age
The Age - V skladu s trenutnimi trendi drugje po svetu je odbor avstralskega parlamenta za nadzor varnostno-obveščevalnih služb pravkar odprl konzultacije o prenovi njihovega zakona o zakonitem prestrezanju telekomunikacij. Zanje je maja zaprosil vrhovni državni tožilec Roxon, ki zdaj prispeva tudi glavni predlog - 61-stranski dokument, spisan s strani notranjega ministrstva in predstavnikov avstralske obveščevalne srenje. Ta predvideva uvedbo obvezne dvoletne retencije prometnih podatkov o vseh uporabnikih...

32 komentarjev

Britanci širijo retencijo prometnih podatkov na internetne storitve

Nedolžni se nimamo česa bati, a kdo je nedolžen in kdo kriv, pa lahko presodi le vlada, seveda po predhodnem skrbnem pregledu vseh.

vir: The Globe and Mail
Slo-Tech - Britanska vlada je sinoči razgrnila sveži predlog zakona o hrambi prometnih podatkov (ti. Draft Communications Data Bill, pdf, 123 strani), ki določa, kaj vse od naše spletne aktivnosti bodo morali ponudniki interneta hraniti v prihodnje.

Kot se izkaže, bo za skromno ceno 1.8 milijarde funtov javnega denarja policiji in nekaterim drugim javnim organom na podlagi interne avtorizacije (torej brez odredbe sodišča) za obdobje 1 leta za nazaj na voljo vsi prometni podatki (kdo, komu, kdaj) okoli rabe emaila, brskalniške zgodovine, hipnega sporočanja in seveda aktivnosti na socialnih omrežjih.

Notranja ministrica Theresa May v spremni besedi pravi, da imajo tovrstni prometni podatki na področju fiksne...

6 komentarjev

Napadi na pravico do anonimnega komuniciranja

Sad Internet is sad.

vir: Telegraph News
Wikipedia - Ne da bi podcenjevali resnosti boja proti kriminalu oziroma terorizmu, moramo vendarle izpostaviti eno skrajno zaskrbljujočo misel: politiki širom oble se (ponovno? preprosto?) ne čutijo več dolžne kaj posebej utemeljevati posegov v človekovo pravico do miru pri svojem vsakodnevnem življenju in delu (zasebnost). Nova policijska pooblastila so kar sama od sebe "sorazmerna" in "nujna", škodljive posledice iz njih "zanemarljive", nasprotovanje njim pa "čudno" in "nedržavotvorno", če ne kar "sumljivo". Sorazmernost ukrepov se domneva ali domišlja, naj se slučajno že znajde na mizi.

Zgodovina cenzure je dolga, trnova ter lep opomnik na pomen in nevarnost, ki so jo...

68 komentarjev