»

Evropska komisija začela preiskovati Microsoft

Slo-Tech - Evropska komisija je začela uradno preiskavo, v kateri ugotavlja, ali je Microsoft z vključitvijo izdelka Teams v pisarniška paketa Office 365 in Microsoft 365 kršil pravila konkurence. Začetek preiskave pomeni, da Komisija prepoznava sume, da je do kršitev prišlo, a to še ne pomeni, da bo takšen tudi končni rezultat preiskave.

Teams je programsko orodje za sodelovalno delo v oblaku, ki vključuje možnosti hipnega sporočanja, klicanja, videokonferenc, deljenja datotek in sočasnega urejanja dokumentov. Še zlasti med pandemijo covida-19 je bilo delo na daljavo prevladujoč način dela, kar je pospešilo razvoj in širjenje izdelkov, kot je Teams. Microsoft je Teams strateško vključil v Office 365 in Microsoft 365, s čimer je morda izrabil monopolni položaj in krnil konkurenco, saj so bili konkurentje v neenakovrednem položaju.

Konkurenca se je že kmalu pritožila. Slack je uradno pritožbo vložil julija 2020, v kateri je trdil, da je vključitev Teams v najbolj razširjeni pisarniški paket...

13 komentarjev

Se Microsoftu obeta nova protimonopolna preiskava v EU?

Slo-Tech - Na prelomu tisočletja je bil Microsoft tako velik in močan, da so regulatorji resno razmišljali tudi o razbitju podjetja. To se sicer ni zgodilo, si je pa zaradi integracije brskalnika Internet Explorerja in predvajalnika Windows Media Player v ZDA in EU prislužil visoke globe. Odtlej se je Microsoft podobnih postopkom izognil. Sedaj se morda obeta podoben postopek, saj je Nextcloud skupaj z več neprofitnimi organizacijami ( European DIGITAL SME Alliance, Document Foundation (LibreOffice) in Free Software Foundation Europe) vložil pritožbo zoper Microsoft pri Evropski komisiji. V njej podjetju očitajo zlorabo tržnega položaja zaradi integracije Teams, OneDriva in podobnih storitev v Windows 10 in 11.

Pritožniki trdijo, da Microsoft z agresivnim marketingom v operacijskem sistemu in vsiljevanjem vpisa uporabnikov v te storitve omejuje izbiro in si pridobi nezakonito prednost pred konkurenčnimi ponudniki sorodnih storitev. V Nextcloudu dogajanje neposredno primerjajo z integracijo...

6 komentarjev

Microsoftu še ta mesec nova globa EU

Reuters - Viri blizu Evropske komisije trdijo, da bo Microsoftu še ta mesec izrečena nova globa v desetletje trajajoči sagi o zlorabi monopolnega položaja EU. Zgodba ima korenine v integraciji brskalnika Internet Explorer v operacijski sistem Windows, s čimer si je po mnenju Komisije Microsoft zagotovil neupravičeno visok tržni delež na trgu brskalnikov. Leta 2009 se je Microsoft s Komisijo poravnal in izognil globi ali zahtevi po odstranitvi brskalnika iz Windows. Namesto tega so se zavezali, da bodo v Windows ponudili izbirno okno, kjer bodo uporabniki lahko izbrali, kateri...

28 komentarjev

Evropska komisija: Microsoft kršil protimonopolne zaveze

Europa.eu - Evropska komisija je včeraj objavila uradno stališče, da je Microsoft kršil tri leta stare zaveze, ki jih je sprejel ob poravnavi s Komisijo zaradi monopola na trgu operacijskih sistemov. Tedaj so se s Komisijo sporazumeli, da bodo v zameno za zaustavitev postopka v vse nadaljnje verzije operacijskega sistema Windows za evropski trg naslednjih pet let vgradili izbirno okno, kjer bo lahko uporabnik izbral katerega izmed priljubljenih brskalnikov želi namestiti in uporabljati v svojem računalniku. Microsoft je zavezo spoštoval do lanskega februarja.

Tedaj je na trg poslal...

47 komentarjev

Evropska komisija bo začela postopek zoper Microsoft

Bloomberg - Z Evropsko komisijo ni češenj zobati, ugotavlja Microsoft. Julija so bili namreč pošteno okarani, ko je Komisija ugotovila, da od februarja 2011 uporabniki njihovega novega operacijskega sistema Windows 7 SP1 niso videli pojavnega okna za izbor brskalnika. Komisija je bila Microsoftu leta 2009 naložila obvezni prikaz okna, v zameno pa so ustavili protimonopolni postopek zoper njih. Microsoft se je izvijal z izgovori, da je šlo za tehnično napako, ki se je nepojasnjeno priplazila v njihov operacijski sistem.

Čeprav so hitro reagirali in takoj izdali popravek, ki je okno za...

88 komentarjev

V Windows 8 za EU izbira brskalnika

Ars Technica - Microsoft je potrdil, da bo verzija Windows 8 za evropski trg imela že znano izbirno okno (ballot screen), kjer bodo uporabniki lahko izbrali, kateri brskalnik želijo uporabljati. Na voljo bo 10 najpriljubljenejših brskalnikov, med katerimi bodo na prvih petih mestih v naključnem vrstnem redu Internet Explorer, Firefox, Safari, Opera in Chrome. Ker je Windows 8 že v stadiju RTM, torej je koda zaključena in se prek volumskega licenciranja že distribuira (recimo MSDN AA, TechNet in podobno), storitev prinaša posodobitev prek Windows Update, ki je na voljo od 4. septembra.

Microsoft želi s tem ugoditi zahtevam EU, ki ima redmondskega velikana že dobro desetletje pod drobnogledom. Spomnimo se, da je Evropska komisija že leta 2004 Microsoftu izrekla globo v višini...

103 komentarji

Microsoftu v EU grozi šest milijard evrov globe

ZDNet - Microsoft se je znašel v škripcih v EU, saj je Evropska komisija ugotovila, da je podjetje kršilo zaveze iz leta 2009, ki jih je podjetje dalo v zameno za ustavitev protimonopolnega postopka. Takrat je bila srž problema integracija brskalnika Internet Explorer v operacijski sistem Windows, s čimer je Microsoft krnil konkurenco in izkoriščal monopolni položaj. Komisija tedaj ni zahtevala odstranitve IE iz Windows, ampak možnost izbire več brskalnikov. Microsoft se je konec istega leta s Komisijo sporazumel, da bo v vseh verzijah od Windows XP pri prvem zagonu brskalnika...

78 komentarjev

Sodišče v Luksemburgu potrdilo 860-milijonsko globo za Microsoft

vir: Reuters
Reuters - Splošno sodišče EU v Luksemburgu je danes v pritožbenem postopku pritrdilo Evropski komisiji in razsodilo, da mora Microsoft plačati globo v višini 860 milijonov evrov zaradi zlorabe monopolnega položaja. S tem je sodišče potrdilo odločitev Komisije iz leta 2008, le globo je zaradi proceduralnega zapleta zmanjšalo za 4,3 odstotka. Microsoft še ni napovedal, ali se bo pritožil. Nad Splošnim sodiščem EU je sicer še Evropsko sodišče v Luksemburgu, kamor se je mogoče pritožiti.

Zgodba se vleče že od leta 2004, ko je Evropska komisija kaznovala Microsoft z globo v višini 497 milijonov evrov, ker je zlorabljal monopolni položaj. Očitali so mu namreč, da konkurenci ne odkrije dovolj...

63 komentarjev

Evropska komisija Google svari pred uradnim procesom zaradi zlorabe monopolnega položaja

Slo-Tech - Evropska komisija je novembra 2010 na podlagi pritožb več konkurenčnih (specializiranih) ponudnikov iskanja začela preiskavo Googla, v kateri preiskujejo sum zlorabe prevladujočega položaja na iskalniškem trgu, saj v nekaterih državah EU obvladuje več kot 90 odstotkov trga. Google je ves čas preiskave zgledno sodeloval s Komisijo, zato mu je ta sedaj ponudila priložnost, da se izogne pravnemu postopku, je včeraj povedal podpredsednik Evropske komisije Joaquín Almunia. Poudaril je, da so kritične štiri točke, ki jih mora Google nujno odpraviti v roku nekaj tednov, sicer bodo začeli formalni postopek zoper podjetje, ki ga lahko v najslabšem primeru stane 10 odstotkov letnega prometa oziroma do tri milijarde evrov.

Prvi očitek leti na druge Googlove vertikalne...

6 komentarjev

ITC vnovič: Motorolini telefoni kršijo Microsoftove patente

Ars Technica - Ameriška Komisija za mednarodno trgovino (ITC) je po nekaj odlogih izdala končno odločbo v primeru Microsoft proti Motorola, kjer je prvi slednji očital kršenje devetih patentov v njenih telefonih. ITC je potrdil decembrsko preliminarno razsodbo, po kateri je Motorola kriva kršitve enega patenta. Zaradi tega ji grozi prepoved uvoza in prodaje androidnih telefonov v ZDA, če ne bo ukrepala.

Proces se je začel z devetimi patenti, a je na koncu ostal le eden. Gre za patent št. 6.370.566, ki opisuje sklicevanje sestankov z mobilnih naprav. ITC je ugotovil, da vsi Motorolini androidni telefoni kršijo ta patent in izrekel sankcijo prepovedi njihovega uvoza in prodaje. Ta bo začela veljati čez...

15 komentarjev

Microsoft Evropejcem Windows brez IE

DeleÅž IE z leti pada

vir: CNet
CNet - V postopku, ki teče proti Microsoftu pred Evropsko komisijo, se Microsoft zagovarja, zakaj je v svoj Windows integriral brskalnik IE in ali s tem krši protimonopolno zakonodajo. Evropska komisija se je zavzemala za rešitev, da bi Microsoft v Windows dodal še nekaj konkurenčnih brskalnikov, uporabnik pa bi pri prvem zagonu odločil, kateri naj se ohranijo. V Redmondu imajo drugačne načrte.

Da bi zadostili zahtevam Evropske komisije, kanijo v EU ponuditi Windows 7 brez vgrajenega Internet Explorerja, sestavljavci računalnikov pa...

123 komentarjev

EU : Microsoft - 2 : 0

Mladina - Evropska komisija je od Microsofta marca letos v okviru protimonopolnega postopka zahtevala, da na evropskem trgu ponudi operacijski sistem Windows brez Media Playerja, konkurentom na trgu programske opreme pa naj razkrije izvorno kodo operacijskega sistema.

Microsoft se je na odločitev pritožil, a kot poroča Mladina (in številni ostali spletni mediji), je sodišče prve stopnje v Luksemburgu danes odločilo v prid Evropski komisiji.

Pričakovati je, da se bo Microsoft pritožil na naslednjo stopnjo, to je Sodišče Evropskih skupnosti, kakšna bo odločitev tam, pa bomo zagotovo še poročali.

100 komentarjev