»

LockBitov kolovodja po tednu dni odgovarja

Slo-Tech - Teden dni po obglavljenju izsiljevalske skupine LockBit in njihovega programja se je ta začela ponovno postavljati na noge. Trdijo, da so že obnovili del infrastrukture, ki jo bo odslej še teže razbiti, a poznavalci so skeptični.

Spomnimo, da so minuli teden oblasti v več državah v Severni Ameriki, Evropi in Aziji zasegle 34 strežnikov, prevzele več strani, zamrznile račune s kriptovalutami in pridobile več kot tisoč šifrirnih ključev za pomoč žrtvam. Hkrati so ZDA razpisale 10-milijonsko nagrado za informacije, ki bi vodile do prijetja kolovodij, in pet milijonov dolarjev nagrade za informacije o ostalih članih. Dva ruska državljana, katerih identiteta je znana, pa so obtožili.

A medtem ko oblasti trdijo, da so pridobile dostop do strežnikov LockBita, kar jim je omogočilo tudi javno roganje in posmehovanje, domnevni vodja skupine LockBitSupp trdi, da so že nazaj. Med vikendom je vzpostavil novo spletno stran, kjer je tudi pojasnil, da naj bi napad organov pregona omogočila...

2 komentarja

Norveška vojska uporablja Oculus Rift za vožnjo tankov

Escapist Magazine - Norveška vojska že nekaj časa testira uporabo Oculosovih VR očal za vožnjo tankov. Naprava je koristna predvsem takrat, ko je loputa zaprta, saj se je moral voznik doslej zanašati na navigacijo s pomočjo videoposnetkov s kamer, nameščenih na vseh straneh vozila, ki jih je preklapljal na ne ravno velikem zaslonu v notranjosti vozila. S pomočjo Rifta in nekaj programske opreme, ki zna združiti posnetke s teh kamer, pa dobi 185-stopinjski neovirani pogled v izbrano smer, ob obračanju glave pa seveda tudi neovirani pogled na stran oz. za tankom.

Avtorji sistema pravijo, da lahko voznik na ta način pridobi dobi precej podobno izkušnjo, kot smo je vajeni iz priljubljenih vojaških računalniških iger. Še več, v sistem želijo dodati prikaz nekaterih dodatnih informacij, kot so že na...

58 komentarjev

Novega bmwja ukradejo v treh minutah

ZDNet - V Veliki Britaniji so v zadnjem času opazili porast tatvin vozil znamke BMW novejših letnikov, ki se vsi odklepajo, zaganjajo in zaklepajo brez klasičnih ključev. Vozila se odprejo z daljincem, ki se nato vstavi v vžig in pritisne gumb za zagon. Žal kaže, da je BMW nekje spregledal neko varnostno napako, saj je mogoče vozila ukrasti v treh minutah, ne da bi sprožili alarm, kot je videti na spodnjem posnetku.

Zlikovci izrabljajo več ranljivosti. Najprej pridobijo dostop do notranjosti vozila, kar lahko storijo kar z razbitjem šipe. Ultrazvočni senzor, ki bi moral vdore zaznavati, ima slepo pego, ki jo je mogoče izkoristiti za neoviran dostop. Ko so tatovi enkrat v vozilu, se povežejo na glavni računalnik preko vrat OBD-II (on-board...

98 komentarjev

Google registriral prvi avtomobil brez voznika

Ars Technica - Prihodnost avtomobilov ne vključuje voznikov, meni Google. Njihovi testi vozil brez voznika potekajo že nekaj časa, a na javnih ulicah v avtomobilu venomer potrebujejo človeka, ki bi prevzel nadzor, če bi šlo kaj narobe. Nevada je bila prva država v ZDA, ki je spremenila zakonodajo in dovolila registracijo vozil brez voznika za vožnjo po javnih cestah, če proizvajalec dokaže zadostno mero varnosti. Te dni je Googlova Toyota Prius postala prvi avtomobil brez voznika z registracijo za vožnjo po javnih cestah.

Nevadski DMV je po več testih na avtocestah v Carson Cityju in na polnih ulicah v...

206 komentarjev

Google Play združuje razvedrilne vsebine

Google - Google je včeraj predstavil novo storitev Google Play, s kateri želijo konkurirati integriranemu Applovemu ekosistemu ter Amazonovemu Kindlu Fire in ponuditi enotno oblačno storitev, za shranjevanje in dostop do glasbe, knjig, filmov in aplikacij z vseh androidnih mobilnih naprav. Tako bodo lahko uporabniki do svojih vsebin dostopali z vseh naprav, ne da bi se morali ukvarjati s sinhronizacijo zbirk.

Gre za oblak, v katerega lahko brezplačno prenesemo do 20.000 skladb iz lastnih virov in seveda dodamo poljubno število kupljenih, prenesemo 450.000 aplikacij in iger za Android, shranjujemo elektronske knjige in si lahko izposojamo filme. To pomeni, da so Android Market, Google Music in Google eBookStore integrirani v Google Play. Google...

6 komentarjev

Nokia N8 še bližje računalnikom

Kitajska kopija N8-00

vir: engadget
engadget - Povezovanje mobilnih telefonov z računalnikom je danes popolnoma običajna funkcija, še več, v nekaj letih bomo Evropejci vse mobilne telefone polnili prek standardnega micro-USB priključka, čemur se je zanimivo pokoril tudi Apple. A mnogo bolj redka funkcija je obnašanje mobilnega telefona kot gostitelja USB napravam. Slednja računalnikom omogoča, da se mobilni telefoni, fotoaparati, miške in vsa ostala periferija poveže z njimi ter v primeru podatkovnih naprav dostopa do datotek na njih. To bo omogočala tudi Nokia N8 s pomočjo pretvornika z moškega micro-USB priključka na ženskega USB...

24 komentarjev

Po novem na udaru hekerjev tudi avtomobili

Ars Technica - Če ste do danes mislili, da je vdiranje v varnostne sisteme samo bolj ali manj nedolžna igra, ki se na koncu dneva ne more končati z resnimi posledicami na zdravstveno stanje udeleženih, vas bo morda sledeča raziskava prepričala v nasprotno.

Varnostni raziskovalci iz Univerze v Washingtonu in Univerze v San Diegu so se namreč posvetili računalniškim sistemom, ki jih lahko najdemo v sodobnih avtomobilih in ki služijo za nadzor in upravljanje raznovrstnih komponent avtomobila.

Ker je tako v ZDA kot tudi v EU standariziran dostop do avtomobilske elektronike z OBD-II priključkom in se lahko z njim dostopa do CAN-a (Controller Area Network) - podpirajo ga namreč vsa podjetja od BMW-ja, Volkswagena, Honde, GM-a, itd. - so imeli relativno standarizirano delo in so sledeči napadi aplikativni ne samo na model avtomobila, ki so ga testirali (prav zaradi vsesplošnega pomankanja varnosti točnega modela raziskovalci niti niso razkrili) ampak na celotno avtomobilsko industrijo.



Ko so...

56 komentarjev