»

Umrl je Google Talk

Slo-Tech - Pa smo končno dočakali dan, ko je Google ukinil Google Talk, kar so obljubili že marca. Google Talk, ki smo ga poznali tudi pod vzdevkom GChat, je bil z nami vse od leta 2005, v zadnjem času pa je postal odveč. Google je namreč odtlej uvedel Hangouts in nedavno še Allo, zato je na področju Googlovih aplikacij za hipno sporočanje vladala precejšnja zmeda.

Poglejmo, kaj nam ostaja. Kdor je vztrajal na Google Talku, bo odslej najbrž uporabljal Google Hangouts. Tja so predstavili tudi vse stike iz Google Talka, da prehod ne bi bil preveč boleč. Po drugi strani pa bo mobilna...

22 komentarjev

Microsoft izdal na pol popravljeno mobilno aplikacijo za YouTube

ZDNet - Microsoft je posodobil svojo mobilno aplikacijo za YouTube, tako da ustreza nekaterim Googlovim zahtevam, ne pa vsem. Spor se je začel, ko je Microsoft 7. maja izdal aplikacijo za Windows Phone, ki omogoča zelo svoboden dostop do YouTuba. Googlu je šlo v nos predvsem to, da aplikacija omogoča prenos videoposnetkov na disk in da odreže reklame pred in po posnetkih. To pa je, tako trdi Google, v nasprotju s pravili uporabe. Zato je Google Microsoftu poslal zahtevo za prenehanje kršitve in postavil rok 22. maj. Včeraj je rok potekel, Microsoft pa je izdal popravljeno aplikacijo, ki je nekje vmes med prejšnjo in Googlovimi zahtevami.

Nova verzija aplikacije...

9 komentarjev

Gmail, Google Drive, Google+ skupno s 15 GB prostora

Google - Google je napovedal spremembo politike dodeljevanja prostora uporabnikom, ki so morali doslej žonglirati med prostorom na Gmailu, Googlu Drive in slikami na Googlu+. Če so že združili osebne podatke v vseh storitvah, zakaj ne bi imeli še skupnega prostora za shranjevanje? Točno to se bo zgodilo. Odslej naprej bo imel vsak uporabnik na voljo 15 GB prostora, ki se bo delil med vse tri omenjene storitve. To bo zastonj, mogoče pa bo dobiti 100 GB prostora za pet dolarjev mesečno ali 200 GB prostora za deset dolarjev mesečno.

S tem se je Google povzpel na prvo mesto med ponudniki prostora za spletno shranjevanje podatkov (če predpostavimo, da pridno brišemo veliko pošto iz Gmaila, imamo za podatke in slike kar 15 GB prostora). Dropox v osnovni različici ponuja 2 GB...

20 komentarjev

Milansko prizivno sodišče oprostilo Googlove zaposlene v kontroverznem primeru Google Video

The New York Times - V Italiji se je z oprostilno sodbo končal sporni sodni proces, v katerem so bili leta 2010 trije Googlovi zaposleni obsojeni kršitev italijanske zakonodaje o zasebnosti. Proces je bil izjemno sporen, ker je šlo za posnetek, ki so ga leta 2006 na Google Video naložili neki italijanski šolarji iz Torina. V posnetku se norčujejo iz avtističnega sošolca, zato ga je Google le nekaj ur po obvestilu italijanske policije izbrisal. Prepočasi.

Google in ostale strani, ki objavljajo uporabniško vsebino, te ne pregledujejo in odobravajo pred objavo, ker to zaradi količine materiala ni praktično izvedljivo (že nekoliko star podatek je, da se na YouTube vsako minuto naloži 72 ur materiala). Namesto tega velja doktrina varnega...

2 komentarja

Zdaj bi še YouTube rad, da se podpišete s polnim imenom (razen če ste iz Južne Koreje)

Povezovanje YouTube profila z Google+ profilom, pri katerem je uporaba pravega imena obvezna.

vir: Betabeat
Betabeat - Če smo že pri obvezni identifikaciji spletnih komentatorjev trollov in flamerjev z osebnim imenom: o zadevi resno razmišlja tudi Google, ki ima, vsaj na svoji storitvi YouTube, s sovražnim govorom akutne in kronične probleme hkrati (glej filmček).

Spremembe v to smer se pravzaprav dogajajo že od marca, ko so novoregistriranim uporabnikom začeli ponujati opcijo, da se na strani predstavijo kar s svojim Google+ profilom, s tem da so na Plusu pa so prava imena strogo obvezna, psevdonimi...

56 komentarjev

Google ukinja iGoogle, Video, Mini, Talk Chatback

vir: Google
Google - Google nadaljuje z rednim letnim spomladanskim čiščenjem, ki se imenu navzlic sicer v Mountain Viewu izvaja pozno poleti ali jeseni. Lani so črtali cel kup storitev, ki niso imele zadosti uporabnikov oziroma je bil razvoj nesmotrno drag, letos pa se poslavljajo nove nepotrebne in podvojene storitve.

Ni presenetljivo, da bodo ukinili Google Video, ki je po prevzemu YouTuba postal nepotrebna kopija. Nalaganje novih posnetkov so onemogočili že leta 2009, storitev pa bi bila morala dokončno umreti lani, a se to ni zgodilo. To je pravzaprav dobro, ker je Google napovedal izbris vseh posnetkov, a bodo sedaj to storili drugače. Google Video bo 20. avgusta nehal delovati, vsebina pa bo prenesena na YouTube....

23 komentarjev

Google ukinja Buzz

vir: Google
Google - Poldrugo leto po splavitvi je Google ukinil svoj ponesrečeni projekt Buzz, ki je bil njihov prvi poizkus postaviti konkurenco Facebooku. Buzz, ki so ga nespretno uvedli in sprva vanj stlačili vse uporabnike, zaradi česar je bil Google deležen hudih kritik in Buzz označen za enega največjih spodrsljajev minulega leta, bo svoj konec dočakal v prihodnjih tednih.

Google je svojem blogu objavil seznam storitev, ki bodo letošnje žrtve vsakoletnega jesenskega pospravljanja. Buzz bo ukinjen v "nekaj tednih", saj se bodo posvetili trenutnemu paradnemu konju Googlu+. Nove vsebine po ukinitvi jasno ne bo več mogoče objavljati, bo pa...

16 komentarjev

Google vendarle ne bo pobrisal videoposnetkov z Google Video

vir: Google
Google - Pretekli teden smo poročali o Googlovi nameri, da ob dokončnem slovesu storitve Google Video vso vsebino enostavno pobriše. Uporabniki so sicer dobili možnost, da svoje posnetke shranijo, kar lahko storijo do 13. maja. Takrat bo Google Video dokončno ugasnil, medtem ko posnetkov ne bo mogoče več predvajati že konec tega meseca. Google je zavoljo te nakane prejel mnogo pritožb uporabnikov, zato so se odločili za razumnejši pristop - videoposnetkov ne bodo pobrisali.

Namesto tega bodo avtomatično prenesli vsebino z Google Video na YouTube. Če želijo uporabniki obdržati nadzor nad njo, lahko svoj račun v Google Video povežejo s tistim za YouTube in ročno zaženejo prenos vsebine. Prav tako ostaja možnost prenosa svojih vsebin na lokalni računalnik. Še vedno pa ostaja 29. april datum, ko bo Google Video prenehal obratovati.

3 komentarji

Konec aprila dokončno slovo storitve Google Video

Slashdot - Google je leta 2009 pošteno okrnil svojo storitev Google Video, saj je po nakupu YouTuba postala nepotrebna. Ukinili so možnost nalaganja novih videoposnetkov, tako da je stran obstala kot katalog že vnesenih. Te dni so v Googlu napovedali, da Google Video ne bo več niti to. Google Video bo preprosto umrl.

Od 29. aprila letos si ne bo več mogoče ogledati oziroma predvajati videoposnetkov, ki gostujejo na Google Video. Uporabniki so zato dobili možnost, da si v formatu FLV (Flash Video Format) svoje posnetkov prenesejo na disk z dodano možnost Prenesi. Ta možnost bo delovala do 13. maja 2011, ko bo Google Video onemogočil prenos in predvajanje vsebine na svojih strežnikih. Na internetu so se ljudje že organizirali v iniciativo, ki poizkuša arhivirati celoten Google Video, preden ga Google zapre.

5 komentarjev

Google bo ukinil šest storitev

Slashdot - Poleg krčenja števila zaposlenih kadrovikov v Googlu, o čemer smo že poročali, in zaprtja nekaterih lokalnih pisarn v raznih ameriških mestih, bo Google ukinil šest storitev, za katere so presodili, da niso več ekonomsko upravičene. Prizadete storitve so Dodgeball, Catalog Search, Mashup Editor, Notebook in Jaiku. Poleg tega bodo umaknili možnost pošiljanja novih video posnetkov na Google Video, saj po Googlovem nakupu YouTuba to res ni več smiselno, medtem ko bo razvoj Jaikuja zaupan odprti skupnosti.

To seveda ne pomeni, da so od danes naprej omenjene storitve povsem nedostopne, saj se je Google odločil za mehak prehod. Nekatere bodo ukinili šele čez čas (Dodgeball se bo tako poslovil šele čez nekaj mesecev), druge bodo ostale, a ne bodo več vzdrževane (npr. Notebook), spet tretje pa bodo okrnjene (npr. Google Video). Pri teh rezih ne gre za kakšne življenjsko pomembne storitve, a vsekakor kažejo na nevarno odvisnost od samo dobre volje podjetja, če bi uporabljali kakšno...

53 komentarjev

iGoogle je tu!

Ars Technica - Ne, žal ne gre za v tajnosti pripravljeno kombinacijo mobilnika, mp3 predvajalnika, iskalnika in brivnika, narejenega v okviru partnerstva Appla in Googla. Slednji so se zgolj odločili, da posodobijo svojo storitev, imenovano Google Personalized Homepage, o kateri smo že pisali, ter jo v okviru procesa tudi preimenovali. Glavna novost so t.i. gadgeti, ki so predpripravljeni in jih bodo lahko uporabniki brez posebnega znanja programiranja sami nastavljali ter pošiljali svojim znancem. Med drugim bodo lahko vključevali posnetke z YouTubea, fotografije, opomnike na pomembne datume, možno pa jih bo tudi avtomatsko posodabljati (vsak dan nova erotična slika za vašo drago).

Kljub vsemu pa je izbira imena tokrat malce bolj zanimiva od vsebine, saj gre za očitno provokacijo, poslano v smer Cupertina. Za kakšno drugo podjetje to ne bi predstavljalo posebne ovire, saj tudi Apple rad provocira, a Google je znan po svojem trudu za prijazno delovanje, poleg tega so v preteklosti pogosto...

12 komentarjev