»

Patentne tožbe letno stanejo več deset milijard dolarjev

Ars Technica - Kdor redno bere naše strani, je gotovo že po malem sit nenehnih zgodb o novih tožbah zaradi patentov, ki jih nikoli ne zmanjka. V vseh tožbah - in v njih se zapletajo tako velikani, kot so Google, Apple in Nokia, kot tudi manjša in povsem neznana podjetja - je rezultat bolj ali manj enak. Sila redko smo priče trajni prepovedi prodaje ali uvoza, saj se stranke naposled vedno poravnavajo za (ne)primerno odškodnino in licenčnino, potem ko so za odvetnike in sodne stroške porabile velike količine denarja. James Bessen in Michael Meuer z bostonske univerze sta raziskala (znanstveni članek), koliko denarja podjetja letno porabijo zaradi patentnih tožb. Letno požrejo dobro desetino denarja, namenjenega za raziskave in razvoj (R&D).

Neposredni stroški, ki so jih...

24 komentarjev

Kvaliteta patentov strmo pada

Slo-Tech - Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je pravkar objavila svoje dvoletno redno poročilo o razvoju znanosti, tehnologije in industrije. Notri je mogoče najti precej zanimivih dejstev.

Zlasti, kvaliteta patentov v treh največjih industrijskih državah - ZDA, Nemčiji in na Japonskem naj bi v zadnjih 10 letih upadla za 20%. Statistiko dobijo s pregledom državne pripadnosti najbolj citiranega 1% patentov - še v 90h je 70% teh visokokvalitetnih patentov prihajalo iz omenjenih držav članic, nakar je v 5 letih upadlo na 60% in še pada. Med vzroki se išče medsebojno tekmovanje podjetij z nesmiselnimi in pretirano širokimi patenti, ki čez sito pri patentni pisarni pridejo predvsem zaradi preobremenjenosti z vlogami. Poseben problem so še patentni troli,...

5 komentarjev

Microsoft mora Alcatel-Lucentu plačati 70 milijonov dolarjev odškodnine

Bloomberg - Patentni spor med Microsoftom in Alcatel-Lucentom sega v leto 2003, ko sta Lucent (kasneje se je združil z Alcatelom) in Microsoft vložila tožbi zaradi kršitev patentov drug drugega. V Alcatel-Lucentovi tožbi je šlo za tako imenovani "Day patent", ki je pokrival tehnologijo za vnos datumov v koledar v Outlooku, Windows Mobilu in Microsoft Moneyju. Tožbo je Microsoft aprila 2008 izgubil, naloženo pa mu je bilo plačilo odškodnine v višini 385 milijonov dolarjev.

Septembra 2009 je prizivno sodišče v pritožbi odločilo, da je Microsoft resda kršil patente, a je prisojena odškodnina previsoka in nesorazmerna s povzročeno škodo. Takrat je porota upoštevala Alcatel-Lucentovo utemeljitev, da mora odškodnina znašati osem odstotkov Microsoftovih prihodkov, medtem ko so v Redmondu predlagali samo 6,5 milijona dolarjev odškodnine.

Sodni mlini so svoje delo sedaj dokončali in določili, da bo moral Microsoft plačati 70...

7 komentarjev

Twitter vreden med osem in deset milijardami dolarjev

The Wall Street Journal - Konec preteklega leta je bil Twitter dokapitaliziran po ceni, ki vrednoti celotno podjetje na 3,7 milijarde dolarjev. To je zavidljiva vrednost, če upoštevamo da je bil pred poldrugim letom vreden zgolj milijardo dolarjev. Le tri mesece pozneje je Twitter vreden od osem do deset milijard dolarjev.

Predstavniki Facebooka, Googla in nekaterih drugih podjetij so se pogovarjali s predstavnika Twitterja o morebitnem prevzemu in ocenili vrednost na omenjenih osem do deset milijard dolarjev. Viri blizu vseh strani pravijo, da so pogajanja za zdaj v slepi ulici in da se prevzem ne zdi verjeten v bližnji prihodnosti. Lani je imel Twitter zbral 45 milijonov dolarjev prihodkov in zaradi visokih stroškov širjenja podatkovnih...

22 komentarjev

Apple večji od Microsofta

CNet - Napočil je dan, ki se je še pred desetimi leti zdel povsem neverjeten. Mali Apple, ki se je boril za preživetje z ogromnimi korporacijamie, kot je Microsoft, je prerasel redmondskega velikana. Včerajšnja tržna kapitalizacija Microsofta je po zaključnem tečaju znašala 219 milijard dolarjev, medtem ko je bila Applova 222 milijard dolarjev. Tržna kapitalizacija sicer ni povsem natančno merilo za velikost podjetja, saj vključuje tudi denarne depozite ter obveznosti. Če to dvoje upoštevamo, vrednotijo vlagatelji Apple na 199 milijard dolarjev, saj ima podjetje 23 milijard dolarjev gotovine, medtem ko ima Microsoft 37 milijard dolarjev gotovine in 6 milijard dolarjev dolgov, tako da je njegova...

274 komentarjev

Microsoft v ZDA ne bo smel več prodajati Worda

Seattle Post-Intellingencer - Kot je dva dni nazaj presodilo sodišče v Texasu, je Microsoft kriv kršitve patentov in zato v ZDA ne bo smel več prodajati Microsoft Worda. Konkretneje - Microsoft ne bo smel prodajati izdelkov Word, ki imajo zmožnosti odpiranja datotek .XML, .DOCX ali .DOCM , ki vsebujejo običajni XML (lahko pa XML odprejo kot čisto besedilo).

Razlog je patentna tožba kanadskega podjetja i4i Inc. zaradi zlorabe patentov XML, ki jo je podjetje vložilo leta 2007.

Sodišče je Microsoftu naložilo tudi plačilo 290 milijonov dolarjev odškodnine, Microsoft pa ima 60 dni časa, da preneha s kršitvijo (torej preneha prodajati MS Word). Microsoft se bo nad odločitvijo seveda pritožil. Mimogrede, podjetje i4i sicer prodaja dodatke za urejanje XML v Wordu.

Kot kaže, bo Microsoft še eno izmed podjetij, ki se bodo topila od ambivalence v pričakovanju sodbe ameriškega vrhovnega sodišča v primeru Bilski ...

65 komentarjev