»

Londonska mestna četrt z Windows XP na Chromebooke

Slo-Tech - Podpora za Windows XP se počasi izteka, in sicer jo bo Microsoft ugasnil 8. aprila letos. To ne pomeni, da bodo računalniki z Windows XP prenehali delovati, le varnostnih popravkov zanje ne bo. Če so torej povezani na internet, kar velja za veliko večino, je to priložnost za razmislek o nadgradnji ali prehodu. Londonski mestni svet se je odločil za slednjo možnost, in sicer bodo z Windows XP prešli na Googlove Chromebooke.

Veliki prehodi niso nič nenavadnega, saj smo jih videli že nekaj, a gre običajno na migracijo na eno izmed odprtih ali pa celo lastnih distribucij Linuxa. Londonska mestna četrt Barking and Dagenham pa se je odločila, da gredo na Googlove...

64 komentarjev

HP nazaj na Windows 7

CNet - Microsoft si želi, da bi uporabniki čim hitreje prestopili na nov operacijski sistem Windows 8.1. Toda pri tem imajo težave, saj je Windows XP praktično neuničljiv in kljub za april napovedanemu koncu podpore še vedno vztraja na več kot četrtini računalnikov. Težave povzroča tudi daleč najpriljubljenejši Windows 7, ki je na dobri poti, da postane xp drugega desetletja. Tako so odločili uporabniki, pravi Hewlett-Packard.

Čeprav Microsoft nad prodajo starejših verzij operacijskih sistemov z novimi računalniki nikoli ni bil navdušen, te prakse (downgrading) niso nikdar prepovedali. Uradno zaradi poslovnih uporabnikov, ki imajo legitimne razloge za nakup starejših verzij, neuradno pa tudi zato, ker je še vedno bolje prodati izvod stare verzije operacijskega sistema kakor nobenega.

HP se...

95 komentarjev

Samsung ne mara več za tablice z Windows RT

Heise - Že v začetku leta je Samsung napovedal, da njihov tablični računalnik Ativ Tab, ki ga poganja ARM-jevska verzija Windows 8 RT, ne bo na voljo v ZDA. Razlog za odločitev je seveda poslovne narave, in sicer Samsung ne vidi dovolj povpraševanja ter je zaskrbljen, da bi morali v reklamiranje prednosti Windows RT investirati preveč, da bi se vse skupaj splačalo.

Sedaj pa so na CeBIT-u v nemške Hannovru napovedali še, da Ativ Tab ne bo več na voljo niti v Nemčiji. Sprva so izjavo pripravili tako nejasno, kakor da Ativ Tab ne bo več naprodaj v nobeni evropski državi. Sedaj so potrdili, da umik zagotovo velja za Nemčijo, medtem ko za ostale evropske države še ne morejo reči. A če upoštevamo, da je Nemčija največji evropski trg, potem ni pretirano sklepati, da se tudi drugod Ativu Tab ne piše preveč dobro....

87 komentarjev

Windows RT uspešno jailbreakan

Putty na Windows RT

vir: Tweak Town
Tweak Town - Po nekaj mesecih od izida prvih tablic z operacijskim sistemom Microsoft Windows RT, ki teče na ARM platformi, je nikaragovskemu hekerju vendarle uspelo zaobiti zaščito, ki na tej različici sistema onemogoča poganjanje nepodpisanih namiznih aplikacij. Z uporabo razhroščevalnika, ki omogoča oddaljeno razhroščevanje aplikacij in ima dostop do celotnega pomnilnika naprave, je spremenil zastavico, ki določa način preverjanja digitalnega podpisa aplikacije in s tem omogočil poganjanje poljubnih aplikacij.

S tem, ko mu je nato brez večjih težav uspelo pognati nekaj namiznih aplikacij, je prišel do (za nekatere) presenetljivega zaključka, da je Windows RT polno prenesena (in ne okrnjena) različica sistema Windows 8 in da je ta blokada postavljena bolj iz marketinških...

7 komentarjev

Firefox vrača 64-bitno verzijo za Windows

TheNextWeb - Po ukinitvi razvoja 64-bitne verzije brskalnika Firefox za platformo Windows prejšnji mesec je bila Mozilla deležna precej grdih besed, zato so se odločili odločitev popraviti. Vodja inženirjev pri Mozilli Benjamin Smedberg je povedal, da so prejeli "pomemben negativni povratni odziv", zato so se po analizi odločili, da prvotni načrt spremenijo. Uradnega 64-bitnega Firefoxa za Windows še vedno ne bo, se pa vračajo prekonočne verzije (nightly builds), se glasi kompromis.

Neposredni razlog za odločitev je 4 GB-meja pri porabi pomnilnika, ki zavezuje 32-bitno verzijo in na...

27 komentarjev

Razvoj Windows za 64-bitni ARM v teku

Techworld - Ko je Microsoft napovedal, da bo Windows 8 izšel tudi za platformo ARM (Windows RT), in ko je ARM naznanil izid 64-bitne verzije svojih procesorjev, je bilo današnjo novico pravzaprav pričakovati. Slej ali prej bo izšel tudi Windows za 64-bitni ARM. Kot pravijo v ARM, se bo to zgodilo raje prej kakor slej.

Ian Forsyth iz ARM je povedal, da konkretnih datumov ne more komentirati, a da je razvoj Windows 8 za 64-bitne ARM-jeve procesorje v teku. Microsoft je namreč pretekli teden v sklopu uradne splavitve Windows 8 izdal tudi verzijo za 32-bitni ARM in verzijo za 64-bitni x86. ARM pa je ta teden konkretno naznanil prva procesorja v 64 bitih.

Gre za Cortex-A53 in Cortex-A57, ki bosta osnovana na arhitekturi Armv8. Oba bosta naprodaj od leta 2014 dalje,...

11 komentarjev

Windows 8 je tu

Novi meni Start, s katerim se bo potrebno sprijazniti

vir: Ars Technica
Ars Technica - Microsoft je včeraj predstavil svoj najnovejši operacijski sistem za domače in poslovne uporabnike, težko pričakovani Windows 8. Predstavitev - verjetno najpomembnejšo do sedaj - je odprl Steve Synofsky, vodja Microsoftovega oddelka za izdelke Windows in Windows Live, v uvodu pa je povedal, da je minilo že skoraj točno 3 leta od izida Windows 7 (ja, tako hitro leti čas) ter razkril še, da so do sedaj prodali že 670 milijonov licenc operacijskega sistema Windows 7 - po njihovih podatkih je to najhitrejša prodaja operacijskega sistema v zgodovini. Kako se bo odrezal Windows 8 bomo seveda videli v prihajajočih mesecih in letih, a zagotovo je eno, prihaja že danes (nakup in prenos je mogoč že od polnoči naprej, tudi v Sloveniji) in je na voljo v treh glavnih...

270 komentarjev

Windows 8 že pobegnil na splet

The Verge - Ko je bil Windows 8 uradno dokončan, torej je dosegel stadij RTM, česa drugega tako ali tako nismo pričakovali. Le vprašanje časa je bilo, kako hitro bo kakšna kopija pobegnila na internet in to se je zgodilo v manj kot 24 urah. Sprva je na internetu vladala skepsa, ali gre za pravo verzijo, a po vikendu premlevanja je obveljal konsenz, da gre za pravo stvar.

Windows je za naročnike MSDN in TechNet vedno na voljo že pred izidom škatlaste verzije (retail). Tudi letos bo tako, in sicer ga bodo lahko prenesli že 15. avgusta, medtem ko bo splošna dobavljivost šele 26. oktobra. Uporabniki študentskih različic (program MSDNAA) in so navadno nekje vmes; za letos se še ne ve, kdaj bo Windows 8 na voljo zanje.

A že pred omenjenim 15. avgustom je na splet ušla...

35 komentarjev

Predogled Officea 2013, omejen na Windows 7 in novejše

Microsoft - Ta teden je Microsoft pokazal predogledno verzijo svojega pisarniškega paketa, ki se bo v 15. inkarnaciji imenoval Office 2013. Zadnja verzija je izšla pred tremi leti in s prihajajočim Windows 8 je bil čas, da v Redmondu pokažejo, kaj so novega pripravili.

Na spletu se kar tare opisov, primerjav in recenzij, zato se ne bo težko poučiti o novostih. Kdor bi Office 2013 rad poizkusil sam, to lahko stori. Novosti je cel kup, glavna pa je sprememba filozofije dostopa do podatkov. Ti bodo sedaj povezani z Microsoft ID-jem, tako da boste lahko do njih pristopili z več naprav, ki bodo priključene na internet. To ni novo, bo pa Office 2013 datoteke privzeto - če se vanj prijavite - shranjeval v SkyDrive. Podobno bo deloval tudi Windows 8, ki bo prav tako veliko...

42 komentarjev

Windows 8 brez škatlaste različice?

CNET - V 20-letni zgodovini operacijskega sistema je bila doslej še vsaka verzija na voljo v škatlasti različic (retail). Te so sicer dražje, a se prosto prodajajo v trgovinah - za razliko od nadgradenj, ki so vezane na licenco za prejšnjo verzijo, ali OEM-verzij, ki so vezane na nakup novega računalnika - brez omejitev. V Windows 8 bo precej novosti, npr. verzija za ARM, večji poudarek na tablicah in združitev uporabniškega vmesnika za vse verzije na tablični Metro, čemur naj bi po današnjih špekulacijah sledila tudi licenčna politika. Z drugimi besedami: inačice retail ne bo.

Na tedenskem podcastu Windows Weekly so namreč razkrili, da te verzije bržkone ne bo. OEM-verzija bo na...

84 komentarjev

Potrjeno: Windows 8 prihaja v začetku avgusta

Nov uporabniški vmesnik spremlja tudi nov logotip

PC Pro - Microsoft je potrdil, kar smo potihoma pričakovali in med špekulacijami napovedali zadnje mesece. Windows 8 bo dokončan in poslal v fizični tisk medijev (RTM) prvi teden avgusta (med 1. in 5. avgustom), je dejal finančni direktor Tami Reller. Splošna dobavljivost (general availability) je napovedana za konec oktobra. Naslednja strežniška različica Windows Server 2012 se drži ustaljenega tempa in bo v stadiju RTM sredi avgusta, kakšen teden ali dva za Windows 8, splošna dobavljivost pa bo sledila že septembra.

RTM-verzija je že končna verzija operacijskega sistema, ki pa je še ni mogoče...

161 komentarjev

Prava nadgradnja na Windows 8 le s Sedmice

ComputerWorld - Izid Windows 8 se približuje, zato nam Microsoftov marketinški oddelek počasi dozira informacije o novem operacijskem sistemu. Sedaj so postale znane podrobnosti o nadgradnji na Windows 8, ki bo pravno oziroma licenčno mogoča z Windows XP in novejših, tehnično pa le z Windows 7. Podatkov o datumu izida pa še vedno ni.

Nadgradnja z Windows 7 na Windows 8 je tehnično mogoča brez težav, tako da uporabnikom ostanejo vsi nameščeni programi, sistemske nastavitve in dokumenti. Spomnimo, da bo Windows 8 na voljo v štirih verzijah: navadna, Pro, Enterprise za podjetja in RT za platformo ARM. Nadgradnja na navadno bo mogoča z Windows 7 Starter, Home Basic in Home Premium, medtem ko bo Windows 8 Pro moč povezniti na katerokoli...

136 komentarjev

Microsoft predstavil Windows Phone 8

Nova platforma

Slo-Tech - Microsoft je na novinarski konferenci v San Franciscu končno pokazal prihajajoč operacijski sistem za mobilne telefone Windows Phone 8, ki bo uradno izšel jeseni. S funkcionalnostmi za končne uporabnike so bili razmeroma skopi, so pa toliko več besed namenili konceptualnim spremembam platforme.

Glavna novost je prehod s platforme Windows CE na platformo Windows 8, kar pomeni, da bo jedro enako kot v prihajajočem sistemu Windows 8 za tablice in osebne računalnike. Windows Phone 8 bo tako med drugim podpiral večjedrne procesorje, in sicer bo zmogel obvladati do 64 jeder. Zanimivo je, da ne bo več na voljo ena sama ločljivost, ampak kar tri (800 x 480, 1280 x 768 in 720p), a bodo aplikacije iz Windows Phone 7.5 delovale brez dodatnih prilagoditev tudi na teh....

79 komentarjev

Windows 8 za ARM dvakrat dražji od Sedmice

Extremetech - Cene Windows v škatlasti verziji (retail), ki se prodaja v trgovini so mnogokrat videti visoke, a resnici na ljubo malokdo to kupi. Podjetja in drugi veliki porabniki dobijo svoje programe masovnega licenciranja, kupci novih računalnikov pa dobijo Windows že prednaložen (OEM-verzija). In te verzije so precej cenejše, čeprav natančnih cen Microsoft in OEM-proizvajalci ne obešajo na veliki zvon. Po Microsoftovi napovedi, da bo Windows 8 na voljo tudi za ARM (tako imenovana verzija Windows 8 RT), se je postavilo zanimivo vprašanje, koliko bo to stalo. Microsoft namreč s to verzijo meri na poceni tablice, kjer je cena odločujoč dejavnik. Preseneča, da bo Windows 8 RT sorazmerno drag.

Pogovori z več sestavljavci računalnikov...

44 komentarjev

Windows 8 ne bo predvajal DVD-jev in blu-rayjev

Microsoft - Windows 8 bo pometel z zgodovino na marsikaterem področju, saj se bo od praktično vseh predhodnikov razlikoval v številnih ključnih pogledih. To bo po letu 1995 prva verzija Windows brez znamenitega gumba Start, ki je postal njihov zaščitni znak - navsezadnje je stilizirana verzija okna z gumba Start glavni logotip Windows. To bo tudi prva verzija, ki bo tekla na platformi ARM, kar se je Microsoft še pred leti zaklinjal, da se ne bo nikoli zgodilo. Windows 8 bo tudi prvi prinesel nov uporabniški vmesnik Metro in še bi lahko naštevali. Sedaj pa je Microsoft sporočil, da bo to tudi prva verzija po dolgem času, ki ne bo podpirala predvajanja DVD-jev in Blu-rayjev z video vsebinami (branje podatkovnih zgoščenk seveda...

73 komentarjev

Windows 8 prihaja v štirih inačicah

The Windows Blog - Vrabci na vejah že čivkajo, da bo Windows 8 prvi Microsoftov operacijski sistem, ki bo tekel tudi na platformi ARM. Čeprav bo WOA (Windows on ARM) precej različen od klasičnih PC-jevskih verzij, saj na njem sploh ne bo mogoče poganjati aplikacij x86/x64 niti jih emulirati, seveda sodi v družino Windows 8. Uradno se bo imenovala Windows RT, imela pa bo še integriran Word, Excel, PowerPoint in OneTime, a bo brez Media Playerja. To bo ena izmed inačic prihajajočega operacijskega sistema, na voljo pa bodo še tri druge, je danes razkril Microsoft.

Z imeni bo nekoliko zmede, saj bo Windows 8 uradno ime novega operacijskega sistema in hkrati tudi ime ene izmed edicij (situacija spominja na irski problem, kjer je Irska uradno ime...

139 komentarjev

Windows 8 za ARM ne bo podpiral starih programov

vir: engadget
ZDNet - Letos nas je Microsoft presenetil z napovedjo, da bo naslednja verzija Windows 8 izšla tudi v inačici za arhitekturo ARM. Izid sicer ne bo sočasen z inačicama za x86 in x64. Ob napovedi je Microsoft demonstriral delujočo različico Officea za Windows 8 ARM, a še vedno bo velik problem arhitekture pomanjkanje programske opreme.

Microsoft je očitno potrdil, da na Windows 8 ARM ne bo tekla nobena programska oprema, napisana za x86 ali x64, pravijo v Intelu. To pomeni, da ne bo nobenih trikov, bližnjic ali emulatorjev, ki bi vendarle omogočili prihod velikega števila že napisanih aplikacij za Windows na ARM. Tako bo izidu in tako bo ostalo tudi kasneje, saj Microsoft ne načrtuje nobenih korakov v tej smeri tudi pozneje.

Po...

40 komentarjev