»

Office 2019 je tu

Slo-Tech - Microsoft se sicer trudi čim več, vsaj poslovnih, uporabnikov spraviti na naročniški paket Office 365, a nekaj še vedno vztraja na klasičnih verzijah. To so tako imenovane večne licence za programsko opremo, ki teče lokalno in nikoli ne poteče. Za te uporabnike je danes izšla nova verzija Office 2019, ki nadgrajuje Office 2016 in prinaša funkcionalnosti, ki so v Office 365 prišle že pred časom. Hkrati je s tem Office 2019 funkcionalno zakoličen, saj bo dobival le varnostne posodobitve in popravke. Kdor želi nove funkcije, bo moral počakati na novo verzijo ali - to bi imeli v Redmondu še raje - naročiti Office 365. Tudi zato je Office 2019 za poslovne uporabnike dražji za 10 odstotkov. So pa potrdili, da nova klasična...

44 komentarjev

The Economist: Nafta ni več najpomembnejša surovina na svetu. Tron so zasedli podatki

The Economist - Pred več kot 100 leti je odkritje uporabne vrednosti surovine ustvarilo dobičkonosno in hitrorastočo industrijo. Največji igralci so popolnoma nadzorovali trg in seveda je prišlo do zlorab tržnih položajev ter drugih deviacij, tudi izven gospodarstva. Zato so morali posredovati državni regulatorji.

Pred stoletjem je ta surovina bila nafta podjetja pa naftarji. Danes pa se podobna vprašanja postavljajo podatkovnim velikanom, kot so Alphabet, Facebook, Apple, Amazon in Microsoft. Podobno kot naftni tajkuni tudi ta podjetja dajejo vtis, da jih je nemogoče ustaviti. So namreč tudi najvrednejša borzna podjetja na svetu in le v letošnjem prvem četrtletju so skupaj ustvarila za več kot 25 milijard dolarjev dobička. Kar polovico vseh spletnih nakupov Američani...

56 komentarjev

Twitter uresničil napovedi, močno zaostril pogoje za uporabo platforme

Slashdot - Maja napovedano zapiranje Twitterja kot platforme je z današnjim dnem postalo resnica. Twitter je izdal različico 1.1 svojega API-ja, pri tem pa konkretno zaostril pogoje za vse - od malih pa do največjih razvijalcev. Kot povzema stvari eden od njih, "bo za vse, ki razvijajo Twitter odjemalce, počasi čas, da si poiščejo kakšno drugo delo".

Spremembe so namreč resnično ostre. Za začetek bo citiranje twittov zunaj uradne strani, torej na blogih ali novičarskih straneh dovoljeno zgolj z rabo njihove embed kode, ki ohrani ves kontekst, omogoča nadaljnje akcije (reply, retweet, favorite) in vidno prikaže Twitterjev logotip (ptičko). Citiranje v <blockquote> elementu z linkom nazaj, kar redno uporabljamo tudi na Slo-Techu, po novem več ne bo dovolj.

Še več, Twitter se ne bo smelo uporabljati za promocijo "konkurenčnih družbenih omrežij", tako da linki na Instapaper, TwitLonger, Pinterest idr. po novem več niso zaželeni. Za slike priporočajo kar rabo lastne storitve pic.twitter.com...

11 komentarjev

Apple razmišlja o Twitterju

The New York Times - Apple ima praktično vse razen socialnega omrežja. Imajo najbolj priljubljen mobilni telefon, trendovske računalnike, najbolj znano tablico na svetu in ogromen kup denarja. Ena redkih dejavnosti, kamor se še niso uspeli prebiti, so socialna omrežja. Tudi je absolutni zmagovalec Facebook, za tiste bolj jedrnate še Twitter. Google se trudi z Googlom+, Microsoft se spogleduje s Facebookom, v katerem ima manjši delež, hkrati pa poizkušajo nekaj pametnega storiti s Skypom. Apple nima nič od tega. In ker so socialna omrežja vedno večje gonilo prodaje, ni presenetljivo, da vsake toliko časa na internetu oživijo govorice, da se Apple zanima za nakup Twitterja.

To pot o tem piše The New York...

29 komentarjev

Microsoft kupil Yammer

David Sakcs (levo, Yammer) in Steve Ballmer (Microsoft)

Microsoft - Microsoft je uradno potrdil, da bodo kupili podjetje Yammer, o čemer se je šušljalo že dva tedna. Za podjetje bodo odšteli 1,2 milijarde dolarjev, kupnino pa bodo poravnali v gotovini. Podjetje bo postalo del divizije Microsoft Office, obdržali pa bodo vse zaposlene. Šef oddelka za Yammer bo dosedanji izvršni direktor prevzetega podjetja David Sacks.

Yammer je vodilni ponudnik poslovnih socialnih omrežij (enterprise social network, ESN), ki je bil ustanovljen leta 2008. Gre za poslovno različico Facebooka ali Twitterja, ki nima neskončnega všečkanja statusov in fotografij, ampak je prilagojena za delo v podjetju. To pomeni, da omogoča komunikacijo med posamezniki ali oddelki na različne načine, npr. v obliki v mikrobloganja (kakor Twitter),...

18 komentarjev

Delo od doma: kup motenj, a še vedno večja storilnost

Slo-Tech - Aprila smo pisali o pilotskem projektu britanskega telefonskega operaterja, ko en dan v tednu velika večina zaposlenih dela od doma. Mnenja in študije o učinkovitosti in prednostih tovrstnega dela so deljena, zato so se Britanci odločili enostavno preizkusiti, kako se bo sprememba izkazala v praksi. K temu so jih seveda dodatno vzpodbudile prihajajoče olimpijske igre v Londonu, ki bodo metropolo za nekaj tednov prometno ohromile. Britanski rezultati so bili tedaj zelo pozitivni, podobno pa ugotavljajo tudi v ZDA.

Študijo je naročilo znano podjetje Citrix, ki proizvaja opremo...

73 komentarjev

RIM razmišlja o delitvi podjetja ali prodaji

Žalosten, a vse bolj verjeten scenarij.

The Wall Street Journal - Davno je že od tega, ko je bila situacija v kanadskem RIM-u rožnata, a sedaj je že diametralno nasprotna. Podjetje z vsakim četrtletjem tone vedno globlje, tržni delež in prihodki upadajo, izguba pa raste. Še pred slabim letom dni so bile zamisli o prodaji ali celo razdelitvi podjetja bogokletne, sedaj pa so tudi ti scenariji vedno verjetnejši. Čeprav je britanski Sunday Times vedno potrebno jemati z zrnom soli, gre vseeno premisliti o njegovih navedbah, da se pripravlja razdelitev RIM-a na dva dela in odprodaja dela premoženja.

Kot pišejo v časniku, naj bi RIM-u intenzivno preigravali...

37 komentarjev

Google v EU sprožil postopek proti Nokii in Microsoftu

PC Magazine - Google je pri Evropski komisiji sprožil postopek zoper Nokio in Microsoft, ker naj bi podjetji zlorabljali patentno zakonodajo, so sporočili iz Mountain Viewa. Problem so seveda patenti, ki pokrivajo tehnologije v Androidu, za katere mora Google plačevati licenčnine. Googlov predstavnik za stike z javnostjo je zato dejal, da Microsoft in Nokia sodelujeta in ustanavljate patentne trole (odvisna podjetja), ki višajo ceno izdelkov. Oba trditve zavračata.

Microsoft je Googlovo potezo označil za dejanje iz obupa. Dejali so še, da Google sam predstavlja grožnjo, saj ima obsežno bazo patentov,...

9 komentarjev

Google izrinil Microsoft na ameriškem razpisu za 90.000 pisarniških licenc

Techworld - Ameriško minisrtstvo za okolje in prostor (Department of the Interiour oz. DOI, ko jim pravijo) je pravkar najavil podpis nove krovne pogodbe za dobavo pisarniških storitev. Za ~90 tisoč svojih zaposlenih so izbrali Google Docs, Gmail, Calendar in druge oblačne storitve, na škodo klasične Microsoftove pisarne oz. spletne pisarne Office 365. Prihranka nad ji bilo za 500 milijonov dolarjev na naslednjih 7 letih, kar je ob vrednosti tega razpisa (35 milijonov dolarjev) zelo lepa cifra.

Google in Microsoft sta se za podaljšanje pogodbe dajala že od predlani, ko je Google celo tožil ministrtsvo zaradi domnevno pristranskih razpisnih...

44 komentarjev

Ameriški da Microsoftovemu prevzemu Skypa

Takole sta se Steve Ballmer (Microsoft) in Tony Bates (Skype) rokovala 10. maja letos.

Reuters - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je prižgala zeleno luč za Microsoftov prevzem podjetja Skype, ki se ukvarja z internetno telefonijo (VoIP). FTC je prevzem uvrstila v kategorijo early termination, kar pomeni, da je bil postopek zaključen že v prvi fazi. Prevzem je bil najavljen 10. maja letos, Microsoft pa mora pred zaključkom pridobiti pozitivno mnenje regulatorjev trga in varuhov konkurence.

Microsoft je za Skype ponudil 8,5 milijarde dolarjev, kar je bila daleč najvišja ponudba. Zanj se je zanimal tudi Google, ki je po neuradnih podatkih dal drugo najvišjo ponudbo s štirimi milijardami dolarjev. Evropska komisija še ni podala svojega mnenja o prevzemu. Če bo to pozitivno, bo Microsoft kmalu postal novi lastnik Skypa.

Skypov dosedanji izvršni...

9 komentarjev