Prijavi se z GoogleID

»

Iskanje nevarnih predmetov z Wi-Fi

Slo-Tech - Ker rentgenov in detektorjev kovin ne moremo namestiti v vse javne prostore, so na Rutgersu pokazali, kako bi lahko v principu uporabili Wi-Fi za zaznavanje kovinskih predmetov, nevarnih objektov in tekočin (članek). Brezžični usmerjevalniki namreč oddajajo elektromagnetno valovanje s frekvencami 2,4 in 5,0 GHz, kar bi lahko izrabili za preverjanje in iskanje nevarnih predmetov.

Pošteno moramo priznati, da trenutni dosežek predvsem sodi v kategorijo "izjemno...

0 komentarjev

Samsung dosegel 7 Gb/s prek 5G

Samsung - Čeprav je standard 4G LTE še zelo svež in se še vedno nadgrajuje, proizvajalci mobilnih telefonov in omrežne opreme že preizkušajo njegove naslednike. Do uradne standardizacije 5G nas loči še precej časa, a to ni ustavilo Samsunga, Ericssona in Nokie pri testiranju prototipov. Korejci so uspeli doseči rekorden prenos s hitrostjo 7,5 Gb/s.

Tolikšno hitrost prenosa podatkov so dosegli z uporabo frekvence 28 GHz, ki so jo preizkušali že lani. V tem času so hitrost prenosa povečali za sedemkrat. Frekvenčno območje 28 GHz se v današnjih tehnologija še ne uporablja, ker so visoke frekvence manj odporne na ovire; zaradi tega danes vztrajamo v pasu 800 MHz - 2,6 GHz. Samsung trdi, da lahko te težave omilijo z lastno tehnologijo HAAT (Hybrid...

0 komentarjev

Samsung razvija gigabitni Wi-Fi

Samsung - Samsung je sporočil, da razvijajo Wi-Fi na 60 GHz, ki bo imel najvišjo teoretično hitrost 4,6 Gb/s oziroma 575 MB/s, kar je petkrat hitreje od sedanjega prvaka dvokanalnega 802.11ac. Prve naprave s podporo novemu standardu pričakujemo že prihodnje leto.

Čeprav se Samsungova najava bere, kot da so sami izumili in izpilili tehnologiji, to ne drži. Standard 802.11ad je v pripravi od leta 2009, standardizirali pa so ga predlani pod imenom WiGig. Kasneje ga je prevzel Wi-Fi Alliance in postal je eden izmed standardov v družini Wi-Fi.

Za višji del spektra (60 GHz) so se odločili, ker je ta del še sorazmerno prost in ni rezerviran; v okolici je 8 GHz prostega spektra. Prinaša višje hitrosti in se izogiba pogostim interferencam, kot so Bluetooth, fluorescentne luči,...

18 komentarjev

Nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po bakru

Slo-Tech - Alcatel-Lucent je v sodelovanju z Bell Labs dosegel nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po bakrenih vodnikih. Z nadgradnjo obstoječe tehnologije so podeseterili njeno hitrost in dosegli hitrosti 10 Gb/s.

Čeprav je hrbtenico podatkovnih povezav že zdavnaj prevzela optika, to ne pomeni, da je baker za na smetišče zgodovine. Bakrene povezave so bistveno cenejše od optičnih, a so za doseganje visokih hitrosti omejene na kratke razdalje. Zaradi tega se uporabljajo za končne povezave (last mile), saj do gosteje naseljenih področij položijo optiko, potem pa zaključne metre do posameznih odjemalcev lahko uporabijo tudi bakrene povezave. FTTC (fiber-to-the-cabinet) namesto FTTH (fiber-to-the-home) je v Veliki Britaniji razširjen, kjer zadnje metre nadomešča VDSL2.

Lani smo pisali o prihodu standarda G.fast (FTTC2 - ITU G.9700), ki bo na razdaljah do 70...

56 komentarjev

Nemci postavili hitrostni rekord pri brezžičnem prenosu podatkov na kilometer

TechWeek Europe - Raziskovalci s Fraunhoferjevega inštituta za uporabno fiziko trdega stanja (FIAF) in Inštituta za tehnologijo v Karlsruheju (KIT) so dosegli rekord v brezžični hitrosti prenosa podatkov. Na razdalji enega kilometra so v frekvenčnem pasu 240 GHz dosegli hitrost prenosa podatkov 40 Gb/s, kar je primerljivo z optiko. Nemčija je namreč pri razvoju in polaganju optičnih povezav v precejšnjem zaostanku v primerjavi z evropskim povprečjem, zato si ogledujejo alternativne možnosti za širokopasovno pokritje ruralnih območij. Ena izmed njih je tudi hiter brezžični internet, katerega razvoj z dvema milijonoma evrov podpira nemško ministrstvo za izobraževanje in znanost, ta dosežek pa je njegov rezultat.

Za visoke hitrosti prenosa...

8 komentarjev

Samsung preizkuša mobilno tehnologijo 5G

Slo-Tech - Medtem ko se pri nas mobilno omrežje četrte generacije (4G LTE) šele dobro uveljavlja, Samsung že preizkuša njegovega naslednika. Tehnologijo, ki še nima uradnega imena niti podpore telesa za standardizacijo, so kakopak poimenovali 5G. Prvi testi so več kot vzpodbudni.

Da bi povečali hitrost prenosa podatkov, so uporabili spodnji del pasu Ka z valovi frekvence 28 GHz (valovna dolžina 10,7 mm). Znano je, da valovi visokih frekvenc omogočajo prenos večje količine podatkov, a imajo slabši doseg in odpornost na ovire. Samsung je uspel zagotoviti delovanje v omenjenem pasu v razdalji dveh kilometrov od bazne postaje (uporabili so 64 elementov v AAT - adaptive array transceiver), kar je sicer slabše manj od trenutnih omrežij, a...

12 komentarjev

TCP-NC omogoča za velikostni razred višje hitrosti v brezžičnih omrežjih

Technology Review - Raziskovalci z univerz MIT, Harvard, Caltech, TÜM (München) in Porto so predstavili novo implementacijo protokola TCP, ki omogoča za velikostni razred hitrejše prenose podatkov po brezžičnih omrežjih, kjer se paketki izgubljajo. Trenutni protokol TCP, ki se dandanes največ uporablja pri povezavi v omrežja, je bil zasnovan za žična omrežja, kjer se paketki prenašajo brez izgub. Izgube so v teh primerih posledica zasičenosti infrastrukture, zato jih protokol rešuje tako, da pošilja paketek redkeje. V brezžičnih omrežij so izgube po navadi posledica fizikalnih omejitev, zato bi jih morali premagovati z zvišanjem intenzitete oddajanja in ne obratno. To je glavni razlog, da se hitrost prenosa po brezžičnih omrežij drastično zniža, takoj ko se pojavi znaten odstotek izgubljenih paketkov.

Kot so pokazali v članku, lahko...

36 komentarjev

Japonci po brezžični povezavi prenašali podatke s 3 Gb/s

BBC - Japonski raziskovalci s Tokijskega inštituta za tehnologijo so postavili nov rekord v hitrosti brezžičnega prenosa podatkov. Ker je nižji del frekvenčnega spektra že precej zaseden in ker uporabniki terjajo vedno višje hitrosti prenosa podatkov, so uporabili teraherčni del EMV. O dosežku poročajo v članku, ki so ga objavili v reviji Electronics Letters.

Uporabili so elektromagnetno valovanje s frekvenco 542 GHz, s čimer se uvršča med tako imenovane T-valove. Ta del spektra je še nereguliran in prost, uporablja pa se večinoma v medicini kot nadomestek rentgenskih žarkov, kjer je to možno, saj sevanje ni ionizirajoče, a kljub temu prodre nekaj milimetrov v kožo, in površinske raziskave materialov. Uporaba v telekomunikacijske namene je nekoliko bolj zapletena,...

10 komentarjev

Prihaja gigabitni WiGig

CNet - Konzorcij Wireless Gigabit Alliance je danes objavil, da je 60 GHz-tehnologija brezžične povezljivosti pripravljena za podjetja člane, da začnejo izdajati nove izdelke s podporo zanjo. Z delovanjem na neuporabljeni frekvenci 60 GHz lahko WiGig teoretično deluje s hitrostjo do 7 gigabitov na sekundo, kar je več kot 10-krat hitreje od trenutnega 802.11n Wi-Fi. Ob tem velja poudariti, da WiGig ni zamenjava klasičnega Wi-Fi, temveč njegovo dopolnilo. Resda je hitrejši, a njegov domet je skromnejši.

WiGig Alliance je povedal še, da so sklenili dogovor z Wi-Fi Alliance, tako da bosta tehnologiji delili specifikacije. Pripravili bodo program za certificiranje, ki bo namenjen napravam Wi-Fi, ki bodo podpirali tudi 60 GHz. V WiGig Alliance upajo, da bodo proizvajalci delali tropasovne naprave s podporo 2,4, 5 in 60 GHz.

18 komentarjev

Pozdravljeni, sem avto pred vami!

več strani - Raziskovalci na ameriški univerzi UCLA so predstavili mobilno brezžično omrežje, ki bi ga sestavljala in uporabljala osebna in tovorna vozila. Takšno "vozeče" omrežje naj bi omogočilo prenos različnih vsebin med udeleženci v prometu, hkrati pa bi predstavljalo alternativno brezžično omrežje, ki bi bilo praktično tudi v primeru morebitnih naravnih nesreč, ki bi povzročile uničenje standardnih komunikacijskih posrednikov (antene, dostopne točke).

Sistem naj bi uporabljal vgrajeni računalnik v vozilu, GPS, nizkocenovne senzorje, namensko programsko opremo ter obstoječe frekvence za prenos brezžičnih signalov. Vozila naj bi se med seboj ali pa z infrastrukturnimi objekti ob cestah sporazumevala prek protokola za hiter prenos podatkov, doseg signala pa naj bi bil do enega kilometra. Tehnologja za prenos podatkov prek takšnega premičnega omrežja je dokaj zahtevna, saj se mora vsako vozlišče (v tem primeru vozilo) ves čas aktivno prilagajati spremembam, ki so posledica spreminjajoče...

24 komentarjev

Ethernet praznuje 30. rojstni dan

SiOL - 22. maja 1973 je Bob Metcalfe, inženir v laboratorijih Xerox Palo Alto in ustanovitelj podjetja 3Com, predstavil nov dosežek na področju prenosa podatkov -- ethernet. Verjetno ni niti slutil, kako pomemben bo ethernet postal in kako skokovito bo narasla hitrost prenosa s tedanjih 2,94 Mbit/s. Danes Bob Metcalfe ocenjuje, da bomo v desetih letih podatke preko Ethernet povezav prenašali vsaj s hitrostjo 40 Gbit/s.

Po njegovem mnenju lahko Ethernet celo ogrozi UMTS -- omrežje mobilne telefonije tretje generacije. Javno dostopnih Wi-Fi točk je vedno več, hitrost presega UMTS omrežje, prek IP omrežij pa se lahko prenaša govorna telefonija ter multimedijske vsebine, kot bo to ponudil UMTS. Še zanimivost: beseda Ethernet izvira iz 2 pojmov -- "Ether" so si v 19. stoletju znanstveniki predstavljali kot medij za prenos svetlobe in elektromagnetnih valov (za katerega danes vemo, da ne obstaja) in "net" kot mreža. Izvirna novica.

9 komentarjev

Dober Dan:"Želite malo podatkov?"

SiOL - Dve japonski podjetji sta razvili poseben sistem, ki nam bo omogočal prenos podatkov na naš dlančnik kar ob stisku roke, kmalu pa morda še pri ostalih dotikih [>:D] . Sistem naj bi omogočal hitrosti do deset megabitov na sekundo! Seveda pa to ni nič novega, saj so take poskuse opravljali že kar nekaj časa, vendar pa niti približno ne pri takih hitrostih. Sedaj pa hitro na branje!

Sedaj imate lahko širokopasovnico tudi na dlani.[:D]

1 komentar