»

Na Kitajskem identificirajo ljudi z analizo njihove hoje

vir: AP News
AP News - V Pekingu in Šanghaju policija že uporablja sistem za prepoznavo posameznikov po njihovem načinu hoje, kar je prva komercialna raba takšnega pripomočka.

Zloglasni kitajski Veliki brat ima vse bolj ostre oči. Kdor se je doslej želel izmuzniti vseprisotnim kameram, si je običajno nataknil kapuco ali kako drugače skušal zakriti obrazne poteze. To pa ne bo več pomagalo, če se razmahne digitalna tehnologija za identifikacijo po načinu hoje, ki jo je letos poskusno pričela uporabljati policija v Pekingu in Šanghaju. Njen razvijalec je tamkajšnja firma Watrix, ki je prejšnji mesec zbrala novih 14,5 milijona dolarjev sredstev za dokončno lansiranje te tehnologije na trg.

Strojno prepoznavanje značilne hoje posameznika ni nova...

17 komentarjev

Kitajska blokirala Twitch

vir: Wikipedia
The Verge - Spletna storitev Twitch za pretočno spremljanje iger v živo odslej ni več dosegljiva na Kitajskem, prav tako je iz kitajskega App stora izginila istoimenska aplikacija. V podjetju ki je sicer od leta 2014 v lasti Amazona, so novico že potrdili, o razlogih pa za zdaj ne dajejo informacij. Prav tako jih ne daje pristoji kitajski organ, Cyberspace Administration of China.

Razlogi se najverjetneje delno skrivajo v prizadevanjih za zmanjšanje odvisnosti od igranja iger pri mladostnikih, kar je tamkajšnja vlada napovedala pred kratkim. Še bolj verjetno pa v skokoviti rasti priljubljenosti Twitcha na Kitajskem, zlasti v času zadnjih Azijskih iger, ko so Kitajci prek te platforme množično spremljali tekme e-sports, ki so bile na igrah prvič na...

39 komentarjev

Lanski električni mrk povzročil specializiran črv

Slo-Tech - V Ukrajini smo decembra 2015 videli prvi potrjen izpad električne energije zaradi računalniškega napada, ponovil pa se je tudi lanskega decembra. Sedaj je jasno, da je vsaj v lanskem primeru šlo za virus, ki ga strokovnjaki postavljajo ob bok Stuxnetu. Stuxnet je bil prvi virus, ki je povzročil dokumentirano škodo na infrastrukturi, novi virus z imenom Crash Override/Industroyer pa je drugi.

Poročilo, ki ga je objavilo podjetje Dragos, potrjuje, da gre za virus. ESET je analiziral isti virus pod imenom Industroyer. Vdor lanskega decembra je bila po mnenju podjetja zgolj generalka za večji napad, na kateri so preverjali delovanje in uspešnost virusa. Med napadom, ki je dele Kijeva za električno energijo prikrajšal...

2 komentarja

ZDA in Kitajska se zapletata v internetno vojno

Reuters - Odnosi med ZDA in Kitajsko se na tehnološkem področju zaostrujejo, saj oboji drugi državi očitajo industrijsko vohunjenje, prisluškovanje, hekerske vdore in internetni terorizem. ZDA grozijo s spremenjeno vizumsko politiko in ekonomskimi prijemi, Kitajska pa uvaja preverjanje vse opreme.

ZDA razmišljajo o zaostritvi vizumske politike in zavračanju zahtevkov iz izdajo vizumov za kitajske državljane, ki se želijo udeležiti hekerski konferenc in tekmovanj DefCon in Black Hat, ki vsako leto avgusta potekata v Las Vegasu. Jeff Moss, ustanovitelj konferenc, pravi, da je lahko odločitev zgolj simbolične narave, saj se predavanja na konferencah snemajo in so dostopna vsakomur. Ker na DefConu...

44 komentarjev

DDoS-napad znatno ohromil kitajski del interneta

CNet - Običajno pišemo, da je Kitajska vir internetnih napadov na zahodne strani, precej redkeje pa o obratnem problemu. Ali je to res ali pa gre zgolj za pristranskost zahodnih medijev in jezikovno pregrado, je stvar ostrih polemik. Občasno se tudi Kitajci razburijo zaradi teh enosmernih očitkov. Ta konec tedna so imeli probleme z napadom prav Kitajci, saj so neznani napadalci sprožili obsežen DDoS-napad na kitajske domene.

Kitajski center za informacije o internetnih povezavah (CINIC) je sporočil, da se je v nedeljo okrog polnoči po lokalnem času začel obsežen DDoS na kitajske strežnike. Napad je potekal v dveh valovih z vrhovoma okrog polnoči in štirih zjutraj, polegel pa se je do desetih...

2 komentarja

ZDA uradno s prstom pokazale na računalniške vdore kitajske vojske

The New York Times - Čeprav smo doslej mnogokrat špekulirali, da so napadi na zahodna podjetja (tudi) delo kitajskih hekerjev, kar so navsezadnje podpirale tudi neodvisne raziskave, ameriška administracija Kitajske nikoli ni neposredno obtožila internetnega terorizma. To se je spremenilo. Svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost je v uradni izjavi včeraj zahteval, da Kitajska preneha napade in začne spoštovati norme za obnašanje na internetu.

To je precejšen zasuk v primerjavi z dosedanjim dogajanjem. Mandiant je v svojem poročilu, ki so ga pripravili na prošnjo New York Timesa, ki je bil skupaj z ostalimi časniki žrtev internetnih napadov, jasno okrcal Kitajsko in predstavil dokaze, da...

18 komentarjev

Kitajska in ZDA skrivoma organizirata internetne vojaške igre

Guardian - Moderne vojne se ne bijejo več le s konvencionalnim orožjem, ampak se selijo tudi na internet. Praktično ne mine mesec, ko ne poročamo o kakšnem večjem vdoru, za katerega seveda tarčna država vedno vestno okrivi svojo ideološko nasprotnico. ZDA tako Kitajski očitajo večletne napade na svojo infrastrukturo, vladne službe, vojsko in gospodarstvo (včasih resda uperijo prst tudi v Ruse), medtem ko Kitajci trdijo, da so sami največje žrtev. Samo lani naj bi bilo na Kitajskem prizadetih skoraj devet milijonov sistemov, napadalci pa so izvirali iz 47.000 različnih IP-naslovov - večidel ameriških in japonskih. Državi zato intenzivno iščeta način, kako se spraviti, in eden izmed načinov so tudi...

3 komentarji

Pentagon: Internetni napad pomeni vojno in upravičuje klasično vojskovanje

The Wall Street Journal - Ameriško obrambno ministrstvo je včeraj prvikrat javno povedalo, da internetni napadi na ZDA, sabotiranje računalniške infrastrukture in druge kibergrožnje štejejo kot vojno dejanje, zato lahko države pričakujejo vojaški odgovor ZDA tudi s klasično vojsko. Gre za izvleček prve strategije za internetno varnost, ki jo bo Pentagon predstavil ta mesec. V njej je eksplicitno določeno, da so omrežni napadi na kritično infrastrukturo (vojska, podzemne železnice, elektrarne, plino- in naftovodi ipd.) vojno dejanje. Na ta način želi Pentagon odvrniti napadalce, ki so doslej lahko špekulirali, da se ZDA ne bodo odzvale.

Vsem skupaj postaja jasno, da je internetno vojskovanje tu. Kitajska je prejšnji mesec najavila svojo Modro armado,...

39 komentarjev

Kitajska potrdila obstoj internetne enote Modre armade

Slo-Tech - Čeprav ni nobena skrivnost, da moderni napadi potekajo tudi ali pa zlasti po internetu in da Kitajci tod prav nič ne zaostajajo, tega uradno doslej niso priznali. Šele prejšnji teden je Kitajska uradno potrdila, da je vzpostavila elitno skupino bojevnikov v internetnem prostoru. Imenuje se Modra armada in jo sestavlja okoli 30 izurjenih hekerjev.

Za ekipo so izbrali najboljše med najboljšimi iz različnih naborov. Nekaj jih je iz vrst Ljudske osvobodilne vojske, drugi so častniki, študentje ali drugi člani družbe. Uradno je misija Modre armada varovati Kitajsko pred internetnimi napadi od zunaj, medtem ko napadov naj ne bi začenjali sami, trdijo oblasti. Kitajci so doslej vanjo zmetali več milijonov juanov.

Pred kratkim je kitajski časnik PLA Daily poročal o...

6 komentarjev

Kitajci razgrabili iPad 2

Heise - V petek se je na Kitajskem začela prodaja težko pričakovanega iPada 2, ki je premiero doživel v ZDA pred dvema mesecema, v Evropi pa je naprodaj od 25. marca. Kitajci so iPad dobesedno razgrabili, saj so se že pred odprtjem trgovin vile nepregledne vrste pred vhodnimi vrati.

V Pekingu je med prerivanjem za vstop v trgovino prišlo do panike, v kateri se je poškodovalo nekaj ljudi. Ljudje so razbili velika steklena vrata, ki so se raztreščila na črepinje in poškodovale vsaj šest ljudi. V trgovino se je želelo prebiti tisoč ljudi, za varnost pa je skrbelo 50 varnostnikov. Policija dogodek že preiskuje.

Apple iPad 2 je na Kitajskem na voljo v dveh barvah, torej v beli in črni. Model s 16 GB spomina stane 3688 juanov (570 dolarjev), z 32 GB spomina 4488 juanov (690 dolarjev) in najmočnejši model s 64 GB spomina 5288 juanov (810...

85 komentarjev

Kitajci blokirali množico strani

Ars Technica - Jutri bomo obeležili dvajseto obletnico pokola na Trgu nebeškega miru v Pekingu, ko je vojska krvavo zatrla študentske proteste in ki na Kitajskem še vedno velja za prepovedano temo diskusije. Ker bo na spletu o tem dogodku gotovo veliko napisanega, so se Kitajci preventivno odločili v svojem državnem požarnem zidu blokirati kopico strani. Tako so nedostopni Twitter, Flickr, Hotmail, Bing in še nekaj drugih, ugotavljajo uporabnika interneta po državi. Včasih se komu sicer prebiti do strani, a večinoma je kontrola zelo tesna. Blokada verjetno ne bo stalna, saj se na Kitajskem ves čas spreminja črni seznam blokiranih stranih. Wikipedijo, YouTube in BBC tako večkrat blokirajo in spet sprostijo, odvisno od aktualnih tem in paranoje oblasti. Tako lahko tudi Kitajci pričakujejo ponovno vzpostavitev dostopa do zadnjih blokiranih strani, ko se bo poleg prah od obletnice in bodo na naslovnicah časnikov druge novice.

31 komentarjev

Kitajca tihotapila zmogljive kamere za termovizijo

CNN - Na letališču v Los Angelesu so aretirali moška, ki sta na letalo skušala pretihotapiti zmogljive kamere za termovizijo. Yong Guo Zhi in Tah Wei Chao sta bila z letalom namenjena v Peking, kaj pa naj bi tam z njimi počela, pa v ameriškem Bureau of Industry and Security (BIS) še niso ugotovili. Znano je le to, da so v njuni prtljagi našli deset kamer za termovizijo, ki jih ponavadi uporablja vojska. Potem, ko so kamere odkrili, Zhi in Chao seveda za "izvoz" majhnih in sofisticiranih naprav, od katerih vsaka stane najmanj 5000 ameriških dolarjev, nista predložila izvoznega dovoljenja.

Eden od Kitajcev je menda prodajalcu zagotavljal, da jih kupuje za domačo uporabo, v BIS-u pa trdijo, da se omenjene kamere sicer uporabljajo tako v komercialne (elektrotehnika, metalurgija), kot v vojaške namene, ne moremo pa jih uvrstiti med izdelke, ki bi jih lahko kupili na policah običajnih trgovin. Zhija in Chaoja, ki sta kamere enakomerno porazdelila po svoji prtljagi, bosta v priporu, dokler ne...

6 komentarjev