»

Prototip pajkovske zaščite mobilnih telefonov pred padci

ZDNet - Na visoki šoli Aalen v Nemčiji je študent Philip Frenzel razvil zanimiv način zaščite pametnih telefonov pred poškodbami ob padcih. Doslej je šla zaščita v dve smeri: v razvoj vzdržljivejših materialov, zlasti steklenih delov, ter v grde plastične ovitke. Frenzel pa je pokazal prototip vzmeti, ki se sprožijo v prostem padu in amortizirajo udarec ob tla.

Patentiran izum, za katerega je prejel prvo nagrado nemškega združenja mehatronikov, ima ime ADcase (kjer AD pomeni active damping oziroma aktivno blaženje). Sestavlja ga plastična stranica, ki se prilepi na zadnjo stran telefona, in v notranjosti skriva štiri kovinske vzmeti. Ko zazna prosti pad, se vzmeti sprožijo in pomolijo iz plastičnega ovitka. Telefon, ki je tedaj bolj podoben pajku kakor telefonu, se v...

36 komentarjev

Prihaja četrta generacija goriljega stekla

Slo-Tech - Proizvajalec ojačenega stekla Gorilla Glass, iz katerih vse od prvega iPhona izdelujejo čedalje več zaslonov pametnih telefonov, je napovedal četrto generacijo novega stekla. Sodeč po žalostnem koncu avanture v svet safirnih kristalov bo očitno Gorilla Glass še nekaj časa glavni material za zaščito zaslonov.

Gorilla Glass 4 bo na voljo prihodnje leto, a ga je Corning že predstavil. Gre za izboljšavo predhodne verzije, ki ni nič drugega kot kemijsko ojačeno alumosilikatno steklo. Narejeno iz silicijevega dioksida, aluminijevega oksida ter oksidov alkalijskih kovin, ki ga po posebnem postopku proizvodnje podvržejo kemijskemu kaljenju. Steklo potopijo v vročo kopel kalijevega nitrata, kar povzroči difuzijo kalijevih ionov v zunanje plasti stekla, kjer zamenjajo...

55 komentarjev

LG-jev LCD z najmanjšim robom

LG - Ugotavljali smo že, da je nova moda mobilnih telefonov tankost, čemur morajo slediti tudi zasloni, a pomembna je tudi debelina črnega roba ob zaslonu (bezel). LG je trenutno vodilni na tem področju, saj so predstavili nov LCD-zaslon, ki meri vsega 0,7 milimetra. Tako je, tanjši rob ima od debeline kreditne kartice.

Novi LCD-panel z diagonalo 5,3 palca ima ločljivost 1080p in na levi in desni strani vsega 0,7 milimetra neizrabljenega prostora. LG je za tolikšno stanjšanje uporabil novo tehnologijo, ki so jo poimenovali Advanced In-Cell Touch, in omogoča vtisnjenje na dotik občutljivega panela neposredno v LCD-modul. Tako odpade potreba po vmesnem spoju, kar prihrani nekaj desetink milimetra. Prav tako so nekaj prihranili pri pritrditvi LCD-ja na vezje in osvetlitev, kjer v tehnologiji...

28 komentarjev

Samsung prihodnji mesec izdaja telefon z upognjenim zaslonom

TechRadar UK - Samsung je držal obljubo in bo prihodnji mesec na trg poslal telefon, ki ima ukrivljen zaslon. Že januarja letos je na CES-u predstavil prototip pametnega telefona, ki je imel upogljiv zaslon. Tega so izkoristili tako, da so zaslon napeli prek robov. To pomeni, da vidimo spremembo barve na zaslonu, četudi je telefon postavljen z zaslonom navzdol. Hkrati s tem odpadejo nadležni in grdi (to je sicer relativno) robovi na telefonu.

Z upogljivimi zasloni je sicer kot z vsemi novotarijami. Videvamo vrsto predstavitev in prototipov, končni izdelki pa na trg prihajajo silno sramežljivo. Še tisto, kar vendarle pride na tržišče, pa stane veliko. Ta teden je LG, recimo, predstavil...

27 komentarjev

LG kot prvi začel masovno proizvodnjo plastičnega e-papirja

X-Bit Labs - Plastični zasloni iz elektronskega papirja (plastic EPD) niso nič novega, a so bili doslej omejeni na prototipe in inženirske primerke. LG je prvi, ki je začel masovno proizvodnjo upogljivih zaslonov s plastičnim EPD. Ta teden so zagnali proizvodnjo 6-palčnih zaslonov z ločljivostjo 1024 x 768, ki so namenjeni uporabi v bralnikih e-knjig. Sliko prikazujejo z uporabo e-inka.

Zaslon je debel vsega 0,7 milimetra, ker je tretjino manj od steklenih EPD, ki so trenutno v uporabi. Tehta 14 gramov, tako da je od starejših bratov kar pol lažji. Dodatna prednost je trpežnost, saj so plastični EPD precej bolj odporni na poškodbe od padcih od steklenih - testi so pokazali, da pri padcu z višine 1,5 metra škode ni. To je zelo pomembno, saj...

29 komentarjev

Prihajajo pametnejše kreditne kartice

Kartica za dva bančna računa

vir: Tom's Guide
Tom's Guide - Podjetje Dynamics je nedavno predstavilo novo generacijo kreditne oz. plačilne kartice, ki jo sami imenujejo kar Card 2.0. Z novo generacijo so se osredotočili na funkcionalnost in varnost, sploh v povezavi s kreditnimi karticami, katerih kraja večinoma omogoča nemoteno uporabo pri nakupih. A ne s Card 2.0. Te kartice namreč v plastičnem ohišju popolnoma standardnih velikosti (tudi debeline) skrivajo pravi mali računalniški sistem, ki lahko nadzira več različnih funkcij. Pokazali so 3 možne primere uporabe novih kartic, nedvomno pa je za povprečnega uporabnika najbolj zanimiva implementacija s kreditno kartico.

Del številke kreditne kartice namreč predstavlja zaslon LCD, na katerem pa se številke izpišejo le, ko se vpiše varnostno kodo, jasno poznano le lastniku. V primeru da pride do kraje kartice, tat...

27 komentarjev

Prihajajo memristorji

Osnovni elektrotehnični elementi

BBC - Memristorji so bili dolga leta poleg upornika, kondenzatorja in tuljave četrti osnovni element v elektrotehniki. Prvi si jih je zamislil Leon Chua leta 1971, ki jih je videl kot analogijo upornikom. Memristor bi izkazoval podobno odvisnost med magnetnim pretokom in nabojem kot jo upornik med napetostjo in tokom. Težava je bila, da so bili zgolj teoretični in jih nihče ni znal proizvesti. Po slabih štirih desetletjih so bili memristorji končno realnost in šele danes se začenja njihova masovna proizvodnja.



Pionir na področju memristorjev je Hewlett-Packard, ki je združil moči s Hynixom, in bo...

21 komentarjev

Samsung začel proizvajati 7,0 Gbps GDDR5

X-Bit Labs - Največji proizvajalec pomnilnika na svetu Samsung je objavil, da je začel masovno proizvodnjo pomnilniških čipov GDDR5 v 50 nm postopku. Novi moduli bodo za delovanje zahtevali nižjo napetost, in sicer le 1,35 V namesto 1,8 V, kolikor potrebujejo čipi GDDR4. Prav tako zaradi deset nanometrov manjše tehnologije izdelave pričakujejo opazne pocenitve, saj naj bi se učinkovitost proizvodnega postopka kar podvojila. Čipi bodo zmogli 224 Gb/s na 256-bitnem in 448 Gb/s na 512-bitnem vodilu.

Kdaj bosta AMD (posvojitelj ATI-ja) in Nvidia prešla na nove čipe, še ni znano, a Samsung optimistično pričakuje, da bodo že letos z novim pomnilnikom opremili petino prodanih kartic. Trenutno pomnilnik GDDR5 uporablja le ATI-jev Radeon HD 4870 (X2), a ga zanj izdeluje obubožana Qimonda, ki je prejšnjo generacijo GDDR4 preskočila. Samsung je tako moral predstaviti svoj hitrejši ekvivalent in vsaj na papirju mu je to uspelo, kakšni bodo pospeški v praksi, pa bomo še videli.

23 komentarjev

VIA in FireWire

X-Bit Labs - FireWire je definitivno ena izmed bolj obetavnih tehnologij za medsebojno povezovanje in prenos podatkov, toda kljub starosti se nekako ni prijela na širšem področju računalništva. Mogoče je sedaj pravi čas za spremembe, saj je VIA na predstavitev svojega VIA Fire II krmilniškega čipa povabila veliko število raznih proizvajalcev (menda kar okoli 30). 7. februarja v Taipeiju bodo proizvajalci lahko testirali kompatibilnost svojih komponent z novim VIAinim krmilniškim čipom, in če bo vse v redu, bo VIA začela masovno proizvodnjo in prodajo (po verjetno zelo nizki ceni) proizvajalcem matičnih plošč. Torej, vse kaže na to, da se FireWire standardu obetajo boljši časi... vprašanje je samo, kako se bo kosal z novim USB 2.0 standardom, ki bo prav tako kaj kmalu treščil na računalniški trg.

0 komentarjev

DDR era računalništva se začenja decembra

X-Bit Labs - Veliko je bilo špekuliranja, da se bo DDR med nas prebil decembra in očitno bo to tudi res. Pri IWillu so najavili, da bodo začeli masovno razpošiljanje svojih DDR plošč ravno 1. decembra. Nekako takrat bo tudi Micron začel masovno proizvodnjo in dobavljanje PC1600/PC2100 DDR SDRAMa, tako da bo kombinacija popolna. Škoda le, da pri nas ni uvoznika za IWill, toda brez skrbi. DDR bo prej ali slej prišel tudi k nam [:)].

3 komentarji