»

Za proizvajalci čipov najhujše leto v zadnjih dveh desetletjih

Slo-Tech - Medtem ko so proizvajalci računalnikov lani prvikrat po dolgih letih beležili rast prodajo, imajo njihovi kolegi iz industrije čipov več razlogov za skrbi. Prodaja čipov je lani padla za 12 odstotkov in dosegla najnižje ravni po poku tehnološkega balona pred 20 leti. Tedaj je bil padec 32-odstoten. Lani je bil trg čipov vreden 412 milijard dolarjev.

Razlogov za upad je več, kot najpomembnejšega pa analitiki izpostavljajo trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko. Vseeno se na koncu tunela zrcali nekaj upanja, saj je četrto četrtletje prineslo skromno rast (+0,9 odstotka glede na četrtletje pred tem, a še vedno -5,5 odstotka glede na isto četrtletje leto pred tem), ki bi morda lahko nakazovala na obrat trenda. Največji padec prodaje so sicer beležili v Severni in Južni Ameriki, in sicer 23,8 odstotka. Na Kitajskem, kjer se proda tretjina vse elektronike, je bil padec 8,7-odstoten.

Zanimivo je, da izgube niso enakomerno porazdeljene v branži. Medtem ko je najhuje pri prodajalci...

1 komentar

Naslednja delitev: Symantec

Reuters - Po napovedi ločitve PayPala in Ebayja ter delitve Hewlett-Packarda na dva dela se na podobno pot podaja tudi Symantec. Podjetje, ki ga najbolje poznamo kot proizvajalca znamenitega Norton Antivirusa, se bo ločilo na del za računalniško varnost in del za informatiko. To je tretji odmevnejši primer letos, sicer pa do konca leta pričakujemo več kot 60 delitev podjetij, kar je največ po letu 2000.

Razlogi za delitev so podobni kot pri ostalih podjetjih, ki sta to letos naznanili. Vodstvo verjame, da bo deljeni Symantec konkurenčnejši in predvsem zanimivejši za prevzeme. Cisco in NetApp se, denimo, že omenjata kot potencialna kupca dela Symanteca. Zanimivo je, da gre pri tej delitvi za obratno operacijo od nakupa podjetja Veritas Software leta 2005. Pred...

6 komentarjev

HP kljub padcu dobička prijetno presenetil

Slo-Tech - Kdor je danes gledal borzno tečajnico, se je bržkone praskal po glavi? Hewlett-Packard je objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje, v katerem so beležili 10-odstotni padec prihodkov na 27,6 milijarde dolarjev in 32-odstotni padec dobička, ki se je skrčil na milijardo dolarjev. Delnico pa je katapultiralo za 17 odstotkov na 25 dolarjev.

Čeprav rezultati niso dih jemajoči, je Meg Whitman kot nova izvršna direktorica v zadnjih 21 mesecih opravila veliko delo. Lotila se je bolečega prestrukturiranja podjetja, ki vključuje odpuščanja in pripravo novih izdelkov. To je bilo nujno, saj je imel še lani Hewlett-Packard ogromno izgubo, tepel pa jih je tudi nespameten nakup Autonomyja, kjer...

2 komentarja

Cene diskov se umirjajo

DigiTimes - Cene diskov se po velikanskih podražitvah, ki so jih povzročile lanske poplave na Tajskem in v Kambodži, počasi umirjajo in padajo na predkrizne nivoje. Kmalu po poplavah je namreč zaradi velikega upada ponudbe cena poskočila tudi za faktor dve, kar seveda dolgoročno ni vzdržno.

Western Digital, ki je bil najbolj prizadet, je že konec leta začel ponovno zaganjati vsaj del proizvodnje. Vmes je novo tovarno odprl tudi Seagate, na noge pa so se postavili tudi dobavitelji sestavnih delov za diske (npr. Nidec, ki proizvaja motorčke za trde diske). Analitiki zato napovedujejo nadaljevanje zniževanja cen, ki pa vseeno še ne bodo dosegle lanskih ravni.

V mesecu aprilu pričakujemo vsaj 10-odstotno znižanje cen, so povedali tajvanski...

37 komentarjev

Intel z za odtenek nižjim dobičkom

vir: CNet
Intel - Intel je v preteklem četrtletju posloval s pričakovanim dobičkom, so sporočili iz Sante Clare. V zadnjih treh mesecih so prihodke povečali za en odstotek na rekordnih 13,0 milijard dolarjev, medtem ko je dobiček nekoliko upadel.

Čisti dobiček (po metodologiji splošno sprejetih računovodskih načel, GAAP) je v preteklem četrtletju znašal 3,0 milijarde dolarjev, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju lani in sedem odstotkov manj kot v prvem kvartalu letos. Kljub temu se je donos na delnico povečal za šest odstotkov, ker je podjetje kupilo za dve milijardi dolarjev lastnih delnic (93 milijonov delnic oziroma 1,6 odstotka obstoječih delnic). Bruto marža podjetja v poslovanju je znašala...

0 komentarjev

Microsoftov poslovni rezultat malo slabši

Microsoft - Microsoft je objavil poslovne rezultate za drugo četrtletje fiskalnega leta 2011, ki se je končalo 31. decembra 2010. Prihodki od prodaje so se v primerjavi z enakim obdobjem leta 2009 povečali za pet odstotkov na 20 milijard dolarjev.

Upoštevati je treba, da je rezultat leta 2009 nekoliko izkrivljen zaradi pasivnih časovnih razmejitev v višini 1,71 milijarde dolarjev, ki so nastale s prodajo Windows 7 pred izidom RTM in so bile realizirane šele lani. Medtem se je dobiček malenkostno zmanjšal, saj je znašal 8,2 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke manj kot...

0 komentarjev

Micron spet pozitivno

Gibanje cene delnic Microna v zadnjih treh mesecih

Extremetech - Ameriški proizvajalec polprevodniških elementov Micron je objavil poslovne rezultate za četrtletje, ki se je končalo 4. marca. Po dolgem času so spet poslovali pozitivno (šele drugo četrtletje v zadnjih treh letih), k čemur je izdatno pripomoglo strmo višanje cen DRAM-a. Tako se je njihova bruto marža na izdelke zvišala s 27 na 35 odstotkov, medtem ko so proizvodni stroški upadli. Prihodki od prodaje DRAM-a so se povečali za 24 odstotkov zaradi 17 odstotkov večje proizvodnje in sedem odstotkov višjih cen. Skupno so tako znašali 1,96 milijarde dolarjev, od česar so zabeležili 365 milijonov dolarjev dobička. V enakem obdobju lani je izguba znašala 763 milijonov dolarjev. V zadnjih dveh mesecih so delnice podjetja Micron pridobile četrtino vrednosti, včeraj po objavi rezultatov pa še...

3 komentarji

Applovo četrtletje odlično

CNet - Apple je objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje fiskalnega leta 2009, ki se je zaključilo konec septembra. Tudi to pot niso razočarali investitorjev; ravno nasprotno, ta kvartal so opisali kot najbolj dobičkonosen doslej. Zbrali so namreč 9,87 milijarde dolarjev prihodkov, s čimer so ustvarili 1,67 milijarde dolarjev dobička. Leto poprej so njihovi dohodki znašali 7,90 milijarde, dobiček pa 1,15 milijarde dolarjev.

V Cupertinu ponosno dodajajo, da so v tem četrtletju prodali več iPhonov kot kdajkoli prej. S 7,4 milijoni novih lastnikov tega telefona so lanski rezultat izboljšali za sedem odstotkov. Dobro so šli v promet tudi Maci, ki so dobili 3,05 milijona novih lastnikov oz. 17 odstotkov več kot lani, nekoliko je šepala le prodaja iPodov, ki so jih prodali osem odstotkov manj kot lani (10,2 milijona). Delnice podjetja Apple so spričo dobrih rezultatov in obetov za prihajajočo božično nakupovalno sezono pridobile 16 odstotkov vrednosti v trgovanju po zaprtju borze (after...

27 komentarjev

Prodaja Macov in iPodov upadla

CNet - NPD Group je zbrala podatke o prodaji Applovih izdelkov v aprilu in ti kažejo, da deževni mesec ni bil nič kaj rožnat. V primerjavi z lanskim aprilom je prodaja Macov upadla za 1,8 odstotka. Če se bo trend nadaljeval tudi maja in junija, potem bodo v tem četrtletju prodali 2,1 do 2,3 milijona Macov, kar bo že drugo četrtletje zapovrstjo z negativno rastjo prodaje. To niti ni tako kritično, saj se je v istem obdobju prodaja PC-jev znižala kar za sedem odstotkov. Tudi iPodi ne gredo več za med, saj so jih aprila prodali za devet odstotkov manj kot leto prej, kar napoveduje padec med petimi in štirinajstimi odstotki na koncu četrtletja. Ker so Applovi rezultati kljub negativnim trendom še vedno stabilni, še enkrat več vidimo, da je Applov paradni konj ta hip iPhone.

50 komentarjev