»

Sodišče Evropske unije razveljavilo milijardno globo za Intel

Europa.eu - Evropska komisija je leta 2009 Intelu zaradi zlorabe prevladujočega tržnega položaja izrekla globo v višini 1,06 milijarde evrov, kar je bila do letošnje kazni Googlu najvišja evropska globa. Ko je Splošno sodišče leta 2014 zavrnilo Intelovo pritožbo, se je Intel pritožil še na Sodišče Evropske unije. To je danes odločilo, da je Intelova pritožba upravičena. Zadevo je vrnilo v ponovno odločanje na prvo stopnjo, torej Splošnemu sodišču.

Spomnimo, da je Komisija Intelu 13. 5. 2009 izrekla globo v višini 1,06 milijarde dolarjev, ker je na trgu procesorjev x86 kršil pravila o konkurenci. Od oktobra 2002 do decembra 2007 je Intel izvajal aktivnosti, ki so bile namenjene izključitvi konkurenta AMD s trga. Intelov tržni delež je presegal 70...

33 komentarjev

Intel izgubil pritožbo, dolžan 1,06 milijarde evrov

Europa.eu - Splošno sodišče Evropske unije je zavrnilo Intelovo pritožbo na odločitev Evropske komisije leta 2009, ki je Intelu naložila plačilo 1,06 milijarde evrov globe zaradi zlorabe monopolnega položaja. Intel se je na odločitev hitro pritožil in po petih letih je bitko izgubil.

Gre za odločitev z dne 13. maja 2009, s katero je Evropska komisija ugotovila, da je Intel ravnal v nasprotju z evropsko protimonopolno zakonodajo. Sporen je bil Intelov program popustov, ki so jih bili deležni Dell, HP, NEC in...

13 komentarjev

New York: Intel niti kriv niti nedolžen

Intel - V New Yorku se je končal sodni postopek iz leta 2009, v katerem je newyorško tožilstvu Intelu očitalo zlorabo monopolnega položaja. V obtožnici so procesorskemu gigantu očitali nudenje neprimernih popustov in dampinških cen sestavljavcem računalnikov, ki so se obvezali, da ne bodo uporabljali procesorjev konkurenčnega AMD-ja. Podobno tožbo je Intel izgubil v Evropi leta 2009, ko mu je EU naložila rekordno globo v višini 1,06 milijarde evrov. Ločeno sta se v ameriškem civilnem postopku AMD in Intel izvensodno poravnala, saj je Intel AMD-ju plačal 1,25 milijarde dolarjev. Tudi ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je leta 2010 Intel spoznala za krivega. To pot pa se je postopek v ZDA razpletel precej bolj Intelu v prid.

Intel in državno tožilstvo sta se sporazumela, da slednje od tožbe odstopi....

11 komentarjev

Intel dokončal prevzem McAfeeja

PC World - Intel je objavil, da so ta teden dokončali lani napovedani prevzem McAfeeja. Pred dokončanjem postopka so morali pridobiti še soglasje ameriških in evropskih varuhov konkurence, ki sta zahtevala nekaj zagotovil o spoštovanju poštene konkurence. Intel je za McAfee odštel 7,68 milijarde dolarjev v gotovini.

S to kupčijo si je Intel kupil vstopnico za prvo vrsto na trgu opreme za računalniško varnost. Intel namerava s prevzeto tehnologijo v svoje procesorje na strojni ravni vgraditi varnostne zmožnosti, kar bo še zlasti pomembno na trgu pametnih telefonov in prenosnih naprav, kjer si želi...

8 komentarjev

FTC vložil tožbo proti Intelu

AnandTech - Čeprav sta se Intel in AMD pobotala (s pomočjo 1,25 milijarde dolarjev), to še ne pomeni, da ima Intel zdaj proste roke. Zaradi tožbe in kazni Evropske Unije, težav z AMDjem ter tožbe, ki so jo vložili v zvezni državi New York, so na vlak skočili tudi pri FTC (Federal Trade Commission) ter tudi sami vložili tožbo proti Intelu. Tožba je pravzaprav ponavadi vložena na polovici celotnega postopka FTCja, po preiskavi in notranjih pogajanjih, če le-ta propadejo. V tem primeru očitno so, FTC pa, kot v drugih primerih, Intelu očita onemogočanje konkurence.

Za spremembo FTC Intela ne toži le področju centralnih procesorjev, saj so jo razširili tudi na grafične čipe, kar pomeni, da v preiskavi in obtožnici niso vključena le dejanja iz preteklosti v zvezi z AMDjem, temveč tudi dejanja iz lanskega in letošnjega leta, ko so šikanirali nVidio. Na področju centralnih procesorjev poleg onemogočanja prodaje AMDjevih procesorjev s ponudbami, ki jih ni mogoče zavrniti, FTC Intel obtožuje tudi...

4 komentarji

Intel in AMD dosegla poravnavo

bit-tech.net - Intel in AMD sta vsaj zaenkrat popolnoma zakopala bojno sekiro, saj sta sklenila izvensodno poravnavo in prekinila vse obstoječe sodne postopke. Glavna je tožba iz leta 2005, v kateri je AMD obtožil Intel, da je izkoriščal monopolni položaj ter je onemogočal konkurenco, predvsem s posebnimi ponudbami procesorjev velikim proizvajalcem, kot so Dell, HP, Lenovo in podobni. Obe podjetji sta izdali skupno izjavo, v kateri sta povedali, da je težavna preteklost za njima ter da se zdaj lahko oboji osredotočijo na razvoj novih izdelkov.

Obenem sta velikana podpisala tudi nov sporazum deljenja tehnologij, ki velja naslednjih pet let, Intel pa bo AMDju plačal kar 1,25 milijarde dolarjev. Pri Intelu se strinjajo tudi, da bodo upoštevali posebne poslovne pogoje, med katerimi piše, da proizvajalcem ne sme omogočati posebnih ponudb ter v zameno zahtevati izključno uporabo Intelovih procesorjev oz. vsaj zakasniti oz. zmanjšati prodajo računalnikov z AMDjevimi procesorji.

Kot že rečeno bo AMD...

14 komentarjev

Intelu izrečena rekordna kazen

BBC - Pisali smo že, da se EU pripravlja na izrek kazni Intelu zaradi zlorabe monopolnega položaja (proda namreč 80.5% procesorjev v primerjavi z AMDjevimi 12%). Tako je danes Evropska komisija izrekla rekordno kazen - kar 1.06 milijarde evrov. Za primerjavo: Microsoft je za svojo zlorabo monopolnega položaja dobil le 497 milijonov evrov kazni in zatem še dodatno globo 899 milijona, ker ni spoštoval zahtev.

Intelu so namreč dokazali, da je imel skrite dogovore s proizvajalci sestavljenih sistemov (na seznamu so se znašla znana imena Acer, Dell, Lenovo in NEC), ki so dobivali popuste pri Intel procesorjih, v kolikor niso vgrajevali preveč AMD čipov v svoje sisteme. Prav tako je bilo dokazano, da je Media Saturn, lastnik največje evropske trgovske verige z elektroniko Media Markt, bil plačan s strani Intela, da bi prodajal sisteme z vgrajenimi izključno Intel procesorji.

Evropska komisija je poleg plačila Intelu tudi ukazala, naj s spornimi praksami takoj preneha. Pri Intelu še vedno...

121 komentarjev

Finančno stanje AMDja

Sharky Extreme - Pred dnevi smo zvedeli slabo stanje Intela, pri AMDju pa je stanje drugačno. V prvi četrtini tega leta so prodali za 1,18 milijarde dolarjev procesorjev, od tega je bilo 125 milijonov dolarjev čistega dobička. To je sicer manj kot pri Intelu, a je to za AMD še vedno zelo dober dosežek, saj je bila prodaja v tej četrtini leta rekordna. Konec koncev je AMD od Intela še vedno dosti manjše podjetje.

4 komentarji