»

Honda zaradi hekerskega napada začasno ustavila proizvodnjo

Slo-Tech - Japonski proizvajalec vozil Honda je bil v začetku tedna žrtev hekerskega napada, zaradi česar so za en dan celo ustavili proizvodnjo in nekaj zaposlenih poslali na izredni dopust. V podjetju so incident potrdili in dejali, da posledice že odpravljajo. Proizvodnja se je po torkovi zaustavitvi danes že nadaljevala.

Napad se je zgodil v ponedeljek zjutraj v Tokiu in se je kmalu razširil po informacijskem sistemu podjetja. Proizvodnjo so prekinili v Ohiu v ZDA, v Turčiji, Indiji in Južni Afriki, je dejal tiskovni predstavnik Hidenori Takeyasu. Na Japonskem naj bi proizvodnja tekla normalno. Kaj je povzročilo vdor, uradno ni znano. Vdor približno sovpada s širjenjem izsiljevalske programske opreme Ekans, ki je glavni osumljenec, ker se je v bazi VirusTotala pojavil prijavljeni vzorec Ekansa iz omrežja mds.honda.com. Pregled je pokazal, da je konkretna verzija napisana tako, da poizkusi dostopiti do mds.honda.com in če to ni možno (to je interni strežnik), ne zašifrira nobenih datotek,...

2 komentarja

Sonyjev nov izvršni direktor napovedal spremembe

Bloomberg - Kenichiro Yoshida, ki je minuli mesec na čelu Sonyja zamenjal dotedanjega izvršnega direktorja Kaza Hiraija, je napovedal temeljite spremembe v usmeritvi podjetja. Yoshida je dejal, da so minili časi, ko je podjetje delalo poceni strojno opremo in komponente. Tako je Yoshida napovedal pred jutrišnjo razgrnitvijo triletnega poslovnega načrta. Mimogrede, že leta 1999 je tedanji izvršni direktor Nobuyuki Idei dejal, da je strojna oprema prepoceni ("peanuts").

Sony se bo čedalje bolj posvečal prodaji naročnin za igre in ostalim razvedrilnim vsebinam, odvisnost od prodaje televizorjev, fotoaparatov, pametnih telefonov in konzol pa bodo zmanjšali. To predstavlja velik premik za podjetje, ki je zraslo na radijskih tranzistorjih, walkmanu, televizorju in...

16 komentarjev

Sonyjev direktor se poslavlja

Kaz Hirai

Slo-Tech - Iz Sonyja sporočajo, da se bo njihov izvršni direktor Kaz Hirai aprila odstopil s položaja. Po šestletnem vodenju podjetja se bo umaknil na položaj predsednika upravnega odbora, medtem ko bo operativno vodenje podjetja prevzel dosedanji finančni direktor Kenichiro Yoshida, s katerim sta že sedaj tesno sodelovala. Spremembe se bodo zgodile 1. aprila, ko se na Japonskem začne novo poslovno leto.

Hirai si je kariero v Sonyju zgradil na programu PlayStation, kjer je v 90. letih sodeloval pri razvoju programske opreme za PlayStation. Sonyju se je pridružil leta 1984 in sprva skrbel za trženje glasbe na Japonskem. Leta 1995 se je preselil v Sony Computer Entertainment America in štiri leta pozneje postal direktor operacij in predsednik te enote. Leta 2006 je prevzel vodenje...

23 komentarjev

Sony Entertainment zaradi pretočnih videostoritev odpisal milijardo dolarjev

Sony - Dandanes se čedalje več filmov in serij pogleda prek pretočnih storitev, kar škoduje klasičnim poslovnim modelom, ki temeljijo na prodaji DVD-jev in blu-rayjev. To ugotavljajo tudi založniki. To je na lastni koži izkusil Sony, ki je svojo filmsko enoto Sony Pictures kupil kot Columbia Pictures Entertainment davnega leta 1989. Sedaj so drugi časi in v zadnjih časih so dobički iz te dejavnosti toliko upadli, da se je Sony odločil odpisati milijardo dolarjev (112 milijard jenov) vrednosti te naložbe. Zmanjšali so tako imenovano dobro ime.

Sony je imel lani precej težav s filmi, saj ni ustvaril nobenega res velikega hita. Na zahtevnem ameriškem trgu je imel v kinematografih 8-odstotni tržni delež. Njegova največja lanska...

11 komentarjev

V Sony Mobile prihaja do prevetritve

Kunimasa Suzuki predstavlja nove telefone Xperia

vir: Android Central
Android Central - Kunimasa Suzuki bo 16. novembra odstopil z mesta vodje Sonyjeve mobilne divizije, ki razvija in proizvaja pametne mobilne telefone in tablice iz družine Xperia. Čeprav so izdelki inovativni in se v testih odrežejo dobro, ima Sony že dalj časa težave z zaslužki. Preteklo fiskalno leto so namreč zaključili s kar 2,1 milijarde dolarjev izgube, kjer je mobilna divizija deležna za veliko večino tega zneska. Na mesto Suzukija prihaja podpredsednik oddelka Sony Entertainment (konglomerat...

8 komentarjev

Sony se bo odpovedal osebnim računalnikom

Znamka Vaio je vedno vključevala izredno lahke in tanke prenosnike, ki so uporabljali napredne materiale in komponente (visokoločljivostni zasloni, pogoni SSD, itd.)

vir: The Verge
The Verge - Z Japonske prihajajo napovedi, da Sony namerava prodati svojo divizijo, ki izdeluje osebne računalnike Vaio. Oddelek bi kupil sklad Japan Industrial Partners, ki bi za znanje iz družine Vaio plačal med 400 in 500 milijoni dolarjev. Sony bo obdržal del novega podjetja, kar bo vlilo zaupanje zelo pomembnim japonskim poslovnim uporabnikom. Obenem bo znamka Vaio poleg Japonske še nekaj časa v uporabi tudi na pomembnejših trgih, zamenjavi lastnika navkljub. A v večini primerih se ime Vaio poslavlja. Večina tisočerice zaposlenih bi bila po novem zaposlena pri novem lastniku, najverjetneje kar v obstoječem razvojnem centru v Naganu, medtem ko bi se peščica preselila v druge oddelke znotraj Sonyja.

Svet bi s praktično ukinitvijo znamke Vaio seveda izgubil znano in...

57 komentarjev

Sony v finančnih težavah na veliko odpušča

Bloomberg - Finančne težave v Sonyju se kopičijo, saj podjetje že štiri leta ni poslovalo pozitivno. Po daljnem letu 1995, ko se je Sony z izgubo spopadel v nekih drugih časih, so od leta 2009 neprestano v rdečem. Tedaj so pridelali 100 milijard jenov izgube, leto pozneje 40 milijard, lani pa kar 260 milijard jenov. Zadnje napovedi za fiskalno leto 2012, ki se je izteklo konec marca, so prav tako črnoglede, saj pričakujejo izgubo v višini 240 milijard jenov (2,2 milijarde evrov). Sonyjev novi izvršni direktor Kazuo Hirai, ki je krmilo prevzel ta mesec, se je zato podal na trnovo pot prestrukturiranja podjetja in odpuščanja zaposlenih.

Sony namerava letos odpustiti 10.000 ljudi, kar predstavlja približno šest odstotkov vseh zaposlenih. Odprodali bodo oddelek za proizvodnjo kemikalij,...

45 komentarjev

Samsung se bo preusmeril na OLED, LCD-ji zgodovina

Samsungova največja tovarna za proizvodnjo LCD-jev južno od Seula

vir: Bloomberg
Bloomberg - Južnokorejski elektronski gigant Samsung je danes potrdil predvidevanja iz prejšnjega tedna, da se umikajo iz proizvodnje LCD-jev. Ker je ta del proizvodnje že lani konstantno prideloval izgubo in ker obeti za prihodnja leta niso nič boljši, so se odločili oddvojiti proizvodnjo v novoustanovljeno podjetje Samsung Display, ki bo z boljšo odzivnostjo na spremembe na trgu poizkusilo iz proizvodnje LCD-jev izvleči dobiček.

Prvi bum proizvodnje in prodaje LCD-jev se je iztekel, ko je večina uporabnikov zanje zamenjala stare monitorje s katodno cevjo, drugi bum pa se je končal pred kratkim, ko se je končalo množično zamenjevanje starih televizorjev z LCD-ji. Zaradi tega se v prihodnosti pričakuje slabša prodaja LCD-jev, in...

38 komentarjev

Kazuo Hirai bo novi Sonyjev izvršni direktor

CNet - Japonski koncern Sony je napovedal spremembo v vodstvu, saj bo 1. aprila položaj izvršnega direktorja zasedel Kazuo Hirai. Dosedanji prvi mož Sonyja Howard Stringer bo po ustaljeni navadi postal predsednik upravnega odbora brez izvršilnih pooblastil.

Hirai ni novinec v podjetju, saj je trenutno zaposlen kot vodja oddelka za zabavno elektroniko in predsednik Sony Computer Entertainmenta, tako da ima Sonyju že precejšen vpliv. Podjetje bo prevzel v zelo turbolentnih časih, ko se Sony spopada z ogromno izgubo in izgubo ugleda. Poslovnih rezultatov za leto 2011 sicer še ni, a pričakujejo izgubo okrog 90 milijard jenov (900 milijonov evrov). Prvikrat po dolgih 14 letih se je moral Sony z izgubo spopasti leta 2009, od...

9 komentarjev

Philips bo zaradi manjšega dobička odpuščal

Guardian - Največji evropski proizvajalec zabavne elektronike in največji svetovni proizvajalec svetil, nizozemski Philips je objavil poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje. Zaradi hudega padca dobička, ki se je skrčil za 85 odstotkov, so napovedali množična odpuščanja.

V zadnjih treh mesecih se je v primerjavi z enakim obdobjem lani prodaja povečala za šest odstotkov, a so skupni prihodki zaradi negativnih tečajnih razlik upadli za en odstotek na 5,4 milijarde evrov. Čisti dobiček se je z lanskih 448 milijonov evrov zmanjšal na 76 milijonov evrov, predvsem zaradi višjih stroškov materialov, tečajnih razlik, izgube iz nekaterih dejavnosti v ukinjanju in stroškov prestrukturiranja.

Philips je zato že napovedal, da bodo odpustili 4500 zaposlenih,...

44 komentarjev

Potres in vdor Sonyju povzročila milijardno škodo

Izvršni direktor Masaru Kato je včeraj na tiskovni konferenci objavil popravljene načrte za to fiskalno leto.

MSNBC - Sony se je lani skoraj izvlekel iz rdečih številk, ki so jih beležili predhodna leta, a bo letos po vsej verjetnosti zopet posloval globoko negativno. Čeprav je do konca fiskalnega leta še daleč (zaključi se namreč 31. marca 2012), si je Sony že sedaj nabral ogromno izgube. Najbolj ga bosta udarila potres na Japonskem in fiasko s PSN, tako da ne bo nič s prvim pozitivnim letom po dolgem času.

Vdor v PSN, zaradi katerega so morali PSN začasno izključiti, jih bo stal vsaj 14 milijard jenov. V to vračunani tako oportunitetni stroški zaradi nedelovanja storitve kot tudi stroški ponovnega vzpostavljanja storitve, lovljenja storilcev in plačila uporabnikom za nadzor nad njihovimi kreditnimi kartice za preprečitev zlorab.

Še večjo...

9 komentarjev

Danes pričetek vzpostavljanja Sony PSN

CNet - Potem ko je Sony objavil dodatne informacije o razlogih za vdor v PlayStation Network (PSN) in posledičnem izpadu, so začeli po skoraj mesec dni dolgi prekinitvi ponovno vzpostavljati storitev. Vračanje PSN med žive po potekalo po stopnjah, je pojasnil izvršni direktor skupine Sony Kazuo Hirai.

Vrnil se bo skoraj celoten paket z vsemi spletnimi igrami, forumi in stranmi. Za zdaj bodo še nekoliko počakali s PlayStation Store in nakupovanjem v Qriocity, ki bosta na voljo šele konec meseca. Uporabniki PS3 bodo seveda morali ponastaviti svoja gesla, kar bodo lahko storili le na napravi, s katere so prvikrat aktivirali svoj račun. Hirai je predstavil tudi nove varnostne zmogljivosti, med katerimi so dodatni...

14 komentarjev

Cisco ukinja Flip in v prestrukturiranju odpušča

ComputerWorld - Cisco je napovedal, da bodo ukinili proizvodnjo prenosnih videokamer znamke Flip in v procesu prestrukturiranja iz tega naslova odpustili 550 zaposlenih. Ugotovili so, da izdelki zabavne elektronike predstavljajo prevelike stroške ob premalo prihodkih, zato se jim bodo odpovedali. Namesto tega se bodo povsem posvetili petim osnovnim področjem delovanja: omrežni opremi, sodelovanju, IT-arhitekturi, video in podatkovnih centrom.

Pred tremi leti je Cisco pogumno poizkusil prodreti na trg zabavne elektronike z znamko Flip, kar je bila sila nenavadna poteza za proizvajalca osnovne infrastrukturne strojne opreme. Ker jim to ni prineslo želenih dobičkov, je izvršni direktor John Chambers...

1 komentar

Šest velikanov ustanovilo Linaro za pomoč Linuxu

EETimes - Šest računalniških velikanov - gre za podjetja ARM, Freescale, IBM, Samsung, ST-Ericsson in Texas Instruments - je skupaj ustanovilo novo neprofitno organizacijo Linaro, ki se bo ukvarjala z Linuxom in bo skrbela za usklajen nastop pri razvoju okolja Linux. Glavna naloga podjetja bo razvijati odprtokodno programsko opremo na Linuxu za različne naprave sistem na čipu (SoC). Njihovi izdelki bodo uporabni v vrsti različnih naprav - vse od pametnih telefonov, tabličnih računalnikov, digitalnih televizij do zabavne elektronike v avtomobilih in opreme za podjetja. Investirali bodo v projekte, ki jih bodo uporabljali Android, LiMo, MeeGo, Ubuntu, webOS in druge distribucije.

...

10 komentarjev