»

Apple fiskalno leto zaključil z mlačnim rezultatom

Slo-Tech - Konec septembra se je končalo Applovo fiskalno leto, v katerem so ustvarili 383 milijard dolarjev prihodkov, kar je tri odstotke manj kot leto pred tem. Zadnje četrtletje je bilo z 89 milijardami prihodkov prav tako malce skromnejše od lanskega, ko je bil prihodkov 650 milijonov dolarjev več. Letošnji čisti dobiček je znašal 97 milijard dolarjev oziroma tri odstotke manj kot lani. Čisti dobiček na delnic podjetja je tako znašal 6,13 dolarja. Delnica podjetja po objavi rezultatov izgubila slab odstotek.

Apple še vedno največ prihodkov ustvari v Severni in Južni Ameriki, in sicer 162 milijard dolarjev. Na drugem mestu je s 94 milijardami še Evropa, a ji Kitajska z 72 milijardami dolarjev diha za ovratnik. Glavni prodajni artikel ostaja iPhone, ki je prispeval kar 52 odstotkov vseh prihodkov. Na drugem mestu so z 22 odstotki storitve, približno enakomerno pa prispevajo Mac, iPad in druge naprave za dom (pametne ure, zapestnice, slušalke itd).

Predsednik Tim Cook je ob razgrnitvi...

16 komentarjev

Nvidia sklenila rekordno četrtletje, na trgu še vedno pomanjkanje grafičnih kartic

Slo-Tech - Nvidia je v minulem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo 31. januarja, ustvarila 5,0 milijard dolarjev prihodkov, kar je 61 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. V primerjavi s predpreteklim četrtletjem pa je rast šestodstotna. Ob tem je čisti dobiček znašal 1,5 milijarde dolarjev, kar je 53 odstotkov več kot leto pred tem in 9 odstotkov več kot v četrtletju pred tem. V celotnem fiskalnem letu, ki se je takisto zaključilo januarja, so prihodki poleteli za 53 odstotkov na 16,6 milijard dolarjev, dobiček pa za 55 odstotkov na 4,3 milijarde dolarjev.

Tudi v trenutnem četrtletju, ki je tradicionalno najslabše za prodajo, Nvidia pričakuje pet milijard dolarje prihodkov. Razloga ni treba dolgo iskati. Na trgu vlada hudo pomanjkanje grafičnih kartic, kar se bo nadaljevalo tudi v prihodnjem četrtletju, ocenjujejo pri Nvidii. Kartice RTX 3080, 3090, 3070 so razprodane in Nvidii vse od izida ne uspeva zadostiti povpraševanju. Maloprodajne cene za več sto dolarjev presegajo...

20 komentarjev

Apple odlično

Slo-Tech - Apple je razkril poslovne rezultate zadnjega četrtletja, s katerimi je osupnil analitike, saj je zabeležil izredno dobičkonosno četrtletje. V zadnjem kvartalu so prihodki znašali 52,6 milijarde dolarjev, kar je 12 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Več kot polovico vseh prihodkov Apple ustvari s prodajo iPhonov, ki so jih prodali 46,7 milijona ali 500.000 več od pričakovanj. Na drugem mestu so iPadi, katerih 10 milijonov prodanih primerkov je prineslo 4,8 milijarde dolarjev. S storitvami je Apple zaslužil 8,5 milijarde dolarjev, z Maci 7,2 milijarde dolarjev, z vsemi preostalimi izdelki pa 3,2 milijarde dolarjev. V odstotkih sta najbolj zrasli prav postavki storitve in ostali izdelki, kjer so prihodki za tretjino višji kot lani.

Skupno je Apple v...

28 komentarjev

App Store razvijalcem prinesel že 50 milijard dolarjev

Slo-Tech - Redko katera storitev povzroči tako tektonske spremembe v načinu distribucije in prodaje, kot je to uspelo Applovi spletni trgovini App Store. Enotna platforma, prek katere se piscem aplikacij nenadoma odpre več milijonskih trgov, piscem prinese 70 odstotkov zbranega denarja, 30 odstotkov pa obdrži Apple. In tega denarja se je od leta 2008 nabralo za več kot 50 milijard dolarjev.

Applov izvršni direktor Tim Cook je sporočil, da je bil julij rekorden v tem pogledu, saj ljudje še nikoli niso nakupili toliko aplikacij kot ta mesec. Razvijalci so od leta 2008 prek App Stora zaslužili že dobrih 50 milijard dolarjev, Apple pa torej malo več kot 20 milijard dolarjev. Te številke so osupljive, ker je rast še vedno eksponenta. Lani januarja je bila kumulativni...

17 komentarjev

Apple dobil novega drugega moža

The Wall Street Journal - Apple je dobil novega operativnega direktorja (COO), ki v hierarhiji podjetja predstavlja drugo najvišjo funkcijo, takoj za izvršnim direktorjem Timom Cookom. Odgovorno funkcijo prevzema dosedanji podpredsednik Jeff Williams, ki je v Applu zaposlen že od leta 1998. Od leta 2004 je bi podpredsednik proizvodnega oddelka, od leta 2010 pa je nadzoroval celotno Applovo verigo dobaviteljev do končnega izdelka in podpore. Odigral je ključno vlogo pri uspešni splavitvi iPhona, kasneje pa se je posvetil projektu Apple...

17 komentarjev

Apple povečal dobiček in promet

Apple - Apple je pred nekaj urami razkril poslovne rezultate drugega letošnjega četrtletja, ki so v skladu s pričakovanji Wall Streeta, a še vedno rekordni (za to obdobje v letu). Tako zahtevni so do Appla! Dobiček in promet sta se v primerjavi z enakim obdobjem lani nekoliko povečala, delnica pa se je premaknila za manj kot odstotek.

Prihodki so znašali 37,4 milijarde dolarjev, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V istem času se je dobiček povzpel za 11 odstotkov na 7,7 milijarde dolarjev. Bruto marža se je dvignila na 39,4 odstotka. Napovedali so tudi četrtletno dividendo, ki bo znašala 0,47 dolarja na delnico (delnice so se junija cepile 1:7). Presečni datum je 11. avgust.

...

0 komentarjev

Repriza: Apple rekordno, delnica padla kot kamen

vir: Apple
Apple - Apple je v zadnjem četrtletju spet posloval rekordno, so razkrili danes. V zadnjih treh mesecih leta 2013, ki štejejo v fiskalno leto 2014, je podjetje pridelalo 57,6 milijarde dolarjev prihodkov in 13,1 milijarde dolarjev čistega dobička. Kljub rekordnim podatkom je delnica padla kot kamen in izgubil osem odstotkov. Kaj se je zgodilo?

Najprej razčlenimo rekordnost. Prihodki so se povečali za pet odstotkov in dosegli resnično rekordne vrednosti, medtem pa je dobiček zrasel praktično zanemarljivo in čeprav je rekorden, rast ni omembe vredna. To pomeni, da se dobičkonosnost podjetja slabša, kar so investitorji vzeli kot razlog za preplah.

Prodali so 51 milijonov iphonov, kar je za šest odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Tudi prodaja ipadov je bila rekordna, saj so jih prodali 26 milijonov, medtem ko je prodaja macov...

106 komentarjev

Applov dobiček padel, delnice prav tako

Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so nekoliko nad pričakovanji analitikov. V zadnjih treh mesecih so prihodki iz prodaje znašali 37,5 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani in dva odstotka več od letošnjih pričakovanj analitikov. Dobiček je upadel na 7,5 milijarde dolarjev, kar predstavlja skoraj desetodstotni padec v primerjavi z lanskim obdobjem. Posledično je nižja tudi marža, ki se je s 40 odstotkov znižala na 37 odstotkov. Applova delnica je zaradi padca dobička izgubila dva odstotka vrednosti, in se giblje okrog 520 dolarjev.

Prodaja iPhonov je...

17 komentarjev

Nvidia z visoko rastjo dobička in prihodkov

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidia je v tretjem kvartalu fiskalnega leta 2013, ki se je končal 28. oktobra, beležila visoko rast dobička in prihodkov, so sporočili iz Sante Clare (izjava za javnost). Prihodki iz prodaje so se povzpeli na rekordnih 1,2 milijarde dolarjev, kar je za 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je zvišal na 210 milijonov dolarjev oziroma 17 odstotkov več kot lani. Tudi bruto marža je dosegla rekordnih 53 odstotkov. Napovedali so še izplačilo četrtletnih dividend (0,075 dolarja četrtletno, dividendna donosnost delnic 2,5 odstotka letno, presečni datum 23. november) in podaljšanje programa odkupa lastnih delnic do decembra 2014. Za odkup bodo namenili dodatnih 1,24 milijarde dolarjev.

Izvršni direktor...

26 komentarjev

Apple z visokim dobičkom, a nižjim od pričakovanj

vir: CNet
Apple - Apple je včeraj razkril poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki je 29. septembra tudi zaključilo Applovo fiskalno leto 2012. V treh mesecih so zbrali 36 milijard dolarjev prihodkov in ustvarili rekordnih 8,2 milijarde dolarjev dobička, kar je 24 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Bruto marža se je sicer znižala za 0,3 odstotne točke na 40,0 odstotkov.

Najbolj so šli za med iPhoni, saj so jih prodali skoraj 27 milijonov, kar je 58 odstotkov več kot lani. Povečala se je tudi prodaja iPadov, in sicer za 26 odstotkov na 14 milijonov ter iMacov za odstotek na 4,9 milijona. Opešala pa je prodaja iPodov, ki so jih...

16 komentarjev

Apple začenja odkup lastnih delnic

Apple - Če ima podjetje preveč kapitala in z njim ne more nič pametnega početi, ga lahko vrne delničarjem in to bo storil tudi Apple. Delničarji namreč na svoj kapital terjajo ustrezne donose, ki so praviloma večji od tistih pri varnih naložbah, zato sedenje na ogromnem kupu denarja ni sprejeto z odobravanjem. Apple ima že nekaj časa ta problem, saj zaloge denarnih sredstev nezadržno rastejo in so se približale 120 milijardam dolarjev. Apple ima torej toliko denarnih sredstev, kolikor smo vsi Slovenci proizvedli vseh dobrin (merjeno z BDP) v zadnjih dveh letih in pol, da si bomo to številko laže predstavljali.

Apple je že marca napovedal, da bodo v fiskalnih letih 2013-2015, kar se je začelo s...

49 komentarjev

Applov dobiček nekoliko upadel, investitorji razočarani

Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta, v katerem so v primerjavi z lanskim letom ponovno povečali prihodke in dobičke. Prihodki od prodaje so se v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali za 22 odstotkov na 35 milijard dolarjev (-11 odstotkov glede na pretekli kvartal), medtem ko je dobiček zrasel za petino na 8,8 milijarde dolarjev (-24 odstotkov glede na pretekli kvartal). Prodaja iphonov se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala za 28 odstotkov, saj so jih prodali 26 milijonov, medtem ko je bila rast prodaje ipadov kar 84-odstotna; prodali so jih 17 milijonov, kar je absolutni rekord. Padla je le prodaja ipodov, in sicer za 10 odstotkov na 6,8 milijona enot. Apple bo iz...

13 komentarjev

Nokia spet z rekordno izgubo

vir: Nokia
Nokia - Nokia je objavila poslovne rezultate za drugo letošnje četrtletje, v katerem so ponovno pridelali ogromno izgubo in le malenkostno povečali prihodke glede na prvi kvartal. V zadnjih treh mesecih so zabeležili 1,41 milijarde evrov čiste izgube, kar je za osem odstotkov slabše kot v prvem kvartalu in kar štirikrat več kot v enakem obdobju lani (takrat je izguba znašala 368 milijonov dolarjev). Prihodki od prodaje so dosegli 7,5 milijarde dolarjev, kar je tri odstotke več kot v prvem četrtletju. Nokia je tako zabeležila najslabši rezultat v zgodovini.

Pred dvema letoma so bile vesti popolnoma drugačne, saj je takrat Nokia poslovala stabilno in pridelovala visoke dobičke. Sedaj večina kazalcev kaže negativne obete. Prodaja...

64 komentarjev

Apple z rekordnim dobičkom

vir: CNet
Apple - Apple je včeraj zvečer po pričakovanjih objavil poslovne rezultate za zadnje lansko četrtletje, v katerem so ponovno poslovali rekordno. V prvem kvartalu fiskalnega leta 2012, ki se je končal konec decembra, so prihodki od prodaje znašali 46,33 milijarde dolarjev, kar je za 73 odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej. Čisti dobiček se je povzpel na rekordnih 13 milijard dolarjev, kar je za 116 odstotkov več. Bruto marža se je z 38,5 odstotka povišala na 44,7 odstotka.

Investitorji so odlične rezultate pozdravili, tako da je vrednost Applove delnice poskočila za osem odstotkov in dosegla absolutni rekord pri 450...

94 komentarjev

Apple z nekoliko nižjim dobičkom

vir: CNet
Apple - Apple je pravkar objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta, ki v Applu sovpada s koledarskim letom. Od začetka julija do konca septembra so prihodki od prodaje znašali 28,3 milijarde dolarjev, kar je le odstotek manj od rekordnega drugega letošnjega četrtletja. Ustvarili so 6,6 milijarde dolarjev dobička, kar je deset odstotkov manj kot četrtletje pred tem, a 54 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Bruto marža se je povečala na 40,3 odstotka.

Kljub vzpodbudnim besedam finančnega direktorja Petra Oppenheimerja, ki je izrazil veliko zadovoljstvo z dobičkom, prihodki in tudi finančnim tokom, je Wall...

7 komentarjev

Intel z za odtenek nižjim dobičkom

vir: CNet
Intel - Intel je v preteklem četrtletju posloval s pričakovanim dobičkom, so sporočili iz Sante Clare. V zadnjih treh mesecih so prihodke povečali za en odstotek na rekordnih 13,0 milijard dolarjev, medtem ko je dobiček nekoliko upadel.

Čisti dobiček (po metodologiji splošno sprejetih računovodskih načel, GAAP) je v preteklem četrtletju znašal 3,0 milijarde dolarjev, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju lani in sedem odstotkov manj kot v prvem kvartalu letos. Kljub temu se je donos na delnico povečal za šest odstotkov, ker je podjetje kupilo za dve milijardi dolarjev lastnih delnic (93 milijonov delnic oziroma 1,6 odstotka obstoječih delnic). Bruto marža podjetja v poslovanju je znašala...

0 komentarjev

Apple krepko presegel pričakovanja

vir: CNet
Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki je po Applovem štetju tretje v fiskalnem letu. Poslovali so krepko nad pričakovanji analitikov, tako da so prihodki in dobiček višji od napovedanih. Delnica je včeraj po koncu trgovanja (after hours) pridobila skoraj pet odstotkov.

Prihodki so v zadnjih treh mesecih znašali 28,57 milijarde dolarjev, kar je 15 odstotkov bolje od pričakovanj in 64 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Približno tretjino prihodkov Apple ustvari v obeh Amerikah, četrtino v Evropi in 22 odstotkov v Aziji in Pacifiku.

Dobiček se je povzpel na 7,31 milijarde dolarjev, kar je za...

48 komentarjev

Dellov poslovni izid nad pričakovanji, govorice o prevzemu AMD-ja

Slo-Tech - Dell je objavil poslovne rezultate za četrto četrtletje in celotno fiskalno leto 2011. Prihodki so v zadnjem kvartalu znašali 15,7 milijarde dolarjev, na letni ravni pa 61,5 milijarde dolarjev, kar je za 16 odstotkov več kot leto pred tem. Čisti dobiček se je povzpel na rekordno raven v zadnjih petih letih in je v zadnjem četrtletju dosegel 927 milijonov dolarjev. V celotnem letu so zabeležili 2,6 milijarde dolarjev dobička ali 84 odstotkov več kot leto poprej in bistveno nad pričakovanji analitikov.

Za dobre rezultate imajo zasluge predvsem podjetja, ki so njihove stranke. Prodaja velikih podjetjem je zrasla za 12 odstotkov (na 4,7 milijarde dolarjev v zadnjem kvartalu), prodaja...

16 komentarjev

Applov dobiček rekorden

vir: Apple
Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki se je končalo 25. decembra 2010. V treh mesecih pred tem datumom so zabeležili prihodke v višini 26,7 milijarde dolarjev, kar je za 70 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Dobiček se je s 3,4 milijarde dolarjev povzpel na rekordnih šest milijard dolarjev, kar je Applov rekord. Bruto marža je znašala 38,5 odstotka, prodaja na trgih izven ZDA pa bila zaslužna za 62 odstotkov prihodkov.

V tem obdobju je Apple prodal 4,13 milijona računalnikov Mac, kar je za četrtino več kot leto poprej, in 16,24 milijona iPhonov, kar je za 86 odstotkov več. Tabličnih računalnikov iPad so prodali 7,33 milijona. V sedanjem četrtletju...

206 komentarjev