»

LG novi dobavitelj zaslonov za iPhone?

vir: Bloomberg
Bloomberg - Včeraj smo poročali, da sta mobilna konkurenta Apple in Samsung po dolgih letih sodnih sporov, vendarle sklenila poravnavo. A rivalstvo se, kot kaže, nadaljuje z drugimi sredstvi. Kot so iz neimenovanih virov izvedeli pri Bloombergu, bo namesto Samsunga vsaj del OLED zaslonov za naslednjo generacijo iPhonov dobavil prav tako južnokorejski LG Display. Sprva naj bi priskrbeli med dvema in štirimi milijoni zaslonov, kar pa predstavlja bolj pičel delež, glede na število telefonov, ki jih prodajo pod blagovno znamko odgriznjenega jabolka. Pogodba med Samsungom in Applom za dobavo zaslonov za Iphone X je namreč obsegala 100 milijonov kosov. Samsung naj bi tako od vsakega prodanega telefona zaslužil solidnih 110 dolarjev.

...

14 komentarjev

Polnjenje iPada 3 traja dlje od pričakovanj

ZDNet - Applov novi tablični računalnik iPad 3 je naokoli že teden dni, kar je dovolj časa, da so ga ljudje dodobra preizkusili in poiskali vse morebitne napake. Za zdaj večjih napak v iPadu 3 niso našli (za razliko od eskapade z anteno v iPhonu 4), se pa na spletu čudijo nad vedenjem polnilca. Ko indikator na napravi pokaže, da je baterija napolnjena 100-odstotno, se ta polni še debeli dve uri. Običajno je, da polnjenje traja še nekaj časa, a dve uri sta preveč.

Težavo je odkril Raymond Soneira, ko je spremljal porabo električne energije pri polnjenju iPada. Ugotovil je, da še 130 minut po izpisu 100-odstotna napolnjenost polnilec polni baterije. Če napravo pred tem izključimo iz napajanja, je tudi njena avtonomija krajša, kar potrjuje dejstvo, da baterije dejansko niso do konca...

109 komentarjev

Pregled napovedi za iPad 3

Pričakovane novosti. Po izgledu naj bi bil sličen dvojki, morda malo tanjši in z ukrivljenim steklenim hrbtiškem. Zaslon bo imel podvojeno resolucijo, precej boljši pa naj bi bile tudi obe kameri.

vir: CNET
CNET - Sedmega ali osmega marca naj bi Jabolčni predstavili naslednjo različico iPada in čeprav uradno ni skoraj nič znanega, na blogih in časopisnih straneh napovedi (oz. bolje rečeno ugibanj) ne manjka. Na kratko povzemamo bolj izpostavljene.

Po zunanjem izgledu bo novi iPad skoraj identičen dvojki, morda bo le malo debelejši zaradi prostora za zajetnejšo baterijo (da se ne bo ponovila nevšečnost z iPhone 4S), ali pač tanjši, odvisno od vira. Prav tako ne bo nič z manjšo, 8-palčno različico, čeprav jo je Apple aktivno testiral.

Največja novost bo tako zaslon z domnevano resolucijo 2048x1536 (prej 1024x768) in gostoto ~260 pikslov na palec, kar je sicer manj od Applovega standarda za Retina...

76 komentarjev

Kitajski Foxconn izkorišča dijake in študente s slabo plačano prakso

Slo-Tech - Ni neznano, da so delovni pogoji v kitajskih tovarnah, ki za zahodne znamke proizvajajo elektroniko, izjemno slabi, o čemer smo že večkrat pisali. Kot najbolj razvpit primer se navaja kitajsko podjetje Foxconn, ki zaposluje 1,3 milijona ljudi in proizvaja elektroniko za Apple, Amazon, HP in mnoga druga podjetja. Na dan prihajajo nove in nove obtožbe o hudih kršitvah pravic delavcev, ki so vzpodbudile celo Apple, da je napovedal neodvisni pregled kitajskih obratov svojih dobaviteljev. Medtem so v javnosti odjeknile zadnje obtožbe o izkoriščanju študentov in dijakov v Foxconnu, ki morajo v okviru obvezne prakse garati v podjetju, medtem ko si dobiček razdelijo Foxconn in napotitvene šole.

Foxconn priznava, da je v...

27 komentarjev

FLA začenja največjo preiskavo tovarn Applovih dobaviteljev na Kitajskem

The New York Times - V zadnjih letih je bil Apple najpogosteje na tapeti, ko so nanj leteli očitki o delovnih pogojih v tovarnah v Aziji, kjer sestavljajo njihove izdelke. Čeprav Apple ni lastnik tovarn, ampak proizvodnjo in sestavljanje prepusti dobaviteljem (med katerimi je najbolj razvit Foxconn), se je moral v javnosti braniti pred očitki o nečloveških pogojih. Predlani smo pisali o množični zastrupitvi kitajskih delavcev s heksanom, ki se je medtem nehal uporabljati kot organsko topilo, lani pa je v eni tovarni eksplodiral ultrafin prah za čiščenje zaslonov. V obeh primerih je bilo več delavcev hudo poškodovanih. Apple je celotno lansko leto intenzivneje spremljal razmere in ugotovil več primerov hudih kršitev delovne zakonodaje, med katerimi so najbolj pogosti prekoračitev delovnega časa, trpinčenje na delovnem mestu, prenizko...

28 komentarjev

Proizvodnja iPada 3 v polnem teku

Bloomberg - Naslednik Applovega priljubljenega tabličnega računalnika iPad je že v proizvodnji, pravijo viri za Bloomberg. Na prodajne police bo iPad 3 prispel marca, torej leto dni po izidu modela iPad 2, prinesel pa bo zaslon z večjo ločljivostjo, hitrejši štirijedrni procesor in podporo za brezžična omrežja naslednje generacije LTE.

Azijske tovarne so proizvodnjo začele že ta mesec in trenutno obratujejo v treh izmenah. Applu jo bo letos nekoliko zagodlo kitajsko novo leto, ki se prične že 23. januarja namesto v prvi polovici februarja. Tedaj bodo proizvodnjo za teden dni ustavili, nato pa bodo že februarja nadaljevali s polno paro. Glavni Applov partner je podjetje Foxconn, ki se je v preteklosti moralo spopadati z obtožbami o kršitvah delovne zakonodaje,...

167 komentarjev

Eksplozija v tovarni ipadov v Čengduju terjala dve življenji, proizvodnja ustavljena

Gizmodo - V petek okoli 13.10 ure po slovenskem času je v tovarni podjetja Foxconn v kitajskem mestu Čengdu odjeknila silovita eksplozija, v kateri sta dve osebi izgubili življenje, šestnajst pa je bilo poškodovanih, od tega so trije v kritičnem stanju. Eksplodiralo je v hali A05, kjer sestavljajo iPade 2. Oprema je popolnoma uničena, stavba pa še stoji.

Razlog za eksplozijo še ni znan, neuradno pa se omenja ultrafin prah, ki se uporablja za čiščenje zaslonov ipadov in ki je zelo vnetljiv. Nekdo naj bi s kajenjem zanetil požar, ki je prerasel v eksplozijo. Požar, ki je iz hale bruhal temen in potencialno strupen dim, je že pogašen, kitajske oblasti pa so že začele preiskavo. Eksplozijo sta potrdila tako Foxconn kot tudi Apple.

Zaradi poškodb...

48 komentarjev

iPad 2 prihaja spomladi

Popularnost je še najbolj presenetila Apple

vir: Ars Technica
Ars Technica - Čeprav je iPad zelo popularen kos elektronike, mnogi uporabniki priznavajo, da ima nekaj napak. Sem spadajo predvsem nekoliko nizka ločljivost zaslona, premalo delovnega pomnilnika (le 256 MB, manj od iPhone 4) ter pomanjkanje kamere za zajem slike in podpore USB napravam. Priklop spominskih kartic in fotoaparatov je sicer mogoč s posebnim pretvornikom za dock konektor, z Jailbreakom pa USB pretvornik...

51 komentarjev

Nokia spet toži Apple

ZDNet - Hkrati z najavo, da bo Applov iPad od 28. maja naprodaj tudi na mednarodnih trgih, se je v javnost prebila novica, da je Nokia brž vložila novo tožbo zoper Apple. Zgodovino tožarjenja med Applom in Nokio si lahko ogledate v povezanih novicah pod tem tekstom. Na kratko povzemimo, da je prvi udarec sprožila Nokia oktobra 2009, sledil je Apple v decembru, Nokia je tik pred novim letom vložila pritožbo pri Mednarodni komisiji za trgovini, Apple pa je vložil še eno tožbo februarja letos. V novi tožbi to pot Finci Applu očitajo, da z iPhonom in iPadom 3G kršijo pet patentov.

Šlo naj bi za patente v zvezi s tehnologijami za izboljšani prenos govora in podatkov, za uporabo podatkov o lokaciji v aplikacijah in za inovacije v konfiguraciji antene, kar omogoča večjo zmogljivost in izdelavo manjših, kompaktnejših naprav. Podrobno se je o kršenih patentih razpisal Larry Dignan na ZDNetu.

13 komentarjev

Bo iPad zamudil?

Steve Jobs z iPadom

vir: CNet
CNet - Peter Misek, analitik, zaposlen pri družbi Cannard Research, meni, da bo iPad zamudil svoj prvotni izid, sprva načrtovan za konec tega marca. Težava naj bi se po njegovih besedah skrivala v dobavitelju oz. izdelovalcu, Foxconn, ki bo uspel do izida pripraviti le 300.000 primerkov, namesto sprva načrtovanih milijon. Po Misekovih besedah naj bi se pri Applu tako soočali z izbiro med dvema scenarijema, zakasniti dobavljivost za celoten svet oz. iPad po...

85 komentarjev