»

Lenovo izdal prvi ARM-prenosnik z Windows in 5G

The Verge - Sejem CES 2020 se uradno začenja šele jutri, a razstavljavci že na predvečer hitijo predstavljat novosti. Lenovo je pokazal svoj novi prenosnik Yoga 5G, katerega glavno novost izdaja že ime. Na prvi pogled vsakdanji prenosnik ima v notranjosti Qualcommov procesor Snapdragon 8cx in Qualcommov modem za 5G X55, torej podpira omrežja 5G v frekvencah pod 6 GHz in seveda tudi starejše (LTE).

S tem je to prvi prenosnik, ki ima procesor z arhitekturo ARM in podporo za 5G. Ne z eno ali drugo tehnologijo jih še ni veliko, zato je s kombinacijo seveda prvi. Sicer pa ima prenosnik 14-palčni zaslon (FHD IPS), 8 GB pomnilnika, 256 ali 512 GB prostora (SSD), dva vhoda USB-C, priključek za zvočnike oziroma slušalke, ležišče za nano SIM in podporo za eSIM. Prenosnik ima še kamero IR za prepoznavanje obrazov.

Novinec bo tako zanimiv preizkus, kako se obnesejo procesorji ARM pri mobilnem prenosu podatkov, zlasti ko gre za hitrost in avtonomijo. Naprave s Snapdragonom 8cx namreč na trgu še ni....

36 komentarjev

Prihaja Quick Charge 3.0 za še hitrejše polnjene telefonov

Slo-Tech - Qualcomm je najavil nov standard za hitro polnjenje baterij v pametnih telefonih, ki bo omogočal polnitev od 0 do 80 odstotkov v 35 minutah. Pričakujemo ga v zmogljivem čipu Snapdragon 820, deležni pa ga bodo tudi kupci cenejših telefonov s čipi Snapdragon 620, 618, 617 in 430.

Gre za tretjo generacijo Qualcommove tehnologije za hitro polnjenje telefonov. Quick Charge 1.0 (iz leta 2012) je v pol ure baterijo napolnil do 30 odstotkov, Quick Charge 2.0 (iz leta 2013) do 60 odstotkov, tretja generacija pa kar do 80 odstotkov. Quick Charge ni fizični standard v smislu posebnega priključka, temveč ga morata podpirata telefon in polnilec, ki pa lahko uporabljata kar USB A, micro-USB, USB-C...

6 komentarjev

Lenovo predstavil hibridni prenosni računalnik z dvema procesorskima arhitekturama

ThinkPad X1 Hybrid

Daily Tech - Lenovo je predstavil nov prenosni računalnik z imenom ThinkPad X1 Hybrid, ki je soroden lanskega maja predstavljenemu ThinkPadu X1. Osnovne karakteristike so enake, torej Intelov procesor serije Core i3, i5 ali i7, zaslon Gorilla Glass, podpora prostorskemu zvoku Dolby Home Theater 4, priključek HDMI in brezžični Intel Wireless Display ter sistem za hitro polnjenje baterije Rapid Charge, ki jo napolni do 80 odstotkov v vsega pol ure, kar je skoraj trikrat hitreje od običajnih prenosnikov. Zaslon meri 13,3 palca (podprta ločljivost 1366 x 768), celoten računalnik pa tehta poldrugi kilogram.

Novi model s pristavkom Hybrid pa domiselno...

34 komentarjev

Prenosnik Lenovo zmore pol dneva na baterijah

Lenovo ThinkPad X201

ComputerWorld - Lenovo je predstavil nov prenosnik ThinkPad X201 (in različico X201s), za katerega pravijo, da je postavil nov vzdržljivostni rekord. Z uporabo devetcelične litij-ionske baterije lahko osnovi model deluje 11 ur brez polnjenja, medtem ko bo uporaba varčnejšega procesorja ThinkPad X201s avtonomijo podaljšala na 12 ur. Kljub veliki bateriji prenosnik tehta še sprejemljiv poldrugi kilogram. Natančnih podatkov, v kakšnih okoliščinah in pod kakšnimi...

54 komentarjev

Lenovo tudi z AMD-ji

CNet - Prenosniki podjetja Lenovo so bili dolgo časa Intelov ekskluzivni klub, kamor konkurenčni proizvajalci procesorjev niso imeli vstopa. Časi se spreminjajo in Lenovo je napovedal, da bodo v dveh prihajajočih modelih prenosnikov ThinkPad na voljo tudi AMD-jevi procesorji. Gre za ThinkPad X100e in 13-palčno verzijo novega ThinkPad Edge, ki bosta imela AMD-jeve procesorje Athlon Neo (v eno- ali dvojedrni inačici) ali dvojedrne Turione. Večja brata, 14- in 15-palčni ThinkPad Edge, bosta še vedno uporabljala le Intelove čipe. Več o tem.

1 komentar

Novi ThinkPad T60p z Mobility FireGL V5200

ATI - Kanadski ATI je predstavil svoj najnovejši grafični procesor za prenosne računalnike, ki je namenjen profesionalnemu delu v 3D grafiki, Mobility FireGL™ V5200. Grafični procesor bo na voljo kupcem v prenosnikih proizvajalca Lenovo ThinkPad T60p.

Mobility FireGL V5200 je namenjen delu s profesionalnimi 3D aplikacijami, kot so AutoCAD, Catia, ICEM Surf, SolidWorks, 3dsmax, Maya in Softimage/XSI. Ima 256MB pomnilnika, ter 12 pixel shader procesorjev in pet vertex shader enot. Prenosniki ThinkPad T60p so opremljeni z Intelovim Core Duo procesorjem (modeli T2400, T2500 in T2600), imajo 512MB pomnilnika in 60 ali 80 GB trdi disk. ThinkPad T60p je tako zmogljiva in kar je najbolj pomembno, mobilna grafična postaja.

ATI-jevo sporočilo za javnost.

4 komentarji

IBM predstavil novega peresno lahkega prenosnika serije X40

IBM - IBM je predstavil nov zelo lahek prenosni računalnik, Thinkpad X40. Od predhodnikov se razlikuje predvsem po masi, saj tehta vsega 1, 25 kg. To pomeni, da gre za najtanjšega in najlažjega člana družine prenosnikov ThinkPad. Kljub zelo omejenim dimenzijam ima prenosnik še vedno tipkovnico standardne velikosti.

Skupaj s prenosnikom so pri IBM-u predstavili tudi povsem novo tehnologijo iz serije ThinkVantage Technology, imenovano "Rescue and Recovery with Rapid Restore". Nova tehnologija integriranemu varnostnemu sistemu omogoča, da se zažene še pred zagonom operacijskega sistema. S tem razrešuje probleme, ki so nastali v računalniku tudi tedaj, ko dostop do operacijskega sistema ni več mogoč. Tehnologija bo na voljo v vseh prenosnikih serije ThinkPad X40.

Novinci prihajajo na prodajne police v marcu. Za več informacij kliknite sem.

2 komentarja