»

Tudi Kanada po letu 2035 brez avtomobilov na notranje izgorevanje

Slo-Tech - Kanada je naslednja v vrsti držav, ki so sprejele namere o prepovedi prodaje avtomobilov z motorji z notranjim izgorevanjem. V novem načrtu o znižanju izpustov toplogrednih plinov so opredelili leto 2035 kot mejnik, po katerem prodaja teh avtomobilov ne bo več dovoljena. Vmesni postaji sta 20-odstotni delež avtomobilov brez neposrednih emisij do leta 2026 in 60-odstotni delež do leta 2030. Pri težkih gospodarskih vozilih bodo prizanesljivejši.

Letno v Kanadi prodajo 1,64 milijona osebnih avtomobilov, medtem ko jih v njeni južni sosedi, ki ne kaže interesa za omejevanje, več kot 15 milijonov. Da bi laže dosegli cilje, bodo v Kanadi ponudili 1,7 milijarde kanadskih dolarjev subvencij za električne avtomobile in druga vozila brez neposrednih izpustov ogljikovega dioksida. Že trenutno nudijo 5000 kanadskih dolarjev subvencije, kar je primerljivo s slovensko shemo subvencije v višini 4500 evrov za gospodinjstva.

Do leta 2050 želi Kanada izravnati svoje izpuste ogljikovega dioksida s...

124 komentarjev

Huaweijeva finančna direktorica Meng Wanzhou bo na odločitev počakala na prostosti

Slo-Tech - Huaweijevo finančni direktorico Meng Wanzhou so izpustili iz kanadskega pripora, potem ko je sodišče določilo varščino v višini 10 milijonov kanadskih dolarjev - sedem milijonov v gotovini, preostanek pa v obliki poroštev, ki jih je dal njen soprog Liu Xiaozong. Sodišče je po tridnevnem zaslišanju ocenilo, da lahko Mengova na odločitev glede izročitve počaka na prostosti. Mengova je osumljena kršenja ameriških sankcij zoper Iran.

Odločanje je trajalo dlje zato, ker je sodišče presojalo, ali je lahko kitajski državljan Liu, ki je v Kanadi s šestmesečnim vizumom, porok. Kasneje so poroštvo ponudile še štiri osebe (tudi njun nepremičninski agent in učitelj joge), ki sedaj solidarno...

28 komentarjev

Velika Britanija se odreka Huaweiju, finančna direktorica aretirana v Kanadi

The Wall Street Journal - V Kanadi so pridržali finančno direktorico kitajskega velikana Huawei, ki ji sedaj grozi izročitev ZDA. Kitajska je že zahtevala, da Meng Wanzhou, ki je tudi hči ustanovitelja podjetja, nemudoma izpustijo. Pridržali so jo že minuli teden, a na njeno željo informacije niso javno objavili. Kanada je šele včeraj pozno zvečer potrdila aretacijo.

Mengova je ena izmed podpredsednic podjetja in najvplivnejših oseb v Huaweiju. Natančen razlog za aretacijo ni znan, je pa znano, da ZDA preiskujejo Huawei zaradi suma kršitve sankcij proti Iranu. ZDA tudi zahtevajo njeno izročitev, o čemer bodo kanadska sodišča še odločala. Jutri bo potekalo zaslišanje, na katerem bo sodnik odločil, ali jo bo proti plačilu varščine spustil na prostost. Zaradi sodne odredbe...

23 komentarjev

Ušli obremenjujoči podatki Heartland Instituta

Slo-Tech - Na internetu so se pojavili dokumenti iz ameriškega think-tanka Heartland Institute, ki se uvršča med konzervativne in desničarske organizacije. V javnosti nastopa kot nasprotnik teorije o globalnem segrevanju. Dokumenti o poslovanju, proračunu, nabiranju sredstev in strategiji delovanja v letu 2012 kažejo, da Heartland Institute ni neodvisen neprofiten think-tank, ampak organizacija za lobiranje. Dokumenti se na internetu niso znašli sami, ampak jih je tja posredoval nekdo z visoko stopnjo dostopa v Heartland Institutu.

V dokumenti je razvidno, od kod se financira Heartland Institute. V zadnjih petih letih je neznani donator prispeval 13 milijonov dolarjev, medtem ko je izvor preostanka jasen. Pomembni donatorji so na primer Charles G. Koch Foundation (brata Kocha...

88 komentarjev

Kanada se umika iz kjotskega protokola

vir: BBC
BBC - Kanada je včeraj kot prva država na svetu objavila, da se bo umaknila iz Kjotskega protokola. Sporazum, ki je bil podpisan leta 1997 v japonskem mestu Kjoto, so podpisale in ratificirale domala vse države na svetu, pri čemer so edina velika izjema ZDA. Sporazum je od najbolj razvitih držav na svetu zahteva znižanje izpustov toplogrednih plinov za 5,2 odstotka glede na referenčno leto 1990.

Sporazum preneha veljati 31. decembra 2012, zato po svetu trenutno intenzivno iščejo politično voljo za sprejem zavezujočega dokumenta, ki bo veljal po tem času. V južnoafriškem Durbanu je te dni potekala podnebna konferenca, na kateri pa so se v zadnjem hipu uspeli dogovoriti le o načelnem...

56 komentarjev

Evropska komisija potrdila sporazum ACTA, naslednja postaja parlamenti

vir: Heise
Heise - Evropska komisija je potrdila sporazum ACTA, ki vzpostavlja mednarodno pravno ogrodje, ki bo omogočalo učinkovitejše preganjanje kršitev avtorskih in sorodnih pravic, še zlasti ponarejanje in internetno piratstvo. Podpisnice sporazume so ali še bodo vse države EU in Avstralija, Kanada, Japonska, Južna Koreja, Mehika, Maroko, Nova Zelandija, Singapur, Švica in ZDA. Komisija je v svojem poročilu zapisala, da ACTA ne spreminja trenutne evropske zakonodaje, saj so vsa določena v njej...

14 komentarjev

Kanada želi uvesti davek na prazne pomnilniške kartice

Slo-Tech - Ideja o obremenitvi naprav in medijev za shranjevanje in reprodukcijo podatkov z nadomestilom za dovoljeno reproduciranje ni slovenska posebnost, ampak je razširjena tudi po Evropi in svetu. V Evropi je celo Sodišče Evropske unije lani razsodilo, da je tovrstno indiskriminatorno obremenjevanje fizičnih oseb dopustno, saj avtorsko zaščitene dele v okviru dopuščenega po zakonu verjetno kopirajo, medtem ko za pravne to ne velja. V Kanadi pa so doslej tako obremenjevali prodajo zgoščenk in kaset, sedaj pa bodo vključili še pomnilniške kartice, kar je vznejevoljilo številne Kanadčane.

...

39 komentarjev

Končno enotni polnilci mobilnih telefonov

TG Daily - Končno smo dočakali, da so se izdelovalci mobilnih telefonov dogovorili, kar bi se lahko že zdavnaj, če bi obstajal interes. Na Mobile World Congress 2009, ki te dni poteka v Barceloni, so namreč objavili, da so se dogovorili o izdelavi enega samega univerzalnega polnilca telefonov, s čimer želijo uporabnikom prihraniti čas, okolju pa odpadke. GSM Association, ki združuje proizvajalce, načrtuje, da bo do leta 2012 večina izdelanih telefonov imela priključek za univerzalni polnilec, s čimer naj bi prihranili do 51.000 ton podvojenih polnilcev, zmanjšali izpust toplogrednih plinov pri proizvodnji in ljudem olajšali uporabniško izkušnjo. Navsezadnje je bil že skrajni čas.

72 komentarjev

Mobilni skenerji registrskih tablic v ZDA

Washingtonpost - Ameriška policija je pred kratkim pričela uporabljati mobilne skenerje registrskih tablic. Gre za naprave, sestavljene iz kamere v velikosti teniške žogice in računalnika, ki skrbi za prepoznavanje registrskih tablic. Cena? 25.000 USD.

Naprave so nameščene v policijskih avtomobilih in neprestano skenirajo mimovozeče avtomobile, v primeru, da najdejo registrsko tablico iz "seznama", pa policista na to opozorijo z vidnim in zvočnim signalom. Kljub temu, da je bila tehnologija razvita za iskanje ukradenih vozil, pa Washington Post poroča, da jo je policija pričela uporabljati tudi za druge namene - iskanje prekrškarjev, vozil, ki jim je poteklo zavarovanje ali pa tistih, ki niso opravili pregleda izpusta toplogrednih plinov.

Film Minority Report si bo v ZDA kmalu mogoče ogledati v živo...

29 komentarjev

Z davkom nad legalizacijo P2P

Slashdot - V Kanadi se je izpod peresa kanadskih glasbenikov pojavil predlog za uvedbo sistema, po katerem bi vsakemu uporabniku interneta zaračunali 5 kanadskih dolarjev za prenos glasbe z uporabo omrežij P2P (seveda v nekomericalne namene), posledično pa bi tovrstno početje postalo povsem legalno. S tem naj bi zadostili tako potrošnikom kot tudi glasbeni industriji. Sistem bi beležil, katero glasbo uporabniki prenašajo in bi torej tudi nagradil avtorje glede na popularnost, hkrati pa bi omogočal transparentnost in nadzor.

Zaradi samega razmerja med legalno in nelegalno prenešeno glasbo (v kanadskem primeru je samo 2% glasbe prenešeno legalno) bi tako končni zaslužki dosegli ali presegli raven, ki jo dosegajo danes, poleg tega pa bi legalne trgovine (iTunes, Amazon, itd.) prisilili v razvoj dodatnih storitev, ki bi potrošnikom prinašale nekaj več za njihov denar. Če namreč internetne glasbene prodajalne zagotavljajo varnost in kakovost, P2P omrežja pridobijo svojo privlačnost na...

45 komentarjev