»

Pohekana zaščita Audio DVDjev

CD Freaks - Verjetno se še vsi spominjate izdaje orodja DeCSS, katerega mlademu avtorju je uspelo prebiti zaščito CSS, ki se še danes uporablja na DVD diskih, ki vsebujejo filme. Dogodek je bil zelo odmeven in je poleg mnogih tožb prinesel tudi novo zaščito za prihajajoči standard - Audio DVD. Po prvotnih načrtih naj bi omenjeni mediji vsebovali le malce naprednejšo verzijo zaščite CSS, ob njenem razbitju pa se je glasbena industrija podala v iskanje nove zaščite in rojen je bil CPPM (Content Protection for Pre-recorded Media).

Ker glasbeni posnetki na DVDjih nikoli niso dosegli pretirane popularnosti, je zaščita do pred kratkim ostala nepremagana. Zanimiv je predvsem pristop, s katerim so se (zli?) programerji prebili mimo nje. Zaščita namreč sploh ni bila razbita, uporabljena so bila programska orodja, namenjena poslušanju Audio DVDjev, ki so vsebino takšnih diskov sposobna dekriptirati. Takšne nezaščitene podatke hudobno orodje nato samo še preusmeri z zvočne kartice na trdi disk in že je ...

25 komentarjev

Nov Plextorjev snemalnik DVDjev

Plextorjev lepotec.

CDR-Info - Počasi se je začelo snemanje na DVD-je uveljavljati tudi med množico, saj so se cene enot in medijev spustile na dosegljivo raven, a navkljub temu dejstvu nekatere težave ostajajo. Domačim pekom DVD-jev štrene mešajo predvsem plusi in minusi, torej različni standardi za zapisovanje diskov (DVD-R in DVD+R). Medtem, ko se na tržišču bije boj, pa so proizvajalci zavarovali svoje naprave pred morebitno slabo prodajo ob prevladi enega od standardov tako, da prodajajo DVD pekače, sposobne zapisovanja na več načinov.

Taki sta tudi novi Plextorjevi enoti PX-708A (notranja) in PX-708UF (zunanja). Dobavljivi sta v običajni umazano sivi ter črni barvi, opremljeni pa sta z vsemi tehnologijami, ki...

23 komentarjev

The story goes on

The inquirer - Skoraj ne mine teden, da ne bi poročali, kako se podjetja trudijo, nekatere mesece in mesece, z izdelavo zaščit proti kopiranju. To, da jih potem v trenutku s salotejpom obidejo vsi, ki jim le-te niso pri srcu, najbrž veste.
Sedaj je novo železo v ogenj poslal JVC v sodelovanju z japonskih Hudsonsoftom. In čim so poskusili tokrat?
V procesu tiskanja CD-jev se v medij vtisne poseben varovalni ključ, ki onemogoča, da bi medij kopirali, saj naj bi rezultat bil medij, poln napačnih podatkov. Zaščita naj bi delovala pri CD in DVD medijih, vprašanje pa je, če bo sploh delovala.

Nagradno vprašanje za bralce: Koliko časa bodo porabili od začetka trženja do obidenja zaščite bratje piratje?

8 komentarjev

Bijejo piratom zadnje ure?

The Register - Vsaj tako trdijo pri izraelski firmi Doc-Witness, ki je razvila posebno tehnologijo zaščite CD in DVD medijev. Za razliko od softverskih metod, ki so jih sedaj razvijali v ta namem (ki pa so se vse po vrsti izjalovile), so pri Doc-Witness razvili pametno kartico (smart card), ki se vgradi v sam medij, in onemogoča izdelovanje delujočih kopij. Logika je preprosta, če ni kartice v kopiji, potem tudi podatki niso dosegljivi.
Kot pravijo fantje na Registru, je tehnologija sicer obetajoča, drugo vprašanje pa je cena. Torej, vprašanje iz naslova je retorično.
BSA pa v jok in na drevo..

15 komentarjev

Spet en poskus zaščite

The Register - Kot sem pred časom že nekajkrat poročal, gre kopiranje glasbenih CD-jev mnogim v nos. Tako sta se pojavili vsaj dve tehnologiji, ki naj bi to onemogočili, verjetno je najbolj znan primer White Lillies Islanda Natalie Imbruglia, ki naj bi bil zaščiten, mp3-ji pa so bili na voljo že pred izidom
No, sedaj se je v (križarsko) vojno odpravil Philips, in sicer s svojo idejo, da naj bi se na zaščitene CD-je (kako naj bi bili zaščiteni, meni v članku ni uspelo razbrati), posebej napisali, da so zaščiteni in umaknili Compact Disk logo.. Če vas zanima več, in se iz članka sploh kaj znajdete, si ga lahko ogledate tukaj.

11 komentarjev

Novi črviček: Gigger

The-Ctrl-Alt-Del - Pojavil se je novi črviček z imenom Gigger (JS.Gigger.A@mm). Črviček veselo briše datoteke in formatira disk in se razmnožuje s pomočjo programov Microsoft Outlook ter mIRC. Razširjenost še ni velika, toda pri podjetju Symantec opozarjajo na veliko nevarnost.

Poskuša vas pretentati in se zakamuflira v MS-jev Security Update. Toda MS nikoli ne pošilja popravkov po elektronski pošti ampak ga lahko vedno potegnete z neta skozi vaš brskalnik.

Podjetja ki skrbijo za zaščito, že množično pripravljajo popravke, ki so po večini že navoljo (vsaj pri Symantec-u že od 9. januarja).

Več o črvu: securityresponse.symantec.com

3 komentarji

Sony razvija varne audio CD-je

Slo-Tech - Glede na to, da ima večina ljudi svojo najljubšo glasbo presneto ( jaz se štejem za izjemo ), se je Sony lotil projekta, ki naj bi zagodel vsem tem. Razvija namreč sistem Cactus Data Shield, ki ob kopiranju CD-ja namesto glasbe posname šum. Ta pa naj bi po njihovem bil sposoben uničiti zvočnike. Sicer, če pa dobro pomislite, glasbo še vedno lahko posnamete v mp3, potem pa iz tega dobite nov audio CD.. .

Ta zaščita je nek ustreznik Macromediine SafeAudio zaščite, za katero pa se je že našlo zdravilo. Kot vsaka druga zaščita, bo tudi ta najverjetneje obsojena na propad, saj zdolgočaseni hekerji kar hrepenijo po novih izzivih. Thanx, Tomi.

3 komentarji

Anti-rip CD tehnologija razbita

The Register - Problem vseh tehnologij, ki skrbijo za zaščito pred kopiranjem je, da vse skupaj na papirju izgledajo dobro, v praksi pa ne, saj jih hekerji običajno sesujejo še preden zaščita pride v izdelke. Tako je bilo tudi z Macrovisionovo zaščito SafeAudio, ki preprečuje luščenje (rippanje) CD glasbe na trdi disk. Macrovisionova tehnologija je šla v prodajo skupaj s komercialnimi CD-ji, kot del testnega programa (vendar ne računalniškega), v katerem bi poslušalcem na zaščitenih CD-jih omogočili poslušanje glasbe, ki nebi bila "oplemenitena" z raznimi motnjami. Vendar je bilo vse poizkušanje zastonj, saj so kmalu začela prihajati sporočila, da SafeAudio pri pogonih, ki nimajo "error correction" sistema povzroča precej zoprno sikanje (hiss).
Zaščito so pred kratkim sesuli pri skupini CD Freaks s povsem preprostim trikom. Sledi (tracks) pretvorijo v RAM-u v datoteke .wav in jih predstavijo kot normalne nezaščitene sledi. Ob tako predrugačenih sledeh lahko za nadaljnjo obdelavo poskrbi vsak...

0 komentarjev