»

Amazon podpisal z založbami, njihov iTunes Match na poti

Jeff Beszos, Amazonov CEO

vir: CNet
CNet - Amazon je svojo spletno storitev za streamanje glasbe predstavil že lani spomladi, sicer na veliko presenečenje vseh, a potem brez vidnejšega uspeha. Analitiki pravijo, da zato, ker je je rešitev v tej fazi zanimiva predvsem (zgolj) za tiste, ki imajo res veliko glasbe in se zato res ne želijo ukvarjati s kopiranjem med računalnikom in mobilnikom oz. tablico, za to skupino pa ima Apple trenutno boljšo ponudbo - iTunes Match (na voljo celo v Sloveniji). Amazonu zato ni ostalo drugega, kot da se usede za pogajalsko mizo in odpre denarnico.

Digital Locker so namreč zagnali brez krovne pogodbe s štirimi (no, zdaj že tremi) velikimi založbami - Universal + EMI, Warner in Sony. Amazonovo stališče je bilo,...

0 komentarjev

Ni miru za jekleno pest (5): Optus TV Now in oblačni videorekorderji

ABC News - Avstralska mobilna operaterja Optus in Telstra se že vso pomlad (oz. jesen na njihovi strani ekvatorja) dajeta glede prenosa tekem avstralskega nogometa in rabgija na mobilnih napravah. Dokončna odločitev v tej zadevi bi lahko imela izjemen vpliv na vprašanje zakonitosti oblačnih videorekorderjev (cloud DVR-ov), širše pa tudi glasbenih lockerjev kot npr. iCloud ali Amazon Digital Locker. Poglejmo.

Telstra se je letos februarja z avstralsko zvezo AFL zmenila za mobilno ekskluzivo in zato tudi odštela lepe milijone (med 50 in 150 milijoni avstralskih dolarjev letno), zaradi česar jih je strašno zmotila sveža ponudba konkurenta (Optus s svojo TV Now), ki je omogočala snemanje tekem z javno predvajanih televizijskih kanalov in njihovo...

19 komentarjev

Google Play združuje razvedrilne vsebine

Google - Google je včeraj predstavil novo storitev Google Play, s kateri želijo konkurirati integriranemu Applovemu ekosistemu ter Amazonovemu Kindlu Fire in ponuditi enotno oblačno storitev, za shranjevanje in dostop do glasbe, knjig, filmov in aplikacij z vseh androidnih mobilnih naprav. Tako bodo lahko uporabniki do svojih vsebin dostopali z vseh naprav, ne da bi se morali ukvarjati s sinhronizacijo zbirk.

Gre za oblak, v katerega lahko brezplačno prenesemo do 20.000 skladb iz lastnih virov in seveda dodamo poljubno število kupljenih, prenesemo 450.000 aplikacij in iger za Android, shranjujemo elektronske knjige in si lahko izposojamo filme. To pomeni, da so Android Market, Google Music in Google eBookStore integrirani v Google Play. Google...

6 komentarjev

Google Music tudi s trgovino

The Verge - Prva javna predstavitev storitve Google Music ni bila ena izmed bolje sprejetih Googlovih stvaritev, predvsem zaradi nekaterih ključnih napak, ki jih je imela za časa beta faze. Sprva je bil Google Music namreč le oblak, ki je uporabnikom omogočal nalaganje do 20.000 skladb in jih v neomejenem številu ponovno prenesti na različne naprave (na osebne računalnike in mobilne naprave z Androidom). Pri tem je bila težava v internetu po ZDA, ki je še vedno edino območje z delujočim Google Music, saj so priključne hitrosti, sploh če gledamo hitrosti od uporabnikov v svet, zelo nizke (nalaganje je bilo torej dolgotrajno opravilo). Obenem je bil uporabniški vmesnik spletne in računalniške (Windows ter Mac OS X) aplikacije vse prej kot odličen, to pa je še dodatno izpostavila izdaja aplikacije za Linux, sprva v precej hroščati obliki.

A stvari se premikajo na bolje, saj je celotna storitev očitno postala stabilna, Google je namreč odstranil oznako Beta, s tem pa tudi izgubila zahtevo po...

20 komentarjev

Google Music z nakupi od srede dalje

vir: CNet
CNet - Marca smo nazadnje pisali o Googlovih načrtih v svetu glasbe. Vse skupaj bi moralo biti končano že lani, a se je strašno zapletlo z liceniranjem ponudbe štirih velikih glasbenih založb, ki hočeš-nočeš razpolagajo z najbolj zaželjeno glasbo. Storitev Google Music je zato aprila začela v zaprti beti, zgolj za Američane in zgolj kot digitalna omarica za glasbo (

3 komentarji

Spotify predstavljen v ZDA

TechCrunch - Naročniška glasbena storitev Spotify je svojo širitev po svetu opravila v nasprotni smeri od običajne. Običajna smer je namreč začetek v ZDA, nato pa širitev drugod po svetu, medtem ko je bil Spotify sprva predstavljen prav v Evropi in je šele zdaj na voljo tudi v ZDA, na veliko navdušenje tehničnih blogov z druge strani luže. Med predstavnike stare šole, ki so se sprva pokazali v ZDA, lahko štejemo Pandoro, iTunes Music Store, Googlov Music ter navsezadnje video ponudnike Netflix in Hulu, kateri v Sloveniji še vedno niso na voljo ter v nekaterih primerih nimajo prave zamenjave. Spotify, sicer neuradno, pri nas namreč deluje.



Sama storitev v ZDA je v primeru Spotifya enaka, kot v Evropi, programi so namreč trije, en brezplačni ter...

13 komentarjev

V pričakovanju Apple iCloud

Predhodnika iClouda, Mobile Me, so pestile težave s slabo dosegljivostjo, nedelovanjem e-poštne storitve in predčasnim zaračunavanjem kreditnih kartic. Apple je bil primoran na veliko deliti po več mesecev brezplačne uporabe, postaviti posebno spletno stran s statusom storitve in povečati oddelek za podporo.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Napetost pred razvijalsko konferenco podjetja Apple (WWDC), ki se bo z Jobsovim keynotom začela ta ponedeljek ob 21 po našem času, se že stopnjuje, in twitter bo po vsej verjetnosti zasut od ranih popoldanskih ur naprej. Medtem svetovni mediji pospešeno brskajo za informacijami o vsebini najavljene storitve iCloud, ki naj bi, vsaj spočetka, skrbela za hranjenje uporabnikove glasbe v oblaku in streamanje te glasbe na iNapravice.

iCloud ne bo prvi Applov poskus na to temo. Med predhodniki najdemo najprej iTools (2000, brezplačen), nato .mac (2002, $99.95 letno) in od leta 2008 Mobile Me ($99 oz. €79 letno). iToolsi so ponujali popularne storitve tistega časa - eVoščilnice, spletno pošto na naslovu...

12 komentarjev

Prihodnji teden predstavljeni iCloud, Mac OS X Lion in iOS 5

Govoril bo Steve Jobs, ki je od marca na bolniškem dopustu.

Apple - Apple bo na konferenci za razvijalce prihodnji teden predstavil oblačno storitev iCloud, ki bo neposredna konkurenca Googlovi in Amazonovi rešitvi, so zapisali v izjavi za javnost. Prve govorice o iCloud so vzniknile aprila, ko je Apple odkupil istoimensko domeno. Ni pa še jasno, ali bo iCloud omogočal le shranjevanje glasbe ali pa bo celovita oblačna storitev, kot je recimo Dropbox. Prejšnji mesec smo pisali, da je Applu blizu dogovora o sodelovanju z založbami, kar bi mu omogočilo postaviti konkretno boljšo in uporabnikom bolj prijazno storitev od Google Musica, Amazon Digital Lockerja in celo Spotifya - še zlasti, ker slednji v ZDA ni na voljo.

Poleg tega bo Apple na Worldwide...

8 komentarjev

Google začenja javno beta testiranje storitve Music

vir: CNet
The New York Times - Poldrugi mesec po začetku internega testiranja je Google pripravljen, da začne javno beta testiranje svoje nove storitve Google Music. Začetek javne preizkušnje sovpada z današnjo konferenco Google I/O, ki se bo čez nekaj ur začela v San Franciscu.

Google Music Beta bo delovala podobno kot Amazon Music, le da naj bi hranila več glasbe. Tudi Google ni uspel skleniti dogovora z nobeno izmed velikih založb, kar nekoliko omejuje uporabnost. Uporabniki bodo tako morali najprej v oblak prenesti svojo glasbo, ki jo bodo nato lahko poslušali na osebnih računalnikih in napravah z Androidom. Posamezen uporabnik lahko shrani do 20.000 skladb.

Pri tem je moral Google (pa tudi Amazon) izvesti nekaj...

29 komentarjev

Google pričel interno testiranje storitve Google Music

vir: CNet
CNet - Google je začel interno preizkušanje prihajajoče storitve Google Music, o kateri smo prvikrat pisali pred poldrugim letom. Prve informacije o tem je prispeval član foruma XDA Developers, ki je na Androidu Honeycomb odkril Google Music. Izkazalo se je, da gre za delujočo verzijo, ki je namenjena internemu testiranju.

Google Music bo uporabnikom omogočala poslušanje glasbe prek vseh naprav, ki bodo povezane v internet (streaming service). Čeprav je bil sprva predviden javni začetek obratovanja storitve že za konec leta 2010, se je zapletlo pri vsebinah. Google se z založniki pogaja o odkupu pravic za hranjenje glasbe v oblaku, pri čemer želijo pridobiti tudi pravice za prenos že...

16 komentarjev