»

V ukrajinski nuklearki rudarili bitcoin

Slo-Tech - V jedrski elektrarni v mestu Južnoukrajinsk so zaposleni več mesecev brez dovoljenja rudarili kriptovalute, s čimer so ogrozili računalniške sisteme v nuklearki. Ukrajinska tajna služba je 10. julija letos izvedla preiskavo prostorov, pri čemer je zasedla več kosov računalniške opreme. Ugotovili so, da so zaposleni v elektrarni na dveh sistemih, ki sta imela šest grafičnih kartic Radeon RX 470, nezakonito rudarili kriptovalute. Ker so v ta namen v internet povezali zaščitene dele omrežja, so ogrozili varnost celotne elektrarne. Ob tem so odkrili še dodatno opremo za rudarjenje tudi v bližnjih prostorih Nacionalne garde, ki je zadolžena za varovanje elektrarne. Tam so našli 16 grafičnih kartic, več diskov in usmerjevalnikov.

Ukrajinska tajna služba pravi, da so zaposleni s tem ne le potencialno ogrozili...

48 komentarjev

Pregled leta 2011

2011 v besedi in sliki.

Slo-Tech - Ob začetku novega leta objavljamo pregled najbolj branih novic.

Začelo se je z Applovim letnim poročilom, v katerem je pisalo, da ste l. 2010 še posebej zavzeto kupovali bele izdelke (podvojeni dobiček 6 miljard dolarjev ob 38,5% bruto marži). Sledi Arabska pomlad - serijo protestov, državljanskih vojn in revolucij širom severa Afrike in Bližnjega vzhoda. Zanimivo vprašanje je bila vloga interneta in socialnih omrežij pri organizaciji demonstracij, kar je številne vlade primoralo k razmisleku o blokadi ključnih storitev....

6 komentarjev

Tudi Belgija bo zaprla svoje jedrske elektrarne

Nuklearna elektrarna Tihange

Reuters - Prva in najpomembnejša izmed držav, ki so po jedrski nesreči v Fukušimi napovedale zaprtje svojih nuklearnih elektrarn, je bila Nemčija. Ta je maja objavila, da bodo do leta 2020 zaprli vse delujoče jedrske elektrarne. Nemčijo bo to postavilo pred precejšen izziv, saj so lani pred začetkom zapiranja (ki je bilo najprej začasno, maja letos pa je torej postalo trajno), nuklearne elektrarne v Nemčiji pokrivale 23 odstotkov vseh potreb po električni energiji. V tej skupini držav se ji bo pridružila še Belgija, ki je v nedeljo napovedala zaprtje svojih nukleark do leta 2025.

Belgija ima trenutno dve delujoči jedrski elektrarni, ki sta postavljeni v mestih Doel in Tihange. Prva ima štiri reaktorje, druga pa tri, skupno pa pokrivata...

247 komentarjev

V Fukušimi ignorirali študije o možni višini cunamija

Rezervoarji radioaktivne hladilne vode v Fukušimi

Japan Times - Preliminarni izsledki preiskave jedrske katastrofe v Fukušimi, ki jo je letos marca povzročil potres s sledečim cunamijem, kažejo nadaljnje malomarnosti, ki so bistveno prispevale k resnosti in obsegu katastrofe. Kot piše The Japan Times, je primerjava dogajanja v Fukušimi in relativno neprizadeti bližnji jedrski elektrarni v Tokaiju pokazala, da so bili za hude posledice v veliki meri odgovorni prenizki protipoplavni zidovi, katerih zvišanje je Japonska jedrska agencija predpisala, a ga v Fukušimi niso izvedli.

Že leta 2002 je Agencija izračunala, da mora imeti elektrarna v Tokaiju...

15 komentarjev

Nemčija bo do leta 2022 zaprla vse jedrske elektrarne

Nemški Zeleni so dosegli veliko zmago.

vir: The Nando Times
The Nando Times - Nemška vlada je danes dopoldne najavila včerajšnjo odločitev, da do leta 2022 zapre vse jedrske elektrarne države. Za to odločitev so se odločili po koreniti spremembi javnega mnenja, ki je bilo po krizi v Fukušimi vedno bolj uperjeno zoper jedrsko energijo. Nemčija bo postala prva razvita država, ki bo prenehala uporabljati jedrsko energijo.

V Nemčiji je še lani obratovalo 17 jedrskih elektrarn, v katerih je bilo 11 tlačnovodnih (PWR) in šest vrelovodnih (BWR) reaktorjev. Po jedrski nesreči v Fukušimi so naznanili začasno zaprtje sedmih najstarejših (že pred tem pa so bili iz omrežja izključili osmega), sedaj pa so se odločili, da v naslednjih desetih letih ugasnejo vse. Omenjenih sedem reaktorjev bo tudi v prehodnem obdobju ostalo izključenih.

Minister za...

422 komentarjev

Objavljeni prvi posnetki notranjosti reaktorskih stavb v Fukušimi

Slo-Tech - Ker je stopnja sevanja v reaktorskih stavbah v jedrski elektrarni Fukušima po uničujočem cunamiju še vedno previsoka, da bi lahko tja poslali ljudi, so v nedeljo in ponedeljek vanje poslali posebne ameriške robote PackBot. Gre za vrsto vojaških robotov, ki se uporabljajo za izvedbo najrazličnejših nalog na nevarnih območjih, saj imajo gosenice in posebno roko, nato pa nanje pritrdijo senzorje oziroma enote, ki so potrebni za posamezno misijo. V Fukušimi so bili to Geigerjevi števci za merjenje radioaktivnosti, termometri in analizatorji zraka.

Sedaj so objavili posnetke iz enot 2 in 3, ki so sploh prvi posnetki notranjosti reaktorskih stavb po katastrofi. V enoti 3 so izmerili radioaktivnost 57 mSv/h. To pomeni, da bi lahko delavci v...

47 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (VI)

Slo-Tech - Enajst dni po potresu in cunamiju na Japonskem so razmere v JE Fukušima še vedno resne, vendar se ne spreminjajo več iz minute v minuto kot prejšnje dni.

Reaktorja 5 in 6 sta bila v nedeljo popolnoma zaustavljena. V ponedeljek so ju preklopili na zunanje napajanje.

Do reaktorskih stavb 1, 2 in 4 je bilo pripeljano zunanje napajanje. TEPCO upa, da bodo do jutri usposobili funkcionalnost večine merilnih postaj ter kontrolne sobe v reaktorskih stavbah 1 in 2, nato pa v četrtek še bloka 3 in 4....

250 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (IV)

BBC

Slo-Tech - Šest dni po potresu in cunamiju kriza v nuklearni elektrarni Fukušima I še vedno ni končana.

V zadnjem dnevu je ponovno zagorelo pri četrtem bloku elektrarne, kasneje so poročali, da plameni niso več vidni. Četrti blok je blok, v katerem zaradi eksplozije zevata dve osemmetrski luknji, skozi kateri je zunanjim vplivom izpostavljen bazen z izrabljenim gorivom, ki je bil danes večino dneva precej prazen.

Kot posledica izpostavljenosti gorivnih elementov zraku se je v okolici čez dan nekajkrat močno povečala radioaktivnost, zaradi česar so občasno evakuirali še zadnje delavce iz elektrarne.

MAAE je tekom dneva uradno potrdila poškodbe (delno taljene sredice) reaktorjev v blokih 1, 2 in 3. Do nezanemarljivih temperatur sta se začela segrevati tudi bazena z...

245 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (II)

vir: BBC
BBC - (nadaljevanje Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku)

ponedeljek, 2:10 (CEST, slovenski čas) popotresni sunek magnitude 6,2 strese Tokio z okolico
3:10 za severovzhodno obalo Japonske izdajo opozorilo pred 3-metrskim tsunamijem in evakuirajo nekaj mest
3:18 Japonska TV poroča, da se iz reaktorja št.3. jedrske elektrarne Fukušima 1 vali gost dim
3:20 Gladina morja pri jedrski elektrarni Fukušima upade za 5 metrov, znak prihajajočega tsunamija
3:21 AFP poroča o ekspolziji pri reaktorju št.3
3:24 Kyodo poroča o eksploziji vodika v 3. bloku jedrske elektrarne Fukušima
3:27 TEPCO (Tokyo Electric Company) poroča o dveh eksplozijah v tretjem bloku
3:32 prekličejo nevarnost tsunamija, gladina morja se vrača na normalno raven
...

398 komentarjev