»

Z meritvami polarizacije sevanja ozadja zaznali gravitacijske valove

Temperatura sevanja ozadja, kot jo je izmeril satelit PLANCK.

Slo-Tech - Harvard-Smithsonian Center za astrofiziko je objavil prve rezultate (članek na arXivu), ki neposredno potrjujejo teorijo inflacije, po kateri se je vesolje v prvem delčku sekunde po velikem poku (od 10-36 do 10-32 sekunde) izjemno napihnilo in svojo prostornino povečalo vsaj za faktor 1078. Ekipa na projektu BICEP2 je v mikrovalovnem sevanju ozadja zaznala gravitacijske valove, kar je korak k potrditvi pravilnosti teorije inflacije.

Mikrovalovno sevanje ozadja je najstarejša slika vesolja, ki jo imamo. Gre za ostanke svetlobe iz starosti vesolja 380.000 let, ko se je vesolje dovolj ohladilo, da so nastali atomi in je postalo prozorno. Pred to točko svetloba ni mogla uiti materiji, zato vesolje ni bilo prozorno. Takrat oddana svetloba pri rekombinaciji protonov in elektronov v...

25 komentarjev

Seminar Društva elektronikov Slovenije

Slo-Tech - V prostorih Fakultete za Elektrotehniko v Ljubljani bo 14.4.2012 od 9:00 do 18.00 ure potekal seminar na temo komunikacijskih protokolov za amaterje. Seminar je razdeljen na več logičnih delov: 1. Osnove komunikacijskih protokolov, 2. Uporabni komunikacijski protokoli, 3. Sestavljanje komunikacijskih protokolov, 4. Nastavitve strojne opreme, 5. Praktična demonstracija v živo

Natančnejša vsebina seminarja je prikazana na Elektronik.si

Vzporedno s seminarjem bo tudi razstava z naslovom "Elektronika v nostalgiji".

Prijave na naslov društva : drustvo.elektronikov@gmail.com

8 komentarjev

Odstopila vodji eksperimenta OPERA v CERN-u

vir: BBC
BBC - Lani septembra so v CERN-u objavili potencialno revolucionarno fizikalno odkritje, da nevtrini potujejo hitreje od svetlobe. Čeprav je bila možnost za kaj takega majhna, pri pregledu in natančni analizi niso odkrili očitnih napak v svojem eksperimentu, zato so ga previdno objavili. Da bi se povsem prepričali, so meritve ponavljali, a novembra še vedno ni bilo jasno, kaj bi lahko bilo šlo narobe. Šele letos februarja so ugotovili, kje je tičala napaka, marčevski rezultati pa so pokazali, da nevtrini potujejo natančno s svetlobno hitrostjo. Ker so ves čas sledili znanstveni metodi in poklicni etiki, bi se morala zgodba tu končati - pa se ni, saj je moral odstopiti Antonio Ereditato, vodja eksperimenta OPERA v CERN-u, kjer...

31 komentarjev

Potencialno novo fizikalno odkritje: nadsvetlobni nevtrini

Slo-Tech - Zadnjih nekaj dni se po spletu govori (uradne potrditve še ni), da so v CERNU izmerili prihod nevtrinov v detektor 60 nanosekund pred svetlobo.

Za jutri popoldne je napovedan seminar, kjer naj bi predstavili odkritje. Seminar bo prenašan v živo.

V tem primeru, ne gre za prvo tovrstno meritev, vendar so imele vse dosedanje meritve dovoljšnjo stopnjo negotovosti, da so omogočale razlage s hitrostmi malo pod svetlobno.

V primeru potrditve govoric in kasnejše neodvisne ponovitve meritve, bi to odkritje za trenutno razumevanje sveta okoli nas povzročilo pravo katastrofo. Superluminalni delci bi namreč (ob odsotnosti popravka teorije splošne relativnosti) omogočili pošiljanje sporočil nazaj v času, kar bi imelo zanimive posledice za vzročno posledične zveze v vesolju.

Želimo vam živčen ogled jutrišnjega seminarja ter v primeru, da se novice tujih tiskovnih agencij izkažejo za resnične, nekajmesečno ugibanje, katero sistemsko napako so raziskovalci pozabili upoštevati pri...

177 komentarjev

Solomonov Seminar: Inteligenca – naravna, umetna in inženirska

Inštitut Jožef Stefan - V četrtek, 31.03 ob 12. uri bo na Fakulteti za računalništvo in informatiko, predavalnica PRJA, Jadranska 21
v okviru Solomonovega seminarja Matjaž Gams ob izvolitvi v naziv rednega profesorja imel svoje inavguracijsko predavanje - Inteligenca – naravna, umetna in inženirska.

Predstavljeni bojo koncepti naravne inteligence, pomembni za razumevanje tega pojava in posredno, na podlagi odkritij, za izdelovanje bolj "inteligentnih" računalniških sistemov. Omenjena bodo tudi nekatera nova spoznanja, ki pomembno dograjujejo vedenje izpred nekaj let, npr. to, da je vsak nevron samostojna računska enota, kar pomeni, da so možgani še bistveno bolj zapleteni, kot smo sklepali do sedaj.

Pri analizi umetne inteligence oz. inteligentnih sistemov bo predstavitev posvečena vprašanju relevantnosti - kako lahko s temi tehnikami izboljšamo znanje in obnašanje ljudi od pokojninske reforme dalje. Predstavljeni bodo nekateri konkretni projekti in akademske objave, večinoma narejene v Odseku IJS za...

4 komentarji

Nevrolingvistično programiranje oziroma kaj nas sodobna znanost lahko nauči o denarju in ljudeh

Kiberpipa - Nevrolingvistično programiranje (NLP) je skupek metod, ki omogočajo spreminjanje odločitvenih in vedenjskih vzorcev ljudi. Teorijo NLP sta v 70-ih razvila Richard Bandler in John Grinder, kmalu zatem pa je NLP postal svetovna uspešnica na seminarjih za izobraževanje prodajalcev in t.i. srednjega managementa.

Na Pipinem odprtem terminu boste imeli priložnost izvedeti, kaj je NLP, spoznati izvirno NLP metodologijo, ki bo tudi pojasnjena na nekaj konkretnih primerih iz prakse, poglobili pa se bomo tudi v najsodobnejša odkritja nevroloških znanosti in raziskali njihove implikacije v poslovnem in družabnem kontekstu delovanja človeka. V torek, 17.11. ob 19h v Kiberpipi.

Predaval bo Matevž Leskovšek, raziskovalec v Laboratoriju za Biokibernetiko Univerze v Ljubljani, projektni vodja v skupini Labena Razvoj in Raziskave ter aktivni član Poslovnega Kluba Byron - društva za izmenjavo in promocij odobrih poslovnih praks.

Seveda bo kot običajno na voljo neposreden prenos, na voljo pa so...

17 komentarjev

Bo Intel odpuščal?

Slo-Tech - Pred časom smo poročali o Intelovem prestrukturiranju, ki naj bi bilo posledica slabih poslovnih rezultatov. Pred dnevi so iz Silicon Valley-a razširile govorice o možnosti ukinitve 16.000 delovnih mest, vendar bi naj večino zaposlenih s prestrukturiranjem obdržali v delovnem razmerju, ter o zaustavitvi določenih projektov, med njimi tudi doslej neuspešne platforme Viiv ter tudi procesorji Itanium 2. Uradne potrditve govoric s strani Intela ni, predvidoma naj bi bilo na voljo več uradnih informacij do konca julija, ko bo konec, predvidoma devetdesetdnevne, Intelove notranje analize stanja.

Več o tem v izvorni novici na TGdaily.

13 komentarjev

AMD ter njegovih 64 bitov

DigiTimes - Dolgo časa so po spletu krožile govorice, zakaj bomo AMDjeve 64-bitne primerke videli z zamudo. Tokrat so DigiTimeovci o tej težavi povprašali kar podpredsednika razvoja platform ter naleteli na potrditev govorice. Za vse, ki še ne veste: K8 serija procesorjev bo zamudila zaradi težav s SOI proizvodnjo ter zato, ker kani AMD v K8 jedro uvesti še nekaj manjših popravkov. Prvi primerki procesorja naj bi v naše vode zašli z začetkom prihodnjega leta, medtem ko naj bi v široki trg prodrli nekje v sredini 2003. Za Bartone lahko tudi pričakujemo, da nas bodo presenetili zgodaj naslednje leto. Klik!

4 komentarji

VIA trdno odločena o P4X266

DigiTimes - Zaradi vsestranskih pritiskov (zadnje čase najbolj s strani lastnih delničarjev), je VIA morala zavzeti bolj trdno in uradno stališče o P4X266 čipovju. Kot veste, se Intel in VIA o tem čipovju prerekata že kar nekaj časa, saj Intel ljubosumno zavrača možnost licenciranja arhitekture Pentiuma4, kar pa je nujno potrebno, če hoče VIA čipovje izdati. VIA pa se vseeno ne namerava ukloniti in tako je spregovoril kar sam predsednik, gospod Wen-Chi Chen in zagotovil, da bomo P4X266 zagotovo videli v tretjem četrtletju! S tem se seveda povečuje nevarnost tožbe s strani Intela, toda VIA ta riziko enostavno mora sprejeti. Gospod Chen je prav tako zagotovil, da P4X266/DDR platforma dosega precej boljše rezultate, kot i850/RDRAM. Tako smo dobili uradno potrditev govoric in neuradnih benchmarkov, ki po internetu krožijo vse od Computexa. Več o tej zgodbi lahko preberete tukaj.

0 komentarjev