»

Netflix se pripravlja na odprtje fizičnih lokacij

Slo-Tech - Netflix je začel kot izposojevalnica filmov na fizičnih nosilcih, ki so jih pošiljali po pošti. V začetku tisočletja je tak model dosegel vrhunec priljubljenosti, kmalu pa so ga nadomestile pretočne vsebine, ki so jih omogočile širokopasovne internetne povezave. Netflix je v resnici šele minuli mesec razposlal zadnje DVD-je in s tem sklenil svojo fizično prisotnost. Kot kaže, se bo čez dve leti spet pojavil v fizični obliki. Netflix kani odpreti trgovine iz opeke.

Bloomberg poroča, da bodo prve trgovine Netflix House seveda v ZDA. To ne bodo klasične trgovine, temveč skorajda tematski park. V njih bo možno obedovati, kupiti izdelke, povezane z znanimi serijami in filmi, se potopiti v svet fikcije itd. Prvi fizični lokaciji bodo odprli leta 2025.

Različni parki, kjer medijski konglomerati ponujajo vstop v svet najpopularnejših franšiz, niso nič posebnega. Številne hiše to ponujajo že leta, zato ni presenetljivo, da si želi del kolača sedaj odrezati še Netflix. To bo izboljšalo...

9 komentarjev

Netflix razočaral delničarje

TechCrunch -
Netflixove delnice so po včerajšnjem trgovanju zgrmele navzdol za 14 %, potem, ko je podjetje objavilo četrtletne rezultate. Vlagatelje je najbolj razočarala rast števila naročnikov, ki v trimesečju do konca junija ni dosegla obljubljenih 6,2 milijona novih plačnikov pretočne zabave, pač pa le 5,2 milijona, kar je izenačenje rasti v enakem lanskem obdobju. Podjetje ima sicer trenutno 130 milijonov naročnikov po vsem svetu in je doslej veljajo za ljubljenca vlagateljev; kljub včerajšnjemu zdrsu je se je vrednost delnice v letošnjem letu več kot podvojila.

Investitorji so nasploh zaskrbljeni glede Netflixovega bodočega potenciala za rast, saj se družba sooča z vse večjo konkurenco. V podobne storitve namreč velike denarje zadnje čase vlagajo tudi Apple, Amazon, HBO in Googlov YouTube, v kratkem pa se jim bo s svojo pretočno storitvijo pridružil še Disney, ki bo obenem prenehal licencirati nekatere svoje izdelke Netflixu.

So pa nekoliko boljše Netflixove finančne številke:...

36 komentarjev

Evropska komisija želi evropske kvote na Netflixu

Slo-Tech - Netflix, Amazon Prime in podobne pretočne storitve za spremljanje avdiovizualnih vsebin bi se utegnile v EU znajti v težki situaciji, saj Evropska komisija razmišlja o spremembi predpisov, zaradi česar bi morali ponudniki ponujati vsaj 20 odstotkov lokalnih evropskih vsebin, piše Reuters. To na primer pomeni, da bi moral imeti Netflix med vsemi filmi v svojem katalogu petino evropskih. Ob tem Komisija dodaja, da je 27 odstotkov dejansko predvajanje pretočne vsebine v Evropi že sedaj evropske provenience, torej to ne bi smel biti prevelik problem. A težave so detajli, kot se pokaže ob vsakem poizkusu regulacije, na primer ob novi slovenski zakonodaji.

Prav tako bi imele države pravico od tujih ponudnikov pretočnih storitev zahtevati, da finančno podprejo...

124 komentarjev

Netflix osvojil Slovenijo in svet

Slo-Tech - Danes je storitev za pretočne vsebine Netflix razširila območje delovanja za več kot 130 držav, s čimer je postala resnično globalna. Netflix je po večletnem čakanju dostopen tudi v Sloveniji! Redke države, ki so še ostale brez njega, so Kitajska, Severna Koreja, Sirija in Kosovo. Razširitev območja delovanja je danes na CES-u predstavil izvršni direktor Reed Hastings, ki jo je opisal kot "rojstvo novega globalnega internetnega TV-omrežja".

Netflix ponuja več paketov. Najcenejši stane osem evrov mesečno in omogoča gledanje vsebin na eni napravi v standardni ločljivosti. Za deset evrov mesečno bomo dobili možnost gledanja vsebin na dveh napravah sočasno in v visoki ločljivosti, še dva evra dražja pa bo podpora za Ultra HD in štiri naprave. Vsakdo lahko Netflix en mesec brezplačno preizkuša.

Hastings je

255 komentarjev

Ni miru za jekleno pest (2): Hulu ne brez kabelske naročnine

Podobne štose se je svojčas šla naša Ptička, z vezavo interneta na ADSL naročnino.

vir: The Wall Street Journal
New York Post - Še ena v seriji odločitev, ki ne prinaša nič dobrega za potrošnike, a zelo koristi staremu medijskemu establišmentu: Hulu, uradni hollywoodski ponudnik spletnega streaminga za filme in tv serije namerava v prihodnjem letu preklopiti z brezplačnega modela (+ oglasi seveda) na bonus storitev za obstoječe naročnike kabelske oz. satelitske TV, pri čemer servisa ne bo mogoče uporabiti, če naročnik ne bo dokazal, da je je naročnik ene od slednjih. Cilj prehoda je ohraniti čimveč naročnikov na profitabilnih mesečnih naročninah in ustaviti zdajšnji, že skoraj zaskljbljujoč trend "cord-cuttinga", kjer gospodinjstva na veliko odjavljajo vse telefonske in tv storitve v dobro mobilne telefonije in interneta.

Odločitev za ti....

26 komentarjev

Verizon razmišlja o nakupu Netflixa/Redboxa

Netflixov šef Reed Hastings se je moral to jesen opravičevati na vseh koncih in krajih.

vir: Reuters
Reuters - Oktobra je Netflix prijetno presenetil z najavo širitve svoje ponudbe na Otok, kar naj bi se zgodilo enkrat prihodnje leto. Žal bodo ostale države stare celine morali še malo počakati, ker je podjetje po poletni podražitvi (takorekoč podvojitvi cene cenejših paketov) izgubilo bistveno več strank, kot so se nadejali - tam 800.000 od skupaj 23 milijonov. Delnica je padla za 70% glede na junijski vrh, zato so bili tudi primorani preklicati delitev družbe na streaming del (Netflix) in ločeno DVD izposojo (Qwikster), ker bi sicer izgubili še več naročnikov, ki so si želeli prav kombinirani paket.

To sicer niti ni Netflixov največji problem. Že zdaj jih pestijo visoki stroški najema filmskega in tv kataloga, ki dosegajo poltretjo milijardo dolarjev za naslednja tri...

3 komentarji

Netflix prihaja v Evropo, sprva na Otok

BBC - Priljubljena storitev Netflix, ki v ZDA, Kanadi in v zadnjem času tudi Južni Ameriki ponuja video na zahtevo (video-on-demand) in neposredne prenose prek spleta (streaming), se pripravlja na širitev v Evropo. Prihodnje leto bodo začeli poslovati tudi v Veliki Britaniji in na Irskem, kasneje pa se bodo širili tudi na kontinent. Še junija je sicer veljalo, da bo v Evropi prva na vrsti Španija, a so očitno na Otoku prikazali večjo pripravljenost za sodelovanje.

Netflix bo v Evropi ponudil podobne storitve kot v ZDA, to je neomejen streaming TV-oddaj, serij in filmov prek interneta. Klasični DVD-by-mail ostaja omejen izključno na ZDA po trenutno znanih podatkih. Cene in podrobnosti še niso znane, saj jih bo Netflix razkril tik pred zagonom storitve, kar bo v...

32 komentarjev

Netflix se opravičuje za podražitve, izposojo DVDjev prenaša na hčerinsko podjetje

Novo ime za Netflixov servis izposoje DVD-jev. Kar malo sliči na Qik (mobile video), ki bi jim znal zaradi tega malo zatežiti

vir: CNet
CNet - Netflixova poletna najava podražitev, predvsem pa črtanje poceni paketa, ki bi vseeno vključeval tako 1 DVD za starejše kot streaming za mlajše, ni šlo ravno najbolje skozi. Naročniki so se začeli pritoževati in najava jih je motila do te mere, da so dejansko preklicali svojo naročnino. Netflix je izgubil kar milijon (4%) naročnikov, ankete so napovedovale da se lahko delež dvigne tudi do 20%, delnica pa jim je v zadnjih dveh mesecih padla za več kot tretjino. Menedžment je bil primoran odreagirati.

Neflixov soustanovitelj in CEO, Reed Hastings, se je včeraj javno opravičil (video spodaj) in razložil, da so si zaradi fokusiranja na posel z izposojo DVD-jev (s tem so...

8 komentarjev

Netflix razširja ponudbo, še vedno previden s streamingom

vir: CNet
CNet - Netflix, ki žal še ni in verjetno še lep čas ne bo na voljo v Sloveniji, je začel opazno spreminjati svoje pakete. Po novem bo izposoja neomejene količine DVD-jev hkrati stala $7.99 na mesec (slabih 6 evrov, oz. toliko, kot je za svoj najcenejši paket zaračunaval zdaj že pokojni iTivi), z možnostjo izposoje Blu-rayev pa $9.99/mesec. Ob hitri dostavi (en delovni dan po večini države) je ponudba vredna razmisleka.

Malce manj optimizma je s ponudbo video-on-demand (VOD) streaminga, za katerega imamo vse potrebne tehnologije (dovolj hiter internet, kvalitetne video kodeke in protokole), vendar so založniki - TV in filmski studii - z njim izredno previdni. Po eni strani želijo zaščititi svoje klasične distribucijske kanale - kinematografe, dvd in blu-ray ploščke, televizijo, po drugi pa so izredno skeptični do digitalnih...

8 komentarjev

iPlayer gre v svet

iPlayer je že na voljo za iOS v obliki spletne strani, seveda le za Britance

vir: Ars Technica
Ars Technica - BBC-jev iPlayer je v Združenem Kraljestvu nadvse priljubljen, saj omogoča ogled celotnega televizijskega programa do 7 dni po predvajanju kar na računalniku s pomočjo spleta. Ta je sicer omejen zgolj na Združeno Kraljestvo, medtem ko je radijska različica BBC-ja na iPlayer-ju odprta za celoten svet. A v kratkem bo v svet romal še televizijski del, sprva kar na iPadu, uporaba pa bo zahtevala naročnino. Sprva se je sicer predvidevalo, da bodo stroške pri BBC-ju pokrili kar z reklamami, a se je to žal izkazalo za nepravilno. Aplikacija za iPad naj bi na App Store prispela v sredini prihodnjega leta, za čemer se bo razširila še na ostale platforme. Poleg naročniškega sistema bodo po splavitvi ponudili še plačevanje za en sam ogled (pay-per-view) ter plačevanje za...

11 komentarjev

Spletna videoteka iTIVI v stečaju

vir: Finance
Finance - Podjetje za spletno izposojo DVD-jev s filmi in iger za Wii v Sloveniji iTIVI je začelo stečajni postopek, poročajo Finance. Poslovati so začeli 3. maja 2006, prenehali pa včeraj. Njihov poslovni model je obsegal izposojo DVD-ja, ki ga je uporabnik naročil prek spleta. Naslednji dan po obdelavi naročila mu ga je na dom dostavila pošta, uporabnik pa ga je po ogledu poslal nazaj. Strošek neomejenega števila izposoj po enega DVD-ja hkrati za kupca storitve je bil 10 evrov mesečno, dveh DVD-jev hkrati pa 15 evrov mesečno. V preteklem letu je podjetje zabeležilo 258.627 evrov prihodkov in 257.960 evrov izgube. Skupno so v dobrih štirih letih delovanja posodili 560.019 filmov, izmed katerih je bil najbolj gledana Da Vincijeva šifra s 1774 izposojami.

86 komentarjev

Internet v Sloveniji cenejši, dostopnejši kot v Kanadi

Kanadska ponudba

Slo-Tech - Občasno bentimo nad ponudbo dostopa do interneta v Sloveniji, češ da je predrag, prepočasen in v nekoliko bolj oddaljenih predelih naše domovine nedostopen. V primerjavi s kakšno Švedsko resda nimamo najhitrejših in najcenejših internetnih povezav, a po drugi strani smo mnogo pred razvitimi Kanadčani. Ti te dni negodujejo, saj je eden njihovih največjih ponudnikov dostopa do interneta Rogers znižal mesečne omejitve prenosa podatkov v svojih paketih za nove uporabnike (Mobitelove eskapade, ko so posegli tudi v pravice obstoječih naročnikov, si v tujini vseeno ne morejo privoščiti).

Paket Lite denimo stane 36 dolarjev mesečno (28 evrov) in omogoča hitrost do...

108 komentarjev

Z iTunes tudi do filmov

Reuters - Podjetji Apple in Twentieth Century Fox nameravata javnosti razkriti pogodbo, s katero bodo uporabnikom iTunesa omogočili izposojo filmov. Uporabniki bodo ob plačilu skromne pristojbine lahko prenesli filme in jih v določenem času pogledali - nato pa se bo film izbrisal. Podjetji pravita, da bosta tako odrezali posrednike - izposojevalnice in prodajalce - in filme nudili neposredno končnemu potrošniku. Analitiki se strinjajo, da bo uspešnost te strategije v največji meri odvisna od cene in pogojev izposoje, neenotni pa so si o posledicah, ki bodo doletele klasične izposojevalnice. Vlagatelji so bolj pesimistični, saj so delnice Netflixa in Blockbusterja, dveh največjih podjetij, ki se ukvarjata z izposojo filmov v ZDA, zgrmele za slabih pet odstotkov takoj po objavi novice. Reuters.

18 komentarjev