»

AMD ne razmišlja o ARM

TG Daily - Pred kratkim so se na spletu razvila ugibanja, da naj bi AMD razmišljal o pridobitvi licence za procesorje ARM, ki bi jih nato uporabil za pogon mobilnih naprav. John Taylor iz AMD-ja pojasnjuje, da ne razmišljajo o ARM, saj je po njihovem mnenju za mobilni svet APU v naboru x86 tisto pravo.

Pravi, da ARM nima nobene opazne prednosti pred x86, še posebej ko ga primerjamo z APU-ji. Ti namreč na netbookih omogočajo enodnevno avtonomijo baterije, hkrati pa nudijo večjo računsko moč od katerekoli druge procesne enote. Hkrati podpira vrsto operacijskih sistemov, kar je dodatni razlog, da se bo x86 najverjetneje obdržal kot vodilna arhitektura. Lažje je namreč znižati porabo procesorjev x86 kakor povečati zmogljivost ARM-jev, je uradno stališče podjetja.

Globalfoundries, ki je nastal z ločitvijo livarskega dela podjetja iz nekdanjega...

3 komentarji

Texas Instruments kupuje National Semiconductor

Guardian - Ameriški polprevodniški gigant Texas Instruments je najavil nakup podjetja National Semiconductor, za katerega bodo odšteli 6,5 milijarde dolarjev, vse v gotovini. Približno polovico kapitala za prevzem bo TI pridobil z zadolževanjem. Vrednost predstavlja 78-odstotno premijo na vrednost delnice na začetku tedna pred objavljeno prevzemno namero. Gre za enega največjih prevzemov v zadnjem času, ki bo konsolidiral analogni sektor polprevodnikov, trenutno obvladujoč 42-milijardni trg.

To je eden izmed največjih trgov elektronskih komponent, saj se izdelki uporabljajo za obdelavo analognih signalov iz realnega sveta (zvok, temperatura, svetloba ...), ki se bodisi neposredno uporabijo za krmiljenje bodisi pretvarjajo v digitalni...

4 komentarji

Šest velikanov ustanovilo Linaro za pomoč Linuxu

EETimes - Šest računalniških velikanov - gre za podjetja ARM, Freescale, IBM, Samsung, ST-Ericsson in Texas Instruments - je skupaj ustanovilo novo neprofitno organizacijo Linaro, ki se bo ukvarjala z Linuxom in bo skrbela za usklajen nastop pri razvoju okolja Linux. Glavna naloga podjetja bo razvijati odprtokodno programsko opremo na Linuxu za različne naprave sistem na čipu (SoC). Njihovi izdelki bodo uporabni v vrsti različnih naprav - vse od pametnih telefonov, tabličnih računalnikov, digitalnih televizij do zabavne elektronike v avtomobilih in opreme za podjetja. Investirali bodo v projekte, ki jih bodo uporabljali Android, LiMo, MeeGo, Ubuntu, webOS in druge distribucije.

...

10 komentarjev

Apple in ARM verjetno ne bosta par

Gibanje cene delnic ARM

Slo-Tech - Pred dvema dnevoma so na internetu vzniknile govorice, da se nadvse uspešni Apple zanima za nakup podjetja ARM Holdings, ki ga poznamo po arhitekturi ARM. Gre za najpriljubljenejšo arhitekturo za mobilne telefone, saj je leta 2007 98 odstotkov vseh mobilnih telefonov uporabljajo vsaj en ARM-jev procesor. Vest, da se Apple zanima za nakup 3,4 milijarde funtov vrednega (včerajšnja tržna kapitalizacija na londonski borzi) britanskega podjetja, je razumljivo razburkala računalniško srenjo in borze po svetu.

Špekulanti so zagrabili novico z obema rokama. Prevzem bi bil smiseln, modrujejo, saj bi tako lahko Apple konkurentom preprečil uporabo ARM-jevih procesorjev v svojih telefonih. Pojavile so se povsem neosnovane govorice, da kani Apple za podjetje odšteti 5,2 milijarde funtov.

Strasti je včeraj pomiril ARM-jev izvršni direktor...

22 komentarjev

Štirijedrni procesorji ARM

vir: EETimes
EETimes - Mobile World Congress bo za ARM očitno precej pomemben dogodek, saj bodo tam mnogi proizvajalci pokazali kar nekaj novih in že znanih izdelkov, ki uporabljajo ARM-ovo arhitekturo. Taka primera bosta npr. nVidia in Texas Instruments, ki bosta razkazovala Tegra 2 z dvojedrnim Cortex A9 (nVidia) oz. dvojedrni OMAP-4 (TI). Verjetno najpomembnejši procesor, ki bo na ogled kar na ARM-ovi stojnici, pa bo NEC-ov štirijedrnik. Pri NEC-u so združili štiri jedra iz družine Cortex-A9 in bodo tako očitno prvi, ki bodo svetu predstavili ARM-ovega...

23 komentarjev

ARM in GlobalFoundries

TG Daily - ARM in GlobalFoundries sta v pogovorih, katerih rezultat bi bil seveda izdelava ARM procesorjev v tovarnah polprevodniških čipov GlobalFoundries. Z dogovorom ARM meni, da bi lahko pridobili do 15% tržnega deleža malih prenosnikov, ki bi ga odvzeli trenutno praktično edinemu proizvajalcu procesorjev za netbooke, Intelu.

Če bi dogovor uspel, bi GlobalFoundries še bolj utrdil svojo veljavo na področju izdelave polprevodnikov, po nakupu Chartered Semiconductors, s katerim so dobili okrog 150 strank in tehnologije za izdelavo polprevodnikov na starejših procesih. Na prihajajoči polprevodniški konferenci bodo predstavili tudi svoje napredke pri izdelovanju 28 in 32 nm čipov, kjer za slednje pravijo, da pričakujejo 50% izkoristke proizvodnje že do konca leta. Z napredki v izdelavi so dosegli tudi do 50% višjo zmogljivost čipa, ki ima enako puščanje toka, kot enak čip, izdelan v 45 nm-proizvodnem procesu.

Čeprav se ARMova namera po 15% tržnem deležu zdi nekoliko pogumna, imajo na svoji...

17 komentarjev

Google predstavil sodelujoče pri Chrome OS, ušle prve slike bete

vir: engadget
engadget - Čeprav je do izida Chrome OS še vsaj eno leto (izide v drugi polovici leta 2010), to ni ustavilo Googla pri poimenovanju prvih družb, ki sodelujejo oz. pomagajo pri projektu. Vključeni so proizvajalci računalnikov, procesorjev in programske opreme. Slednji je sicer le en, Adobe, a to pomeni, da je podpora za Flash praktično zagotovljena. Med proizvajalci čipov so Freescale, Qualcomm in Texas Instruments, ki jim je skupna proizvodnja procesorjev, ki temeljijo na arhitekturi ARM. Tukaj se seveda najbolj pogreša Intel, a z razširjenostjo sistemov z Atom procesorji in dobro podporo x86 arhitekturi Linuxa to verjetno ni težava.

Med proizvajalci računalnikov bodo na pomoč priskočili HP, Acer, Asus in...

332 komentarjev

Procesorje za Nokio bo delal Intel

Bloomberg - Telefonski gigant Nokia in procesorski gigant se pripravljata naj sodelovanje pri izdelavi telefonov. Kakor špekulira Bloomberg, bo Intel proizvajal procesorje za Nokio za mobilne naprave, s čimer naj bi si Intel zagotovil preboj na trg mobilnih telefonov. Več podrobnosti o dogovoru bo znanih danes zvečer, ko bosta Intel in Nokia pojasnila vsebino dogovora na tiskovni konferenci. Najverjetnejša kandidata, ki ju utegne Intel prodajati, sta SOC (system-on-chip) Moorestown in Medfield. Prvi je grajen v 45 nm-tehnologiji, medtem ko bo slednji sestavljen v 32 nm in ga pričakujemo šele leta 2011. Trenutno Nokiine telefone poganjajo ARM-procesorji podjetij Texas Instruments in Qualcomm.

19 komentarjev

Prodaja čipov spet raste

The inquirer - Kljub recesiji, ki menda še vedno "razsaja" v informacijski tehnologiji, se prodaja integriranih vezij spet povečuje.

Kot poroča The Inquirer, je švedska hiša Handelsbanken ugotovila, da se je prodaja čipov v zadnjih treh mesecih povečala za milijardo dolarjev, in sicer z 14,4 na 15,4 milijarde dolarjev. Največji porast so zabeležili na področju mobilne telefonije, sledijo spominske kartice za dlančnike, s še vedno neskromnih 21% pa lestvico končujejo procesorji.

Kot je povedal Bruce Diesen, analitik pri Handelsbanken Capital Markets, so obeti v prihodnosti najboljši za Intel, Nokio in Texas Instruments. Še klik.

0 komentarjev

Casio E-200 PDA

AnandTech - PocketNow je objavil opis Casiovega novega na PocketPC 2002 temelječega E-200 PDA. Malček vsebuje 206 MHz Intel StrongARM procesor, 64 MB RAMa, SD/MMC slot za pomnilnik, CompactFlash slot in gostiteljski krmilnik za USB. Z veliko slikami obogaten opis lahko najdete tu.

0 komentarjev

Microsoftov "NE" Hitachiju in MIPS

The Register - Microsoft se je odločil, da bo v svojih operacijskih sistemih za PocketPC platformo opustil podporo Hitachijevim SH-3 in MIPS procesorjem. Zadnja različica operacijskega sistema bo delovala samo na ARM procesorjih. Kako so reagirali proizvajalci dlančnikov? Hewlett-Packard je bil znan kot podpornik Hitachijevih SH-3 procesorjih v svoji družini Jornada dlačnikov, vendar se je odločil, da bo to družino odslej izdeloval le še na podlagi 206MHz Intel StrongARM procesorjev. Casio uporablja v svojih Cassiopeiah procesorje MIPS, vendar bodo tudi ti najverjetneje podprli arhitekturo ARM.
Microsoft se je za tak korak odločil zato, ker je izdelovanje enega operacijskega sistema za več platform precej težavno opravilo. Sedaj se bodo lahko Microsoftovci povsem osredotočili na arhitekturo ARM in bolje optimizirali svoj operacijski sistem.
Drugače pa je zadnje čase opaziti, da ARM procesorji postajajo vse bolj pogosta sestavina dlančnikov. To smo že pred časom opazili pri dlančnikih Palm, kjer...

0 komentarjev

Intel in Texas Instruments z ARM licenco

The inquirer - ARM je podjetje, ki je v stilu Rambus-a patentiralo svojo ARM arhitekturo, ki se nanaša na procesorje, vendar le-teh ne proizvaja, ampak se ukvarja predvsem s prodajanjem licenc. Intel in Texas Instruments, ki ga večina pozna po kalkulatorjih sta pred kratkim zakupila to licenco (Intel jo je samo podaljšal). Intel ima pravico do uporabe prihajajoče ARM v6 arhitekture, ter do spreminjanja le te, če bodo programi tako zahtevali. Tako se lahko v kratkem nadejamo Xscale StrongARM procesorjev s prej omenjeno tehnologijo, ki jih bo Intel namenil napravam PDA, brezžičnim in mrežnim napravam. ARM pa je poleg v6 arhitekture prodal Intelu licenco, ki mu dovoljuje uporabo ARM7TDMI in ARM946E-S jeder.
Texas Instruments se ne zanimajo za CPU procesorje, ampak za DSP procesorji (digital signal processors), katere bodo tako kot pri Intelovih procesorjih razširili z novo v6 arhitekturo.

0 komentarjev