»

Internet Archive zasut z obtožbami o terorističnih objavah

vir: Wikipedia
BBC - Internet Archive, neprofitna digitalna knjižnica, obenem pa tudi mreža aktivistov, ki se borijo za svoboden in odprt splet, je ta teden prejela 500 opozoril za odstranitev terorističnih vsebin. Opozorila je poslala francoska podružnica Europolove enote za obveščanje na spletu (EU Internet Referral Unit), pri čemer so zaposlenim na Internet Archivu za odstranitev spornih vsebin dali natanko eno uro časa, v nasprotnem primeru pa so jim zagrozili z blokado njihovih strani na ozemlju Francije.

Zahtevki se nanaša na precej presenetljive vsebine Internet Archiva, denimo na celotno knjižnico...

17 komentarjev

Na straneh PHP.net odkrite piratizirane vsebine

ZDNet - Googlovi pajki imajo navado, da prelezejo celotni splet in si ob tem zapomnijo vse, kar vidijo. Pri tem občasno naletijo na strani, ki so jih avtorji želeli ohraniti zase, a tega niso pravilno storili. Prejšnji teden je bil tako odkrit seznam osebnih podatkov zaposlenih in študentov na Yalu, kar lahko ima resne posledice za prizadete ljudi, danes pa so na straneh PHP.net odkrili zakladnico piratske vsebine, ob kateri se lahko nasmehnemo.

Raziskovanja se je lotil Stephen Chapman z ZDNet. Na internetu se je namreč znašla povezava do podstrani http://id.php.net/downloads/, ki je sicer ta hip že nedelujoča, a je še včeraj gostila marsikaj. Najti je bilo mogoče kopijo Microsoft Flight...

11 komentarjev

Blogi na WordPressu pogost vektor napada

Google sproti označuje prepoznane zlonamerne strani.

Slashdot - V zadnjem času med Googlovimi zadetki pri iskanju slik beležimo porast t. i. zastrupljenih rezultatov. Google se trudi in te strani sproti označuje, da uporabnikom odsvetuje njihov obisk, a še vedno je veliko na pogled običajnih slik, ki v resnici uporabne preusmerijo na škodljive strani. Način napada je preprost - zlikovci kompromitirajo legitimne strani, kjer je WordPress vodilna žrtev, na katere postavijo svoje PHP-skripte. Ko stran preiščejo Googlovi pajki, skripte to zaznajo in vračajo vsebino, ki se nato znajde v Googlovi bazi. Ko pa stran obišče končni uporabnik, ga s klikom na pomanjšano sličico (thumbnail) preusmeri na stran, od koder se naloži lažni antivirus (scareware).

...

10 komentarjev

Aplikacije za brezplačen dostop do plačljivih dnevnikov

The Register - Nadaljevanje spodnjega razmišljanja o omejitvah dostopa do znanstvenih člankov so dnevniki, ki prav tako v zadnjem času v vedno večji meri vzpostavljajo plačljivi spletni dostop. Pravice do tega jim ne gre oporekati, saj so tiskane izdaje že od nekdaj plačljive, le internet nas je razvadil, da jih brezplačno pričakujemo tudi tod. A ljudje iščejo obvoze vsepovsod.

Najbolj znana ameriška časnika, ki imata vsebine za plačljivim zidom, sta The New York Times in The Wall Street Journal. Prvi je namenoma vzpostavil zelo luknjičasto zaščito, saj so želeli obdržati vidnost svojih člankov in primat med bralci. Vsi bralci imajo 20 člankov mesečno brezplačno, poleg tega pa so brezplačni tudi članki, če nanje pridemo prek povezane na socialnih omrežjih ali prvih pet Googlovih rezultatov na dan. Ni težko...

24 komentarjev

Plačljivi zid okrog The New York Times namenoma luknjičav, obvozi že na voljo

TechCrunch - Naslednji ponedeljek se bo končala brezplačna dostopnost vseh člankov v uglednem časniku The New York Times. Kot je znano, bo brezplačno dostopnih prvih 20 člankov mesečno, za ostale pa bo potrebno kupiti naročnino (15 ali 20 dolarjev mesečno, odvisno od naprave). Toda plačljivi zid (paywall) bo namenoma zgrajen zelo luknjičasto, so povedali v časniku, saj želijo "ohraniti pomemben domet in vpliv" časopisa.

Že pretekli teden so povedali, da bo mogoče z Googla obiskati dnevno do pet člankov na The New York Times, ki se ne bodo šteli v mesečno kvoto. Branje člankov, če vas bodo nanje napotili na Twitterju ali Facebooku, pa bo sploh brez kvote. Včeraj pa so povedali še, da bo moč brati celotne članke tudi, če boste do njih prideskali s kateregakoli bloga. To pomeni, da če se...

2 komentarja

Googlova ustanovitelja prodajata del podjetja

CNet - Ustanovitelja Googla Larry Page in Sergey Brin sta objavila načrt, po katerem bosta v naslednjih štirih letih postopoma prodala pet milijonov delnic v podjetju Google v vrednosti 5,5 milijarde dolarjev, s čimer bosta njun vpliv v podjetju znižala z 59 na 48 odstotkov. Načrt bo trajal štiri leta, da bosta lahko delnice odsvojila brez naglice, ki bi lahko preplašila vlagatelje na borzi.

Googlova lastniška struktura sicer obstoji iz dveh razredov delnic. Delnice razreda A so bile izdane leta 2004 v javni ponudbi (IPO), z njimi se trguje na borzi in imetnikom dovoljujejo en glas na delnico na skupščini delničarjev. Pomembnejše so delnice razreda B, s katerimi se ne trguje na organiziranem trgu. Te so v lasti ustanoviteljev, direktorjev in menedžerjev ter lastnikom dajejo deset glasov na delnico. Brin in Page imata zato v lasti 18 odstotkov delnic podjetja in 59 odstotkov delničarskih glasov.

Zaposleni v ključnih položajih na Googlu sicer trenutno obvladujejo 70,9 odstotka glasov,...

13 komentarjev

Pianino PC modifikacija

Sci Tech Today - Sci-Fi tech poroča o zanimivi modifikaciji klasičnega pianina (slike in video). Na ebayu se je namreč znašla modifikacija 103 leta starega inštrumenta, ki je opremljen s povsem spodobno strojno konfiguracijo ter samodejno pomičnimi vrati za zaslon. Klavirske tipke pa je seveda zamenjala klasična tipkovnica. Zanemarljiva pa ni niti trenutna izklicna cena eBay avkcije - 7000 ameriških zelencev.

34 komentarjev