»

Umetna inteligenca načrtovala procesor

Slo-Tech - Kitajski raziskovalci so pokazali še en način uporabe umetne inteligence, ko so z njeno pomočjo v petih urah izdelali načrt za preprost čip. Za trening so uporabili dizajne obstoječih starejših procesorjev, nato pa so ji naročili, naj izdela svojega. Rezultat je bil čip na arhitekturi RISC (RV32IA), ki je po hitrosti sicer primerljiv starim i486, a vendarle zmore poganjati Linux. Čip je torej delujoč, a neprimerljiv z modernimi RV64GC.

Umetna inteligenca je izdelala načrt BSD (Binary Speculation Diagrams), ki ga potem orodja EDA (Electronic Design Automation) pretvorijo v dejansko skico, kakšen naj bo silicijev čip. Predlagani dizajn so naposled tudi izdelali v 65-nm tehnologiji. Tekel je s hitrostjo 300 MHz in poganjal Linuxovo jedro 5.15. Raziskovalci dodajajo, da bi lahko na podoben način dizajnirali tudi procesorje drugih arhitektur, denimo x86 ali ARM, če bi predložili ustrezne podatke za trening.

Uporaba strojnega učenja pri dizajniranju čipov ni nova ideja. Podjetje...

20 komentarjev

Globalfoundries vpeljal 20 nm-tehnologijo proizvodnje

X-Bit Labs - Podjetje Globalfoundries, nekdanje AMD-jeve livarne, je v začetku leto napovedalo, da se počasi poslavlja 32 nm-tehnologija proizvodnje, saj se bodo v celoti posvetili 28 nm in v prihodnosti še manjši 20 nm. Slednja je prestala prve preizkuse.

X-Bit Labs poroča, da so ta teden uspešno izdelali prve preizkusne 20 nm-čipe, pri čemer so sodelovali z EDA-partnerji (Electronic Design Automation) Cadence Design Systems, Magma Design Automation, Mentor Graphics Corp in Synopsys. Izkazalo se je, da so P&R orodja (place-and-route) vseh štirih podjetij prilagojena tudi za zahtevnejši 20 nm-proces, ki sedaj uporablja tudi dvojno vzorčenje (double patterning). Prenovljen proizvodni cikel pa bo strankam omogočil, da tesneje sodelujejo v postopku od samega naročila do končnega izdelka, ki pride iz livarne.

Globalfoundries bo sedaj knjižice za dizajn in celotne diagrame poteka ponudil...

2 komentarja

Intel in Micron na poti k 20 nm bliskovnemu pomnilniku

8-gigabitno jedra bliskovnega pomnilnika, izdelanega v 20 nm-proizvodnem procesu

vir: AnandTech
AnandTech - Prvi pogoni z IMFT-jevim 25 nm bliskovnim pomnilnikom so komaj prispeli na testne mizice in na police trgovin, ko Intel in Micron, partnerja pri IMFT (Intel Micron Flash Technologies), že predstavljata novo pomanjšanje. Tokrat bo prehod nekoliko manjši, kot s 34 na 25 nm, saj bo pomanjšanje veliko vsega 5 nanometrov na 20 nm-proizvodni proces. Prvi primerek, 8-gigabitno jedro, so izdelali v IMFT-jevi tovarni v Lehiju v zvezni državi Utahu, medtem ko bo masovna proizvodnja na 20 nm potekala še v tovarnah v ameriški Virginiji (Manassas) ter v Singapurju, ko bodo tovarni opremili za proizvodnjo 20 nm čipov (potrebne so manjše predelave proizvodne linije).

Končnih izdelkov sicer ne bomo videli še okroglo leto (proizvodni...

6 komentarjev

TSMC in Globalfoundries predstavila razvojne načrte

HotHardware - TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) in Globalfoundries (nekdanje AMD-jeve livarne) sta objavila načrte o razvoju svojih livarn v prihodnjih letih. TSMC pravi, da bodo letos v raziskave in razvoj vložili 700 milijonov dolarjev, kar je dvakrat več kot lani. V prihodnjih dveh letih bodo v povečanje svojih proizvodnih kapacitet vložili 7,8 milijarde dolarjev, s čimer naj bi le-te povečali za petino. Sem sodi tudi nova Fab 15 v Tajčungu na Tajvanu, ki je v izgradnji od lanskega julija in bo nared prihodnje leto ter bo omogočila proizvodnjo 100 tisoč silicijevih rezin na mesec.

Razlogi za povečevanje kapacitet so hitra rast trga mobilnih naprav (pametni telefoni, netbooki, tablični računalniki ipd.), kjer je TSMC že lani ustvaril 47 odstotkov svojih prihodkov, medtem ko so prihodki od...

5 komentarjev

Micron in Nanya raziskujeta 20 nm

vir: PC World
PC World - Micron v sodelovanju s svojim partnerjem pri izdelavi pomnilniških čipov, tajvansko Nanyo, raziskuje izdelavo čipov v 20 nm-proizvodnem procesu, kar bi jih lahko poneslo v tehnološko prednost pred največjim konkurentom na področju pomnilnika, Samsungom. Slednji svoje proizvodne linije že nadgrajuje na 30 nm-proizvodni proces, ki so po njihovih besedah v primeru 2-gigabitnih DDR III čipov (iz njih se lahko npr. izdela 4-gigabajtne pomnilniške palčke) 30% bolj učinkoviti od primerljivih čipov, izdelanih v 50 nm-proizvodnem procesu. Obenem je cena izdelave 50 nm čipov dvakrat višja od 30 nm...

0 komentarjev

Qualcomm sodeluje z GlobalFoundries

Lenovo Skylight uporablja procesor Snapdragon

vir: TG Daily
TG Daily - Po novici, da je Qualcomm dosegel še eno pomembno zmago pri dobavljanju čipa, ki bo skrbel za povezovanje z Verizonovim WCDMA omrežjem v novi različici iPhone-a, smo zdaj izvedeli še, da so za pomoč pri proizvajanju svojih čipov prosili bivšo AMD-jevo livarno, GlobalFoundries. S sklenitvijo partnerstva so pri Qualcommu dobili dostop do naprednih proizvodnih tehnologij v 45 in v prihodnosti v 28 nm-proizvodnem procesu z nizko porabo, medtem ko so pri GlobalFoundries dobili eno, zanje tako pomembno, stranko več, sploh ko gre za podjetje, kot je Qualcomm. Po mnenju TG Daily je Qualcomm namreč tiha grožnja za Intel, saj so njihovi sistemi na čipu, ki sicer vsebujejo procesorje ARM, iz dneva v dan zmogljivejši. Kar...

23 komentarjev