»

Rambus in AMD podaljšala dogovor o licenciranju

Rambusovi patenti

X-Bit Labs - AMD in Rambus sta včeraj objavila vest, da sta obnovila patentni dogovor, ki AMD-ju dovoljuje rabo patentov za DRAM, ki so v Rambusovi lasti. Dogovor se izteče septembra letos, zato sta podjetji podpisali dopolnila, ki bodo ostala v veljavi do jeseni leta 2015. AMD bo tako Rambusu v zameno še naprej plačeval četrtletno licenčnino, katere višino bodo določili konec tega leta. Finančnih podrobnosti niso razkrili.

Rambus je v patentnem svetu znano podjetje, ki je svoj čas razvilo in tržilo RDRAM. Na njem se je v 90. letih prejšnjega stoletja pošteno opekel Intel, ki je podpisal pogodbo o ekskluzivni uporabi tega pomnilnika, ki se je izkazal kot predrag in prepočasen. Poleg tega je Rambus,...

5 komentarjev

Hynix dosegel dogovor z Rambusom

X-Bit Labs - Drugi največji proizvajalec pomnilnika na svetu Hynix je dosegel dogovor z Rambusom, ki bo pripomogel h končanju spora med podjetjema, ki traja že osem let. V poravnavi predlaga, da bo Hynix plačal naslednje licenčnine: en odstotek za naprave s SDR SDRAM in 4,25 odstotka za tiste z DDR SDRAM (sem sodijo naprave z DDR, DDR2, DDR3, GDDR, GDDR2, GDDR3 SDRAM in DDR SGRAM), ki bodo prodane med 31. januarjem 2009 in 18. aprilom 2010. Poleg tega naj bi Rambus prejel še 349 milijonov dolarjev odškodnine in 48 milijonov dolarjev zamudnih obresti, če bo poravnava v taki obliki potrjena tudi prek sodiščem, kjer teče postopek.

6 komentarjev

Rambus toži nVidio

EETimes - Tako dolgo že nismo poročali o kakšni tožbi Rambusa, da se je vse skupaj zdelo že skoraj sumljivo, a se podjetje spet vrača na stara pota. To pot je v škripcih nVidia. Poleg tožbe, ki so jo vložili že julija, so sedaj podali še pritožbo pri Ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC). V njej Rambus trdi, da nVidia in njeni partnerji kršijo devet njihovih patentov, ki zajemajo pomnilniške standarde DDR, DDR2, DDR3, LPDDR, GDDR, GDDR2 in GDDR3, zaradi česar zahtevajo takojšnjo prepoved uvoza in prodaje nVidiinih izdelkov v ZDA. Rambus trdi, da je nVidii pravice poskušal prodati že zadnjih šest let, a je ta to odklanjala in še vedno namenoma kršila njihove patente, zato so prisiljeni ukrepati. V nVidii se še niso uradno odzvali. Odločitev USITC-a se pričakuje v 30 dneh. The Register, The Inquirer, Electronista, EE Times.

45 komentarjev

Intervju z Rambusom

CNet - Kot sem že večkrat rekel, je lahko Rambus zelo zoprno podjetje, saj toži druga podjetja, ki se ukvarjajo s pomnilnikom kar po tekočem traku (tipično Ameriška strategija). Seveda gotovo ni treba poudarjati, da se večina tožb ne konča v prid Rambusu. Vendar pa je Rambus lahko tudi precej zanimivo podjetje, ko pridemo do tehnologije. Njegove prihodnje načrte sem že predstavil v eni izmed mojih prejšnjih novic, sedaj pa je čas, da pogledamo, kako ljudje v Rambusu komentirajo odnose z Intelom, višjo ceno RDRAM-a, napovedi za prihodnost, tožbe z drugimi podjetji, itd. Intervju so napravili na CNetu in sicer z enim izmed vodilnih mož pri Rambusu - Davidom Mooringom. Seveda intervjuja ne vzemite preveč resno, ker - saj veste - vsak navija za svoje .

0 komentarjev

Rambus kot razvijalec tehnologije

GamePC - Podjetje Rambus, ki je krivo za nastanek istoimenskega pomnilnika Rambus DRAM (RDRAM) poznamo večinoma po raznih tožbah, ki jih podjetje izgublja eno za drugo. Vendar kadar se podjetje ne valja po sodišču, razvija tehnologijo. Prvi primerki RDRAM-a smo videli v navezi z naborom i820 in i840, ki pa se nista obnesla. RDRAM je doživel uspeh šele s Pentium4 procesorji, saj so le-ti zasnovani tako, da znajo izkoristiti vse prednosti tega pomnilnika. Trenutno je najbolj razširjen RDRAM PC800 (400 MHz), že dalj časa pa je v pripravi PC1066 RDRAM, ki naj bi enkrat v kratkem prišel na prodajne police. Najverjetneje takrat, ko bodo P4 procesorji delovali z zunanjo frekvenco 533 MHz. Vendar da ne boste mislili, da se je razvoj RDRAM pomnilnika ustavil, sem vam poiskal ta članek, kjer je avtor opisal Rambusove načrte za prihodnja leta. Leta 2002 naj bi ugledali prve 32-bitne primerke, leta 2005 pa še 64-bitne module (prototipi so že nared). Rambus pa se je odločil še za en pomemben korak, ki...

0 komentarjev

Rambus zopet na sodišču

Hartware.net - Kot že veste je Rambus tožil različne proizvajalce pomnilniških medijev zaradi kraje patentov in vedno ˝popušil˝. No sedaj pa se je zgodila manjša sprememba. Rambus to pot ni tisti ki toži, temveč je to pot tožen on. Zakaj gre. Trenutno je Rambus soočen z večinsko tožbo delničarjev proti njem. V tožbi delničarji očitajo Rambusu zavajanje o posedovanju patentov in z tem posledično tudi izgube na račun delnic,zaradi tega zavajanje, ki so temu sledile. To pa je tudi razumljivo, saj so delnice v enem letu izgubile skoraj 90% vrednosti.

2 komentarja

Spet udarec za Rambus

The Register - Rambus je čisto Ameriško podjetje - tako po značaju, kot po izvoru. Ima pa tudi precej "zanimivo" taktiko, kako izživcirati konkurenco- na sodišču seveda. No, čeprav je Rambus precej prisoten na raznih tožbah proti drugim proizvajalcem, pa ga sodišče ne jemlje preveč resno, saj Rambus po tekočem traku izgublja tožbe. Tako se je zgodilo tudi tokrat, ko je Rambus zahteval zaprtje Micronove tovarne v italijanskem Avezanu, zaradi domnevnega kršenja patentnih pravic. Rambus je zopet zvisel, Micron pa lahko spet nemoteno "štanca" svoje module. Ni kaj Rambus, namesto, da bi denar porabil za napredek pomnilniških tehnologij, ga raje trosiš po sodiščih .

0 komentarjev

Ponovno : Rambus vs. Infineon

uebertakten.de - Kreganje okoli kraje patentov med ameriškim proizvajalcem Rambusom in nemškim Infineonom se nadaljuje sedaj v Nemčiji. Kot je znano je Rambus obtožil Infineon in nekatere druge proizvajalce (Micron, Infineon, Hyundai) modulov kraje patentov. V tem sporu gre predvsem za kršitev evropskega Rambus patenta, ki dovoljuje proizvodnjo pomnilniških čipov. Rambus, ki nima svoje lastne proizvodnje, je tako močno odvisen od prodaje licenc. V maju je Rambus, v podobni tožbi v ZDA, doživel težek poraz. Tožba je bila zavrnjena in Rambus je moral denarno nadomestiti izpad proizvodnje. Za razplet te tožbe bo treba še počakati.

1 komentar

Rami iz Leadteka

Tweakpc.de - Infineon, Samsung, Micron in Kingston dobivajo novo konkurenco. Leadtek naj bi začel z izdelavo PC150 SDRAM in tudi DDR-RAM modulov, ki jih bo uporabljal tudi na svojih grafičnih karticah. Leadtek pravi, da je to zanje velik korak naprej, saj so bili doslej odvisni od drugih proizvajalcev modulov. Poslej pa bodo lahko vgrajevali na grafične kartice svoje module, ki bodo zmožni delovati pri višjih frekvencah. Tako naj bi dosegli neko prednost pred ostalo konkurenco. Si predstavljate grafične, pri katerih bi ram deloval na kakih 50 MHz več kot pri ostalih?

0 komentarjev

Pravici je zadoščeno

Electic Tech - Italijansko sodišče je tudi ugotovilo, da Micron ni kršil patentov, ki jih je registriral Rambus. Še ena sodba ovržena, še en velik dan za to, da se spomnimo, da se s takim grdogrdim odnosom ne pride nikamor. Rambus, raje delaj to, za kar si narejen. Delaj pomnilnike. Po konkurenčnih cenah.

0 komentarjev

Micron proti Rambusu

EBN - Še ena novica, ki prihaja iz sodišča. Micron Technology je včeraj zahteval od zveznega sodnika, da se primer Virginia Rambus Inc. patent proti Infineon Technologies upošteva v njihovem (Micronovem) boju proti Rambusu! Kot kaže, so se izdelovalci pomnilnika uprli Rambusu, saj nočejo več plačevati za licenco SDRAM-a, ki je (za zdaj) v rokah Rambusa. Sodnik je povedal, da Rambusovi SDRAM patenti veljajo le za njegov multiplexed memory bus, ki pa ga SDRAM-i z JEDEC-standardom ne uporabljajo! Ta odločitev bi lahko Rambusu pošteno škodovala, saj je večina SDRAM-ov narejena ravno po JEDEC-standardu. Mogoče se bo sedaj Rambus spametoval in denar raje vložil v razvijanje novih tehnologij, kot pa za tožarjenje po sodiščih! Tnx A.L.T..

1 komentar

Rambus ujet

Electronic News - Sodeč po tej novici na ENews, je pravni boj za Rambus pravkar postal zelo, zelo otežen. V javnosti so se namreč pojavili dokumenti, e-maili in poslovni načrti, ki samo potrjujejo dejstva, da je Rambus načrtno kršil pravila JEDECa z namenom, da na skrivaj prevzame nadzor nad celotnim DRAM trgom. V dotični novici tako lahko preberete kar nekaj "sočnih" izsekov iz e-mailov, kot so recimo skrivni pogovori najvišjih operativcev Rambusa, načrti za prevzem DRAM tehnologij in podobne stvari. Seveda to vse skupaj pomeni, da je svet za Rambus v trenutku postal precej bolj črn in da je pričakovati, da bodo v prihajajoči sodni bitki popolnoma poraženi. Juhej .

1 komentar

Rambus

Electic Tech - Ko ni po sodiščih, pa dela to kar bi vedno moral. Torej, načrtuje pomnilniške module ter uvaja nove smernice z upanjem, da se bodo prijele . Electic Tech navaja, da bo Rambus v kratkem predstavil dve novi tehnologiji. Prva je tip pomnilnika, ki bo zmogel prenos 2.2 GB na sekundo in več, druga tehnologija je pa tudi v zvezi s hitrostjo: Rambusovi inženirji so povečali prepustnost, tako bo kmalu teoretična prepustnost enega samega pina na pomnilniku kar 2 Gbit/s (pozor, 2 gigabita. to je osemkrat manj od dveh gigabajtov). Jah, kaj naj rečem, bolje to kot pa pravni spopadi. Imamo vsaj kaj od tega. Klik!

0 komentarjev

Rambus z velikimi stroški

Tech Web - Heh, ta novica pa me je po pravici povedano kar razveselila, saj se štejem med goreče nasprotnike Rambusa (ne tehnologije, temveč politike podjetja, da se razumemo). Kot poroča sam predsenik tega kontraverznega podjetja, so stroški raznih sodnih poravnav precej narasli in bodo samo v tem četrtletju znašali okoli $5 milijonov! To seveda ni malo niti za tako veliko podjetje, saj je skupni prihodek za to četrtletje znašal malo čez $13 milijonov. Torej bi se lahko reklo, da Rambus porabi skoraj polovico svojega zaslužka za tožarjenja po raznih sodiščih, namesto da bi se koncentrirali na razvoj (in ne krajo patentov) ter zniževanje stroškov izdelave. Kakorkoli, v prihajajočem letu jih čakajo še trije ogromni sodni procesi proti Hyunadiju, Micronu in Infineonu, ki bodo podjetje stali gore denarja. Prav jim je !

4 komentarji

Rambus vs. DDR

Ace's Hardware - In ko smo že vsi mislili, da bo v boju med obema dotičnima tehnologijami zmagala druga, so se začele pojavljati težave. Najprej so se pojavile težave na AMD-jevih 760 čipovjih. Nato pa je še NVidia preložila izid svojega čipovja Crush. Sedaj pa se je celo izkazalo, da je Rambus celo cenejši!!! Bitke med Rambusom in DDR-om tako očitno še nebo konec...

2 komentarja

Rambus toži Nvidio

The Register - Heh, yup, zdaj so se spravili celo na Nvidio, trenutno enega izmed najmočnejših grafičnih gigantov. Sodeč po registerjevem poročilu je Rambus nedavno "obvestil" Nvidio, da z določenimi produkti krši njihove patente in licence in seveda zahteva podpis licenčne pogodbe in plačilo licenčnine. Odvetniki Nvidie so na "obvestilo" že odgovorili in kot lahko sklepate, ni odgovor nič kaj prijazen. Rambusu se definitivno ne nameravajo podrejati, čeprav upajo na sklenitev kakšne, za obe strani ugodne, pogodbe.Hm, Rambus je vedno bolj podoben podivjanem pravnem stroju... Po internetu se celo svaljkajo novice o skorajšnjem pravnem sporu med Intelom in Rambusom. We shall se...

4 komentarji

Rambus profitira

X-Bit Labs - Če si mislite, da je z Rambusom kot podjetjem bolj ali manj konec, se krepko motite. S svojim izsiljevanjem so si pridobili kar lep kupček denarja, kar kaže tudi zadnji primer s Hitachijem in NECom. Obe podjetji sta že enkrat podlegli Rambusu in plačali dajatve, potem pa sta se združili v Elpida Memory Inc. ( obratovati bodo začeli januarja 2001 ). Kot novo podjetje pa so Rambusu še enkrat morali izplačati vse dajatve. Neverjetno [:\\].Glede na sedanje stanje pa resno dvomim, da ima Rambus kot podjetje kakšno perspektivno na pomnilniškem trgu, saj jih je DDR SDRAM povozil na celi črti!

0 komentarjev