»

Prihaja 3D Mark 2011

bit-tech.net - Nova izdaja popularnega sintetičnega testa zmogljivosti celotnega računalnika, predvsem pa grafičnega podsistema, 3D Mark 2011, bo prekinila najdaljše obdobje med dvema izdajama 3D Marka, po 3D Mark 99, 2000, 2001, 03, 05, 06 in Vantage (ter njihovih podizdajah). Kot se je pogosto zgodilo datum izida ne bo sledil letnici različice, saj naj bi bila zbirka testov za prenos (in nakup) na voljo že v letošnjem septembru. Detajli so zaenkrat še skopi, a bo več znanega že čez 4 dni, 26. maja, ko bo prišlo do uradne najave. Vseeno je znano, da se bo 3D Mark 11 osredotočil zgolj na DirectX 11, podobno kot se je Vantage osredotočil na DirectX 10. Glavni pokrovitelj slednjega je bil Sapphire, medtem ko bo podobno vlogo v najnovejši izdaji po...

3 komentarji

Pohod DSLR-ov v filmsko industrijo

vir: engadget
engadget - Le kdo si je pred leti mislil, da bomo digitalne zrcalno-refleksne fotoaparate uporabljali za snemanje videoposnetkov, kaj šele, da bodo to počeli tudi profesionalci! A prav to se dogaja z novim rodom zrcalno-refleksnežev, kamor spadajo Canonova 5D Mark II in 7D ter Nikonova D3S in D300S (tudi Canon D500, Nikon D90 in D5000 ter Pentax K-7, a so namenjeni manj zahtevnim uporabnikom oz. niso tako razširjeni), ki zmorejo snemati videoposnetke v visoki ločljivosti. Njihova uporaba je vedno pogostejša, sploh uporaba Canonovega 5D Mark II, saj je bila z njim že posneta epizoda oddaje Saturday Night Live in celovečerni film Searching for Sonny.

Zdaj je bilo razkrito, da je bila finalna epizoda 6. sezone televizijske serije House M.D. (v Sloveniji poznana kot...

39 komentarjev

Vse o benchmarkih

Viper's Lair - Gotovo že vsi izmed vas poznate mistično besedo računalništva -- benchmark. Z besedo benchmark namreč označujemo programe, ki merijo zmogljivosti ter hitrost različnih računalniških komponent. Vse skupaj seveda ni enostaven proces, saj je za testiranje določene strojne opreme potrebno izbrati prave benchmarke, v nasprotnem primeru so dobljeni podatki neuporabni ali celo zavajajoči.

Prav zaradi tega so na Viper's Lair spisali članek, v katerem raložijo osnove testiranja ter uporabe benchmark programov. V članku so se dotaknili predvsem grafičnih kartic, procesorjev ter matičnih plošč, vendar je članek kljub temu zanimiv, saj vas lahko nauči osnove testiranja. Klik!

0 komentarjev

VIA bo izdala RISC procesor

X-Bit Labs - Te dni se v Taipeiju odvija VIA Technology Forum srečanje, kjer VIA predstavlja svoje novosti ter načrte za prihodnost. Danes so potrdili govorice, da nameravajo v prvi četrtini prihodnjega leta izdati njihov prvi procesor na t.i. RISC (Reduced Instruction Set Computing) logiki, ki bo lahko uporabljan v napravah, kot so mobilni telefoni in podobno.

Gre za popolnoma nov trg, saj podjetje VIA na tem področju še ni ponudilo svojih rešitev in zamisli, izvzemši njihovo VIA Eden platformo, ki je poceni, a ima slabe zmogljivost in je torej primerna za pisarniški trg. V naslednjem letu tako VIA namereva izdati tudi nov North Bridge za platformo Eden.

Seveda se ob vsem poraja vprašanje, kje je VIA staknila načrt za izdelavo RISC procesorskega jedra, saj se doslej nista ne Cyrix, ne IDT ukvarjala s tem področjem. V kolikor so torej uspeli razviti hitro, poceni ter stabilno RISC jedro, VIA v prihodnosti ne bo več tako odvisna le od prodaje svojih čipovji za AMD in Intel procesorje. Klik!...

0 komentarjev

Goljufanje v benchmark programih

Overclockers Australia - Mogoče je bila novica, ki se je nanašala na to stran že objavljena, morda ne. Če je bila, potem preskočite na drugo novico, če pa ni bila, potem berite dalje. Zakaj sploh gre? Kot veste so v on-line in tudi papirnatih revijah zelo popularni razni sintetični testi, ki bolj ali manj natančno prikažejo hitrost računalnika. S samimi benchmark programi v osnovi ni nič narobe, vendar ne vem, če ste se kdaj vprašali, če ni kdo ponarejal rezultatov. Rezultate je namreč prav lahko ponarediti z raznimi fotomontažami ali z raznimi programčki, ki vplivajo na končni rezultat (slednji so najbrž najbolj zanesljivi). Mislite si kar hočete, ampak ko si boste ogledali to stran, boste čisto drugačnega mnenja. No, ker pa Overclockers Australia spadajo med najbolj obiskane strani, niso objavili linkov do takih "goljufivih" programčkov, saj bi to lahko sprožilo pravi plaz ponarejenih rezultatov....

0 komentarjev

3D Benchmark vodič

Sysopt - Sintetični ali benchmark testi v sedanjosti nimajo kakšne pomembne vloge, vendar pa so dober pokazatelj, kako naj bi igre izgledale v prihodnosti in ali bo vaš PC še zmožen prenašati bremena najnovejših 3D motorjev, ki iz generacije v generacijo postajajo bolj kompleksni in zahtevni. Vendar pa tudi na tem področju ne gre brez rahle zmede. 3D benchmark programov je cel kup - od 3D Marka 2000/2001, preko GLMarka, do Final Reality. Da pa bi uporabniku vsaj malo pomagali pri izbiri, so se pri Sysopt odločili, da naredijo kratek pregled nekaterih (a še zdaleč ne vseh) benchmark programov. Malce so se dotaknili tudi Direct3D-ja in OpenGL-a, ter podali odločitev, da bo lastnik 1 GHz procesorja in 64 MB DirectX 8 grafične kartice lahko še dolgo časa užival v najnovejših igrah.

2 komentarja

AMD N-Bench

več strani - Končno se je tudi AMD zmigal in izdaj svoj procesorski benchmark z imenom N-Bench. Da pa se zadeve niso lotili polovičarsko, dokazuje ta predogled na Radeonicu. Gre namreč za zanimiv 3D benchmark, ki računalnik zmuči s prikazovanjem zanimive 3D grafike. Drugi 3D Mark, bi se reklo . Testek omogoča še nekaj zanimiv stvarc, kot je importanje lastnih Lightwave modelov, popolnoma pa podpira napredne procesorske ukaze (3D Now!, SSE) ter tudi T&L. Glede na to, da je velikost datoteke 40MB zadevice nisem sam preizkusil, tako da so komentarji zaželjeni. Dobite ga tukaj.

4 komentarji

Linux je premagal Windowse v benchmark testih

ZDNet - Kakor vidite po naslovu je Linux zmagal na TCP-H benchmark testu in s tem prehitel Windows 2000. Do sedaj je na TCP-H testih prevladoval operacijski sistem Windows 2000 v kombinaciji z Microsoft SQL 2000 serverjem. Po najnovejših rezultatih pa ga je v 100GB kategoriji premagal Linux na računalniku SGI 1450 z Linux jedrom 2.4.3 in z bazo podatkov IBM DB2 7.2, katere predviden izid je 8. junij 2001. TPC je neprofitna organizacija, ki se ukvarja ravno s temi zadevami. Kratica imena pa pomeni "Transaction Processing Performance Council".

4 komentarji

Obnovljena DL sekcija

Jaz - Izzid 3DMarka 2001 je prava priložnost za majhno osvežitev naše Download sekcije. Jup, novi MadOnionov 3D benchmark sedaj lahko downloadate tudi preko Slo-Techovega FTP servera. Trenutno je na voljo le en FTP in sicer Perzej, do večera pa bomo filetek prenesli tudi na Simfinov FTP.
Poleg novega 3DMarka je DL sekcija bila deležna tudi nove različice WCPUIDA in MotherBoard Monitora. Zdaj pa veseli na download! Mimogrede, hvala vsem 25 osebkom, ki so mi e-mailali glede izzida novega 3DMarka . Sicer sem zadevo mislil uploadati že včeraj, toda nikakor nisem mogel dostopati do MadOnionovega strežnika, druge velike strani pa ga tedaj še niso imele .

0 komentarjev

Članek o OpenGLju

Beyond 3D - OpenGL je dolgo časa veljal za edini "pravi" 3D API in Microsoftov DirectX se mu je komaj zadnje čase začel približevati po robustnosti in zanesljivosti. Še vedno pa boste našli veliko grafičnih zanesenjakov, ki brez izjeme prisegajo na OpenGL in zavračajo DirectX. No, če vas zanima več o tem, sedaj že precej starem APIju, je dobro mesto za začetek ta članek na Beyond3D. Gre za prvi del njihove serije člankov o OGLju, govori pa o texture mappingu, eni izmed najbolj osnovnih funkcij.

0 komentarjev