»

Oraclu več ne kaže tako dobro v patentnem sporu okoli Android Jave

vir: Groklaw
Groklaw - O tem, da ima Oracle pri tožarjenju Googla zaradi kršitve javanske licence v svoji Android platformi kar nekaj težav s starimi stališči Suna, smo že pisali. Javin prejšnji lastnik in izumitelj, Sun, je imel namreč precej bolj odprto stališče do sodelovanja s skupnostjo in vse bolj zgleda, da je te obljube tudi zapisal v pravni jezik, se pravi licenčne pogodbe. To in še nekatera druga dejstva bi lahko omejila možnosti za njihov uspeh na sojenju, ki bo že letos novembra in katerega cilj je ustrezna licenčnina na vsako prodano droid napravo ($5/kos, ki jih MS dobi od HTC-ja, bi znal biti...

12 komentarjev

Spori okoli HDMI kablovja

PC Magazine - Konzorcij HDMI Licensing, ki skrbi za licenciranje intelektualne lastnine okoli tehnologije HDMI, je sporočil, da vmesniki med Applovim Mini DisplayPortom in HDMI kršijo specifikacijo HDMI ter jih bo zato treba umakniti. Konkretno imajo v mislih izdelek podjetja Belkin, ki ga Apple prodaja na spletni strani in omogoča priklop njihovih računalnikov na televizorje in monitorje.

Predstavnik konzorcija je povedal, da HDMI specifikacija dovoljuje zgolj izdelavo kablov, ki imajo na obeh straneh moški HDMI konektor. Belkinov izdelek ima na eni strani moški MiniDP konektor, na drugi pa ženski HDMI, zato naj ni ustrezen in ga bo treba umakniti s "polic" Applove spletne trgovine. Belkin se po drugi strani brani, da njihov izdelek sploh ni HDMI kabel, ampak zgolj vmesnik (adapter), na katerega se priključi ločen HDMI kabel, zato naj ne...

44 komentarjev

Zotac pripravil mini-ITX H55 ploščo

vir: Hexus
Hexus - Po predstavitvi DFI-jeve mini-ITX matične plošče z veznim čipovjem P55 smo dobili še podobno ploščo, primerno za nove Intelove dvojedrne procesorje. Zotacova nova plošča uporablja vezno čipovje H55, ki se zna povezati z v procesor vgrajenim grafičnim jedrom in posledično prikazati sliko prek na ploščo vgrajenih slikovnih priključkov (v tem primeru DVI in HDMI). Čeprav sta si z DFI-jevo ploščo nadvse podobni, Zotacova različica prinaša kar 6 SATA priključkov (namesto zgolj treh, kot na DFI) ter WiFi mrežno kartico, ki podpira standard 802.11n. Ostale podrobnosti si plošči bolj ali manj delita, npr. 4-fazno napajanje in eno PCIe x16 reža, primerno za zmogljivejšo grafično kartico. Da...

11 komentarjev

Filmi v 3D Blu-ray prihodnje leto

3D-očala

PC Pro - Nvidia napoveduje, da se bodo prihodnje leto poleti množičneje začeli pojavljati filmi v formatu 3D Blu-ray. Konzorcij Blu-ray Association, kjer je Nvidia pomemben igralec, se je namreč zedinil pri parametrih, ki karakterizirajo 3D Blu-ray. Nvidia bo standard podprla prek tehnologije 3D Vision. Novi filmi bodo tako s kodekom MVC-AVC zasedli kar 60 megabitov za vsako sekundo, kar naj bi HDMI 1.3, ki je bil sprejet daljnega leta 2006, še zmogel. Poleg tega bomo za popolno doživetje potrebovali zaslone s frekvenco osveževanja 120 Hz, dvakrat hitrejše pogone in posebne naočnike.

Ker nove specifikacije očitno terjajo močnejšo opremo, je Nvidiin predstavnik za stike z...

33 komentarjev

Nokia podpira brezžično polnjenje

Polnjenje brez iskanja primernega priključka

vir: engadget
engadget - Ideja brezžičnega polnjenja prenosnih naprav, kjer npr. mobilni telefon za polnjenje preprosto odložite na posebno podlago, zveni odlično, ter je že na voljo tudi v nekaterih izdelkih. A tehnologija še ni sprejeta na široko oz. standardizirana, za kar se bori Wireless Power Consortium (Konzorcij za brezžično napajanje). Le-ta je do sedaj med pomembnejšimi podporniki imel npr. Philips, Sanyo in Texas Instruments, med podporniki ideje pa je še Samsung. A vsi našteti niso dovolj, da bi bila tehnologija že dodobra uveljavljena in prisotna v vsakem domovanju. To se bo morda v nekaj letih spremenilo zahvaljujoč Nokii, ki je postala pomembna članica konzorcija. Nokia je največji izdelovalec mobilnih telefonov, ki bi se s to potezo čez nekaj let lahko polnili brezžično,...

45 komentarjev

Xbox 360 Premium bo dobil HDMI

engadget - Microsoft je uradno naznanil, da bo Xbox 360 Premium od sedaj naprej imel HDMI vmesnik. Govorice o tem so se po internetu širile že kar nekaj časa in sedaj je to tudi uradno. Cena konzole bo ostala enaka še naprej. Ali ima konzola, ki jo nameravate kupiti HDMI pa boste ugotovili po HDMI nalepki na škatli. O prehodu na 65nm čipe in tišje pogone pa zaenkrat ni nobenih informacij. Več lahko najdete v izvorni novici.

9 komentarjev

AMD 690

Daily Tech - Izšel je dolgo pričakovani nabor čipov iz serije 690, ki ga je AMD izdelal v navezi z ATijem. Gre za izdelek, ki podpira procesorje na podnožju AM2, od trenutno popularnih pa se najbolj razlikuje, kot bi zaradi vpletenosti ATija najbrž pričakovali, po grafični podpori.

Za premetavanje pikslov je odgovoren dobro znani X700, ki pa je doživel soliden facelifting. Dodali so mu namreč podporo za HDMI, na voljo sta 2 DVI izhoda (kar naj bi bil pri integriranih karticah pionirski dosežek), posebnost je tudi razširjena barvna paleta (do 1.06 milijarde barv), velja pa omeniti še podporo za sočasno uporabo dodatne PCIe grafične kartice, kar v končni fazi pomeni, da lahko na sistem priključimo štiri monitorje.

Nabor čipov je izšel v dveh inačicah, 690G in 690V, ki se ločita samo po integrirani grafiki (X1250 in X1200), pri čemer slednji manjkata DVI in HDMI izhoda, prav tako pa nima podpore za HDCP. Več tehničnih podrobnosti v izvorni novici na Daily Techu, teste pričakujte v kratkem.

...

7 komentarjev