»

Apple kupcu iz EU dovoli 14 dni za odstop od digitalnih nakupov

Digital Trends - Slabega pol leta po začetku veljave novelirane Direktive EU o pravicah potrošnikov je tudi Apple spremenil svoje pogoje uporabe trgovin iTunes, Mac App Store, App Store, in iBook store in zdaj kupcu iz EU dovoli 14 dni, da si iz katerega koli razloga premisli in vrne že kupljeno digitalno dobrino.

Pravica odstopa od pogodbe, sklenjene na daljavo (43.č člen Zakona o varstvu potrošnikov) je v EU že dlje časa uveljavljena in je tipična predvsem pri nakupu blaga preko interneta, pri nakupih digitalnih dobrin pa niti ne. Apple je denimo vračila dopuščal le v nekaterih primerih, tj. zlasti, če so otroci zapravili ogromne vsote v App store ali z in-app nakupi, na splošno pa ne.

Zahtevo za vračilo je treba oddati preko...

10 komentarjev

Google kot najvrednejša blagovna znamka prehitel Apple

Forbes - Google je na lestvici najbolj vrednih blagovnih znamk na svetu BrandZ, ki jo je pripravilo podjetje Millward Brown, prehitel Apple in postal najbolj vredna znamka na svetu. Apple, ki je bil prvouvrščeni zadnja tri leta, je padel na drugo mesto, tretji ostaja IBM. Millward Brown podatke zbira z intervjuji z več kot 150.000 posamezniki iz celega sveta (celotno poročilo).

Vrednost Googlove blagovne znamke je v zadnjem letu poskočila za 40 odstotkov in znaša 159 milijard dolarjev, medtem ko je Applova blagovna znamka izgubila 20 odstotkov in pristala pri 148 milijardah dolarjev. Google je napredoval, ker podjetje izvaja številne projekte in pripravlja kopico novih izdelkov in tehnologij....

27 komentarjev

Kitajsko sodišče v provinci Guangdong prepovedalo prodajo ipadov

Kitajske oblasti so zaplenile nekaj ipadov.

MacRumors.com - Na Kitajskem ima Apple precej pravnih nevšečnosti s prodajo svojega iPada, saj je na Kitajskem omenjeno ime zaščitena blagovna znamka podjetja Proview. Od leta 2010 se vrstijo tožbe in protitožbe, v katerih Apple poizkuša dokazati, da je zakonito kupil pravico do uporabe imena, medtem ko Proview tega ne priznava.

Spor je izbruhnil leta 2010, ko je Proview vložil tožbo zoper Apple zaradi kršitev blagovne znamke. V njej so trdili, da je Proview od leta 2000 lastnik blagovne znamke iPad na Kitajskem, zato so od Appla zahtevali plačilo odškodnine v višini 800 milijonov dolarjev. Apple je ugovarjal s protitožbo, saj so leta 2009 od tajvanskega Proview International Holdings za piškavih...

25 komentarjev

Amazonu prvi polčas tekme za Appstore z Applom

Ars Technica - Se spomnite zanimive tožbe, ki jo je Apple maja vložil zoper Amazon zaradi njegove trgovine z aplikacijami, ki so jo pri Amazonu poimenovali Amazon Appstore for Android? Apple je utemeljeval, da gre za zaščiteno ime oziroma blagovno znamko, ki ga ne more uporabiti kar vsak. Apple trdi, da app store ne označuje trgovine za aplikacije, kar bi pomenilo, da gre za obči termin, ki ga lahko uporabi vsakdo, ampak zaščiteno blagovno znamko. Prijavili so jo resda že leta 2008, a jim - tudi zaradi nasprotovanja Microsofta - še ni bila podeljena. Čeprav je Steve Jobs nekoč sam dejal, da je "Applov App Store najenostavnejši za uporabo in največji app store na svetu," Apple trmasto vztraja, da ne gre obči termin.

V primeru Apple proti Amazonu smo prispeli do prvega...

5 komentarjev

Amazon predstavil spletno trgovino z aplikacijami za OS X

CNet - Čeprav se Amazon ravno toži z Applom o upravičenosti uporabe imena App store za svojo spletno trgovino z aplikacijami za androidne telefone, ga to ni oviralo, da ne bi zagnali svoje konkurenčne spletne trgovine še z aplikacijami za mace. Včeraj so tako predstavili sekciji Mac Software Downloads in Mac Games Downloads, koder lahko uporabniki Macov kupijo aplikacije ali igre za svoje računalnike in jih prenesejo s spleta. Z njima želi Amazon konkurirati pet mesecev stari Mac App Store, pri čemer kakršnekoli sumljive in pravno neprimerne podobnosti med njima ni.

Med storitvama je nekaj razlik. Amazonova podpira tak Mac OS X 10.5 kot tudi 10.6, medtem ko Applova le najnovejšo verzijo. Ima pa Apple večjo bero, saj...

2 komentarja

Apple in Amazon v tožbi za ime app store

BuisnessWeek Online - Ko je Amazon marca letos predstavil svojo spletno trgovino za aplikacije in jo poimenoval Amazon Appstore for Android, Apple ni tratil časa. Hitro so vložili tožbo zoper Amazon, češ da Amazon krši Applovo blagovno znamko, za katero se je Apple prijavil že leta 2008 takoj po izidu iPhona 3G. To ni bil prvi primer, saj je Microsoft že januarja letos na Ameriški urad za patente in blagovne oz. storitvene znamke naslovil zahtevo, da se Applu blagovna znamka App Store Applu ne podeli (Microsoft se je vmes pritožil tudi zaradi premajhne pisave).

Amazon se je konec aprila na Applovo tožbo odzval v predvidljivem tonu. Dejali so, da je app store generičen termin, sestavljen iz angleških besed app (okrajšava za aplikacijo) in...

87 komentarjev

Amazon Appstore predstavljen

Veliko oglaševanje Angry Birds Rio

vir: TechCrunch
TechCrunch - Kot je bilo pričakovano je Amazon danes predstavil svoj Appstore za Android, kjer oglašujejo za Googlovo mobilno platformo ekskluzivno ponudbo Roviove najnovejše igre iz serije Angry Birds, Angry Birds Rio. Ta je prvi dan (še nekaj ur) popolnoma brezplačna v sklopu Amazonove akcije brezplačne aplikacije na dan. Amazon bo namreč vsak dan ponudil drugo sicer plačljivo aplikacijo popolnoma zastonj. Ob odprtju trgovine je bilo na voljo že 3800 aplikacij, po katerih je mogoče brskati tako z mobilnega telefona (z namensko aplikacijo) kot z osebnega računalnika, na katerem je aplikacije mogoče tudi preizkušati pol ure. Za slednje skrbi Amazonov oblak EC2, na katerem tečejo emulatorji, sam vmesnik na uporabnikovi strani pa deluje v Adobovemu Flashu. Plačilni...

3 komentarji

Microsoft oporeka blagovni znamki App Store

Takole je Apple predstavil App Store.

Slo-Tech - Microsoft je na Ameriški urad za patente in blagovne oz. storitvene znamke (U.S. Patent and Trademark Office) naslovil zahtevo, da Applu ne podelijo blagovne znamke App Store, za katero je Apple zaprosil leta 2008. Tistega leta je namreč Apple splavil App Store za iPhone, danes pa lahko aplikacije tam kupujemo za vse naprave, ki poganjajo Applov operacijski sistem iOS.

Včeraj pa je Microsoft na Prizivno komisijo pri Patentnem uradu vložil predlog, da Applu blagovno znamko zavrnejo. Microsoft trdi, da je beseda 'app' generični termin za aplikacije in 'store' običajna angleška beseda, ki pomeni trgovino, zato App Store ne more biti zaščitena blagovna znamka. O usodi App Stora bo odločala Prizivna komisija.

25 komentarjev

App Store dve leti in pet milijard aplikacij pozneje

CNet - Pred dvema letoma je Apple lansiral spletno trgovino App Store, ki je dopolnila leto prej izdani iPhone. Če so skeptiki morda dvomili v uspešnost tega modela prodaje, lahko danes mirno rečemo, da je Apple uspelo v velikem slogu. Na App Storu danes najdemo četrt milijona plačljivih in brezplačnih aplikacij, uporabniki pa so jih na svoje naprave prenesli več kot pet milijard. Poleg tega je App Store vzpodbudil nastanek mnogih konkurenčnih spletnih trgovin z aplikacijami, ki so jih ustanovili konkurentje v želji odrezati si kos spletne pogače, za katero se je izkazalo, da je večja, kot si je kdorkoli pred tem upal predstavljati.

Največji in edini omembe vredni Applov konkurent, ki se ga v Cupertinu morajo bati, je Googlov...

35 komentarjev