»

GNU 40 let pozneje

Slo-Tech - Ta teden smo praznovali 40-letnico odprtokodnega GNU (GNU's Not Unix!), ki ga je 27. septembra 1983 začel Richard Stallman. Tedaj je Stallman, ki je delal v laboratoriju za umetno inteligenco na MIT-u, najavil razvoj odprtokodnega operacijskega sistema, ki bo podoben Unixu, zato ga je poimenoval GNU. To je bil prvi operacijski sistem, ki je bil zamišljen posebej z mislijo na uporabniško svobodo. Iz projekta je nastalo veliko gibanje, ki tudi štiri desetletja pozneje ostaja privrženo istim idealom. Operacijski sistem GNU Hurd sicer ni bil nikoli dokončan, a ideja živi zlasti v Linuxovem jedru.

Direktorica FSF (Free Software Foundation) Zoë Kooyman, ki podpira razvoj GNU-ja, je dejala, da se je ideja odprte programske opreme, ki jo nadzorujejo uporabniki in ne obratno, začela prav z GNU. GNU System ni le najpogostejši operacijski sistem, ki ga sestavlja brezplačna programska oprema, temveč filozofija, ki je vodila razvoj odprte kode v vseh teh letih. Stallman je populariziral idejo...

6 komentarjev

ID objavil izvorno kodo Doom 3 pogona in to pod GPL 3

Doom 3 Vuvuzela mod verjetno ni več daleč.

vir: The Verge
The Verge - Po zaslugi zagnanosti Carmacka, Besseta in ostalih IDjevcev je izvorna koda za Doom 3 zdaj na voljo in to pod pristno copyleft licenco GPL v3. Priložili so še projektne datoteke za GNU/Linux (SCons), Okna (Visual Studio) in Mac (Xcode), tako da si lahko kodo ogledate, izgradite in predelate tudi sami.

Game data (mape, skini in vse ostalo) sicer ostajajo pod EULO, tako da bo za preigravanje predelav in osvežitev še vedno treba posedovati izvorno kopijo igre. Podoben dogovor je na voljo za številne znane starejše naslove, npr. EDUKE32, ki skupaj s podatki iz originalnega Duke Nukema 3D omogoča uživanje igre v višjih resolucijah.

Pri vsem skupaj je najbolj pomembno, da je koda izdana pod...

58 komentarjev

Google objavil izvorno kodo za Android 4.0.1

Slashdot - Google je s slabim letom zamude izdal izvorno kodo mobilnega operacijskega sistema Android 4.0.1 Ice Cream Sandwich, se pravi različico, ki gre v prodajo ta četrtek s Samsung Galaxy Nexusom. Potegnete si jo lahko iz njihovih GIT repositorijev (kaj je GIT?), kar vam bo pobralo približno 45 minut čas in 9.2GB diska, vsaj po naših testih. Za prevod obstaja tarča "full_maguro", ki bo vaše računalo mirno obremenila za kar nekaj ur, oz. kot se je slikovito izrazil eden od komentatorjev:


Simply put, you need to be able to run Crysis in software emulation mode to compile ICS in a short time.


Izdaja vsebuje vse nedavne spremembe Androida, vključno z različico Honeycomb (veja 3.0, uporabljana samo za tablete) in spremembami po izdaji 2.3 Gingerbread. Gingerbread je bila tudi zadnja različica, za katero je bila vse do sedaj na voljo izvorna koda, saj je Google objave v začetku leta zamrznil. Uradno zato, ker je bil Honeycomb pripravljen v strašni naglici za izdajo Motorolinega ne preveč...

30 komentarjev

Sodni spor okoli licence GPL

Popularni modem in brezžični usmerjevalnik AVM Fritz!

vir: Heise
Heise - V Nemčiji trenutno teče civilna pravda, ki bi lahko imela pomembne posledice za usodo copyleft licence GNU GPL. Proizvajalec mrežne opreme AVM je lani vložil tožbo zoper podjetje Cybits, ki je za njihove izdelke samo pripravilo filter za zaščito otrok. Po navedbah AVM omejeni filter pomembno spreminja delovanje usmerjevalnika in s tem krši njihove avtorske pravice, blagovne znamke in obenem še ovira konkurenco. S tem se poleg toženca ne strinjajo še pri organizacijah GPL-violations.com in Free Software Fountadation Europe (FSFE), zato so v pravdo vstopili kot stranski intervenient na strani podjetja Cybits in podali svoje stališče. Na kratko povzemamo argumente vseh udeležencev.



Na AVM-jevih usmerjevalnikih teče...

9 komentarjev

Popularnost copyleft licenc upada

Število novih FOSS projektov je v porastu, vendar se njihovi vodje - tako podjetja kot skupnosti - vse pogosteje odločajo za permisivno licenco. Zadnji odmevni primer je Oraclova odločitev, da razvoj OpenOffice prepusti fundaciji Apache in vso obstoječo kodo ponovno licencira pod permisivno Apache licenco, ne pod copyleft licenco LGPL, ki jo zagovarja Document Foundation (LibreOffice)

vir: Heise
Heise - V svetu, ki je vse bolj obseden s striktnim izvajanjem avtorskih pravic, je gibanje za prosto in oprto programsko opremo (FOSS) zanimiva in presenetljivo uspešna anomalija. Avtorji, ki so želeli svoje programerske izdelke ponuditi v tej obliki, jih morajo izrecno opremiti s prosto licenco, ki dovoljuje brezplačno uporabo, predelavo in distribucijo.

Razvoj FOSS licenc je šel v dve smeri. V eni smeri najdemo ti. copyleft licence, ki zahtevajo, da se vse predelave programske opreme prav tako izdajo v izvorni kodi in pod isto licenco. Značilna predstavnika sta GPL in LGPL [1], ki ju uporabljajo zlasti organizacija GNU, linux jedro ter projekti, zbrani okoli operacijskega sistema GNU/Linux. V drugo smer so šle ti. permisivne licence, npr. MIT, BSD ali Apache licenca, ki te zahteve...

8 komentarjev

Resni očitki o Googlovem kršenju GPL v Androidu

Slo-Tech - Google se je znašel pred velikim problemom na svoji platformi Android, saj vse kaže, da je kršil licenco GPL. Android je strukturiran na več ravneh, tako da kljub Linuxovi osnovi cel sistem ni izdan pod licenco GPL. Spodnji del arhitekture, Linuxovo jedro, je pod licenco GPL, medtem ko za uporabniški prostor to ne velja več (stran 36). Ta se z jedrom povezuje prek knjižice Bionic, kar pravno omogoča licenciranje višje programske opreme pod manj odprtimi (npr. Apache Software License ali licence BSD/MIT) ali celo zaprtimi licencami (npr. odjemalec za Gmail je zaprtokoden). Ta strukturiranost je bistven del Googlove strategije, saj jim omogoča, da z Androidom kaj zaslužijo, proizvajalcem telefonom pa...

25 komentarjev

Qt pod LGPL

Slo-Tech - Finsko podjetje QtSoftware (bolje znano pod Trolltech), ki ga je pred kratkim kupila Nokia, je nepričakovano najavilo, da bo nova različica odprtokodne knjižnice Qt na voljo pod licenco LGPL.

Qt je dobro poznana večplatformna C++ knjižnica, ki je temelj odprtokodnega namizja KDE, KOffice, GoogleEarth, Skype, Adobe Photo album in še mnogo drugih projektov. Za knjižnico obstaja tudi vmesnik za Javo - Jambi, Python, Ruby in vrsto drugih programskih jezikov. Poleg namiznih računalnikov teče tudi na prenosnih napravah z Embedded Linux, Windows CE in mobilnih telefonih.

Do sedaj je bil Qt licenciran pod dvema licencama - GPL, kar omogoča razvoj le odprtokodnih aplikacij licenciranih pod isto licenco - in komercialno, kar omogoča tudi razvoj zaprtih aplikacij. Podjetje se je financiralo izključno s prodajo komercialnih...

54 komentarjev

SUN je za Javo izbral GPL licenco

Slashdot - Sun je danes najavil, da je spremenil licenčno politiko Jave. Tako je od danes naprej Java varovana z licenco GPLv2, kar pomeni, da je sedaj prosta, kot je prosta pravica govora.

Medtem, ko to dejstvo nima velikega vpliva na večino razvijalcev, pa ima ta poteza zelo pozitiven vpliv na uporabnike odprtokodnih operacijskih sistemov, saj bo lahko Java sedaj vključena v pakete, ki so pod licenco GPL (in ostale "free speech" licence).

To je tudi eden večjih, če ne kar največji, prispevkov kode odprtokodni skupnosti. S to potezo Sun želi, da bi tako pospešil razvoj Jave in omogočil lažjo uporabo Jave v odprtokodnih krogih. Poleg tega pa bo Sun še naprej nudil komercialno licenco za Javo, ki bo prišla v poštev za vse izdelovalce programske opreme, ki jim GPL licenca ne ustreza.

Za več informacij: Slashdot.

50 komentarjev

OpenOffice.org 2 odslej samo pod LGPL

WikiNews - Sun Microsystems je doslej svoje odprtokodne projekte izdajal pod dovoljenjem SISSL. Ker se licenca zunaj Suna ni prijela in ker odkprtokodna skupnost teži k zmanjšanju števila odprtokodnih licenc, so se odločili SISSL "upokojiti" in vse projekte pod to licenco odslej izdajati izključno pod LGPL. Najbolj znan izdelek, ki ga bo doletela ta sprememba, je zagotovo druga generacija pisarniške zbirke OpenOfice.org. Mimogrede, drugi Sunov odprtokodni paradni konj, OpenSolaris, ostaja pod dovoljenjem CDDL.

2 komentarja